Vind binnen een jaar je favoriete sport!

Vind binnen een jaar je favoriete sport! Wil je schaatsen? Wandklimmen? Paaldansen? Soms is het lastig in te schatten wat nu de sport is die bij jou past. Daarbij is sporten vaak ook erg duur. De oplossing? Leer hoe je een jaar lang gratis kunt sporten en zo je favoriete sport ontdekt.

Je favoriete sport vinden

We worden met zijn allen steeds dikker. Je baalt misschien dat je niet meer zo fit bent. Je wilt wel sporten, maar als je je weer eens met een actie hebt ingeschreven bij de sportschool, blijkt dat je daarna nooit meer gaat. Hoe je het oplost? Door een sport te vinden die wél goed bij je past! Daar zijn verschillende manieren voor, maar de beste manier is om er de tijd voor te nemen. Geef jezelf een jaar om een sport te vinden die echt bij je past. In dat jaar sport je ook regelmatig, maar probeer je steeds iets nieuws tot je een sport vindt die je pas echt lang kunt volhouden en die je ook met veel plezier doet. Op het moment dat je plezier vindt in sporten, zul je ook zien dat het effect groter is. Je zult je fitter voelen en gezond blijven. Dat is toch de moeite van een jaar uitproberen wel waard!

Met onderstaand plan om je ideale sport te vinden ben je ongeveer een middagje bezig. Neem er even de tijd voor en je sport de rest van het jaar gratis, op zoek naar de sport die bij je past.

Gratis sporten

De enige investering die je doet, is in een goede set (en het liefst nog een reserveset) sportkleding. Een set sportkleding bestaat uit een shirt of top, shorts of een strakke broek, sportsokken en sportschoenen. Hiermee heb je de basis voor een goede workout in elke sport.

Een lijst met sporten samenstellen

Nu begint je zoektocht. Maak een lijst met alle sporten die jou leuk lijken. Maak daarnaast een lijst met sporten die je niet (goed) kent of die je niet gelijk heel erg aanspreken. Je gaat vervolgens op zoek naar sportscholen, instructeurs en fitnessclubs die proeflessen aanbieden in de categorie die je zoekt. Noteer de contactgegevens voor een proefles bij elke sport.

Is jouw sport naar keuze niet gratis uit te proberen? Zoek dan eens op woorden als 'clinic' of 'testdag' in combinatie met de sport die je zoekt. Het kan zijn dat je dan duurdere sporten, zoals kitesurfen of wakeboarden, tegen een gereduceerd tarief kunt uitproberen (inclusief gebruik van het materiaal). Voor sommige proeflessen wordt een klein tarief in rekening gebracht.

Je jaarindeling maken

Je gaat nu rondbellen voor proeflessen. Schrijf bij elke sport op in welke week van het jaar je hem gaat uitproberen. Heb je heel veel sporten uitgekozen? Kies dan voor twee keer sporten per week. Kom je niet aan zoveel sporten? Kies dan voor eens per week een proefles volgen.

Lege ruimtes/weken invullen

Kom je niet aan 52 sporten om je jaar vol te maken? Je kunt dan in de weken dat je niet sport kiezen voor een workout van het internet. Zoek op fitnessvideo's, of zoek artikelen met een workout die je aanspreekt.

Heb je meer sporten nodig? Zoek dan eens op 'proefles sport' en kijk wat je tegenkomt. Misschien komen er sporten naar voren die je zelf nog niet eerder had bedacht, zoals stijldansen, pilates, of boot camp. Je kunt ook op Wikipedia kijken naar de lijst met alle mogelijke sporten.

Het jaar volmaken?

Als je gelijk in de eerste week een sport vindt die je bevalt, en je wilt ermee doorgaan: doe dit vooral! Het is toch fantastisch als dat gebeurt? Het kan ook zijn dat je er na een half jaar nog niet uit bent en nog niets hebt gevonden wat je leuk vindt. Houd dan vol en maak het jaar af. Wie weet is het wel de laatste week van het jaar dat je je favoriete sport vindt. Je weet het maar nooit. Daarbij houd je het voor jezelf zeer afwisselend door steeds iets nieuws te proberen.

Weet je het na een jaar nog niet? Maak dan een nieuwe lijst met sporten en herhaal het proces nog een jaar. Uiteindelijk is er ook voor jou een geschikte sport.

Lees verder

© 2014 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sport-bh tijdens het hardlopenSport-bh tijdens het hardlopenIedere vrouw die sport of hardloopt, kan niet zonder een goede sport-bh. Een goede sport-bh biedt voldoende steun en ond…
10 redenen om alleen te sportenSamen sporten is hartstikke gezellig, veilig en werkt voor sommigen ook motiverend. Samen sporten is ook een uitstekende…
Ziggo Sport kijken als abonnee van andere providerZiggo Sport kijken als abonnee van andere providerAbonnees van Ziggo ontvangen gratis Ziggo Sport op kanaal 14. Heb je een abonnement bij een andere provider zoals KPN, C…
Welke sport kiezen?Welke sport kiezen?Welke sport kiezen? Er zijn namelijk ontelbaar veel sporten. Belangrijk is om voor jezelf uit te maken waar jij belang a…

Wat je moet weten over werkstressWat je moet weten over werkstressWerkstress kan echt iedereen overkomen. Niet slechts de in basis meer stressvolle banen, maar in iedere baan kan je stre…
Bewegen of sporten met een gebroken sleutelbeenBewegen of sporten met een gebroken sleutelbeenMet een fractuur van het sleutelbeen is het soms erg lastig om te blijven bewegen. Dit sleutelbeenfractuur brengt enorme…
Maresa (130 artikelen)
Laatste update: 21-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.