Wat je moet weten over werkstress

Wat je moet weten over werkstress Werkstress kan echt iedereen overkomen. Niet slechts de in basis meer stressvolle banen, maar in iedere baan kan je stress hebben. Waarbij we rustig kunnen stellen dat werkstress ook verstrekkende gevolgen kan hebben. Is de ene persoon mogelijk meer gevoelig voor stress dan de ander? Hoe dan ook, waar het om gaat is hoe je er aan komt en hoe je er – zonder kleerscheuren - weer vanaf komt.

Wat is werkstress?

Werkstress komt om de hoek kijken als de druk op je werk, al dan niet in combinatie met de thuissituatie, buiten proportie is. Veelal een langere periode die er ongemerkt insluipt.
Stress is druk en daar is, als dit zo nu en dan een rol speelt tijdens het werk, niets mis mee. Het levert je ook meer energie op, dus niet per definitie negatief. Als de druk toeneemt én aanhoudt, kan het teveel worden, ga je op je tenen lopen en kan je gestrest raken.
Dit hoeft niet noodzakelijkerwijs te maken te hebben met de lat steeds hoger leggen qua zwaarte van functie, het kan met het eenvoudigste werk gebeuren. Overal kan immers de druk opgevoerd worden, denk maar eens aan productievolume. Maar ook kan de werkomgeving erg tegen werken, op wat voor manier dan ook.

Veel werkstress?

Op de 100% meter van de ziekteverzuimdagen staat op 55% “werkstress” en wel in die mate dat het meer is dan je een dagje niet oké voelen. Het is daarmee ook direct een serieus aandachtspunt voor bedrijven, artsen en arbeidsdeskundigen.

Hoe loop je het op?

Er is niet een duidelijke reden aan te geven hoe je werkstress oploopt. Zoals hierboven beschreven zijn er verschillende redenen te bedenken hoe je werkstress oploopt. Wel is het zo, dat je meer kunt verdragen als de basis goed is. In dit geval is dat de thuissituatie. Als deze harmonieus is, dan verklein je de kans op werkstress enigszins. Als de thuissituatie niet stabiel is, heb je dus ook automatisch meer kans op werkstress.
Daarnaast speelt je gevoeligheid natuurlijk een rol en of je bijvoorbeeld het pushen van een leidinggevende naast je neer kunt leggen of niet. Als je gevoelig bent voor dit soort aspecten, loop je eerder de kans ziek te worden. Je gaat je mogelijk forceren en in ieder geval frustreren.
Tot slot speelt ook nog een rol de mate waarop je je kunt uiten. De bekende “binnenvetter” zal eerder werkstress ervaren, omdat hij of zij de emotie die hierbij komt kijken niet kwijt kan.

Waar herken je het aan?

Herkenning vindt vaak plaats door een aanhoudende moeheid, met name een geestelijke moeheid. Hoeveel je rust, kom je niet echt tot uitrusten. Er kunnen verder hartkloppingen ontstaan, de spieren spannen zich steeds meer aan (het gaat krampachtig aanvoelen), de bloeddruk kan stijgen, transpiratie kan toenemen en de darmen kunnen van streek raken.

De geest krijgt er ook wat van mee, want bezorgdheid in zijn algemeen neemt vaak toe, je kunt je snel ergens aan ergeren en kan oplopen tot woedeaanvallen. Maar de meest bekende is toch wel het gegeven dat je concentratiemomenten steeds verder afnamen.

Er zijn online werkstress-testen te doen, als je denkt een heel eind in de richting te komen.

Gevolgen

Dit alles kan weer leiden tot meer fouten op het werk, productie verstorende zaken, de motivatie in het werk neemt steeds verder af en vaak nemen de sociale aspecten met collega’s ook af. Mensen trekken zich terug, wat weer kan maken dat het niet snel van buitenaf herkend wordt.

Hoe kom je er weer vanaf?

Er is geen kant-en-klaar antwoord op deze vraag. Het is afhankelijk van de situatie hoe het probleem aan te pakken. Er zijn verschillende stressmanagement trainingen die gevolgd kunnen worden. Verder zijn er wat algemene aspecten die je bij beginnende werkstress toe kunt passen. Het gaat er om de vicieuze cirkel (negativiteit) te doorbreken en hoe druk je het ook hebt, altijd pauzes inlassen en vooral niet alsmaar doorgaan, is belangrijk. Korte pauzes laten je net even iets meer afstand nemen. Overzie waar de grote prioriteiten liggen (en waar niet) en maak het vervolgens bespreekbaar. Als dit niet werkt, dan is er in veel organisaties nog wel een vertrouwenspersoon of je schakelt de bedrijfsarts in voor een gesprek.

Tot slot

Werkstress welke aanhoudt en waar jij je steeds slechter bij gaat voelen, is geen gezonde omgeving om te lang in te werken. Ervaar hoe je lichaam reageert en onderneem actie. Werkstress kan stevige gevolgen hebben.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken, tekenen en signalen van werkstressKenmerken, tekenen en signalen van werkstressSignalen van werkstress kunnen varieren van onschuldig tot levensbedreigend. Redelijk onschuldige kenmerken van werkstre…
Werkstress: Wat is werkstress?Werkstress: Wat is werkstress?Werkstress of arbeidstress, wat is het? Welke oorzaken zijn er dat werkstress ontstaat? Wat is de bron van alle werkstre…
Werk: aanleiding en veroorzakers van stress op de werkvloerWerk: aanleiding en veroorzakers van stress op de werkvloerDe meeste stress komt van het werk vandaan. Door het beantwoorden van een kleine testvraag, weet ook jij of je last hebt…
Voordelen stressmanagement op het werkVoordelen stressmanagement op het werkStressfactoren zijn overal aanwezig op het werk. Iedereen op de werkvloer, de manager, de leidinggevende, de baas, maar…

Anesthesie door anesthesioloog: Verloop en bijwerkingenAnesthesie door anesthesioloog: Verloop en bijwerkingenDiverse vormen van anesthesietechnieken (verdovingstechnieken) zijn de dag van vandaag mogelijk. Zo is er enerzijds regi…
Vind binnen een jaar je favoriete sport!Vind binnen een jaar je favoriete sport!Wil je schaatsen? Wandklimmen? Paaldansen? Soms is het lastig in te schatten wat nu de sport is die bij jou past. Daarbi…
Bronnen en referenties
  • Bureau AVC
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.