Bewegen of sporten met een gebroken sleutelbeen

Bewegen of sporten met een gebroken sleutelbeen Met een fractuur van het sleutelbeen is het soms erg lastig om te blijven bewegen. Dit sleutelbeenfractuur brengt enorme beperkingen met zich mee, omdat in ieder geval één arm niet meer gebruikt kan worden. De breuk herstelt meestal langzaam, omdat er geen gips omheen kan. Toch is het belangrijk om te blijven bewegen en te blijven sporten. De sleutelbeenbreuk beperkt de mogelijkheden, maar toch zijn enkele bewegingen nog wel mogelijk.

Inhoudsopgave


Wat voor soort fractuur?

Het sleutelbeen (clavicula) is het zwakste botje van het hele lichaam. Het sleutelbeen is daardoor zeer kwetsbaar en bij een fractuur geneest deze langzaam. De schok die via de arm op de schouder komt wordt weer doorgegeven naar het sleutelbeen. Het sleutelbeen kan de klap niet verwerken en dan kan deze breken.

De fractuur is voornamelijk veel voorkomend is bij wielrenners en mountainbikers. Zodra deze een keer onderuit gaan komt er vaak een forse klap op de schouder terecht. En, zoals reeds genoemd, komt deze klap weer terecht op het sleutelbeen. Bij een dergelijke val is de kans groot dat het sleutelbeen nog op de juiste plaats zit en niet gedisloceerd is. Een breuk waarbij het sleutelbeen niet is verplaatst geneest makkelijker dan een gedisloceerde breuk van het sleutelbeen. Dit heeft als bijkomend gevolg dat de pijn minder is en dat degene met het sleutelbeen beter kan sporten.

Een gedisloceerde breuk, oftewel: Het sleutelbeen is verplaatst en het bot zit scheef of op de verkeerde plek, heeft meer nadelen. De breuk geneest langzamer en de pijn is stekend. Ook blijft de pijn langer en duurt het langer voordat er weer echt gesport kan worden.

Pijngrens

Mocht u met een breuk weer willen gaan sporten, houdt dan rekening met de pijn. Mocht de pijn ondraaglijk worden, ga dan absoluut niet door. Bij (herhaaldelijk) doorgaan met sporten terwijl de breuk nog niet enigszins hersteld is, kan het zo zijn dat het sleutelbeen verschuift. Hierdoor zal het herstel langzamer verlopen of niet goed verlopen.

Pijn is hierbij een belangrijke aanduiding. Mocht een beweging echt pijn doen, probeer dan deze beweging te voorkomen. Ga dus bijvoorbeeld niet (snel) fietsen, want dan zal er veel en snel gestuurd moeten worden. Hiervoor zijn beide armen nodig en dit gaat dus niet met een sleutelbeenbreuk.

Bij mensen verschilt de pijngrens geregeld. De ene persoon heeft meer pijn dan de andere. Mocht u zelf amper pijn hebben, denk dan goed na of de beweging wel verstandig is om te maken. Met een verkeerde beweging kunt u het herstelproces met weken achteruit zetten.

Herstellende fractuur

Zodra de fractuur weer aan elkaar groeit en daadwerkelijk aan het herstellen is, dan is het mogelijk om met meer sporten te beoefenen. Belast het sleutelbeen echter nog steeds niet te veel, maar enigszins bewegen kan soms verstandig zijn. Let op! Beweeg het sleutelbeen alleen op doktersadvies, want anders is het zeker niet verstandig. Overleg met de behandeld arts wat mogelijk is en wat verstandig is. Soms kan voetballen bijvoorbeeld wel, zolang het niet competitief wordt.

Doordat de fractuur herstelt bestaat ook de kans dat hardlopen weer fatsoenlijk gaat. Mocht u twijfelen over wat mogelijk is, overleg dan altijd met de huisarts of behandelend arts.

Sporten die absoluut mogelijk zijn

Sporten die mogelijk zijn terwijl het nog een fractuur is zijn:
  • wandelen en hardlopen - hardlopen alleen als de fractuur wel weer aan elkaar zit en in overleg met de huisarts of behandelend arts
  • Enkele vormen van fitness - bijvoorbeeld op de fiets zitten in een fitnesszaal
  • Het los bewegen van schouders, zonder extra gewichten

Blijf in ieder geval in beweging. Ook al betekent het elke dag een uur wandelen, doe dit dan vooral. Het zorgt ervoor dat uw lichaam gewend blijft aan beweging en u blijft dan lichamelijk fit. Het kan absoluut geen kwaad voor het sleutelbeen om te wandelen, zolang het geen pijn doet.

Sporten die absoluut vermeden moeten worden

Sporten zoals wielrennen en mountainbiken zijn uit den boze. Het bot moet herstellen, maar ook de spieren moeten weer herstellen nadat de arm voor een langere tijd in een sling hebben gezeten. Mountainbiken en wielrennen kan na zes tot acht maanden pas weer. Gewoon fietsen kan meestal na zes tot acht weken weer, als de fractuur goed is hersteld.

Basketballen, handbal, volleybal en andere balsporten waarbij de handen veel worden gebruikt verhogen de kans op een nieuwe fractuur of een verergering van de fractuur. Tot een jaar kan het duren voordat deze sporten weer echt mogelijk zijn.

Ook voetbal, vechtsporten en andere contactsporten zijn onverstandig. De tegenstander houdt geen rekening met een zwakker sleutelbeen en bij een beetje grove charge en een slechte landing is de kans enorm dat het sleutelbeen het gelijk weer begeeft. Probeer daarom contactsporten minimaal vier maanden te voorkomen.

Ga nooit te ver

Tenslotte is het voornamelijk belangrijk om uw grenzen te kennen, maar ook de grenzen van uw lichaam. Twijfelt u of het verstandig is of voelt u dat het niet verstandig is, stop dan direct met de sport! Loop rustig terug richting huis of zorg ervoor dat u opgehaald wordt. Bij het vermoeden dat uw sleutelbeen wederom gebroken is: ga direct naar de huisarts!
© 2014 - 2024 Mattie010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken en behandeling van een sleutelbeenbreukOorzaken en behandeling van een sleutelbeenbreukHet sleutelbeen is het bot dat zich situeert aan de bovenkant van de borst, tussen het borstbeen en het schouderblad. In…
Gebroken sleutelbeen: symptomen, oorzaken en behandelingGebroken sleutelbeen: symptomen, oorzaken en behandelingEen gebroken sleutelbeen of sleutelbeenbreuk, ook bekend als 'clavicula fractuur' (clavicula is de Latijnse benaming voo…
Veel voorkomende botbreuken, en de genezingsduur daarvanBotbreuken zijn veel voorkomend. Omdat er in het hele lichaam botten zitten, kunnen deze ook op veel plaatsen breken. Ma…
Gebroken sleutelbeen, twijgbreuk: herstel van claviculabreukGebroken sleutelbeen, twijgbreuk: herstel van claviculabreukEen ongelukkige beweging, stoot of val kan aanleiding zijn voor de meest voorkomende fractuur. Het sleutelbeen zit tusse…

Vind binnen een jaar je favoriete sport!Vind binnen een jaar je favoriete sport!Wil je schaatsen? Wandklimmen? Paaldansen? Soms is het lastig in te schatten wat nu de sport is die bij jou past. Daarbi…
Bronnen en referenties
  • http://www.schoudernetwerk.nl/index.php?page=11&subpage=13&subsubpage=52
  • http://www.orthopedie.nl/content/schouder/sleutelbeen_fractuur.asp
  • http://www.zorggroep-almere.nl/fysio_online/arm/schouder_sleutelbeenbreuk/oefeningen_en_sporten.php
Mattie010 (86 artikelen)
Laatste update: 04-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.