Gezondheid: Koorts

Gezondheid: Koorts Soms kunnen mensen nogal spastisch doen als het gaat om het hebben van “koorts”. Maar koorts is een heel normale reactie van het lichaam en is het afhankelijk van de situatie of er gehandeld moet worden of juist niet. Meteen met koorts remmers of anderszins aan de slag gaan, kan juist de goede werking van koorts teniet doen. Wees alert maar niet bang.

Wat is koorts?

Koorts is niets meer of minder dan een reactie van het lichaam als je een infectie bij je draagt. Een infectie ontstaat door een virus of bacterie. Je lichaam is namelijk moeite aan het doen om het virus of de bacterie te lijf te gaan. Koorts kan ook opgewekt worden door het innemen van bepaalde geneesmiddelen of als je chemische stoffen binnen krijgt.
Je lichaamstemperatuur die normaal rond de 37 graden schommelt, wordt hoger en men spreekt over koorts als je 38 graden of hoger hebt.

Koorts komt op verschillende manieren

De meeste mensen kennen of hebben wel eens de koorts gehad dat het zweet ze uitbreekt. Maar koorts kan ook intens koude rillingen opleveren en soms wisselt het zelfs af. Een enkeling krijgt de zogenaamde warmte aanvallen die lijken op de opvliegers van vrouwen in de overgang.
Ook is er nog de koortsstuip, wat je nog wel eens bij kinderen ziet. Bij de koortsstuip hoort eigenlijk een algeheel malaisegevoel en spieren trekken zich heftig samen.

Meten

Meten is weten en dat geldt ook voor koorts. Soms heb je het gewoon erg warm, terwijl daar geen reden voor is of je denkt dat er geen reden is. Hoe meet je correct?
  • Meest bekend is de koorts via de anus op te meten, er staat 3 minuten voor.
  • Met een speciale oorthermometer kan je in je oor meter, er staat 3 minuten voor.
  • Onder de oksel meten, moet je 10 minuten doen en je moet er 0,5 bij optellen.
  • Onder de tong meten kan ook, dit moet je 5 minuten doen en er 0,3 bij optellen.
  • Via het voorhoofd kan er met een infraroodthermometer ook gemeten worden. Maar hier wordt met name het voorhoofd gemeten en deze kan behoorlijk afwijken van de kern van het lichaam. Niet betrouwbaar dus.
Via de anus en het oor is het meest betrouwbaar en aan te raden.

Andere symptomen

Als je koorts hebt, gaat dit vaak samen met een algeheel malaise gevoel, maar je kunt van meer zaken last krijgen, zoals:
  • vermoeidheid
  • concentratieproblemen
  • evenwichtsstoornissen
  • ijlen
  • slaperig zijn
  • gebrek aan eetlust.
Verder koude rillingen die een bleke huid kunnen geven, tot hoge koorts een rood aangelopen huid en enorm zweten.

Functie van koorts

Koorts heeft dus een functie en behalve dat je genoeg blijft drinken, kan je best wat koorts hebben. Je lichaam is aan het vechten, dus onderdrukken is eigenlijk ook niet goed.
Met je lichaamstemperatuur die omhoog gaat wordt het metabolisme versneld. Op deze wijze stelt het lichaam alles in het werk om aangetaste cellen of weefsel zo snel mogelijk te herstellen. Bovendien gaat je bloedsomloop omhoog, wat weer positieve gevolgen heeft in die zin dat het de cellen van het immuunsysteem sneller doet “vervoeren”.

Als je een baby hebt van zo’n 3 maanden of jonger, is het aan te raden wel direct de huisarts te waarschuwen. Bij kinderen die ouder zijn, kan je wel een dag of 2 wachten. Maar gebruik altijd je gezonde verstand in een dergelijke situatie.

Soms kan het alternatieve circuit nog wel eens soelaas bieden, maar ook hiervoor geldt dat je over ieder te volgen traject na moet denken.

Tot slot

Koorts direct willen bestrijden is meestal niet nodig, laat het lichaam dat bestrijden wat er is binnen gedrongen. Er zijn natuurlijk wel grenzen en gebruik altijd je gezonde verstand, maar een beetje koorts is een signaal en geen ziekte op zich.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschijnselen bij het optreden van koortsBij een lichaamstemperatuur van 38 graden en hoger is er sprake van koorts. Koorts is zelf geen ziekte, maar een symptoo…
Koorts bij volwassenenKoorts bij volwassenenBij koorts is je lichaamstemperatuur gelijk of hoger dan 38 graden, rectaal gemeten. Andere manieren van de temperatuur…
Erysipelas (Wondroos)Erysipelas (Wondroos)Wondroos is een ontsteking van het onderhuidse weefsel van de huid wat veroorzaakt wordt door bacteriën (groep A strepto…
Last van koude rillingen: oorzaken, behandeling & tipsLast van koude rillingen: oorzaken, behandeling & tipsKoude rillingen is een fenomeen waar de meeste mensen wel eens last van hebben. Het gaat om een gevoel dat ook beschreve…

Creatief met steigerhout en pallethout, is dat ongezond?Creatief met steigerhout en pallethout, is dat ongezond?Creatief met steigerhout en pallethout is een ware rage geworden in Nederland. Steigerhout past perfect bij de landelijk…
Anesthesie of narcose: Welke vormen van verdoven zijn er?Anesthesie of narcose: Welke vormen van verdoven zijn er?Verdoving is een onmisbaar element in de huidige medische wereld. Het woord narcose roept bij sommige mensen echter een…
Bronnen en referenties
  • VPB gezondheidscentrum
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.