Wat is piekeren?

Wat is piekeren? Hoewel het heel vervelend kan zijn, piekeren doet iedereen op zijn tijd. Piekeren is normaal, maar het piekeren kan ook uit de hand lopen. Regelmatig piekeren kan zorgen voor geestelijke en lichamelijke klachten. Als het piekeren eenmaal begint is het ook vaak zeer lastig om uw gedachten ergens anders toe te zetten. Vaak gaat het probleem waar we over piekeren ook over iets wat we met het piekeren niet kunnen veranderen.

Wat is piekeren?

Piekeren is vooral het veel en lang nadenken over dingen waar bepaalde spanningen voor zijn. De een piekert regelmatig, de ander af en toe, maar piekeren doen we allemaal weleens. Het piekeren levert niet altijd iets op, maar toch kunnen we het niet tegenhouden. Het gaat maar door en het kan zeer lastig zijn op het piekeren een halt toe te roepen. Het piekeren gebeurt ook vaak op momenten waar we onze gedachten er moeilijk vanaf kunnen houden zoals vlak voor het slapengaan.

Hoe komt het dat u piekert?

Het piekeren is deels erfelijk, maar komt vooral voor door een bepaald karakter en door opvoeding. Iemand die al vroeg de zorg over iemand heeft en daardoor vaak alert en serieus moesten zijn zal later ook extra alert zijn op dingen. Iemand die regelmatig piekert is vaak perfectionistisch. Ze willen alles goed doen en twijfelen daardoor vaak aan zichzelf en dingen die gaan gebeuren waar ze geen controle over hebben. Zo kan een piekeraar een sollicitatiegesprek al 100 keer in zijn hoofd hebben gehad terwijl u eigenlijk niet van te voren kunt weten hoe het zal gaan.

Waarom piekert u?

Er zijn vele verschillende redenen om te piekeren. De redenen waarom we piekeren zijn in de meeste gevallen dingen waar we ook in ons dagelijkse leven mee te maken hebben. Een aantal veel voorkomende reden om te piekeren zijn:
 • financiën
 • het uiterlijk
 • werk
 • kinderen
 • de relatie
Het piekeren kan dus gaan over iets wat men in de toekomst gaat doen en waar men controle over wilt hebben zoals een sollicitatiegesprek of het kopen van een huis. Het kan ook gaan over iets wat al gebeurt is. Misschien heeft u iets meegemaakt waarvan u nu denkt had ik het maar nooit gezegd/gedaan. Hoewel u er niks meer aan kunt veranderen zult u toch gaan bedenken hoe u het anders had kunnen doen.

Piekeren verminderen

Piekeren gebeurt iedereen weleens. Als u regelmatig piekert probeer er dan een vaste tijd voor uit te trekken. Pieker er op dat moment lekker op los en ga daarna iets anders doen om uzelf af te leiden. U kunt ook besluiten om wel wat te gaan doen met het piekeren. De dingen waarover gepiekerd worden zijn vaak wel op te lossen, maar men doet er meestal niks mee of aan. Zet op papier waarover u piekert zodat het gepieker van u hoofd op het papier gaat. Doe iets met hetgeen waarover u piekert zodat er geen rede meer is om daarover te piekeren.

Piekerstoornis

Als u zich regelmatig extreem bezorgd voelt om in principe licht angsten kan het zijn dat u een piekerstoornis heeft. Een ander woord voor piekerstoornis is gegeneraliseerde angststoornis. Mensen met een piekerstoornis ervaren een constante stress. Doordat het piekeren veelal voorkomt in bed zijn een aantal bekende symptomen:
 • slaapproblemen
 • slapeloosheid
 • rusteloosheid
 • vermoeidheid
 • prikkelbaarheid
Als u vermoedt dat u een piekerstoornis heeft schroom dan niet om dit ter sprake te brengen bij uw huisarts.
© 2014 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Piekerstoornis - symptomen & behandeling piekerstoornisPiekerstoornis - symptomen & behandeling piekerstoornisDe piekerstoornis is beter bekend als de gegeneraliseerde angststoornis. Mensen die lijden aan een piekerstoornis zijn v…
Omgaan met piekerenOmgaan met piekerenWat is piekeren? Lost piekeren problemen op? Is er een verschil tussen piekeren en nadenken over een probleem? Wat is he…
Meditatie - Stop met piekerenMeditatie - Iedereen piekert weleens en vaak is het erg lastig om hiermee te stoppen. Leer je pieker gedachten te contro…
Piekeren is fantaseren in zijn meest negatieve vormPiekeren is fantaseren in zijn meest negatieve vormDit artikel is tot stand gekomen door een kreet van een Loesje scheurkalender. Deze luidt: Piekeren is de verkeerde kant…

Slaap en slaapstoornissenSlaap en slaapstoornissenErnstige slapeloosheid, moeilijk in slaap vallen of steeds te vroeg wakker worden, leidt tot oververmoeidheid en geïrrit…
Darmen de mooie voedselmachineDarmen de mooie voedselmachineDarmen, ontlasting, poepen of juist niet kunnen poepen; het zijn de delen van ons lichaam en de functies van ons lijf wa…
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 31-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.