Haar doneren: hoe houd je het mooi?
Tegenwoordig zijn er meer dingen om te doneren dan organen of bloed. Een bekend voorbeeld hiervan is haar. Stichtingen als Haarwensen of Kika zijn stichtingen die gratis pruiken verzorgen voor kinderen en jongeren die door chemotherapie of Alopecia Areata (een ziekte waarbij je haar uitvalt) hun haar zijn kwijtgeraakt. Naast geld, kan je ook haar doneren. Of het nu een bewuste keuze is waar je al jaren mee bezig bent of een impulsieve actie, het is altijd handig om wat extra tips te hebben hoe je je haar zo mooi mogelijk houdt. Dit ziet er niet alleen beter uit voor én na je knipbeurt, het komt ook de kwaliteit van je gedoneerde haar ten goede.
Geverfd haar
Het haar dat je doneert moet een natuurlijke kleur zijn, die een kind aanspreekt. Grijs haar is in dit verband natuurlijk uitgesloten, maar bedenk ook dat een kind misschien liever niet met groen haar rondloopt. Een andere goede motivatie om je haar niet te verven, is natuurlijk dat je haar hiervan behoorlijk beschadigt. Stichting Haarwensen neemt geverfd haar zelfs helemaal niet in gebruik. Genoeg redenen dus om je natuurlijke kleur te laten voor wat het is.
Douchen en shampoo
Warm douchen is heerlijk: de stoom komt er vanaf, de spiegel is beslagen en de verwarming in de badkamer is overbodig geworden. Je haar denkt daar helaas anders over: echt bevorderlijk voor de kwaliteit ervan is warm douchen niet. Als je dan toch écht gek op warm douchen bent, draai dan alleen voor het uitspoelen van de shampoo de kraan naar een lagere temperatuur.
Shampoos heb je in allerlei soorten en maten. Niet alleen kan je wel kiezen uit tien merken, daarnaast heeft elk merk ook nog shampoos voor verschillende haartypen: dun, dik, geverfd, etc. Antiroosshampoo is een shampoo die je prima kunt gebruiken tegen roos, maar deze is niet aan te raden als je hier geen last van hebt. Deze shampoo is namelijk nogal agressief voor je hoofdhuid en je haar.
Föhnen
De föhn is een typisch product voor de huidige haastcultuur: als je 's morgens een half uur te laat je bed uit komt, toch nog even wil douchen en vervolgens direct de deur uit rent, is het zeker bij koud weer geen pretje. Je haar plakt langs je lichaam, een ijzige wind waait langs je hoofd en voordat je het weet sta je te klappertanden. Om dergelijke scenario's te voorkomen, pak je de föhn en zet hem zo hoog mogelijk. Je haar is gedroogd, maar wat is er van over? Te vaak (en op te warme temperatuur) föhnen beschadigt je haarschubben, waardoor je haar op termijn steeds brozer wordt. Veel verstandiger is het om je haar 's avonds ruim op tijd te wassen, zodat het op een natuurlijke manier kan drogen. Moet je 's morgens toch met nat haar de deur uit, zet dan een muts op tegen de kou. Is er echt geen andere optie dan föhnen, zet deze dan op een zo laag mogelijke temperatuur.
Kammen
Het kammen van haar is niet echt een kunst: vrijwel iedereen kan het. Door je haar vast te houden tijdens het kammen, zorg je ervoor dat je in ieder geval geen bos haar in je handen hebt na afloop. Ook belangrijk om te weten: kam geen haar als het nat is, maar wacht hiermee tot het volledig is opgedroogd.
Stijlen of krullen
Vooral vrouwen hebben er een handje van: even de stijl- of krultang door hun haar, om op z'n mooist op een feestje te verschijnen. Het gebruik hiervan is, net als het gebruik van de föhn, schadelijk voor je haar.
Alternatief
Als het gaat om het krullen van je haar, is er een simpel, onschadelijk alternatief: je haar vlechten. Maak een vlecht (of een paar) in je haar en laat deze een aantal dagen zitten. Als het minder mooi gaat zitten, is het handig om het te wassen: verdeel de shampoo gelijkmatig over je vlecht, was het uit na een aantal minuten en ga met je handdoek opnieuw over de hele vlecht. Wil je meer kroeshaar, kam het dan voorzichtig totdat het meer uitzet.
Let op: haal de vlecht er niet uit als je haar nat is, dan werkt het niet!
Tot slot
Als je dit artikel hebt gelezen, krijg je de indruk dat het doneren van je haar veel offers vergt. Toch zijn deze "offers" zeer relatief, als je bedenkt wat jij én de ontvanger er voor terug krijgen: jijzelf een goed gevoel omdat je iets voor een ander hebt kunnen doen, het meisje dat de pruik in ontvangst neemt een goed gevoel omdat zij niet kaal over straat hoeft.