Een alcoholische kater: voorkomen en verhelpen

Een alcoholische kater: voorkomen en verhelpen Niets zo vervelend als een kater na een stevig nachtje uit. Je voelt je de volgende dag helemaal niet fit en je hoofd weegt ontzettend veel. Je kan bovendien niet veel verdragen en je snakt naar water, een frisse douche en je bed. De alcoholische kater die je hebt opgelopen is een gevolg van overmatig alcoholgebruik. Meer dan waarschijnlijk was het feestje zo leuk dat je een paar glazen alcohol teveel hebt gedronken. De beste remedie is uiteraard een kater voorkomen. Indien het toch te laat is, dan bestaan er enkele goede middeltjes om snel terug weer de oude te zijn. Eenmaal stevig doorzakken, kan geen kwaad. Let er echter op dat je je lichaam onder controle houdt, want alcoholisme loert voor stevige drinkers steevast om de hoek.

Wat is alcohol?

Alcohol ontstaat door de gisting van granen of vruchten. Een natuurlijke gisting houdt op bij 15% alcohol. Door het verhitten en afkoelen van zwak alcoholhoudende dranken, ontstaan de zogenaamde sterke dranken. Bier en jenevers vinden hun oorsprong in graan. Wijn en cognac ontstaan uit druiven en de sterke dranken uit allerlei producten. Wodka vindt zijn oorsprong in aardappelen. Daarnaast heb je nog de zuivere of pure alcohol die kleurloos, helder en smaakloos is. Pure alcohol is giftig. Gemiddeld genomen zit er in bier 5% alcohol, in wijn 10 à 12% en in sterke dranken 25% tot 80%.

Wat is een kater?

Een kater ontstaat voornamelijk door het grote vochtverlies dat bij het drinken van alcohol gestimuleerd wordt. Het is immers zo dat je bij een groot alcoholverbruik meer en meer zal uitdrogen. Ook je maag zal geprikkeld geraken, waardoor je een misselijk gevoel krijgt. Bovendien komen bij het drinken van alcohol giftige stoffen vrij die het katergevoel nog extra gaan versterken.

De normale hoeveelheid alcohol per persoon

  • Een volwassen man drinkt maximaal 3 standaardglazen per dag, of maximaal 15 glazen per week. Het is aangeraden om minstens 2 dagen per week niet te drinken om het lichaam te laten recupereren. Bij een speciale gelegenheid ga je best niet meer dan 5 glazen drinken. Dit om fris en monter het feestje te kunnen verlaten.
  • Een volwassen vrouw drinkt maximaal 2 standaardglazen per dag, of maximaal 10 glazen per week. Het is, net zoals bij een volwassen man, aangeraden om minstens 2 dagen per week niet te drinken om het lichaam te laten herstellen. Bij een gelegenheid drink je best niet meer dan 3 standaardglazen.
  • Jongeren doen er goed aan voor hun zestiende levensjaar geen of zeer weinig alcohol te drinken. Vanaf 16 jaar mag een jongere niet meer dan 2 à 3 glazen per keer drinken. 2 keer drinken per week is ruimschoots voldoende.
  • Bij ouderen worden de nieren en lever meer gevoeliger waardoor het alcoholgebruik moet beperkt worden. Vanaf de leeftijd van 60 jaar gelden andere regels dan bij volwassenen. Mannen op oudere leeftijd drinken best maximaal 2 glazen per dag. Voor vrouwen is dit slechts eentje. Indien je als oudere persoon medicijnen inneemt, dan dien je uiteraard voorzichtig te zijn om deze te combineren met alcohol. Lees de bijsluiter heel zorgvuldig.
  • Heel regelmatige drinkers moeten zich ervan bewust zijn dat meer dan 6 glazen per uur zeer schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Een standaardglas alcohol is ongeveer na één uur tot anderhalf uur lichamelijk verwerkt. Dit kan afhankelijk zijn van geslacht en gewicht.

Bron: Jarmoluk, PixabayBron: Jarmoluk, Pixabay

Hoe kan je een alcoholische kater voorkomen?

Alvorens je begint te drinken doe je er goed aan om voldoende te eten. Een gouden regel is om niet te veel te drinken, en eveneens niet te snel te drinken. Mengen is geen goed idee en zal de kater alleen maar erger maken. Als je dus start met bier, dan blijf je best bij die keuze en drink je die avond best geen wijn of cocktails meer. Drink tussendoor af en toe ook eens een watertje. Maar de belangrijkste tip is om veel water te drinken voordat je gaat slapen. Een kater is immers het gevolg van uitdroging omdat alcoholopname de vochtafscheiding stimuleert.

Hoe kan je een kater verhelpen of bestrijden?

Aan een kater kan je spijtig genoeg niet veel doen. Je zal gewoon moeten wachten tot het overgaat. De mogelijkheid bestaat wel om de symptomen van je kater wat draaglijker te maken. Een goede tip is om wat langer in bed te blijven. Als je dan toch opstaat, dan opteer je best voor een stevig ontbijt met heel wat water en vruchtensappen. Zonnebaden met hoofdpijn is absoluut uit den boze. Tegen de hevige hoofdpijn neem je best een pijnstiller. Kies voor paracetamol omdat dit minder belastend is voor je maag. De laatste tip bestaat uit het leren uit je eigen fouten: als je kater voorbij is, dan drink je minstens 2 dagen geen alcohol om je lichaam te laten herstellen.

Te veel alcohol leidt tot alcoholisme

Een gewoon alcoholgebruik kan op termijn tot een alcoholverslaving leiden. Men kan dan spreken van alcoholisme. Je zal dan zoveel alcohol drinken dat het je gezondheid, werk en sociaal leven zal gaan beïnvloeden. Alcoholisme ontstaat heel geleidelijk. Men start met een drankje voor de gezelligheid. Vervolgens zal men steeds meer gaan drinken bij deze gelegenheden. Op termijn zal men zonder de nodige hoeveelheid alcohol in het lichaam niet meer normaal kunnen functioneren. Je omgeving kan hieronder ernstig lijden. Indien het alcoholprobleem te groot wordt, dan kunnen gespecialiseerde ontwenningsklinieken een oplossing bieden.
© 2014 - 2023 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat kan je doen tegen een katerWat kan je doen tegen een katerJe bent een avondje uit geweest en hebt nu last van een kater. Meestal gaat dit gepaard met hoofdpijn, misselijkheid en/…
Hoe kom ik van mijn kater af?Hoe kom ik van mijn kater af?Hoe ontstaat een kater? En hoe voorkom je een kater? Een kater krijg je doordat er een probleem in het afbraak proces va…
Middel tegen kater, de anti-kater pilMiddel tegen kater, de anti-kater pilTeveel alcohol drinken heeft als gevolg dat je last krijgt van een kater. Omdat je je dan doodziek voelt, zal je vast op…
Symptomen die bij een kater horenSymptomen die bij een kater horenEen avondje drinken kan voor een hoop plezier en gezelligheid zorgen, maar de volgende dag zul je toch echt met de gevol…

Goede ademhaling en spierontspanningsoefeningen tegen stressGoede ademhaling en spierontspanningsoefeningen tegen stressMeegaan in een tijd die steeds maar sneller lijkt te gaan kost veel energie. Die energie is voor een groot deel afhankel…
Haar doneren: hoe houd je het mooi?Haar doneren: hoe houd je het mooi?Tegenwoordig zijn er meer dingen om te doneren dan organen of bloed. Een bekend voorbeeld hiervan is haar. Stichtingen a…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Kater_%28alcohol%29, 29 december 2014
  • CM.be, http://www.cm.be/ziekte-en-behandeling/klachten-en-ziekten/kater/voorkomen.jsp, 29 december 2014
  • Salusi.nl, https://www.salusi.nl/anti-kater-tips-een-kater-voorkomen-en-verminderen/, 29 december 2014
  • Trendystyle.net, http://www.trendystyle.net/welzijn/brak_stappen.html, 29 december 2014
  • Afbeelding bron 1: Jarmoluk, Pixabay
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.