Hoe worden we ouder?

Hoe worden we ouder? Worden we vanzelf ouder, hebben we het zelf in de hand ... wat immers ook wel eens gezegd wordt. Dat is natuurlijk maar voor een deel waar. Sommige mensen worden helemaal niet oud. Die sterven jong en waar je ook een geloof in hebt, iedereen heeft een “vervolg” voor de geest die niet oud mag worden. Als je het geluk hebt om wel oud te worden, dan zijn daar ook nogal wat gradaties in aan te brengen.

Hoe wil je oud worden?

De koptekst suggereert dat je het zelf in de hand hebt en dat is natuurlijk niet waar. Althans in ieder geval voor een deel klopt het niet, want het lichaam kan er immers de brui aan geven. Hoewel daar voor velen ook weer een vervolg aan zit, want het kan gezien worden als een leerproces of je datgene wat op je afkomt aankunt. Dit gaat overigens lang niet voor iedereen op en voor sommige mensen is er niets na dit leven.

Hoe dan ook … als je dusdanig leeft c.q. een gezond lichaam hebt dat je oud mag worden, hoe zou je dat dan willen? Voor de meeste mensen geldt wel dat ze gezond oud willen worden (ruim 90%). Het gaat niet over het hebben van veel materiële zaken c.q. geld, maar om gezondheid. Dat lijkt opmerkelijk, want in de jonge jaren willen we vooral “veel“ van alles c.q. de luxe zaken, maar als we ouder worden beseffen we dat gezondheid niet vanzelfsprekend is en wordt dat het belangrijkste.

Oud is oké, maar wel zelfstandig

Oud worden gaat vaak over zelfstandigheid in een acceptabele gezondheid. De onafhankelijkheid is een grote plus en behalve iemand voor wat ondersteuning (bijvoorbeeld in de huishouding) wil men zelfstandig leven. De grootschalige ouderencentra hebben we dus al een tijdje geleden ingeruild voor kleinschaliger projecten, zelfstandige woningen of ruime kamers die als “eigen” plek door kunnen gaan en het gezamenlijke moment opzoeken, wanneer gewenst. Uit recent onderzoek komt naar voren dat maar liefst 85% daar de voorkeur aan geeft. Volledig zelfstandig (indien met hulp dit haalbaar blijkt) wordt zelfs door bijna 90% aangegeven, maar blijkt financieel niet haalbaar.

Bron: Counselling, PixabayBron: Counselling, Pixabay
Levensinvulling
Wat na de gezondheid als erg belangrijk wordt ervaren is de invulling van de resterende tijd voor de ouder wordende man of vouw. Eventuele kinderen zijn de deur uit, misschien minder werken of stoppen, af en toe eventuele kleinkinderen over de vloer is niet dé levensinvulling voor de ouder wordende mens.

Men wil aan de slag met iets wat levensvreugde geeft en dat komt niet op de mens af, dat moet je namelijk opzoeken. De een vindt een nieuwe hobby waar hij/zij de ziel en zaligheid in vindt en de ander verdeelt de tijd over huishouden, familie en vrienden en bijvoorbeeld andere mensen helpen. Of dat nu de voedselbank is, een niet zelfstandige oudere meenemen voor een leuk uitje of helpen bij tafeltje-dekje … het maakt feitelijk niet uit. Waar het om gaat is dat je een soort nieuwe levensinvulling creëert. Een waar je je prettig bij voelt, waar je een stuk genoegdoening uit haalt, wat los staat van wat je doet voor die ander, en waar je dat gelukzalige gevoel bij krijgt. Dat levert namelijk weer stoffen op die je lichaam “verder helpen” als je ouder wordt.

Toch een mindere gezondheid…

Als je gezondheid het toch zo nu en dan af laat weten, wil dat nog niet zeggen dat je niets kunt doen. Mogelijk moet het allemaal iets meer aangepast, maar ook dan kunnen allerlei activiteiten je een stuk levensvreugde geven. Er zijn allerlei mogelijkheden om iets te doen op het moment dat de eigen gezondheid het toelaat. Soms zit er een vast ritme in werkzaamheden, maar lang niet altijd. Als je met de organisatie afstemt, zijn er talloze klussen te doen.
Zoals met allerlei vrijwilligersklussen geldt ook nu dat het direct met mensen kan zijn of juist meer op de achtergrond. Koppel hier je beperkingen aan en je kunt gericht kijken naar wat haalbaar en wenselijk is.

Hulp bij invulling geven aan...

Er zijn verschillende verenigingen en (ouderen)centra die een vrijwilligerscoördinator hebben die je kan helpen bij het invulling geven. Waar het om gaat is dat je gericht aangeeft wat je kunt en wilt. Bij dat laatste kan een coördinator je eventueel nog helpen door gerichte vragen te stellen.

Verlies

Wat bij ouderen bij meer dan wie ook speelt, is dat het verlies steeds groter wordt. Niet iedereen wordt even oud en dus verliest de ouder wordende mens steeds meer mensen om zich heen. Of je zelf gezond bent en een druk leven hebt of niet … het overkomt je. Waar het dan om gaat is dat je goed met het verlies omgaat, het verwerkt en het een plek geeft. Soms met hulp en soms doen mensen het zelf. Zo’n 70% zoekt op een of andere manier toch hulp bij de verwerking, opmerkelijk dat de verhouding tussen mannen en vrouwen 2 : 1 is.

Tot slot

Ouder worden kan heel leuk zijn … en soms ook niet. Deels heb je het zelf in de hand, maar bij de gezondheid heb je dus ook maar een deel in de hand. De levensinvulling is weer een ander verhaal, daar speelt het type mens weer meer een rol in.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Langstlevende mag erfdeel van kinderen opmakenIn het verleden hadden kinderen de mogelijkheid om bij de langstlevende ouder hun kindsdeel op te eisen. Sinds 2003 geni…
Ouder personeel in dienst nemen of houden levert geld opHet aannemen van iemand van ouder personeel ( 50 jaar of ouder) of het in dienst houden van mensen van 62 jaar en ouder…
Wat is een uitsluitingsclausule?Met een uitsluitingsclausule kan voorkomen worden dat een deel van de erfenis verdwijnt naar de ex-partner van de rechth…
Theorie oorzaak van het ouder wordenTheorie oorzaak van het ouder wordenOuderdom, ouder worden en veroudering, welke theorie is aanvaardbaar als oorzaak van het verouderingsproces? Welke facto…

De rol van kleurstoffen in ons dagelijkse levenDe rol van kleurstoffen in ons dagelijkse levenKleur is een belangrijk aspect in het leven van mensen. Kleurstoffen hebben meer invloed op de mens en men komt veel vak…
Slikhaar TV: haarstyling, By Vilain producten en bestellenDe tweelingbroers Emil en Rasmus Albrechtsen zijn gek op hairstyling, op het YouTube kanaal van de twee is dat goed te z…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.