Tips voor een aangenaam binnenklimaat
Een onaangenaam binnenklimaat kan eenvoudig worden voorkomen door jezelf met behulp van een meter inzicht te verschaffen in de heersende temperatuur, relatieve luchtvochtigheid en het CO2 gehalte. Op deze wijze kun je reageren op onwenselijke waardes, pieken en dalen. Droge lucht is over het algemeen de meest gehoorde klacht. Zowel verwarmen als ventileren zijn de oorzaak van een te droge lucht maar zijn wel weer noodzakelijk om andere redenen. Een juiste balans zoeken tussen de onderdelen is hierbij van belang.
Relatieve luchtvochtigheid tussen 50 en 60%
In huis kan de relatieve luchtvochtigheid (RV) variëren tussen 20 en 100%. Hierbij kan grofweg de onderstaande verdeling worden gemaakt:
- Onder de 50% = Laag
- 50 – 60% = Matig
- Boven de 60 = Hoog
Een relatieve luchtvochtigheid van 50 – 60 % wordt over het algemeen als aangenaam ervaren. Te droge lucht is onaangenaam voor ogen, mond en neus. In de winterperiode als er binnen meer wordt gestookt en de buitenlucht op een enigszins zonnige dag ook erg droog is, kan de relatieve luchtvochtigheid binnenshuis dalen naar waardes rond de 20%. Dit is erg laag en ook niet meer prettig om in te verblijven. Bij het verwarmen van een ruimte zal het aanwezige vocht in de lucht verdampen. Zon die via een raam naar binnen schijnt heeft hetzelfde effect. Onderstaand enkele tips waarmee een aangename relatieve luchtvochtigheid kan worden bereikt.
- Stook niet te veel. Hoe meer de ruimte verwarmd wordt des te droger zal de lucht worden.
- Niet overmatig ventileren en luchten. Ook ventileren is een manier van vochtverwerking.
- Plaats luchtbevochtigers. Dit kunnen planten zijn, waterbakjes aan de radiator, een emmer met heet water, de was binnen drogen of een elektrische stoombevochtiger.
- Bij een te hoge luchtvochtigheid kan er meer geventileerd en gestookt worden, of een ontvochtiger worden geplaatst.
Over het algemeen is de luchtvochtigheid in huizen aan de lage kant.
Ventileren / reduceren CO2
Vaak wordt er geadviseerd om 24 uur per dag te ventileren zodat een huis droger en daarmee energiezuiniger zal worden. Het klopt inderdaad dat een ruimte droger wordt door te ventileren. Ook klopt het dat droge lucht makkelijker warm te stoken is, maar hierbij is het van belang om een goede balans te vinden met de relatieve luchtvochtigheid. Door constant te ventileren en daarbij te stoken om de frisse buitenlucht op te warmen creëer je 24 uur per dag een constante ontvochtiging van het huis.
Ventileren is voornamelijk noodzakelijk om het gehalte aan CO2 (kooldioxide) te reduceren. De mate van CO2 in de lucht heeft een grote invloed op de ervaring van frisheid in een ruimte. In huis wordt CO2 uitgestoten door het menselijk lichaam, maar ook bij verwarmen en gasverbruik zoals bij koken. Een CO2-gehalte van 800 PPM (Parts Per Million) in huis is prima. Wanneer dit oploopt naar 1000 of 1200 is het raadzaam om te ventileren.
Een schoon ventilatiesysteem
Bij het ventileren zal de buitenlucht via componenten als ventilatieroosters of via een kanalensysteem de woning in worden getransporteerd. Zorg er dus voor dat deze componenten zo schoon mogelijk gehouden worden om te voorkomen onnodig veel stof en andere vervuiling met de verse lucht mee de ruimte in te transporteren.
Geen ingrijpende nachtverlaging bij vloerverwarming
Bij vloerverwarming is het niet raadzaam om de aanvoertemperatuur in de nacht ingrijpend te verlagen. Hierbij kun je een maximum van 2°C hanteren. Een verlaging van bijvoorbeeld 5°C werkt averechts omdat vloerverwarming een traag systeem is en daardoor beduidend langer de tijd nodig heeft om weer op voldoende temperatuur te komen. Dit brengt een hoger verbruik met zich mee maar ook een aantal onaangename uurtjes qua temperatuur per dag.
Gelijkmatig verwarmen
Probeer ruimtes zo gelijkmatig mogelijk te verwarmen. Wanneer je bijvoorbeeld in de woonkamer aan de voor- en achterzijde een radiator hebt, is het verstandig om beide radiatoren te laten werken in plaats van één radiator op hogere kracht. Verschil in temperatuur binnen een ruimte veroorzaakt een tochtervaring.
Schaf een meter aan en reageer op de meetwaarden
Er zijn een heleboel verschillende metertjes verkrijgbaar die de ruimtetemperatuur, de relatieve luchtvochtigheid en de CO2 kunnen meten. Op basis van de meetgegevens kan dan actie ondernomen worden.
- Hoog CO2-gehalte (boven 800PPM) = Ventileren
- Hoge relatieve luchtvochtigheid (boven 60%) = Ventileren en stoken of een ontvochtiger plaatsen
- Lage relatieve luchtvochtigheid (lager dan 50%) = Bevochtigen
Let hierbij op dat je ook de situatie kunt krijgen dat het zowel te koud als te droog is. Door enkel te verwarmen zal het nog droger worden. In deze situatie is het raadzaam om eerste te verwarmen en vervolgens te bevochtigen. Dit omdat vochtige lucht minder makkelijk op te warmen is en omdat warme lucht meer waterdamp kan bevatten.