Tips tegen een kater

Tips tegen een kater Houten kop na een nachtje stappen? Lees hier hoe je daar terug vanaf komt! Een kater is nooit leuk en komt meestal als een pijnlijke ontnuchtering na een nacht vol plezier. Gelukkig bestaan er enkele handige hulpmiddelen, zowel om voorkomen als om achteraf de vervelende effecten ervan te bestrijden. De in dit artikel besproken methoden zijn bovendien gratis of goedkoop en daarom te verkiezen boven allerlei nepmiddelen die her en der worden aangeprezen.
Te vermijden: zogezegde anti-katerpillen zijn kwakzalverij / Bron: Stevepb, PixabayTe vermijden: zogezegde anti-katerpillen zijn kwakzalverij / Bron: Stevepb, Pixabay

Wat helpt tegen een kater?

Om bij je eerstvolgende zware nachtje uit effectief ten strijde te trekken, is het nodig te weten tegen welke vijand je lichaam het opneemt. Het vreemde beestje dat al te vaak zijn klauwen in je hoof en maag zet na een gezellig avondje uit, is in feite niet één aanwijsbare aandoening, maar een samenspel van allerlei symptomen. Aan dat geheel van verschijnselen gaat bovendien een complex geheel van factoren vooraf. Hoewel het fenomeen oeroud is, wordt het tot op de dag van vandaag nog steeds niet volledig begrepen.

Net omwille van de onduidelijkheid van het begrip, blijven vele schijnoplossingen circuleren. Wat je vooral niet moet doen om een kater te bestrijden, is geloof hechten aan of geld investeren in allerlei behandelingen en medicijnen. De belangrijkste les is ongetwijfeld dat er geen wondermiddelen bestaan. Je moet er mee rekening houden dat je lichaam een te hoge dosis alcohol aan het verwerken is. Dat proces kan je nauwelijks versnellen. Vermeende oplossingen zoals anti-katerpillen en injecties zijn dan ook in het beste geval gewoon duur en onnuttig en in het ergste geval zelfs ronduit schadelijk. Er zijn tot nog toe geen wetenschappelijk gefundeerde totaalmethoden beschikbaar. Enkel symptoombestrijding is mogelijk. In plaats van geld te verspillen aan kwakzalverij, is het goedkoper en zinvoller de in dit artikel opgenomen eenvoudige tips te volgen om de meest vervelende kenmerken te vermijden en te bestrijden.

Symptomen van kop tot teen

Een kater is meestal voelbaar op meerdere plekken tegelijkertijd. Om er iets aan te doen of om te vermijden dat het zover komt, is het belangrijk de symptomen te kennen. Het lijstje bevat zowel een aantal fysieke als psychologische kernmerken:

Fysieke symptomen

  • hoofdpijn
  • slaperigheid
  • vermoeidheid
  • misselijkheid
  • zweten
  • duizeligheid
  • droge mond
  • afwezigheid van honger
  • maag- en darmproblemen

Psychologische symptomen

  • lusteloosheid
  • overgevoeligheid voor externe prikkels
  • concentratieproblemen
  • angst

Een houten kop voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Als je nog de mogelijkheid hebt om een dubbele knoop in je maag te vermijden, zijn onderstaande tips van onschatbare waarde.

Water blijft het ultieme oermiddel tegen een kater / Bron: Ktoine, Flickr (CC BY-SA-2.0)Water blijft het ultieme oermiddel tegen een kater / Bron: Ktoine, Flickr (CC BY-SA-2.0)
Water drinken
De oertip tegen de kater is natuurlijk het drinken van water. Dit geldt uiteraard voor wie uitgedroogd geveld ligt, maar wellicht nog meer voor wie nog volop de bloemetjes aan het buiten zetten is. Water zorgt voor (re)hydratatie van het uitgedroogde hersenweefsel. Dehydratatie treedt op doordat het hormoon bepalend voor de geproduceerde urine, door alcohol wordt verstoord. Je hele lichaam droogt dus uit doordat je meer plast dan goed voor je is en in elk geval ook meer dan de hoeveelheid water die de alcoholische drank zelf aanbrengt. Samen met de andere delen van je lichaam, drogen ook je hersenen uit, waardoor hoofdpijn ontstaat. Een gekende manier om een kater te vermijden is daarom om veel water te drinken voor het slapengaan. Tussendoor al water drinken werkt nog beter volgens onderzoek; Concreet, bijvoorbeeld op café, kan je dus best de tactiek van afwisseling toepassen: na twee biertjes telkens één watertje. Zelfs vooraf kan water wonderen doen, doordat het langer duurt voordat je hersenen gaan uitdrogen.

Eten vooraf

De zwaarste katers komen voor wanneer je alcohol drinkt, zonder daarvoor deftig te hebben gegeten. Het voedsel werkt als het ware als een spons in de maag voor de alcohol, waardoor de schadelijke processen pas later in gang schieten. Opmerkelijk is daarbij dat voor één keer het motto geldt: "Hoe vettiger hoe beter". Koolhydraat- en vetrijk voedsel werken het best om de alcohol te remmen. Natuurlijk zijn ook daarbij gezondere varianten denkbaar zoals vette vis en minder gezonde opties zoals pizza of kebab. Wat betreft hun katerwerende werking zijn ze beiden echter even effectief. Heel doeltreffend is ook het consumeren van olie. Een lepel olijfolie zal de opname van alcohol door je lichaam drastisch afremmen. Een iets smakelijker alternatief is om bijvoorbeeld een stukje brood in olie te dippen. Wat ook helpt zijn vitaminerijke voedingswaren zoals fruit en groenten. De alcohol zelf breekt immers vitamines af en ook de verwerking ervan vraagt vitaminen. Het kan dus zeker geen kwaad om vooraf daarvan een buffer aan te leggen.

Verstandig drinken

Te veel drinken is uiteraard nooit een goed idee. Naast het matigen van je alcoholinname zijn er echter nog andere interessante vuistregels. Zo is het aan te raden zo weinig mogelijk dranksoorten te mengen. Beperk jezelf dus tot bier, wijn, wodka of iets anders en ga niet afwisselen. Ook cocktails zijn daarom uiteraard zeer gevaarlijk. De reden is eenvoudig. Je lichaam moet dan achteraf allerlei verschillende ingrediënten en additieven verwerken en zal daardoor helemaal in de war geraken, wat resulteert in de gekende knoop in de maag. Wat ook helpt is om koolzuurhoudende alcoholische dranken te vermijden. Uit onderzoek blijkt dat de bubbels de doortocht van de alcohol door je lichaam versnellen. Wie al eens op een receptie na slechts enkele slokken een lichthoofdig gevoel gewaar werd, weet uiteraard waarover het gaat. Een laatste tip is om light frisdranken te mijden. Het lijkt misschien een gezond alternatief om bijvoorbeeld een wodka-cola light te bestellen, maar het gebrek aan calorieën zal je lichaam achteraf zuur opbreken. De extra calorieën in een normale cola helpen je lichaam zich te wapenen tegen de alcohol. Nog beter is om voor bijvoorbeeld fruitsap te kiezen als begeleidende frisdrank vanwege de combinatie van suikers en vitaminen.

Wat je kan doen als het zover is

Als jij nu met bonkende hoofdpijn in je zetel ligt, zijn de bovenstaande tips om een kater te vermijden uiteraard nutteloos, behalve dan misschien om te vermijden dat het volgende keer zover komt. Nu wil je echter in de eerste plaats zo snel mogelijk van die vervelende kater af. Volg onderstaande raadgevingen op en je stapt al snel weer fluitend de dag door.

Water drinken

Net zoals water drinken helpt vooraf, blijft de kleurloze wondervloeistof ook nadien het beste lapmiddeltje. Vooral de hoofdpijn en misselijkheid worden door het water onder handen genomen. Overdrijf daarbij niet, zodanig dat je maag niet overbelast wordt. Op die manier vergroot je immers de lichamelijke malaise. Voor wie water eentonig vindt, zijn hydraterende sportdranken eventueel een smaakvoller alternatief.

Medicijnen

Het milderende effect van aspirine op een kater is zeker niet wetenschappelijk aangetoond. Bovendien kan de combinatie van aspirine en alcohol in sommige gevallen schadelijk zijn. Wat wel vaststaat, is dat aspirine in sommige gevallen verzachtend kan werken voor de vaak bonkende hoofdpijn. Naast het pijnstillende effect, kan het ook vooral rust geven en daardoor de psychologische symptomen zoals angst en overgevoeligheid verminderen. Probleem is echter dat je best geen pijnstillers neemt, wanneer je kampt met misselijkheid of maag- en darmproblemen. De kans is dan immers groot dat ze die klachten zullen versterken. In dat geval kan het antibraakmiddel Domperidon (zoals bijvoorbeeld in Motilium) soelaas bieden. Belangrijk is daarbij om wel rekening te houden met eventuele bijwerkingen. Lees daarom steeds de bijsluiter.

Vetrijk voedsel is nuttig vooraf, maar een slecht idee wanneer je reeds een kater hebt. / Bron: Reynermedia, Flickr (CC BY-2.0)Vetrijk voedsel is nuttig vooraf, maar een slecht idee wanneer je reeds een kater hebt. / Bron: Reynermedia, Flickr (CC BY-2.0)

Eten met een kater

Terwijl eten vooraf milderend werkt, bevordert eten achteraf het herstel. Probleem is echter dat het hongergevoel vaak volledig afwezig is en als het er al is, is het vaak vanwege een overhoopliggende maag moeilijk om eten binnen te houden. Wat je dan best doet, is proberen eerst te drinken en pas vervolgens te eten. Het is immers in die volgorde dat je lichaam er nood aan heeft. Vervolgens kan je stapsgewijs proberen om kleine hoeveelheden voedsel te nuttigen. Zout is daarbij erg nuttig omdat het er voor zorgt dat het lichaam het vocht zal vasthouden waarnaar het zo snakt. Een bouillonsoepje is bijvoorbeeld een erg gemakkelijk verteerbare optie. Het calorie- en vetrijke voedsel van de dag voordien is echter in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, nu volledig uit den boze. Het helpt de afbraak van alcohol niet en kan de maag en darmen gaan irriteren waardoor misselijkheid en andere kwalen zullen verergeren. Opnieuw is fruit een absolute aanrader. Het bevat suikers om je energiepeil op te krikken, de broodnodige vitaminen die je zojuist hebt afgebroken en nog allerlei andere nuttige voedingsstoffen waaraan je zwaar getroffen lichaam behoefte heeft. Bananen in het bijzonder worden vaak aangeraden.

Koffie verergert de uitdrogingsverschijnselen / Bron: Julius Schorzman, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Koffie verergert de uitdrogingsverschijnselen / Bron: Julius Schorzman, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Te vermijden tijdens een kater
Hoewel het aantrekkelijk kan lijken om een kopje koffie te nuttigen om je belabberde energiepeil op te krikken, is dit absoluut te vermijden. De cafeïne bevordert immers nog het vochtverlies, waardoor je hoofdpijn hoogstwaarschijnlijk zal verergeren.
© 2015 - 2024 Woordsmid, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Middel tegen kater, de anti-kater pilMiddel tegen kater, de anti-kater pilTeveel alcohol drinken heeft als gevolg dat je last krijgt van een kater. Omdat je je dan doodziek voelt, zal je vast op…
Kater: nieuwe behandeling om er vanaf te komenKater: nieuwe behandeling om er vanaf te komenHoofdpijn, misselijkheid en vermoeidheid. Dit zijn de veelvoorkomende symptomen bij een kater. Normaal betekent dit een…
Hoe kom ik van mijn kater af?Hoe kom ik van mijn kater af?Hoe ontstaat een kater? En hoe voorkom je een kater? Een kater krijg je doordat er een probleem in het afbraak proces va…
Symptomen die bij een kater horenSymptomen die bij een kater horenEen avondje drinken kan voor een hoop plezier en gezelligheid zorgen, maar de volgende dag zul je toch echt met de gevol…

Tips voor een aangenaam binnenklimaatTips voor een aangenaam binnenklimaatEen onaangenaam binnenklimaat kan eenvoudig worden voorkomen door jezelf met behulp van een meter inzicht te verschaffen…
Lucide dromen: Het beïnvloeden van je eigen dromenLucide dromen: Het beïnvloeden van je eigen dromenDromen doen we allemaal. De ene droom is soms nog vreemder dan de andere. Dromen zijn het gevolg van het verwerken van a…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
  • http://greatist.com/health/13-legit-ways-stop-hangover
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Hangover
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Kater_%28alcohol%29
  • http://idealbite.com/want-to-avoid-a-hangover-drink-more-water/
  • http://www.wikihow.com/Prevent-a-Hangover
  • http://alcoholism.about.com/od/hangovers/a/cures.htm
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Ktoine, Flickr (CC BY-SA-2.0)
  • Afbeelding bron 3: Reynermedia, Flickr (CC BY-2.0)
  • Afbeelding bron 4: Julius Schorzman, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Woordsmid (11 artikelen)
Laatste update: 26-04-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.