De ongeschreven regels van de sauna

De ongeschreven regels van de sauna Een bezoek aan de sauna kan een zeer ontspannen besteding van de dag zijn, echter zijn er wel een aantal ongeschreven regels die in acht genomen dienen te worden bij het saunabezoek. Het is vaak relatief druk in de sauna, waarbij iedereen naakt is en men zich enerzijds hierdoor wellicht kwetsbaar voelt en anderzijds optimaal wil kunnen ontspannen. Om dit voor eenieder in de sauna mogelijk te maken zijn er een aantal ongeschreven regels bij het saunabezoek.

Praten in de sauna

Een van de meest controversiële ongeschreven regels van de sauna is de stilte die men in acht dient te nemen in de sauna. De voorstanders hiervan wijzen er op dat er in de verschillende saunacabines absolute stilte in acht genomen dient te worden, zodat iedereen optimaal kan ontspannen. Ontspannen kan volgens hen niet als er mensen praten, fluisteren of lachen. De stilte is volgens hen deel van de beleving en de ontspanning. Tegenstanders hiervan stellen hier tegenover dat praten of het voeren van gesprekken juist zorgt voor extra ontspanning. Zonder te praten gaat 10 à 15 minuten in een saunacabine volgens hen al snel vervelen en daarnaast wijzen ze er op dat als iedereen stil moet zijn men al snel naar elkaar gaat zitten staren, wat oncomfortabel overkomt. Ook wordt weleens gezegd dat in landen als Finland of Zweden juist heel veel gepraat wordt in de sauna.

Wat is dan nu de ongeschreven regel? In Nederland geldt dat stilte op prijs gesteld wordt in de sauna. Hoewel in andere landen inderdaad andere regels gelden, waarbij in sommige gevallen stilte inderdaad als oncomfortabel gezien wordt, dient men in Nederland zich dus te houden aan de hier geldende gedragsregels. Ondanks deze ongeschreven regel wordt bij veel saunacabines hieraan nogmaals herinnerd door een bordje bij de ingang; "stilte". Ook zijn er sauna's waar men ervoor gekozen heeft om een of meerdere saunacabines speciaal tot stiltesauna te benoemen. Tussen de verschillende saunacabines in kan er uiteraard wel gepraat worden.

Handtastelijkheden

Een andere grote stoornis in de sauna vormen ongepaste uitingen van genegenheid tussen stelletjes. Sommige, vaak jonge, stelletjes omhelzen elkaar in de sauna of masseren elkaar in de cabines. Dergelijke aanrakingen kunnen wellicht goed bedoeld zijn en inderdaad elkaars ontspanning verhogen; voor de omstaanders kan het zeer oncomfortabel aanvoelen. Aanbevolen wordt dan ook om af te zien van dergelijke uitingen van liefde en die te bewaren voor een omgeving met meer privacy.

Het aanraken van onbekende personen is uiteraard al helemaal uit den boze; niet iedereen is geheel comfortabel met elkaars naaktheid en ook een aanraking op de schouder kan daarom al snel verkeerd opgevat worden. Als iemand ergens bijvoorbeeld in de weg staat kan hierop verbaal gewezen worden, het aanraken van een vreemde moet voorkomen worden.

Douchen voor de sauna

Natuurlijk dient voor ieder bezoek een goede douche plaatsgevonden te hebben. De hitte van de sauna wekt het zweet op en het zou zeer ongepast zijn om ongewassen in een sauna te zitten. Het is niet moeilijk om voor te stellen dat dit, naast zeer onhygiënisch, ook qua geur voor ongemak bij anderen zorgt. Hieraan gerelateerd is het belangrijk om ook een eventueel teveel aan lichaamsbeharing weg te halen voor het bezoek aan een sauna. Uiteraard hoeft niet de gehele schaamstreek volledig glad te zijn, echter dient het wel bijgehouden te zijn. Dit omdat anderen niet graag in verloren haren van een ander zitten of zwemmen in het geval van een zwembad bij de sauna.

Badjas wanneer het kan

Hoewel een saunabezoek, met uitzondering van eventuele badkledingdagen, naakt plaatsvindt, is het niet de bedoeling om overal naakt rond te lopen. Slechts in de saunacabines, zwembaden e.d. van de sauna dient men naakt te zijn. Bij het rondlopen tussen de verschillende saunacabines of het plaatsnemen aan een zitje in bijvoorbeeld een lunchroom, is het gepast om een badjas aan te trekken.

Handdoek in de sauna

Voor het binnenstappen van de sauna is het de bedoeling om slippers en badjas uit te trekken en verder te gaan met een handdoek. Deze handdoek dient om zelf op te zitten in de saunacabine. Op deze wijze wordt voorkomen dat de sauna vervuild wordt met eenieders zweet en blijft de saunacabine schoon. Belangrijk is hierbij om tussen ieder contactvlak van het lichaam met de sauna de handdoek te hebben zitten. Andere saunabezoekers zitten immers niet te wachten op bezweette plekken in de saunacabine.

Het bekijken van anderen

Het begluren of nakijken van anderen is uiteraard zeer ongepast. Zoals al eerder vermeld is niet iedereen even comfortabel met de eigen naaktheid. Daarnaast zit een sauna vol met vreemden. Het nakijken van anderen die naakt zijn is niet alleen zeer ongepast, maar maakt anderen ook zeer ongemakkelijk. De sauna is geen plek voor het bekijken van naakte mensen, maar een plek waar men voor zijn/haar ontspanning komt. Nakijken van mensen is daarom ook een van de meest ongepaste gedragingen in de sauna.

Scheren en uitgebreid wassen

Hoewel een goede douche voor het saunabezoek niet alleen aan te raden is, maar vaak zelfs verplicht is, is het niet te bedoeling om een dergelijke douche te uitgebreid te maken. Hiermee wordt bedoeld men in principe al gewassen moet zijn voordat de thermen of de wellness plaats aangedaan wordt. Enerzijds is het niet de bedoeling om geurend de douche in te wandelen, maar anderzijds is het ook niet de bedoeling dat er uitgebreid tussen de billen of in detail in de schaamstreek gewreven wordt. Een andere ongeschreven regel is dat scheren ook niet bij de douches van de sauna plaatsvindt. Ook al spoelt haar meteen weg in de douche, wordt dit als zeer ongepast en onhygiënisch ervaren.
© 2015 - 2024 Polkozic, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat neem je mee naar de sauna?In de sauna is het vaak niet toegestaan om badkleding te dragen. Dat betekent niet dat iedereen de hele tijd bloot is. W…
In de sauna zonder badkledingFanatieke saunagangers weten het, in de sauna doe je geen badkleding aan. Voor een aantal mensen is dit echter een doorn…
Naar de sauna, de regelsNaar de sauna, de regelsHet is inmiddels een vanzelfsprekendheid voor menig man of vrouw, de sauna hoort erbij. Het is een vorm van wellness en…
Voor het eerst naar de sauna gaan, hoe werkt de saunagang?Voor het eerst naar de sauna gaan, hoe werkt de saunagang?Wanneer je voor het eerst naar de sauna gaat, kan dit een spannende belevenis zijn. Vaak voelt het allemaal een beetje o…

Anatomie & fysiologie in 10 stappen  de huidAnatomie & fysiologie in 10 stappen de huidDe huid lijkt slechts een beschermende bedekking van het lichaam. Maar de schijn bedriegt. Bij nadere beschouwing blijkt…
Pas op voor onveilige geneesmiddelenPas op voor onveilige geneesmiddelenMet de toegenomen technische en logistieke mogelijkheden is de wereld steeds kleiner geworden. Dit heeft positieve effec…
Polkozic (439 artikelen)
Gepubliceerd: 05-11-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.