Voor het eerst naar de sauna gaan, hoe werkt de saunagang?
Wanneer je voor het eerst naar de sauna gaat, kan dit een spannende belevenis zijn. Vaak voelt het allemaal een beetje onwennig om naakt rond te lopen. Verder zal je nog niet weten hoe alles in zijn werk gaat. Maar gelukkig gaat iedereen een keer 'voor het eerst'. Het personeel van de sauna zal je graag wegwijs maken. De belangrijkste spullen om mee te nemen zijn: een badjas, een handdoek en badslippers. Verder is het fijn om te weten hoe een saunagang in zijn werk gaat. In welke volgorde kun je het saunaproces het best doorlopen?
Wat moet je allemaal meenemen?
In veel sauna's is het verplicht om de volgende spullen bij je te hebben:
- Een badjas
- Een grote handdoek
- Badslippers
Wanneer gebruik je wat?
De badjas kun je om je heen slaan wanneer je heen en weer loopt tussen de verschillende faciliteiten. Ook kun je dan de badslippers dragen. De handdoek dien je mee te nemen in de sauna. Je kunt hierop gaan zitten in de sauna. Dit is belangrijk voor de hygiëne. Wanneer je zonder handdoek in de sauna zou gaan zitten, trekt het zweet in de houten banken. Dit gaat erg stinken. Daarom is het in de sauna verplicht om op je handdoek te zitten.
Een extra handdoek meenemen
Verder is het prettig om een tweede handdoek mee te nemen om je mee af te drogen na het saunabezoek. Ook een setje schone kleren is dan lekker. Je hoeft geen douchegel of shampoo mee te nemen. Het is namelijk het beste om na een saunabezoek alleen met water te douchen. Wanneer je zeep of douchegel gebruikt, zal dit direct in je poriën gaan zitten. Dit maakt het goede effect van de sauna ongedaan.
De saunagang. Hoe werkt het?
Om het gewenste resultaat van een sauna te bereiken, dien je de hele 'saunagang' te volgen. Een saunagang is het gehele proces dat je doorloopt. Eerst ga je de sauna in. Dit duurt 12 tot 15 minuten. Wanneer je korter in de sauna verblijft, is het lichaam niet voldoende warm geworden. Ga je langer dan 15 minuten in de sauna zitten, is dit erg belastend voor het lichaam. Dit is dan ook niet aan te raden. In de sauna hangen vaak zandlopers, waarbij de maximale tijd wordt aangegeven. Omdat je tijdens het ontspannen in de sauna, niet met de tijd bezig moet zijn, is het handig om gebruik te maken van de zandloper. Zo kun je optimaal ontspannen.
Na het saunabezoek dien je direct de frisse lucht in te gaan. Zo kunnen je longen weer afkoelen. Hierna kun je een koude douche nemen. Zo wordt de hartslag weer versnelt, omdat een koude douche de doorbloeding stimuleert. Na de koude douche neem je een dompelbad. Dit is een bad met een watertemperatuur van circa 17 graden. Dit dompelbad zorgt ervoor dat ook de rest van het lichaam weer lekker afkoelt.
Stapsgewijs ziet de saunagang er als volgt uit:
- Breng een bezoek aan het toilet. Het zou zonde zijn als je tussendoor gestoord wordt omdat je naar het toilet moet.
- Neem een warme douche om het lichaam schoon te spoelen.
- Neem een warm voetenbad om je lichaam op te warmen als voorbereiding op de sauna.
- Kies een sauna uit om in te gaan. Blijf hier 12 tot 15 minuten in.
- Laat je lichaam afkoelen door een neveldouche, koude douche of door buiten te lopen (ook in de winter)
- Neem een koud dompelbad.
- Neem weer een voetenbad en ontspan lekker!
Rust nemen
Na dit proces is het belangrijk om even rust te nemen. ga bijvoorbeeld even lekker iets drinken in het restaurant. Zo heeft je lichaam even de tijd om bij te komen. Dit dient ongeveer een half uur te zijn. Hierna kun je de hele saunagang uiteraard weer herhalen.
Verder kun je tussen de saunarondes door natuurlijk ook lekker een stukje zwemmen, een boekje lezen in één van de rustruimtes, of een behandeling ondergaan in de vorm van een massage, pakking of een andere wellnessbehandeling die ter plaatse wordt aangeboden.
Voldoende drinken
Tijdens een saunabezoek verlies je vanzelfsprekend veel vocht. Dit vocht dient ook weer te worden aangevuld. Drink daarom veel. Zo kan je lichaam optimaal profiteren van de voordelen van het saunabezoek. Water is het meest gezond. Maar veel sauna's bieden ook kruidentheeën en sappen aan met ieder hun eigen gezonde werking.
Waarom mag je in de sauna geen badkleding dragen?
In het begin kan het wat ongemakkelijk zijn om helemaal naakt te zijn. Er worden ook speciale badkledingdagen en speciale vrouwendagen georganiseerd in de sauna. Toch is het dragen van badkleding vaak nadelig in de sauna. Het lichaam kan niet alle warmte goed opnemen, omdat badkleding dit belemmert. Verder houdt de badkleding veel zweet vast. Dit is erg onhygiënisch. Ook het afkoelen van de huid na de sauna zal minder goed gaan door het dragen van badkleding. Maar indien je je beter voelt bij het dragen van badkleding, kies dan gewoon een badkleding dag uit.
Zorg ervoor dat je je comfortabel voelt wanneer je voor het eerst naar de sauna gaat
In de sauna wil je natuurlijk optimaal kunnen ontspannen. Helaas lukt dit voor veel mensen nu eenmaal niet wanneer ze de overbuurman opeens tegen het (naakte) lijf lopen. Een goede tip dan ook is om de eerste keer dat je naar de sauna gaat, voor een sauna te kiezen die iets verder van je eigen woonplaats vandaan is. Zo is de kans dat je een bekende tegenkomt beduidend kleiner en kun je optimaal ontspannen.