Altijd moe, wat kan hiervan de oorzaak zijn?
Een keer goed moe zijn is niet erg, vaak slaap je dan ’s nachts goed en word je de volgende morgen weer uitgerust wakker. Soms is een nacht slapen niet genoeg en blijft het vermoeide gevoel aanwezig. Soms zelfs zo lang aanwezig dat je wel chronisch moe lijkt. Bezoek aan de huisarts bij langdurige vermoeidheid is altijd verstandig, maar soms kan de huisarts niets vinden. Wat kan hiervan de oorzaak zijn en zijn er oplossingen?
Oorzaken vermoeidheid
Veel mensen die voortdurend moe zijn gaan uiteindelijk naar de huisarts om bloed te laten prikken. Dan kunnen infecties, bloedarmoede, suikerziekte, een te traag werkende schildklier en de ziekte van Pfeiffer als reden van de vermoeidheid in ieder geval worden uitgesloten. Wanneer dit de redenen zijn, blijkt dit uit het bloedonderzoek en kan er wat aan gedaan worden, maar wat doe je wanneer alles in orde is? Waar kan je dan de oorzaak van je vermoeidheid vinden?
Drink je voldoende?
Te weinig drinken zorgt voor dikker bloed waardoor het langzamer gaat stromen en de cellen dus minder zuurstof en voedingsstoffen kunnen opnemen. Drink minstens anderhalve liter vocht (liefst water) per dag. Kom je hier niet aan, dan kan dat de reden zijn dat je voortdurend moe bent.
Teveel toegeven aan de vermoeidheid
Wanneer je moe bent is het heel verleidelijk om te gaan hangen en je te laten gaan. Je zakt ’s avonds in op de bank voor de tv en ’s nachts in bed kom je moeilijk in slaap om dan de volgende morgen weer vermoeid op te staan. Zo blijf je in een bepaald patroon hangen dat je beter kan doorbreken, dus ga ondanks je vermoeidheid een uurtje sporten of een flinke wandeling maken. De kans is groot, dat je je daarna een stuk beter voelt en ’s nachts beter slaapt. Alleen je ertoe zetten om uit je luie stoel te komen is lastig, wanneer je vermoeid bent.
Je bent een perfectionist
Wanneer je altijd het uiterste van jezelf vergt en nooit tevreden bent met je prestaties ga je steeds harder en langer werken om maar te voldoen aan je eigen maatstaven. Probeer voor ogen te houden dat perfectie niet bestaat en dat goed, goed genoeg moet zijn. Je maakt jezelf het leven ontzettend moeilijk wanneer je voor jezelf onrealistische doelen stelt en het is daarnaast ook erg vermoeiend.
Piekeren
Teveel
piekeren en doemdenken maakt dat je uiteindelijk overal tegenop gaat zien en dat er niets meer uit je handen komt. Bovendien houdt het je uit je slaap. Probeer piekeren te stoppen en realistisch te blijven, zo voorkom je dat je in een neerwaartse spiraal belandt.
Ongezond eten
Heel veel koolhydraten, suikers en vetten en weinig groenten, vezels en fruit is voor een enkele keer niet erg, maar het is wel belangrijk om een gezond voedingspatroon na te streven. Teveel junkfood en andere ongezonde voeding zorgt voor teveel schommelingen in de bloedsuikerspiegel en tijdens de dalingen van de bloedsuikerspiegel kan je je zeer vermoeid voelen. Voedsel wat langzaam verteert met veel voedingsvezels zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel en dus ook voor stabiliteit in de lichamelijke energie die je tot je beschikking hebt.
Je kan geen grenzen aangeven
Ben jij iemand waar iedereen naartoe stapt voor hulp? Op het werk, op de school van de kinderen, op de vereniging, iedereen trekt jou aan je jas wanneer er iets gedaan moet worden. Jij zegt toch wel ja, of je zin hebt of niet. Zo kom je nooit aan jezelf toe en hol je steeds achter de feiten aan. Geen wonder dat je jezelf chronisch moe voelt. Wanneer heb jij voor het laatst iets voor jezelf gedaan, gewoon omdat jij daar zin in had? Herken je jezelf hierin? Leer nee te zeggen, volg desnoods een assertiviteitscursus, maar laat niet langer over je heen lopen.
Teveel cafeïne
De hele dag door koffie, cola, thee of chocolade met koffiesmaak, sommige afslankpillen en pijnstillers. Cafeïne zit in heel veel voedingsmiddelen, soms zijn we er niet op bedacht hoeveel cafeïne we gedurende de dag binnenkrijgen. De één kan daar beter tegen dan de ander. Wanneer je het vermoeden hebt dat cafeïne weleens de boosdoener kan zijn, is het verstandig om dit een paar dagen uit je voedingspatroon te schrappen en eens goed te kijken of dit je minder vermoeid maakt.
Allergieën
Gaat jouw vermoeidheid gepaard met hoofdpijnen, jeuk en/of een verstopte neus? Misschien heb je dan wel last van een allergie. Ook kan er sprake zijn van een nog niet ontdekte voedselintolerantie of voedselallergie. De juiste medicatie of het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen kan dan misschien uitkomst bieden, dus laat hier even door een arts naar kijken d.m.v. een allergietest.
Vermoeidheid na activiteit
Merk je dat bepaalde activiteiten je uitputten en dat je vermoeid raakt van activiteiten die je vroeger wel kon? Praat hier dan over met de huisarts. Hart- en vaatziekten zouden een mogelijke oorzaak kunnen zijn.
Slaapapneu
Wanneer je tijdens de slaap snurkt, kan het zo zijn dat op sommige momenten de ademhaling stopt. De kans op slaapapneu wordt groter wanneer je een paar kilo te zwaar bent. Slaapapneu zorgt voor te weinig zuurstof in het bloed, waardoor je moe ontwaakt en je jezelf de hele dag vermoeid voelt. Ook hierbij is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts.
Psychische problemen
Depressies en angsten kunnen samengaan met gevoelens van extreme vermoeidheid. Sommige mensen gaan hierdoor extra veel en sommige mensen juist heel weinig slapen, maar de vermoeidheid blijft aanwezig. Ook hierbij is een afspraak met de huisarts een verstandige beslissing.
Geen oorzaak te vinden voor de vermoeidheid
Soms is er geen oorzaak te vinden voor de vermoeidheid. Lichamelijk lijkt alles in orde. Je leeft gezond, zit geestelijk goed in je vel en zorgt goed voor jezelf, maar desondanks voel je je erg vermoeid. Dan kan er sprake zijn van CVS (Chronische Vermoeidheid Syndroom). Vaak gaat dit ook gepaard met spier- en gewrichtspijn, concentratieproblemen, een gevoel van zwakte en gevoelige lymfeklieren. Staan vooral de pijnklachten erg op de voorgrond, dan kan er sprake zijn van fibromyalgie. Omdat deze ziekten niet medisch onderbouwd kunnen worden, zijn ze extra vervelend voor de patiënten. Ze hebben hierdoor het idee dat ze zich constant moeten verdedigen, want hoe leg je een gezond iemand uit dat je de ene dag wel iets kan en de andere dag op bed moet liggen? Soms kan kinesitherapie uitkomst brengen voor deze patiënten.
Chronische Vermoeidheid Syndroom
CVS is niet objectief medisch aantoonbaar en er zijn geen oorzaken voor aan te wijzen. Vaak begint dit wel na een infectie. De behandeling bestaat uit symptoombestrijding. De ziekte verergert vaak na overmatige inspanning. In Nederland zijn er (2014) ongeveer 40.000 CVS patiënten bekend.