Overwin eenzaamheid tijdens de feestdagen

Overwin eenzaamheid tijdens de feestdagen Tijdens de feestdagen is de periode aangebroken dat we naar het winkelcentrum lopen voor cadeaus, samenkomen met vrienden en familie en het nieuwe jaar feestelijk inzetten. Voor velen is dit een aangename en gelukzalige periode van het jaar. Anderzijds zijn er mensen waarvoor deze periode helemaal niet plezant is. Dit kan allerlei redenen hebben zoals een overlijden, gezondheidsproblemen, het gemis van een naaste, een te druk gevuld programma, enz. Eenzaamheid voelt tijdens de feestdagen vaak zwaarder aan dan tijdens het jaar. Je kan er niet vroeg genoeg aan beginnen om dit te overwinnen.

Zonder je niet af en ga naar buiten

Wanneer je je eenzaam voelt, heb je vaak de neiging om jezelf te nestelen in zelfmedelijden en passiviteit. Overtuig jezelf om toch naar buiten te gaan. Er zijn zeer veel plaatsen waar je terechtkan. De eerste stap is de zwaarste, maar de rest volgt automatisch. Daarbovenop zijn de feestdagen de kans om mensen te ontmoeten. Omgeven door mensen zal je merken dat je je minder eenzaam voelt.

Haal je vriendschapsbanden aan

Vaak heb je tijdens het jaar weinig tijd om af te spreken met familie, vrienden en kennissen. Je bent bezig met het organiseren van je eigen leven. De feestdagen zijn de ideale gelegenheid om af te spreken met de mensen die je door het jaar weinig hebt gezien. Denk ook eens aan de mensen die je al langer niet hebt gezien zoals oude collega's, jeugdvrienden, mensen uit de sportclub, enz. Aarzel niet om het initiatief te nemen, je moet het enkel vragen!

Stel je open als vrijwilliger

Tijdens de feestdagen zijn er verschillende organisaties die activiteiten organiseren voor minder bedeelde mensen. Vaak zijn dit mensen die veel ongeluk en pech hebben gehad in hun leven. Stel jezelf eens kandidaat bij deze organisaties. Je zal merken dat dit geluk niet te evenaren is. Deze mensen kunnen je kracht en inspiratie geven om zelf je eenzaamheid te overwinnen.

Verwen de mensen rondom je

De feestdagen staan bekend om het geven van geschenkjes aan anderen. Probeer het eens uit en maak jezelf gelukkig door een naaste of zelfs een onbekende een geschenkje te geven. Dit moet niet veel kosten, maar laat de mensen rondom je merken dat je ze apprecieert en respecteert. Je zal merken dat ook andere mensen jou appreciëren en om je geven! Een ideale gelegenheid om de eenzaamheid te overwinnen.

Focus op wat je hebt en niet op wat je niet hebt

Dit is de reden waarom veel mensen eenzaam of ongelukkig zijn. De uitdrukking 'het gras is groener aan de overkant' verduidelijkt dit. Het lijkt vaak dat we het minder goed hebben dan anderen. Anderzijds vergeten we soms dat we zelf ook heel wat hebben. Probeer je tijdens de feestdagen te focussen op wat je hebt en wees er dankbaar voor. Hou deze gedachte vast en laat ze niet meer los totdat je er zelf van doordrongen bent.

Praat erover

Eenzaamheid is veelvoorkomend en daarom is het belangrijk dat je weet dat je niet alleen bent. Bijna een half miljoen mensen in Nederland voelen zich eenzaam. Jammer genoeg is dit thema nog taboe voor vele mensen. Ze durven niet te praten over hun eenzaamheid. Vaak is dit toch een effectieve manier om te verhelpen dat de eenzaamheid erger wordt. Je kan ook anoniem praten over eenzaamheid. Zowel in Nederland als in België kan je chatten of bellen met mensen die speciaal voor jou een luisterend oor zijn en je kunnen bijstaan.

Sport en/of beweeg!

Tijdens het sporten en bewegen komen er hormonen vrij in het lichaam die ervoor zorgen dat je lichaam en geest fit zijn. Hierdoor voel je je gelukkiger en krijg je meer zin in bewegen. Bovendien vergroot je de kans dat je mensen tegenkomt. Door dit sociale aspect verminder je allereerst de eenzaamheidsgevoelens, maar vergroot je ook de kans op sociale interactie in de toekomst.
© 2015 - 2024 Benfranklin, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eenzaamheid is een taboeEenzaamheid is een taboeEenzaamheid is een taboe. Toch voelen veel mensen zich eenzaam. Sociale verbanden zijn weggevallen, de noodzaak om elkaa…
Eenzaamheid, een hot item tegenwoordigEenzaamheid, een hot item tegenwoordigJe hoort steeds vaker dat mensen eenzaam zijn, waarbij de mens zeker niet alleen hoeft te zijn. Alleen of eenzaam is nat…
Eenzaamheid: Oorzaken, gevolgen en tipsEenzaamheid: Oorzaken, gevolgen en tipsEenzaamheid is een gevoel: het gevoel alleen te zijn en het gevoel geïsoleerd te zijn van anderen. Het is niet per defin…
Moderne mythen rond eenzaamheidModerne mythen rond eenzaamheidEenzaamheid is een onderwerp dat sinds 2010 steeds vaker in de media opduikt. Er zou een groei zijn in het aantal 'eenza…

Wat is d-mannose?Wat is d-mannose?D-mannose is een relatief onbekend maar heel effectief middel, dat gebruikt kan worden voor de bestrijding van urinewegi…
Jeuk: de mogelijke oorzaken en eenvoudige tipsJeuk: de mogelijke oorzaken en eenvoudige tipsDoor middel van jeuk zorgt het lichaam ervoor dat men beseft dat er iets op de huid gebeurt dat mogelijk schadelijk is.…
Bronnen en referenties
  • http://www.tele-onthaal.be/nl/praten-over/eenzaamheid/
  • http://www.chathulp.nu/chatten-over-eenzaamheid/index.html
  • https://www.sensoor.nl/
  • http://www.hbvl.be/cnt/dmf20151129_01995052/tele-onthaal-merkt-piek-tijdens-feestdagen
  • http://www.lifehack.org/articles/communication/how-to-deal-with-loneliness-during-holiday-season.html
  • http://www.nisb.nl/weten/bibliotheek/publicaties.html?item=16317&view=1173433
Benfranklin (2 artikelen)
Gepubliceerd: 03-12-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.