Het richtingsgevoel van mannen en vrouwen

Het richtingsgevoel van mannen en vrouwen Als het erom gaat een juiste route uit te zetten en te volgen, komen mannen gemiddeld genomen sneller aan op hun bestemming en hebben ze bovendien een efficiëntere route afgelegd dan vrouwen. In hoeverre is richtingsgevoel in het brein sekse-gerelateerd? Is dit ook te beïnvloeden? Zijn er ook andere conclusies te trekken? Onderzoek uit 2015 suggereert van wel.

Mannen versus vrouwen

Het is een gegeven dat er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Niet alleen uiterlijk, maar ook in de manier waarop ze taken aanpakken en tot een eind brengen. Sommige van die verschillen zijn wellicht terug te voeren op het brein, of op hormonen gerelateerd aan de betreffende sekse. Om uit te zoeken of dit zo is, of dat er sprake is van culturele en maatschappelijke vorming van gewoontes zetten Carl W.S. Pintzka en andere onderzoekers van de Norwegian University of Science and Technology een onderzoek op. De vraag hierbij was onder meer of het aan vrouwen toedienen van testosteron (een mannelijk hormoon) verschil zou maken bij het vinden van de juiste route.

Onderzoek naar richtingsgevoel

Er werden achttien mannen en achttien vrouwen verzameld om aan het onderzoek deel te nemen. Alle proefpersonen kregen een uur de tijd, waarin ze de kans kregen om een virtueel doolhof onder de knie te krijgen. Vervolgens moesten ze met behulp van een joystick binnen dertig seconden een route door het doolhof afleggen. Tijdens de test bevonden de proefpersonen zich in een MRI-scanner, zodat onderzoekers konden achterhalen welke delen van het brein actief waren bij het oplossen van het route-probleem.

Eerste uitslagen

Het bleek dat mannen tot wel vijftig procent meer succes hadden om binnen de gestelde tijd op het gewenste punt in de doolhof aan te komen. Een belangrijke oorzaak is, volgens de metingen, gelegen in het feit dat mannen en vrouwen andere strategieën gebruiken. Mannen kiezen meer voor richting naar de eindbestemming, terwijl vrouwen zich vooral oriënteren op basis van herkenningspunten die zich langs de af te leggen route bevinden. Als het gaat om routes te vinden is de mannelijke aanpak efficiënter en daardoor binnen de korte gegeven tijd ook vaker succesvol. Uit de MRI-scans blijkt bovendien dat mannen en vrouwen voor het oplossen van de route-vraagstukken een flink deel van het brein gebruiken, maar niet exact hetzelfde. Bij mannen wordt de hippocampus vaker ingezet.

Verander de situatie met testosteron

Mannen en vrouwen lossen de route-problemen dus net iets anders op. Is dat cultureel en maatschappelijk zo gegroeid, of heeft dit iets te maken met fysieke aspecten van het man of vrouw zijn? Er is natuurlijk wel een historische reden aan te wijzen. In vroeger tijden waren de vrouwen meer de verzamelaars van voedsel en kruiden, de mannen waren vaker op jacht. Voor de jacht is het vinden van de juiste route belangrijk, voor het verzamelen van voedsel moet je vooral lokaal efficiënt uit de weg kunnen en snel op basis van herkenningstekens beslissingen kunnen maken. Om er achter te komen of er naast die historische reden ook een fysieke reden te vinden is, werd de test aan een tweede groep van 42 vrouwen voorgelegd. De helft van de vrouwen kreeg een druppeltje testosteron onder de tong, de andere helft kreeg een placebo. De test werd dubbel-blind uitgevoerd, dat wil zeggen dat de vrouwen zelf niet wisten wie de testosteron of de placebo had, maar bovendien wisten de direct bij het onderzoek betrokken onderzoekers het ook niet. Vervolgens kregen de deelnemers een aantal routes op te lossen.

Opmerkelijk

De verwachting van de onderzoekers was geweest dat de vrouwen mét de testosteron nu méér taken tot een goed einde zouden brengen. Dat bleek echter niet het geval. Wel bleek uit de MRI-scans dat de vrouwen met de testosteron in hun brein nu meer gebruik maakten van de hippocampus om het route-probleem op te lossen.

Alzheimer

De uitslag van dit onderzoek is verrassend, en heeft mogelijk consequenties voor aandoeningen die zich in de hersenen van vrouwen of van mannen voordoen, waarbij een bepaalde ziekte meer bij de ene groep, een andere ziekte meer bij de andere groep voordoet. Zo wordt de ziekte van Alzheimer vaker bij vrouwen dan bij mannen geconstateerd. Een van de eerste symptomen van de ziekte van Alzheimer is het kwijtraken van het gevoel voor richting, en dus je weg niet meer kunnen vinden.

Een breder begrip

Het zou natuurlijk mooi zijn als dit onderzoek, en soortgelijke nog uit te voeren onderzoeken, ons een beter beeld geven van aandoeningen die blijkbaar voor een deel sekse-gerelateerd zijn. Een beter inzicht kan ook helpen bij het vinden van oplossingen, die de ziekte kunnen voorkomen of genezen, of bij het vinden van oplossingen om beter met de gevolgen om te gaan.
© 2015 - 2024 Hansvg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het hormonale verschil tussen mannen en vrouwenHet hormonale verschil tussen mannen en vrouwenIn het boek 'Venus is hot, mars is cool' uit 2010 beschrijft John Gray de reden waarom mannen en vrouwen zo verschillend…
Alzheimer: het belang van bewegingAlzheimer: het belang van bewegingAlzheimer is een vorm van dementie die erg vaak voorkomt. De symptomen van Alzheimer zijn een veranderende persoonlijkhe…
Het brein: Neocortex; zoogdierenbrein en reptielenbreinHet brein: Neocortex; zoogdierenbrein en reptielenbreinOns brein is complex en bestaat uit een aantal structuren. We onderscheiden drie lagen: de neocortex, het zoogdierenbrei…
Mannen- en vrouwenhersenen, verschillen ze nu wel of niet?Mannen- en vrouwenhersenen, verschillen ze nu wel of niet?Een grootschalig scanonderzoek onder leiding van de Israëlische onderzoekster Joel toont aan dat de anatomie (bouw) van…

Slaapproblemen? Tips die helpen voldoende slaap te krijgenSlaapproblemen? Tips die helpen voldoende slaap te krijgenHeb je slaapproblemen? Dan ben je niet de enige. Meer mensen dan ooit hebben hier last van. Het is dan ook een typisch p…
Bronnen en referenties
  • http://www.scientias.nl/man-heeft-beter-richtingsgevoel-dan-de-vrouw/
  • http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-12/nuos-mhb120415.php : "Men have better sense of direction than women" - Norwegian University of Science and Technology (via Eurekalert.org)
  • Proefschrift: Changes in spatial cognition and brain activity after a single dose of testosterone in healthy women. Carl W.S. Pintzka et al. Behavioral Brain Research, Vol. 298, Part B, 1 February 2016, Pages 78-90.
Hansvg (513 artikelen)
Laatste update: 17-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.