Nat scheren: iedere man kan het!

Een goede verzorging begint met het gezicht. Nu mogen mannen zich dagelijks inspannen een glad gezicht (indien gewenst) te houden, en grijpen van jongs af aan al naar het electrisch scheerapparaat. Echter.... voor een langdurig glad resultaat kun je beter uitwijken naar nat scheren met "de hand". Lees in dit artikel wat handig tips voor het nat scheren

Een goed begin...

...is het halve werk. Menig drogist heeft een heel assortiment aan scheermesjes- en houders. Bezuinig gewoon niet, maar schaf zeker voor het begin een houder, een setje (reserve)mesjes en een flacon scheerzeep aan. De scheerzeep mag ook gel-vormig zijn. Als je weet dat je als man een gevoelige huid hebt (herkenbaar aan rode uitslag na het (elektrisch) scheren) kun je een verzorgende gel voor de gevoelige huid nemen (met een extract van aloë vera voor koelende werking). Als je toch de inkopen doet, denk dan ook aan een verzorgende balsem/after shave om de huid te kalmeren en verzorgen.

Het stappenplan

Nu je voorzien bent van het gereedschap, kun je het volgende stappenplan hanteren. Dit is slechts een leidraad en kan in algemene vorm gehanteerd worden.

Stap 1

Maak je gezicht, kaaklijn en hals/nek goed vochtig. Een goed idee is om lekker een douche te nemen, goed warm om je gezicht voor te bereiden op het scheren. Door de warmte gaan je huidporiën open staan, de haarzakjes ontspannen, en de baardharen/stoppels worden bevochtigd/gestoomd en daardoor zachter. Door deze voorbereiding kan het scheermes met weinig moeite soepel de haartjes afsnijden.

Stap 2

Nu je gezicht lekker gestoomd en gereinigd is, breng je een toefje scheergel/schuim aan op je wangen, kaaklijn, nek/hals. Laat het niet gewoon 'zitten', maar masseer met de vingertoppen deze schuim lekker in. Zie het als de voorwas: door de schuim/gel worden de haartje ingekapseld in een dunne laag waar het vocht niet snel uit kan verdampen. Daarnaast trekken de bestanddelen al beetje in de huid, wat ook erg aangenaam kan voelen. Laat deze behandeling een minuut of 2-3 intrekken (en douche bijvoorbeeld verder).

Stap 3

Breng nu het scheermesje aan op je gezicht. Oefen een lichte (gecontroleeerde) druk uit, en start met de kaaklijn en wangen.
Hier zitten de fijnste haren, die zich snel laten verwijderen. Denk er aan ALTIJD met de haargroei mee te scheren. Dit voorkomt ingroeiende stoppeltjes (die erg veel irritatie geven). Vergeet NIET om geregeld het scheermesjes schoon te spoelen met ruim stromend warm water. Hiermee laten de haartjes zich snel van het mes spoelen.

Als je de wang/kaaklijn gehad hebt, scheer je vervolgens je hals/nek. Ook hier: MET de haargroei mee.

Als laatste scheer je het gebied rond de mond/lippen (voorzichtig) met korte halen. Voel eens hoe glad het gezicht al geworden is? Berg het scheermesje op door eerst het water van het mesje te "slaan". Dit voorkomt evt. roestvorming, en verwijderd de laatste restanten scheerzeep en haartjes.

Stap 4

Nu je gezicht aardig bloot gesteld is aan het scheer-geweld, is de verzorging belangrijk. Door de openstaande haarzakjes en poriën kan veel zeep blijven plakken. Spoel heel goed je gezicht af (in de douche bijvoorbeeld), en gebruik een schone washand met koud water om je gezicht te laten 'schrikken'. Door het 'schrikken' sluiten de poriën en haarzakjes zich snel.

Stap 5

Nu het gezicht netjes geschoren is, is de naverzorging belangrijk.
Neem een beetje balsem, en masseer met de handen deze in op het gezicht. Laat het lekker intrekken.

Stap 6

Nu de balsem de verzorgende en voedende taak heeft volbracht, kan na enige minuten met beleid een lekker geurende aftershave aangebracht worden.

Tot slot

Je zal de eerste keren voorzichtig zijn, maar na enige gewenning zul je merken dat je enige dagen mag en kan genieten van een glad geschoren gezicht. Mochten de stoppeltjes terug komen, wacht dan nog eventueel 1 dag. Door deze extra dag zullen de mesjes makkelijker de haren kunnen afsnijden, en weer een langdurig glad resultaat achter laten.

Moet je je elektrische scheerapparaat nu weggooien? Nee, je mag deze blijven gebruiken. Zelf benut ik deze methode voor een snelle scheerbeurt op het kantoor. Quick, easy en toch een kleine verbetering dan de haren die dan eventueel de kop op durven te steken.

Rest mij niets anders dan af te sluiten met: veel scheer- en doucheplezier!
© 2008 - 2023 Solarpowerrrrrr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het juiste scheerapparaat voor elke huidHet juiste scheerapparaat voor elke huidEen uitgebreid aanbod aan verschillende scheermogelijkheden maakt een keuze niet gemakkelijk. Behalve kwaliteit spelen v…
Ontharen met waxstrips, ontharingscrèmes of scheerapparaat?Ontharen met waxstrips, ontharingscrèmes of scheerapparaat?Er zijn veel methodes om voor snelle en gladde ontharing van je lichaam te zorgen. Als je niet van scheren houdt zijn er…
Een scheerapparaat kopenEen scheerapparaat kopenEr zijn diverse soorten scheersystemen voor mannen, en hier wordt interessante informatie over elektrische scheerapparat…

Afdruk maken van het gebit bij de tandartsAfdruk maken van het gebit bij de tandartsAfdrukken maken van het gebit: niemand ervaart dit als prettig. Toch moet deze handeling soms plaatsvinden, bijvoorbeeld…
RSI? Gebruik een PowerballWat is een PowerBall? Hoe werkt het? Wat zijn de effecten? RSI ontstaat door overbelasting van de spieren door herhalend…
Solarpowerrrrrr (8 artikelen)
Gepubliceerd: 15-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.