Afdruk maken van het gebit bij de tandarts

Afdruk maken van het gebit bij de tandarts Afdrukken maken van het gebit: niemand ervaart dit als prettig. Toch moet deze handeling soms plaatsvinden, bijvoorbeeld voor het plaatsen van een prothese of beugel. De afdruk geeft de tandarts of specialist gedetailleerde informatie over de vorm en locatie van de tanden, maar daarnaast ook de anatomie van de omringende weefsels. In het forensisch onderzoek worden ook afdrukken genomen van het gebit (voor bijvoorbeeld sporenonderzoek en bijtafdrukken).

Afdrukmateriaal: alginaat

Het materiaal dat in de lepels wordt gedaan is alginaat. Alginaat wordt gemaakt van zeewier en is verkrijgbaar in poedervorm. Meng je het met genoeg water, dan krijg je materiaal dat lijkt op vloeibaar rubber. Warmte bevordert het hardingsproces en zo krijg je vrij nauwkeurige afdrukken van het gebit.

Alginaat is zuur, dus meerdere afdrukken (bijvoorbeeld door foute plaatsing in de mond) moeten worden vermeden. Immers, zuren lossen het tandglazuur op met erosie tot gevolg.

Lepel in de mond

Het afdrukken maken ten behoeve van bijvoorbeeld het plaatsen van een beugel (vaste voorziening) bij een orthodontist is voor de patiënt niet fijn. Een enorme lepel wordt tweemaal in de mondholte geplaatst, gevuld met het alginaat. Bij plaatsing over de tandenboog 'stroomt' dit alginaat daarnaast nog uit de lepel. Over het algemeen wordt een afdruk van de tanden in de bovenkaak minder comfortabel ervaren als van de onderkaak. Dit komt omdat het afdrukmateriaal makkelijker richting de huig en keel kan stromen. Indien er goed is gemengd, zal de alginaat snel hard worden en worden vervelende ervaringen voorkomen.

Afleiding zoeken in de stoel

Een gevolg hiervan is dat in veel gevallen de kokhalsreflex optreedt. Om dit te onderdrukken kunt u afleiding zoeken, bijvoorbeeld door in de stoel uw linkerbeen omhoog te tillen. En belangrijker nog: probeer door de neus te ademen. Dit laatste werkt erg effectief.

In de mondholte is het relatief warm, waardoor het alginaat sneller hard wordt dan bij kamertemperatuur. De tandarts kan daardoor de afdruk vrij snel nemen - in principe houdt hij/zij gedurende het hardingsproces de lepel constant vast om de patiënt gerust te stellen.

Gebit in gipsmodel

Nadat de afdrukken van het gebit zijn genomen worden ze afgespoeld met water en in een zakje gedaan, die van te voren even is bevochtigd. In een vochtige atmosfeer vervormt de alginaat afdruk het minst. Water in het zakje kan opgenomen worden door de afdruk, dat vervormingen geeft. Laat dus niet te veel water achter in het zakje. Hierna kunnen (gelabeld) de afdrukken naar een tandtechnisch laboratorium om gips in te gieten. Na afwerking en harding wordt er zo een mooi gipsmodel van het gebit verkregen.

Hockey bitje

Bij sommige sporten is een bitje aan te raden (denk aan bitjes voor hockey, boksen, rugby en kickboksen). Je hebt hiervoor universele bitjes, die je eerst in kokend heet water moet onderdompelen alvorens ze in de mond te plaatsen. Als je dan dichtbijt, vervormt het bitje in de juiste vorm. Je kunt ook een bitje op maat laten maken bij de tandarts of tandtechnicus. Vraag bij hun naar de mogelijkheden. Tot 18 jaar worden voor kinderen vanuit de basis jeugdzorg bij de tandarts in ieder geval gebitsbeschermers vergoed.
© 2008 - 2024 Victorho, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gebitsbeschermend bitje voor hockey en andere sportenGebitsbeschermend bitje voor hockey en andere sportenHockey kan een gevaarlijke sport zijn, zo bewees de klap die Seve van Ass kreeg in een hockeywedstrijd. Hij brak zijn ka…
Lifecasting als kunst of herinneringLifecasting is een techniek om een 3D-afdruk te maken van een menselijk lichaam of een deel daarvan. Eerst wordt een gie…
Hoe werkt de mondscanner van de tandarts?Hoe werkt de mondscanner van de tandarts?Sinds een aantal jaar is het digitale afdrukken een mogelijkheid in de tandartspraktijk. Zo hoeft men tegenwoordig bij t…
De gipsafdeling van een tandtechnisch laboratoriumOf u nou een kroon, brug of prothese neemt er komen altijd gipsmodellen bij kijken. Er is dan ook in principe in elk lab…

Hoe zitten je tanden vast in je mond: parodontaal ligamentHoe zitten je tanden vast in je mond: parodontaal ligamentHoe zitten je tanden vast in je kaak? Een interessante vraag. Zeker omdat je hier normaal nooit over nadenkt, pas als ze…
Nat scheren: iedere man kan het!Een goede verzorging begint met het gezicht. Nu mogen mannen zich dagelijks inspannen een glad gezicht (indien gewenst)…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PIRO5D, Pixabay
  • Eigen ervaringen in de tandartspraktijk.
Victorho (163 artikelen)
Laatste update: 23-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.