Natuurgeneeskunde: Ontsteking van de hartkleppen, hartspier

4 Hartkleppen zorgen ervoor dat het bloed de goede weg neemt. Van buiten wordt het hart door een zak van bindweefsel, de hartezak omgeven. Door stevige vezelbundels is deze met het middenrif, de achterkant van ht borstbeen, het borstvlies en met de grote aders, de slokdarm en de wervelkolom verbonden.

Ontsteking van de hartkleppen

Symptomen:

De patiënte heeft al twee jaar erge hartpijn. Soms ook hartkloppingen en eens in de paar maanden ademnood. Bij koud weer verergeren de verschijnselen. Geruis bij de hartpunt en een raar geluid bij de tweede harttoon; de pols is onregelmatig.

Oorzaak:

In het algemeen gewrichtsreumatiek, mazelen, roodvonk, druiper, difterie en longontsteking, ontstoken amandelen. De etterbacteriën kunnen in de bloedbaan naar het hart zijn gegaan en daar een hartklep infecteren.

Behandeling:

Voor de ontsteking behandeld kan worden, moet de oorzaak behandeld worden. De amandelen moeten verwijderd worden. Daarna is neuraltherapie volgens Huneke nodig om het gevaar van littekens op de hartklep te voorkomen. Vochtig-natte Priessnitz pakkingen op de onderarmen, windsels op de romp.

Genezingsproces:

Bij absolute rust, het houden van dieet en bij positief reageren op de behandeling, geneest de ontsteking aan de hartklep tamelijk snel. Controle is nodig. Ondersteunende maatregelen met een speciaal kruidenmengsel. (Alleen maar te gebruiken bij hartklep-defecten) : 5 g lavendel, 10 g valeriaan, 10 g rozemarijn, 15 g pepermunt en 10 g hertshooi, hiervan een thee maken, dan een theelepel op een kop kokend water doen en twee keer daags lauwwarm opdrinken.

Ter voorkoming:

Twee keer per jaar laten onderzoeken om eventuele ziekten op te sporen. De amandelen en het gebit bijzonder goed laten onderzoeken. Bij de eerste verschijnselen van pijn in het hart naar de dokter gaan om zodoende de hartkwaal in het beginstadium te ontdekken.

Ontsteking van de hartspier

Symptomen:

Koortsrillingen en koorts tot 40 graden, zoals bij andere etterige processen. Ademnood. Druk en pijn op de borst. Pols is onregelmatig, soms te langzaam. Neiging tot overgeven. Er bestaat gevaar voor bloedstuwing in de lever of in de nieren; daarom zijn tegenmaatregelen noodzakelijk.

Oorzaak:

Meestal als gevolg van infectieziekten. In de hartspieren kunnen talrijke kleine ontstekingshaarden met etterige afscheiding ontstaan. Bij het onderzoek wordt een hartverwijding vastgesteld.

Behandeling:

Huidbehandeling met wisselende wassingen. Daarmee wordt bloedstuwing tegengegaan. Verder bevordert ze
de afgifte van giftige stoffen en doet de hoeveelheid afweerstoffen toenemen. Koude hart- en nekkompressen versterken de hartwerking. Laxeermiddelen en vasten met vruchtensap ontlasten de bloedsomloop en bevorderen het algemeen welzijn van de patient. En natuurlijk bedrust.

Genezingsproces:

Belangrijk is ten eerste de hartwerking beter te laten worden. Later een celtherapie om het gehele organisme te verbeteren.

Ter voorkoming:

Hartversterkende middelen gebruiken.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Endocarditis; diagnose, klachten en behandelingEndocarditis; diagnose, klachten en behandelingEndocarditis is een risicovolle ontsteking van de binnenwand van het hart en de hartkleppen. Iedereen kan endocarditis k…
Endocarditis, ontsteking van het hartEndocarditis, ontsteking van het hartHet hart is een pomp die ervoor moet zorgen dat de bloedstroom in het lichaam rond blijft gaan. Soms treedt er een ziekt…
Werking en functie van het hartWerking en functie van het hartHet hart is zo groot als een flinke vuist, en ligt links achter het borstbeen (Latijn: sternum). Het is als het ware gek…

Natuurgeneeskunde: Bedwateren en blaasontstekingDe moeder van de 14-jarige Thomas is buiten zichzelf. "Ik begrijp niets van die jongen. Nog nooit heeft hij zoiets gedaa…
Bronnen en referenties
  • Bron: Naturheilkunde
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 20-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.