Natuurgeneeskunde: Bedwateren en blaasontsteking

De moeder van de 14-jarige Thomas is buiten zichzelf. "Ik begrijp niets van die jongen. Nog nooit heeft hij zoiets gedaan en nu is bijna iedere morgen zijn bed nat. Wat ik ook tegen hem zeg en hoe ik hem ook sla, niets helpt."

Bedwateren

Symptomen:

De blaas leegt zich tijdens de slaap zonder dat een plasdrang wordt bemerkt, zodat men niet op tijd wakker kan worden.

Oorzaak:

Bedwateren kan bij jongens komen door een te nauwe voorhuid, bij meisjes door een ontsteking in de schede. .Ook een blaasontsteking, wormen, suikerziekte, ontsteking aan de amandelen en nachtelijke epileptische aanvallen kunnen de oorzaak zijn. Het probleem kan ook op psychische vlak liggen.

Behandeling:

Vanaf vier uur ‘s middags niets meer drinken. ‘s-Avonds natuurlijk ook geen soep meer. Plaswekker gebruiken om 11 uur, om 3 uur en om 6 uur wakker te maken om naar de w.c. te gaan.

Genezingsproces:

Na twee weken heeft de behandeling reeds succes. Aan de relatief lange behandeling kun je zien dat er veel liefde en geduld nodig zijn om een psychisch in de knoop zittend kind van het bedwateren af te helpen. Een verzoek aan alle ouders: Als het uw kind op een keer ook overkomt, ga dan niet mopperen en schelden. Zoek naar de oorzaak en help uw kind. Zware psychische stoornissen of lichamelijke klachten kunnen het gevolg zijn.

Ter voorkoming:

Een harmonieus gezinsleven (ook bij volwassenen) kan bedwateren door psychische oorzaken voorkomen. Zijn het lichamelijke oorzaken, zoals genoemd, dan dezelfde regels die Thomas moest volgen, gebruiken. Wisselbaden volgens Kneipp, dagelijks het bovenlichaam wassen, hete zitbaden, of dampkompressen op de blaasstreek leggen; na ongeveer 14 dagen knie-begietingen. Volgens kruidenpastoor Künzle helpt ook een 3 tot 4 weken durende kuur met spurriethee. Twee keer daags een half kopje.

Blaasontsteking (blaascatarre)

Symptomen:

Veel toiletbezoek. Het plasgevoel is niet te onderdrukken en er komen maar een paar druppeltjes. Bovendien brandt en schrijnt het. De urine is troebel en ruikt sterk.

Oorzaak:

Blaasontsteking komt vooral bij vrouwen voor. Het is een infectieziekte die van het nierbekken, via de urineleiders of het bloed, bij de blaas terechtkomt. Afkoeling of met natte kleren rondlopen verhoogt de kans op blaasontsteking (vooral in de winter als de vrouwen ondanks de kou een slipje dragen, terwijl warm ondergoed veel beter is). Vaak ontstaat een blaas- ontsteking door een gebrek aan hygiëne bij de anus, waardoor coli-bacteriën, die in de darm leven, de kans krijgen bij de geslachtsorganen terecht te komen.

Behandeling:

Deze wordt meestal te laat begonnen omdat de meeste vrouwen uit schaamte niet naar een dokter gaan. Als men het niet laat behandelen kan men er een verschrompelde blaas aan overhouden, die dan weinig inhoud heeft en dan treedt er een niet te veranderen toestand op, namelijk steeds weer de drang tot urineren te voelen. Geen alcohol, geen scherpe kruiden en zout. Beginnen met vasten op vruchtensap, daarna rauwkost en later na de genezing vegetarisch voedsel. Vochtig-hete omslagen op de blaasstreek. Warme zitbaden en dampbaden. Warme voetbaden. Bedrust. Pepermuntthee en de stoelgang bevorderen. Bij krampachtige pijn hete kamillethee voor klysma’s gebruiken. Bij een chronische blaasontsteking kan een wisselend dieet gebruikt worden. Tweemaal daags een glas cranberrysap.

Genezingsproces:

In het algemeen verdwijnt de ontsteking snel. Kruidenthee nemen: Mengsel van 10 g paardestaart, 10 g driekleurig viooltje en 30 g druivebladeren. Van dit mengsel ‘s avonds 3 eetlepels op een halve liter koud water doen. ‘s Nachts laten staan en in de loop van de volgende dag sloksgewijs opdrinken. Er bestaat gevaar voor een terugslag; daarom regelmatig water- trappen volgens Kneipp, wisselbaden en veel wandelen.
© 2008 - 2024 Sophocles, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Blaasontsteking, wat zijn de oorzaken en hoe voorkom je het?Een blaasontsteking is erg vervelend. Je hebt bij een blaasontsteking vooral last van een brandend gevoel bij het plasse…
Wat te doen bij een blaasontsteking?Wat is een blaasontsteking? Een blaasontsteking is een ontstekingsreactie binnen in de blaas. Een blaasontsteking is mak…
BlaasontstekingBlaasontstekingWanneer je een blaasontsteking hebt is het zo dat het slijmvlies van de blaas ontstoken is. Ook de urinebuis kan hierbij…
De blaasontstekingEen blaasontsteking of wel cystitis, is een infectie van de urineweg. Dit geeft vooral bij vrouwen een vervelende pijn b…

Natuurgeneeskunde: Blaasstenen en urinevergiftigingDe patiënt heeft maag- en darmstoornissen; soms geeft hij over. ‘Maar het ergste is dat ik niet meer kan plassen,’ zegt…
Natuurgeneeskunde: Ontsteking van de hartkleppen, hartspier4 Hartkleppen zorgen ervoor dat het bloed de goede weg neemt. Van buiten wordt het hart door een zak van bindweefsel, de…
Bronnen en referenties
  • Bron: Naturheilkunde
Sophocles (334 artikelen)
Gepubliceerd: 23-03-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.