Muggen bestrijden en muggensteken voorkomen

Muggen bestrijden en muggensteken voorkomen Hoe kan je muggen bestrijden en muggensteken voorkomen? Iedereen is wel eens gestoken door een mug en kent de vervelende gevolgen van muggensteken. Je krijgt jeukende muggenbulten, pijn, zwelling, en soms zelfs ontstekingen van de huid. Voorkomen is altijd beter dan genezen, maar welke dingen helpen nou echt om muggen in je huis te voorkomen en hoe kan je muggen effectief bestrijden als ze eenmaal zoemend in je kamer rondvliegen?

Muggen voorkomen

Als het warm is leggen vrouwtjes muggen eitjes in zoet water, die komen massaal uit en het resultaat zijn vele muggen. Je ziet muggen vaak in wolken in de omgeving van lampen rondvliegen. Een deel van de muggen gaat je huis in, want muggen gaan op zoek naar bloed van mensen en dieren. Door 's nachts kleding te dragen met lange mouwen en broekspijpen, is de kans dat je door een mug gestoken wordt kleiner, maar helaas niet uitgesloten. Sommige muggen steken gewoon door kleding heen, en de huid van je voeten, nek, hals en handen is nog steeds vrij bereikbaar voor muggen als je een pyjama aantrekt. Sokken helpen enigszins om de voeten te beschermen maar dan nog ben je niet volledig beschermd. Muggen steken ook graag in je gezicht op plaatsen waar de huid dun is, zoals op de oogleden. Een muggenbult op je oog kan pijnlijk zijn en het oog kan dik worden. Muggensteken voorkomen is nog altijd het beste. Om muggen in je huis te voorkomen kan je verschillende dingen doen.

Muggenlarven in zoet water voorkomen

Laat geen emmers met zoet water in je tuin of op je balkon staan, gooi ook gieters met overgebleven kraan- of regenwater meteen leeg, enzovoorts. Ook plassen regenwater of plassen water uit de tuinslang, zijn ideaal voor muggen om eitjes in te leggen. Muggen leggen namelijk alleen eitjes in gewoon zoet water. Heb je dus een emmer met water in je tuin staan, dan zitten daar bij warm weer binnen korte tijd tientallen (of meer) muggenlarven in. Kraanwater, slootwater, grachtenwater of water uit de vijver... Het zijn allemaal waterbronnen waar muggen massaal hun eitjes in leggen. Heb je dus een vijver in je tuin dan kan je je ramen in de avond en nacht beter helemaal dichthouden, of raam- en deurhorren in je huis plaatsen.

Klamboe boven je bed

Een klamboe boven je bed is nog steeds een effectieve methode om muggen weg te houden. Muggen komen gewoon je kamer binnen maar door de klamboe over je bed kunnen ze je niet steken. Er kan natuurlijk wel een mug onder de klamboe weten te komen, dan kan je alsnog gestoken worden en je zal de mug moeten vangen. Ook kan het voorkomen dat je met een blote knie of arm tegen het gaas van een klamboe aan ligt te slapen en muggen kunnen je dan op die plekken alsnog steken, maar gebeurt dit allemaal niet dan is een klamboe een goede manier om muggen bij je weg te houden. Een klamboe werkt erg goed om een ruim bed heen, zodat er genoeg bewegingsruimte tussen jou en de klamboe blijft.

Horren plaatsen

Een hor is een raamwerk dat met fijn gaas is afgedicht, waardoor je wel frisse lucht binnenlaat door deuren en ramen, maar geen insecten. Horren hebben meestal standaardmaten waardoor ze in veel raam- en deuropeningen passen. Een raamhor of hordeur moet de deur- of raamopening goed afsluiten, anders komen er alsnog muggen door kieren naar binnen. Tegenwoordig bestaan er ook rolhorren voor ramen, deze rol je na plaatsing naar beneden uit voor de raamopening.

Helpt een hor tegen muggen?

Men maakte vroeger ook wel zelf horren door alleen gaas te gebruiken en dit met punaises in het houten raamkozijn vast te zetten. Veel kozijnen zijn tegenwoordig van kunststof of aluminium en kant en klare horren in de juiste maat zijn dan de enige manier waarop je horren kunt plaatsen. Een nadeel van een hor is dat je vroeg of laat toch een deur moet openen om een kamer binnen te gaan, waardoor er alsnog muggen kunnen binnenkomen. Een combinatie van een raamhor en/of hordeur en een klamboe zou afdoende moeten zijn om muggensteken te voorkomen.

Muggen bestrijden met hulpmiddelen

Om muggen te bestrijden bestaan er verschillende hulpmiddelen die goed werken. Om te voorkomen dat je gestoken wordt kan je muggen weg zien te houden door je ramen en deuren gesloten te houden, maar in het dagelijks leven is dat meestal niet haalbaar. Een kamer waar nooit gelucht wordt raakt bedompt en frisse lucht is ook nodig voor je gezondheid. Bovendien wil je juist in de zomer graag ventileren. Muggen kunnen bestreden worden op verschillende manieren.

DEET

DEET is een chemisch middel tegen muggen. Men is er over het algemeen zeer tevreden over, maar het blijft natuurlijk een gifstof die het werk doet. Het is verkrijgbaar in spray en gel. Muggen vinden dit erg vies en steken je dan niet meer. Het wordt op de huid aangebracht, tenzij de gebruiksaanwijzing anders aangeeft. Het houdt ongeveer 8 uur insecten op afstand.

Muggenlamp

Een muggenlamp is een elektrische lamp waar in huis muggen op afkomen. De muggen komen af op CO2 en ultraviolet licht die door de lamp verspreid worden. Muggen vliegen in de lamp en worden vervolgens doodgemaakt door elektriciteit. Er zijn verschillende soorten muggenlampen te koop. Bekend zijn o.a. de BLiZzz muggenlamp en de Eurom Insectendoder.

Muggen doodmaken

Zijn er eenmaal muggen binnenshuis dan kan je alsnog voorkomen dat je gestoken wordt. Om muggen effectief te bestrijden kan je ze het beste doden. Dat gaat het beste op een van de volgende manieren:
  • De (eerder in dit artikel genoemde) elektrische muggenlamp trekt muggen aan en doodt ze.
  • Gewone vliegen- of muggenmepper.
  • Elektrische vliegenmepper of de elektronische vliegenvanger doodt de mug zonder dat je hoeft te slaan.
  • Gifstoffen (insecticide) zijn effectief (lees altijd goed de gebruiksaanwijzing).
© 2016 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Muggenbult op je oog. Wat helpt er tegen?Muggenbult op je oog. Wat helpt er tegen?Muggen steken graag op plaatsen waar de huid dun is. Dan kunnen ze het snelst bij het bloed. Daarom kan een mug ook ontd…
Insecten: muggenInsecten: muggenJe ligt 's nachts op bed, en dan ineens hoor je dat vreselijke geluid rond je oren. Deze vervelende insect is vooral 's…
Manieren om steken van muggen te voorkomenManieren om steken van muggen te voorkomenEen erg vervelend probleem waar iedereen wel eens last van heeft wanneer hij of zij probeert te slapen: muggen! Zowel he…

Wat kan je tong je vertellen over je gezondheid?Wat kan je tong je vertellen over je gezondheid?Voor aanwijzingen van problemen in de mond, steek je tong uit en kijk in de spiegel. Een gezonde tong hoort roze te zijn…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Francok35, Pixabay
  • https://www.salusi.nl/wat-helpt-tegen-muggen/
  • https://youtu.be/IiORSSop1Mo
Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 29-07-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.