Hechten: hoe het in zijn werk gaat en benodigdheden

Hechten: hoe het in zijn werk gaat en benodigdheden Hechten is een effectieve methode om een wond dicht te maken. Hierdoor kan men het ontstaan van littekens voorkomen. Er zijn een aantal hulpmiddelen die een arts tot zijn beschikking dient te hebben voordat met de behandeling begonnen kan worden. De wond dient eerst grondig gereinigd te worden. Dit voorkomt het ontstaan van nare ontstekingen. Deze kunnen namelijk ontstaan vanwege achtergebleven vuil. Doet het pijn om gehecht te worden en zijn er nog overige behandelmethodes om ervoor te zorgen dat een wond sneller geneest?

Hechten


Wat is hechten precies?

Hechten is een methode om een wond beter te laten helen. Dit is bedoeld om de wond sneller te laten genezen en littekens te voorkomen. Deze behandeling wordt door een arts toegepast wanneer de huid een te grote afstand dient te overbruggen om volledig uit zichzelf te kunnen genezen. Dit is meestal het geval met grotere wonden. De arts dient een aantal middelen tot zijn beschikking te hebben om een hechting te kunnen uitvoeren.

Materiaal en middelen die gebruikt worden om te hechten

Er wordt een spuitje gebruikt om de huid rondom het getroffen gebied te verdoven. Tevens wordt er gebruik gemaakt van een steriele doek om het gebied rondom de wond af te dekken. Dit voorkomt zoveel mogelijk de verspreiding van allerlei bacteriën. Om de wond te hechten wordt er gebruik gemaakt van naald en draad. Vanwege de verdoving voel je slechts het samentrekken van de huid tijdens het hechten. Omdat het geen pijn doet is het tevens gemakkelijker om het getroffen gebied tijdens de behandeling stil te houden.

Ontsmettingsmiddel is voor het hechten zeer essentieel

Er wordt ontsmettingsmiddel gebruikt om te voorkomen dat de wond gaat ontsteken. Hiervoor kan er onder andere alcohol of jodium gebruikt worden. Met het kiezen van een ontsmettingsmiddel moet zorgvuldig omgegaan worden. Sommige personen zijn namelijk allergisch voor jodium. Personen die met een allergie te maken hebben kunnen misselijk worden en als gevolg hiervan overgeven.

Het gebruik van nietjes en krammetjes

Soms wordt een wond gehecht door middel van het gebruik van nietjes en/of krammetjes. Deze methode wordt vaak na een operatie gebruikt omdat grote wonden hiermee snel gedicht kunnen worden. Tevens ontstaan hierdoor vrij weinig littekens. Krammetjes worden meestal in het ziekenhuis verwijderd. Niet alle huisartsen hebben namelijk een specifiek tangetje om de krammetjes te verwijderen.

Wat voor complicaties kunnen er eventueel ontstaan?

Een hechting die losschiet

Soms kan een wond openbarsten. Dit gebeurt wanneer de hechting de huid niet meer bij elkaar kan houden waardoor de hechting losschiet. Dit betekent dat er een te hoge druk op de hechting heeft gestaan.

Een vieze wond

Wanneer er te weinig ontsmettingsmiddel is gebruikt is er een verhoogde kans op het krijgen van ontstekingen. Hiernaast kan er een ontsteking ontstaan wanneer de wond niet voldoende is schoongemaakt alvorens het gehecht werd. Hierdoor komen er allerlei bacteriën onder de hechting. De hechting moet als gevolg hiervan opnieuw plaatsvinden. Wanneer de afstand tussen de wondranden te groot is heeft men deze mogelijkheid echter niet. De wond moet dan op een natuurlijke manier genezen. Als gevolg hiervan is er een grotere kans op het krijgen van littekens.

Het gebruik van overige hulpmiddelen

Het gebruik van wondlijm

Kleine wondjes kunnen met behulp van wondlijm behandeld worden. Hierdoor worden de wondranden aan elkaar vastgeplakt. Hiervoor is geen verdoving nodig en kunnen er geen littekens ontstaan vanwege hechtdraad. De wond dient eerst grondig schoon en drooggemaakt te worden. Vervolgens dient de wond met een vloeibaar laagje bedekt te worden. Het duurt ongeveer een paar minuten voordat deze laag gedroogd is. Het is noodzakelijk om het getroffen gedeelte vervolgens voor minstens vier dagen droog te houden. De wondlijm verdwijnt na verloop van tijd vanzelf.

Hechtstrips

Wondlijm kan in combinatie met hechtstrips (steristrips) toegepast worden. Hechtstrips worden gebruikt om de wondranden naar elkaar toe te brengen. Het zijn plakkende strips die toegepast worden bij wondjes waarbij de huid gemakkelijk naar elkaar toe te brengen is. Net als bij bovenstaande behandelmethodes is het belangrijk om het aanwezige vuil te verwijderen. Tijdens de behandeling dien je handschoenen te gebruiken om te voorkomen dat de wond wordt geïnfecteerd. Het is echter aanbevolen om naar de huisarts of spoedeisende hulp te gaan wanneer er te veel spanning op de wond zou komen te staan.
© 2016 - 2024 Tijger3, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe behandel je een schaafwondHoe behandel je een schaafwondEen schaafwond is een huid beschadiging die is veroorzaakt door het schaven over een ruw oppervlak. Hierbij is de opperh…
Wat is een rode wond?Wonden kunnen voor komen op verschillende lichaamsdelen, ze kunnen zowel groot als klein zijn. Er bestaan verschillende…
Pleister pijnloos verwijderenPleister pijnloos verwijderenEen pleister dekt wondjes en andere huidbeschadigingen af. Hierdoor kan de wond veilig genezen. Vuil van buitenaf kan de…
Het genezen van een wondIedereen heeft wel eens een schaafwond gehad, of een snee. Zulke wonden herstellen zich wonderbaarlijk snel weer. Ernsti…
Tondeuse of haartrimmer om je haar te scheren: voordelenTondeuse of haartrimmer om je haar te scheren: voordelenEen bezoekje brengen aan de kapper is niet altijd even leuk: je moet een gaatje in je agenda vinden voor een afspraak, j…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jon Harald Søby, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • https://www.dokterdokter.nl/aandoening/hechten/
  • http://sulla-salute.com/gezondheid/jodium-allergie-symptomen.php
  • http://www.zelfbeschadiging.info/snijwonden.html
  • http://www.eerstehulpwiki.nl/wiki/index.php/Hechtstrips
Tijger3 (112 artikelen)
Laatste update: 26-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.