Wat is een rode wond?

Wonden kunnen voor komen op verschillende lichaamsdelen, ze kunnen zowel groot als klein zijn. Er bestaan verschillende soorten wonden, maar wat is nou eigenlijk een rode wond? Hoe wordt deze wond behandeld en wat voor complicaties kunnen er optreden?

Wat is een rode wond?

Als een wond rood is, dan is de wond aan het helen. Een rode wond kan zowel een diepe als een oppervlakkige wond zijn. Rode wonden hebben vaak weinig tot geen wondvocht. Als er een behandeling ingezet wordt, dan zal de wond vochtig gemaakt moeten worden, zodat de wond sneller kan genezen. Bij een rode wond kan je denken aan schaafwonden en brandwonden.

Schaafwonden

Bij een schaafwond is de wond oppervlakkig. Hierbij is de bovenste huidlaag beschadigd door schuring.

Brandwonden

Een brandwond ontstaat meestal door verbranding van de huid, door hitte (± 42°C) van gedurende een bepaalde tijd. Boven deze temperatuur wordt de huid beschadigd. Brandwonden bestaan er in verschillende gradaties, eerste, tweede, derde en vierde graad verbranding.

Decubitus

Decubitus zijn drukplekken en wonden die ontstaan zijn door wrijving of druk. Decubitis begint meestal met een rode vlek. Dit is beschadiging van de huid. In sommige gevallen worden deze rode drukplekken wonden. Deze wonden kunnen oppervlakkig zijn, maar ook erg diep. Bij decubitus speelt het vroegtijdig inzetten van preventiemateriaal, zoals decubituskussens of matrassen een belangrijke rol.

Behandeling

  • Bij een diepe rode wond met veel wondvocht moet het granulatieweefsel beschermd worden. Het te veel aan wondvocht moet opgenomen worden, zonder dat het vochtig wondmilieu hierbij wordt aangetast. Bij dit type wonden is het van belang dat het wondmateriaal contact maakt met de wondbodem, maar hier niet aan vast gaat kleven. De keuze voor het juiste wondmateriaal is hierbij dus essentieel. Op deze manier wordt het weefsel niet verder beschadigd bij het verwijderen van het wondmateriaal.
  • In tegenstelling tot de diepe rode wond met veel wondvocht, moet er bij een diepe rode wond met weinig wondvocht, een vocht wondmilieu gecreëerd worden. Net als bij de vochtige diepen wond moet er wel opgelet worden dat het wondmateriaal niet vast kleeft aan de wondbodem.
  • Bij een oppervlakkige rode wond met veel wondvocht, moet het teveel aan wondvocht worden opgenomen. Wel met behoud van een vochtig wondmilieu. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van schuimverband.
  • Bij een oppervlakkige rode wond met weinig tot geen wondvocht, moet er een vochtig wondmilieu gecreëerd worden, om de wond te kunnen genezen.

Materiaal voor wondbehandeling

Als de wond een rode kleur heeft, heb je als doel de wond te beschermen. de behandeling wordt mede bepaald, door de vochtigheid van de wond en de diepte.
  • Is de wond droog en diep, dan kan je ervoor kiezen om er hydrogel op te doen of honinggel. Dit geldt ook voor de ondiepe droge wond. Bij een ondiepe wond kan je ervoor kiezen om er een schuimverband op te doen.
  • Is de wond vochtig en diep, dan kan dit behandelt worden honinggel, fiberverband of algeniaat. Is de wond ondiep, dan zou je er nog voor kunnen kiezen om er hydrocolloïd of honinggel op te doen.
  • Is de wond nat en diep, dan gebruik je alginaat of honinggel. Bij een ondiepe wond kan er hydrocolloïd of schuimverband op gedaan worden.

Wondgenezing

Wondgenezing is afhankelijk van verschillende factoren. Voordat de wond genezen is doorloopt het een aantal fasen.
  • Stoornissen in de granulatievorming t.g.v. algemene zaken, als bloedarmoede;
  • Stoornissen in de granulatievorming t.g.v. lokale oorzaken, als splinters of een infectie;
  • Besmetting van de wond door een bacterie;
  • Het ontstaan van littekenvorming in de wond.
© 2014 - 2024 Gwendolyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een gele wond?Iedereen heeft wel eens een wondje gehad. De wondjes kunnen voor komen op verschillende lichaamsdelen, soms zijn ze groo…
VAC therapie als wondbehandelingVAC therapie is een methode om wonden te behandelen met behulp van een speciale vacuümpomp. Er zijn verschillende indica…
Wondbehandeling met behulp van madenMaden die in een wond rondkruipen, het klinkt enorm smerig, maar toch kunnen deze kleine beestjes een groot verschil mak…
Het genezen van een wondIedereen heeft wel eens een schaafwond gehad, of een snee. Zulke wonden herstellen zich wonderbaarlijk snel weer. Ernsti…

Angelman syndroom: achterstand ontwikkeling, veel lachenAngelman syndroom: achterstand ontwikkeling, veel lachenHet Angelman syndroom is een aandoening die is aangeboren. Er is sprake van een mutatie in het erfelijke materiaal. Bij…
AtriumfibrillerenAtriumfibrilleren is een van de meest voorkomende hartritmestoornissen, maar wat is dit nou eigenlijk? Wat zijn de oorza…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/rode-gele-en-zwarte-wonden/item41415
  • http://www.rodekruis.nl/eerste-hulp/wat-te-doen-bij/schaafwond
  • http://www.klinion.nl/wondclassificatie/
  • http://www.klinion.nl/beinvloedingsfactoren-wondgenezing/
  • https://www.lievensbergziekenhuis.nl/files/Patienten/Huisartsen/_files_PDF_bestanden_dokumentenwondrichtlijn_voor_de_site_def.pdf
  • http://www.wondenwijzer.nl/decubitus/Decubitus.htm
Gwendolyn (17 artikelen)
Gepubliceerd: 29-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.