Wondbehandeling met behulp van maden
Maden die in een wond rondkruipen, het klinkt enorm smerig, maar toch kunnen deze kleine beestjes een groot verschil maken bij het genezen van een chronische wond.
Geschiedenis
In 1917 lagen twee Amerikaanse soldaten zwaargewond op een slagveld. De mensen van de gewondenopruimploeg hadden ze over het hoofd gezien omdat ze in de bosjes lagen. Een week later werden ze gevonden, ze leefden nog en bleken ondanks hun ernstige open verwondingen geen koorts en geen infecties te hebben. De arts die ze behandelde verwijderde hun kleding die vastgeplakt zat in de wonden en ontdekte daar duizenden maden. Toen de arts deze maden uit de wonden spoelde, zag hij tot zijn grote verbazing dat er geen vieze plek te zien was, de wonden waren heel netjes roze en zagen er gezond uit. Dit bleek door de maden te komen.
In de jaren '30 werd er geëxperimenteerd met maden in de wondgenezing, maar toen in de jaren '40 antibiotica geïntroduceerd werd, vergat men de madentherapie.
Later, rond de jaren '80 werd madentherapie opnieuw 'uitgevonden' en tegenwoordig wordt het steeds vaker gebruikt.
Wat doen de maden?
Maden eten het dode weefsel van bijvoorbeeld een chronische wond op. Hierdoor hou je een schone wond over omdat er geen voedingsbodem meer over is voor bacteriën die een infectie bij de wond kunnen veroorzaken. Maden produceren bovendien tijdens het eten van het weefsel een stofje dat bijdraagt aan de genezing van de wond.
Inmiddels behandelt een kwart van de Nederlandse ziekenhuizen chronische wonden met maden.
Waarom maden in plaats van een chirurg?
Soms is het voor een chirurg heel moeilijk om een deel weefsel te verwijderen omdat het bijvoorbeeld te riskant is vanwege grote aderen die dichtbij het dode weefsel zitten. In zo'n situatie kan ervoor gekozen worden om gebruik te maken van maden, omdat deze veel preciezer kunnen eten en dus de aderen niet zullen beschadigen.
Wat voor maden worden gebruikt?
De maden die gebruikt worden voor madentherapie zijn steriel gekweekte maden van vleesvliegen. Onder andere de maden van de vlieg die Lucilia sericata heet, worden gebruikt.
Hoe werkt madentherapie?
De steriele maden worden in een soort theezakje op de wond gelegd, waarna het aangedane gebied wordt ingezwachteld. Er wordt regelmatig gekeken of de situatie betert en binnen een paar dagen zouden de maden de wond mooi schoon moeten hebben gemaakt.
© 2010 - 2024 Flew, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maden voor moderne wondenWaarom komen vliegen in open wonden hun eitjes leggen? Het zal wel zijn om hun broedsel in een later stadium lekker voed…
Wat is een rode wond?Wonden kunnen voor komen op verschillende lichaamsdelen, ze kunnen zowel groot als klein zijn. Er bestaan verschillende…
Alternatieve geneesmiddelenEr zijn verschillende alternatieve geneesmiddelen die u kunt gebruiken. Er is een verschil tussen alternatieve geneeswij…
Bronnen en referenties