Wat is een gele wond?

Iedereen heeft wel eens een wondje gehad. De wondjes kunnen voor komen op verschillende lichaamsdelen, soms zijn ze groot, anderen weer klein. Er bestaan verschillende soorten wonden, maar wat is nou eigenlijk een gele wond? Hoe wordt deze wond behandeld en welke complicaties kunnen er optreden.

Wat is een gele wond?

Een gele wond is een open wond. Vaak voorzien van een half vloeibare laag. Er bestaan verschillende wonden, namelijk de rode, gele en zwarte wonden. Er bestaan verschillende soorten gele wonden. Vaak zit er veel wondvocht in de gele wond.
Gele necroset, pus en fibrinebeslag vallen onder de categorie gele wonden.
  • Bij gele necrose is er weefsel afgestorven. DIt weefsel moet altijd van de wond worden gehaald door een arts of verpleegkundige, zodat de wond kan gaan genezen.
  • Bij pus kan het een teken zijn dat de wond ontstoken is. Als er pus in een wond zit, kan dit duiden op een bacteriële infectie. Deze kan behandeld worden door een zalf of antibacteriële oplossing.
  • Fibrine is een eiwit dat zorgt voor een korstje op de wond. Dit kan meestal gewoon blijven zitten. Mocht het wel diep in de huid zitten, dan zal de fibrine toch verwijdert moeten worden.

Behandeling

Het is van belang dat het wondvocht goed geabsorbeerd wordt. Absorberende verbanden zijn dan ook erg belangrijk. Ook moet de wond goed schoongespoeld worden, met bijvoorbeeld NaCl 0,9%. Zit er nog een gele laag op, dan moet dit weggehaald worden. Dit kan met een speciaal mesje of een pincet worden verwijdert. Het wondvocht wat erna nog uitkomt moet goed geabsorbeerd worden. Op deze manier wordt de infectie uit de wond gehaald. Als er sprake is van pus in een wond, dan moet deze behandeld worden met een antibacteriële zalf of oplossing,

Wondgenezing

De duur wondgenezing hangt af van verschillende factoren. Zo speelt de grootte van de wond een rol. Hoe groter de wond hoe langer het kan duren voordat de wond is genezen. Het uiteenwijken van de wondranden, de hoeveelheid necrotisch weefsel, maar ook de conditie van de patiënt. Waar de wond zich bevindt speelt ook een rol. Zit de wond bij weefsel met een slechte bloedvoorziening, dan kan dit betekenen, dat de wond minder snel geneest en is de kans op wondinfecties groter. De genezing is verder ook afhankelijk van eventuele complicaties die kunnen optreden in de wond.

De verschillende fasen van wondgenezing

  • Fase 1: deze fase wordt de reactiefase genoemd. Deze fase bestaat weer uit twee andere fasen, namelijk de bloedingsfase en de ontstekingsfase.
  • Fase 2: de regeneratiefase. In deze fase wordt het beschadigde weefsel vervangen door gezond weefsel.
  • Fase 3: deze fase wordt de rijpingsfase genoemd. Tijdens deze fase wordt het granulatieweefsel uiteindelijk een bindweefsel litteken, waarna de wond uiteindelijk verder geneest. Soms blijft het litteken zichtbaar, bij anderen kan het litteken op den duur ook wegtrekken.


Complicaties bij wondgenezing

Ook tijdens de wondverzorging kunnen er complicaties optreden, waardoor de wondgenezing vertraagd wordt. Enkele complicaties kunnen zijn;
  • Een verslechterde lichamelijke conditie door bijvoorbeeld ziekte.
  • Vitamine tekort,
  • suikerziekte. Suikerziekte kan er voor zorgen dat de wond minder snel geneest.
  • Een infectie.
  • Besmetting door een bacterie
© 2014 - 2024 Gwendolyn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een rode wond?Wonden kunnen voor komen op verschillende lichaamsdelen, ze kunnen zowel groot als klein zijn. Er bestaan verschillende…
VAC therapie als wondbehandelingVAC therapie is een methode om wonden te behandelen met behulp van een speciale vacuümpomp. Er zijn verschillende indica…
Het genezen van een wondIedereen heeft wel eens een schaafwond gehad, of een snee. Zulke wonden herstellen zich wonderbaarlijk snel weer. Ernsti…
Wondbehandeling met behulp van madenMaden die in een wond rondkruipen, het klinkt enorm smerig, maar toch kunnen deze kleine beestjes een groot verschil mak…

Overgewicht en metabool syndroomOvergewicht en metabool syndroomHet metabool syndroom is een begrip dat je steeds meer hoort. Dit komt vooral door de toename van mensen met overgewicht…
Bestraling bij prostaatkanker met behulp van goudmarkersBestraling bij prostaatkanker met behulp van goudmarkersEnkele behandelingen zijn mogelijk bij prostaatkanker: Chirurgie, hormoontherapie en/of radiotherapie. Radiotherapie ver…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/rode-gele-en-zwarte-wonden/item41415
  • http://www.consumed.nl/dossiers/wondverzorging/artikel/1083/wat-zijn-gele-wondenhttp://www.klinion.nl/files/files/pdf/reader%20Klinion%20wondverzorging.pdf?phpMyAdmin=e45916cab41b966193627d0ad8837577
  • http://www.klinion.nl/files/files/pdf/reader%20Klinion%20wondverzorging.pdf?phpMyAdmin=e45916cab41b966193627d0ad8837577
Gwendolyn (17 artikelen)
Gepubliceerd: 05-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.