De weldaad van zon, strand en zeewater

De weldaad van zon, strand en zeewater De zee en het strand doet iets met mensen. Is dat het geluid, is het de geur, is het de verre horizon? Via het gelukshuppeltje van de vader van Mathijs Deen kwam het zelfs in de literatuur terecht. Deen schreef erover in het boek De Wadden. Al eeuwenlang worden mensen met kwalen naar de kust gestuurd om te baden in zee, op het strand te ontspannen en de frisse zeelucht in te ademen. Is het een sprookje, een verhaaltje om toeristen naar de kustgebieden te lokken, of is de zee werkelijk zo weldadig? Feiten en fictie over het heilzame dagje strand en het verfrissende zeebad.

Het goede van een dagje strand


Het gelukshuppeltje

De vader van Mathijs Deen maakte een gelukshuppeltje op de duinen van Vlieland bij de aanblik alleen van het strand, de zee en de horizon. Familie Deen werd door de huisarts naar het Waddeneiland gestuurd, omdat het goed zou zijn voor de longen van een van de kinderen. Het was niet alleen goed voor de kinderen, bleek. Het hele gezin had baat bij de strandbezoeken en het werd de basis van de waddenliefde van Mathijs. Hij schreef er een prachtig boek over: De Wadden.
Maar wat is dat dan precies? Wat doet de zon, het strand en de zee met een mensenlijf of mensengemoed? Waarom is een bezoek aan de zandige kust zo heilzaam?

Weldaad van de zon

Goed voor de vitamine D-productie

Zon is goed voor de vitamine D-productie, al blijven de waarschuwingen om niet te lang in de zon te blijven liggen, om goed in te smeren en om de huid niet te laten verbranden door de zon van kracht. Vitamine D remt ontstekingen, verhoogt de weerstand en draagt bij aan sterke botten en tanden.

Weldaad van het strand

Goed voor de nachtrust

Een dagje strand is goed voor de nachtrust. Wie een dag op het strand heeft genoten voelt zich rozig, heeft zware ogen en een warme huid en slaapt daarna als een roos. Niet alleen een dagje vertoeven op het strand, ook een wandeling langs het strand is goed voor de nachtrust.

Goed voor je gevoel van veiligheid

Natuurlijke geluiden, zoals het geluid van de branding, verhogen het gevoel van veiligheid. Tegenhangers zijn de industriële en mechanische geluiden, de telefoon of een vliegtuig in de lucht. Die doen eerder opschrikken dan dat ze stimuleren tot rustig neergeven. Het is de hersenstam die analyseert of een geluid veilig is of niet. Daar heeft de mens niet zoveel invloed op, want het is juist het reptielenbrein waar het overlevingsinstinct huist, dat analyseert op veilig of niet veilig. Op het strand, waar het ruisen van de zee altijd aanwezig en een natuurlijk onderdeel van de omgeving is, blijken we ons het meest veilig te voelen. Het ruisen van de zee laat ons op een diep niveau ontspannen.

Goed tegen neerslachtigheid

Een strandwandeling op een weids strand laat een horizon zien als een natuurlijke begrenzing. Het zien van de horizon helpt tegen neerslachtigheid en gevoelens van grenzeloosheid. Zitten op het bankje bij de strandovergang, met uitzicht op strand, zee en horizon helpt echt. Het kalmeert de angst die gevoelens van uitzichtloosheid met zich meebrengen.

Goed voor de kalmte

Het geluid van de zee werkt kalmerend. Niet de duik in het water maar de wandeling langs de vloedlijn werkt kalmeren. De weidsheid van het strand helpt daaraan mee; de ruime blik en de verre horizon stimuleren innerlijke reflectie en rust. Tijdens een strandwandeling is het goed nadenken en kan men goed gedachten op een rijtje zetten. De tegenhanger is ook op het strand te vinden; de rust en ruimte stimuleren om even nergens aan te denken en alleen het zand onder de voeten te voelen en het kalmerende ruisen van de golven te horen.

Blankenberge 1900 / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)Blankenberge 1900 / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Strand op Jamaica / Bron: Ezhiki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Strand op Jamaica / Bron: Ezhiki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Nieuwvliet / Bron: Albert Kok at Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Nieuwvliet / Bron: Albert Kok at Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Weldaad van het zeewater

Goed voor de longen

De zeelucht is goed voor de longen. Met elke ademteug vol zilte zeelucht worden de bronchiën en longen een plezier gedaan. De minerale zouten van het zeewater zorgen voor een helende lucht. Ze verspreiden in de vorm van negatieve ionen in je bronchiën en zorgen ervoor dat het zuurstof sneller door het lijf kan worden opgenomen.

Goed voor het gemoed

De minerale zouten die zuurstofopname in het bloed stimuleren zorgen er weer voor dat er wat extra serotonine wordt aangemaakt, het gelukstofje dat een positieve uitwerking op je gemoed heeft en stress vermindert. Het verblijf op het strand verhoogt de positieve gevoelens en de strandbezoeker ervaart plezier en rust. Bos, duinen en het park hebben een zelfde uitwerking op het gemoed, maar nooit is dat effect zo sterk als na een bezoek aan het strand.

Goed voor je huid

Een duik in het zeewater is verfrissend. Daar alleen al knapt een mens van op. Het zeewater heeft bovendien een helende werking op geïrriteerde en beschadigde huid. Wondjes genezen sneller en puistjes minimaliseren. Dat wordt toegeschreven aan de aanwezigheid van vitaminen, minerale zouten, sporenelementen en aminozuren in het water en de antibacteriële werking. Daarnaast werkt het zeewater als een natuurlijke peeling van de huid door dode huidcellen te verwijderen en productie van nieuwe huidcellen te stimuleren. Zeewater doet het ook goed bij eczeem-achtige klachten. Zout water kan wel de huid een beetje uitdrogen, maar dat weegt niet op tegen de voordelen.

Goed voor de neus

Zeezout doet het ontstoken neusslijmvlies goed. Met een duik in de zee krijgt tegelijkertijd de neus een zeezoutspoeling. Dat bestrijdt neusverkoudheid en keelontstekingen. De zee ruikt ook nog eens lekker en wie een zeebad heeft genomen ruikt zelf lekker.

Goed tegen hooikoorts

Een duik in zeewater is goed voor mensen die last hebben van hooikoorts. Het zeewater vermindert jeuk aan de neus en werkt remmend op een lopende neus. Zeewater werkt als een zoutspoeling.

Goed voor je algehele gesteldheid

Zwemmen in zee is gezond. Het koude water verfrist en de golven masseren je lichaam en houden je gewrichten soepel.

Goed voor het genieten

Lichamelijke activiteit in een omgeving die op verschillende manieren heilzaam is, de zintuigen prikkelt en bijdraagt aan de vorming van een positieve ervaring en herinnering laat je gieten met een grote G. Als daar ’s avonds nog een mooie ondergaande zon bijkomt waar je in je uppie of samen met een dierbare voor gaat zitten, dan levert dat een baaierd aan optimisme op voor lichaam en geest.

Bron: Poperopop, PixabayBron: Poperopop, Pixabay
Het Wad bij Ameland / Bron: Persbureau AmelandHet Wad bij Ameland / Bron: Persbureau Ameland
Noordzee / Bron: Persbureau AmelandNoordzee / Bron: Persbureau Ameland


Noordzee vies?

Nederland en België hebben de Noordzee voor de deur. De Noordzee heeft niet van die blauwe wateren die we kennen van exotische oorden en warme streken. Dat betekent niet dat het water daar schoon en de Noordzee vies is. De Noordzee heeft zijn eigen kleur en de Noordzee is troebel. Dat komt door het slib en de algen die in het water zweven en dat is allerminst vies. Het is wel zo dat het Noordzeewater bij riviermondingen, sommige kustplaatsen en bij erg drukke stranden meer of minder verontreinigd kan zijn met industrieel afval of menselijke afvalstoffen.

Helen wonden echt sneller in zeewater?

Zeewater desinfecteert wondjes, waardoor ze sneller genezen. Waarschijnlijker is dat wonden niet genezen door het zeewater, maar door het spoelen. Wonden genezen namelijk sneller in een vochtig wondmilieu. Het wordt afgeraden om wonden te spoelen in zee bij riviermonden en op zeer drukke stranden. Dat water kan verontreinigd of op z’n minst niet helemaal schoon zijn.

Ervaringen

Er zijn legio mensen met huidklachten die goede ervaringen hebben met een duik in zee. De meningen over het al dan niet helende vermogen van zeewater zijn verdeeld. Het is 'gewoon lekker'.

Lees verder

© 2018 - 2025 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Massale stranding kwallen aan de NoordzeekustMassale stranding kwallen aan de NoordzeekustIn de Noordzee komen verschillende soorten kwallen voor. Geregeld spoelen ze massaal aan op het strand. De vloedlijn lig…
De Noordzee en het continentale platNederland ligt aan de Noordzee, een bijzonder stuk water. Een zee die ook wel de randzee van de Atlantische oceaan wordt…
Stranden nabij LissabonLissabon biedt voor elk wat wils. Cultuur, lekker eten, een historische stad maar ook geweldige stranden nabij de hoofds…
Met je baby, dreumes en peuter naar het strandMet je baby, dreumes en peuter naar het strandTijdens de zomermaanden is het heerlijk om naar zee en strand te gaan. Wanneer je een baby hebt lijkt dit misschien wat…

Oncorevalidatie, een programma voor kankerpatiëntenOncorevalidatie, een programma voor kankerpatiëntenEen kankerbehandeling neemt heel je leven over. Je moet vaak naar het ziekenhuis. Je krijgt bijwerkingen. De meeste mens…
Bijwerkingen van de pil: misselijkheid en pijnlijke borstenBijwerkingen van de pil: misselijkheid en pijnlijke borstenBijwerkingen van de pil: in de eerste maanden moet je lichaam wennen aan de hormonen die in de pil zitten en dan kunnen…
Bronnen en referenties
  • http://holistik.nl/werking-zee-heilzaam/ geraadpleegd op 11 april 2018
  • https://termanox.nl/gezondheid/helende-werking-zout/ geraadpleegd op 11 april 2018
  • http://www.enfait.nl/is-wetenschappelijk-bewezen-zee/ geraadpleegd op 11 april 2018
  • https://www.startpagina.nl/v/gezondheid/vraag/179164/zeewater-gezond-huid/ geraadpleegd op 11 april 2018
  • https://greendaisys.wordpress.com/2013/08/12/zeewater-goed-of-slecht-voor-je-huid/ geraadpleegd op 11 april 2018
  • https://www.nrc.nl/nieuws/2012/07/12/zwemmen-in-zeewater-is-goed-voor-wondjes-1129377-a1024014 geraadpleegd op 11 april 2018
  • https://www.bedrock.nl/op-naar-het-strand/ geraadpleegd op 11 april 2018
  • http://www.dr-jetskeultee.nl/zeewater-en-acne/ geraadpleegd op 11 april 2018
  • Afbeelding bron 1: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Ezhiki, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Albert Kok at Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 4: Poperopop, Pixabay
  • Afbeelding bron 5: Persbureau Ameland
  • Afbeelding bron 6: Persbureau Ameland
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 25-07-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.