Dodow slaaphulp helpt je binnen 8 minuten met inslapen

Dodow slaaphulp helpt je binnen 8 minuten met inslapen De Dodow helpt wereldwijd meer dan 300.000 mensen met sneller inslapen. Ken je slapeloosheid? Dan weet je ook hoe frustrerend het is. Je gaat vol goede moed naar bed, om binnen no-time te merken dat je hersenen nog op ‘aan’ staan. Je probeert van alles om tot rust te komen. Van aromatherapie tot schaapjes tellen, warme melk, wietolie, een borrel of uit wanhoop zelfs slaapmedicatie. En vergeet niet alle goedbedoelde, maar niet werkende adviezen van anderen. Hoe harder je probeert om in slaap te vallen, hoe minder goed het lukt. Hoe kan het dat de Dodow, een klein wit apparaatje met drie blauwe lampjes, je wel rust kan geven?

Wat is de Dodow slaaphulp

De Dodow is een klein, schotelvormig wit schijfje. Drie kleine, blauwe LED-lampjes projecteren een pulserend licht op het plafond of een muur van je slaapkamer. De lampjes werken acht of twintig minuten, ze functioneren op drie AA-batterijen. Het licht werkt als een metronoom die helpt om je ademhaling te vertragen en te ontspannen. Op deze manier worden stress en rusteloosheid op natuurlijke wijze aangepakt.

De claim over de slaaphulp

Livlab, de fabrikant van de Dodow, claimt dat je jaarlijks 100 uren slaap wint door het gebruik van hun vinding. Je valt gemiddeld 2,5 keer sneller in slaap dan je gewend bent. Ze beloven dat de hersenen in acht minuten tot stilstand komen, alsof ze in slaap zijn gevallen. Om de werking wetenschappelijk te onderbouwen, verwijzen ze naar een aantal studies die hun hypothese onderbouwen.

De uitvinders van de gadget

De Franse ontdekkers van de Dodow hadden zelf last van slapeloosheid en waren huiverig voor het gebruik van slaapmedicatie. Ze zochten naar een natuurlijke oplossing voor hun insomnia en lieten zich inspireren door verschillende methodes zoals cognitieve therapie, meditatie en yoga. Ze ontdekten dat de basis van ontspanning met ademhaling te maken heeft. Het principe van de Dodow is gebaseerd op Aziatische, mediterende monniken. Het lukt hen om het tempo van hun ademhaling omlaag te brengen tot slechts zes ademhalingen per minuut. Zo bereiken ze een toestand van totale ontspanning. Hiermee inspireerden ze de bedenkers van de slaapgadget Dodow.

Vertraag het tempo van je ademhaling binnen acht minuten

Het principe van de Dodow werkt eenvoudig. Geen applicatie om te installeren op een smartphone, geen tracker of noodzakelijke computervaardigheden. Na een klopje op de bovenkant gaan de blauwe lichtjes aan. De Dodow projecteert een pulserende lichtschijf op het plafond van je slaapkamer. Je synchroniseert je ademhaling vervolgens in hetzelfde tempo als de lichtjes. Adem in vanuit je middenrif wanneer het licht uitzet en adem rustig uit wanneer het licht samentrekt. De ademhaling stem je af op het ritme van het licht. Een inademing duurt vier seconden, terwijl de uitademing zes seconden duurt. Stel de timer in op acht minuten of op twintig minuten wanneer je verwacht wat meer tijd nodig te hebben. De concentratie op de lichtstraal en de ademhaling leiden de aandacht af van de gebruikelijke gedachtestroom. De hersenactiviteit neemt af en brengt je naar een staat die die het inslapen vergemakkelijkt. De meeste mensen zien het uitschakelen van het lampje niet meer. Irriteert het lichtje? Met een dubbel klopje op de bovenkant schakel je het apparaatje meteen uit.

Lichamelijke reacties op het blauwe licht van de Dodow

Door je te concentreren op het verlagen van je ademhaling, worden een aantal fysiologische processen in werking gesteld. Het belangrijkste effect is het verlagen van het cortisolhormoon dat je ontwikkelt bij een vlucht-of-vechtreactie. De tragere ademhaling veroorzaakt een gevoel van vermoeidheid door de afname van het CO2-gehalte in je bloed. De langere uitademing dan de inademing leidt namelijk tot een vasoconstrictie (een afname van de diameter van de bloedvaten in de hersenen). Door het ritme lang genoeg stabiel te houden, zal tevens de baroreflex worden geactiveerd. Deze reflex is een fysiologisch mechanisme dat het autonome zenuwstelsel opnieuw in evenwicht brengt. Als het zenuwstelsel uit evenwicht raakt, veroorzaakt het namelijk slapeloosheid. De aanmaak van melatonine wordt opnieuw gestimuleerd en de hersenen komen in alfamodus (gekenmerkt door hersengolven met lage frequenties).

Blauw licht veroorzaakt toch slapeloosheid?

Blauwe schermpjes zijn berucht vanwege het verstorende effect op de aanmaak van slaaphormonen. Een algemeen advies is om uiterlijk twee uur voordat je naar bed gaat alle blauwe schermen te dimmen, of beter nog, om ze helemaal uit te zetten. De Dodow is juist ontwikkeld om als slaaplampje op je nachtkastje te zetten. Het blauwe schijnsel is zo zwak (minder dan 1 lux) dat het geen nadelige invloed heeft op de aanmaak van slaaphormonen. Na het ontwikkelen van verschillende prototypen met zowel oranje (590 nm, 601 nm) als blauw (465 nm, 470 nm), ontdekten de onderzoekers dat de effecten overtuigender waren met de blauwe tint van cyaan (465 nm). Bij deze tint vindt de grootste afname van stress plaats.

Voor wie is de slaaphulp geschikt

De meer dan 300.000 gebruikers in 2019 ervaren slaapproblemen door verschillende oorzaken. Stress, rusteloosheid, AD(H)D, chronische slaapproblemen, nachtelijk wakker worden en zwangerschap zijn enkele oorzaken van slapeloosheid. Ook bij een jetlag kan de Dodow effectief zijn. De Dodow kan vanaf een leeftijd van 6 jaar worden gebruikt, omdat kinderen dan de aanwijzing van het lampje kunnen volgen. In vergelijking met andere methoden heeft de Dodow als voordeel dat het weinig tijd kost, effectief is en dat het niet leidt tot bijwerkingen of verslaving.

Dodow reviews, welke ervaringen hebben gebruikers met de slaaphulp

Veruit de meeste gebruikers zijn positief en vermelden dat ze makkelijker inslapen. Van de 500 reviews die in 2019 op de Amerikaanse webshop Amazon staan weergegeven gaf 77% een 4- of 5-sterrenbeoordeling. Als negatieve ervaring wordt opgemerkt dat het lampje juist onrustig maakt of dat men bang is om de slapende partner te storen. De (in sterkte instelbare) lichtjes worden soms als fel ervaren.

De Dodow bestellen

In Nederland is de Dodow anno 2019 verkrijgbaar via internet. Het doosje bevat de Dodow, een handleiding, 3 batterijtjes en een code die toegang geeft tot een besloten slaapforum met ruimte voor vragen en tips.
© 2019 - 2024 Bethink, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Primaire slaapstoornis (insomnia/slapeloosheid)Primaire slaapstoornis (insomnia/slapeloosheid)De primaire slaapstoornis (insomnia) is een aandoening waar vrij veel mensen mee te kampen hebben. Centraal staan slaapp…
Probleem of stoornis: Primaire insomnia‘Primaire insomnia’ is de aanduiding voor moeilijkheden bij het in slaap vallen of in slaap blijven die niet te wijten z…
Slaapstoornissen: soorten en oorzakenSlaapstoornissen: soorten en oorzakenEen redelijk groot percentage ( ongeveer 5%) volwassenen slaapt slecht. Minimaal twee keer per week heeft men last van e…
Fatale familiale (familiaire) insomnia, slaapziekteFatale familiale (familiaire) insomnia, slaapziekteMensen die aan insomnia lijden krijgen te weinig slaap of hebben een verstoord slaapritme. Dit is te merken aan het vroe…

Van het lab naar de patiënt: de weg van nieuwe medicijnenVan het lab naar de patiënt: de weg van nieuwe medicijnenAls een nieuw medicijn eindelijk voorgeschreven mag worden, heeft het al een heel leven achter zich. Het duurt gemiddeld…
De harttonen beluisteren en interpreterenDe harttonen beluisteren en interpreterenHarttonen spreken tot de verbeelding. Met een stethoscoop hoort men het hart duidelijk kloppen, als een machine die van…
Bronnen en referenties
  • https://www.mydodow.com bezocht op 03-02-2019
  • https://www.mydodow.com/dodow/nl-nl/scientific-demonstration bezocht op 23-02-2019
  • https://www.amazon.co.uk/Dodow-Device-150-000-Falling-Asleep/dp/B00ZFOB4BK/ref=cm_cr_arp_d_product_top?ie=UTF8 bezocht op 03-02-2019
Bethink (32 artikelen)
Gepubliceerd: 25-02-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.