Glycopeptiden: Antibiotica voor grampositieve bacteriën

Glycopeptiden: Antibiotica voor grampositieve bacteriën Glycopeptiden zijn antibiotica die werkzaam zijn tegen grampositieve bacteriën. Dit soort antibiotica remt namelijk de celwandsynthese van bacteriën. De arts gebruikt dit antibioticum als reserveantibioticum voor de behandeling van infecties die resistent zijn tegen andere antibiotica. Vancomycine, Teicoplanine en Dalbavancine zijn drie soorten glycopeptiden. Deze antibiotica worden vooral ingezet bij meticilline-resistente stafylokokkeninfecties. Net zoals bij het gebruik van andere medicijnen, kunnen er ook bij het gebruik van deze antibiotica bijwerkingen optreden.

Epidemiologie en opkomst van resistentie

In de afgelopen jaren, tot en met anno september 2024, is er een toenemende bezorgdheid over de wereldwijde verspreiding van resistente bacteriestammen, met name tegen glycopeptiden. Het aantal geïnfecteerde patiënten met resistente bacteriën neemt toe, wat de noodzaak benadrukt voor het ontwikkelen van nieuwe antibiotica en behandelingsstrategieën.

Vancomycine, een soort antibioticum

Indicatie

Via een ader
Vancomycine dient de arts intraveneus (via een ader) toe voor de behandeling van meticillineresistente Staphylococcus aureus en andere multiresistente grampositieve organismen. Ook wordt vancomycine gebruikt voor de behandeling en preventie van grampositieve infecties bij patiënten met een penicillineallergie. Dit antibioticum wordt tevens gebruikt voor de behandeling van meningitis (hersenvliesontsteking met hoofdpijn en een stijve nek) veroorzaakt door penicilline-resistente stammen van de bacterie Streptococcus pneumoniae. Daarnaast behandelt de arts ook bacteriële pneumonie (longontsteking), endocarditis (ontsteking van de binnenkant van het hart), osteomyelitis (botinfectie) en weke-deleninfecties met vancomycine.

Via de mond
Een orale (via de mond) inname van het medicijn is een alternatief voor metronidazol voor de behandeling van colitis (dikkedarmontsteking) veroorzaakt door de bacterie Clostridium difficile. Hoewel metronidazol de voorkeur geniet vanwege het risico op vancomycineresistentie bij enterokokken, is vancomycine een geschikt alternatief.

Antibioticaresistentie

Antibioticaresistentie tegen glycopeptiden komt voor, met als voorbeelden glycopeptide-resistente enterokokken (GRE) en vancomycineresistente Staphylococcus.

De arts controleert regelmatig het gebruik bij patiënten die Vancomycine gebruiken / Bron: Frolicsomepl, PixabayDe arts controleert regelmatig het gebruik bij patiënten die Vancomycine gebruiken / Bron: Frolicsomepl, Pixabay

Bijwerkingen

Vancomycine kan ototoxiciteit (schade aan het gehoor) en nefrotoxiciteit (schade aan de nieren) veroorzaken. Daarom moet de arts regelmatig een bloedonderzoek uitvoeren om de serumspiegels te controleren. Ook moet de arts extravasatie op de injectieplaats voorkomen, omdat dit necrose (weefselversterf) en tromboflebitis (oppervlakkige aderontsteking met pijn) kan veroorzaken. Bij extravasatie loopt het bloed onbedoeld buiten het bloedvat. Een te snelle infusie kan een symptomatische afgifte van histamine veroorzaken, bekend als het "red man syndroom". Het Farmacotherapeutisch Kompas heeft een uitgebreide lijst van mogelijke bijwerkingen van vancomycine.

Teicoplanine, een soort antibioticum

Indicatie

Dit glycopeptide-antibioticum is minder nefrotoxisch dan vancomycine en heeft gunstigere farmacokinetische eigenschappen (de manier waarop het lichaam het medicijn verwerkt), waardoor het vaak mogelijk is om het eenmaal daags toe te dienen.

De arts gebruikt dit antibioticum voor de behandeling van:
  • Bacteriëmie
  • Bot- en gewrichtsinfecties
  • Longontsteking (zowel binnen als buiten het ziekenhuis opgelopen)
  • Enterocolitis veroorzaakt door Clostridium difficile (orale toediening)
  • Gecompliceerde huidinfecties en weke-deleninfecties
  • Gecompliceerde urineweginfecties
  • Infectieuze endocarditis (ontsteking van de binnenkant van het hart)
  • Peritonitis (buikvliesontsteking door infectie in de buikholte) geassocieerd met CAPD (vorm van dialyse)
Hoofdpijn is een mogelijke bijwerking van Teicoplanine / Bron: Geralt, PixabayHoofdpijn is een mogelijke bijwerking van Teicoplanine / Bron: Geralt, Pixabay

Bijwerkingen

Vaak voorkomende bijwerkingen zijn jeukende huid, huiduitslag, roodheid van de huid en koorts. Soms kan een ernstige allergische reactie (anafylaxie) optreden. Andere mogelijke bijwerkingen zijn bronchospasmen (spierkrampen aan de luchtpijp met ademnood), hoofdpijn en duizeligheid. Soms treedt ook ototoxiciteit (schade aan het gehoor) op, wat kan leiden tot doofheid, oorsuizen, gehoorverlies of andere oorproblemen. Maag- en darmproblemen zoals braken, diarree en misselijkheid kunnen ook voorkomen. Daarnaast ontstaan soms bloedstoornissen. Het Farmacotherapeutisch Kompas bevat andere zeldzame bijwerkingen van teicoplanine.

Dalbavancine: Behandeling van grampositieve bacteriën

Indicatie

Dalbavancine is een tweede generatie lipoglycopeptide-antibioticum, ontwikkeld om de effectiviteit van natuurlijke glycopeptiden, zoals vancomycine en teicoplanine, te verbeteren. Door de verhoogde activiteit hoeft de patiënt dit medicijn meestal maar één keer per week via een injectie toegediend te krijgen.

Dit antibioticum behandelt volwassen patiënten met acute bacteriële huid- en huidstructuurinfecties veroorzaakt door de volgende grampositieve micro-organismen:
  • Enterococcus faecalis (vancomycine-gevoelige stammen)
  • Staphylococcus aureus (inclusief meticilline-gevoelige en meticilline-resistente stammen)
  • Streptococcus agalactiae
  • Streptococcus anginosus-groep (inclusief Streptococcus anginosus, Streptococcus intermedius, Streptococcus constellatus)
  • Streptococcus dysgalactiae
  • Streptococcus pyogenes
Ook botinfecties (osteomyelitis) kunnen met dalbavancine worden behandeld.

Bijwerkingen

Een behandeling met antibiotica kan de normale flora van de dikke darm veranderen, wat kan leiden tot de groei van C. difficile. Dit resulteert vaak in de ontwikkeling van C. difficile-geassocieerde diarree. Andere vaak voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, diarree, hoofdpijn, huiduitslag en jeuk. Bijwerkingen die minder dan 2% van de patiënten ervaren, zijn onder andere bloedafwijkingen, stoornissen in het lymfestelsel, hepatotoxiciteit (schade aan de lever), anafylactoïde reacties (ernstige allergische reacties), een verhoging van leverenzymen, hypoglykemie (een verlaagde bloedsuikerspiegel), duizeligheid, bronchospasmen, urticaria (netelroos) en vaataandoeningen. Het gebruik van dalbavancine tijdens de zwangerschap of borstvoedingsperiode wordt niet aanbevolen.

Preventieve maatregelen en gebruiksbeperkingen

Om de verdere verspreiding van resistentie te beperken, worden strikte richtlijnen gehanteerd voor het gebruik van glycopeptiden. Dit omvat het beperken van het gebruik tot specifieke gevallen waarin andere antibiotica falen en het implementeren van strikte controlemechanismen binnen ziekenhuizen om het misbruik van deze krachtige middelen te voorkomen.

Deze aanvullende maatregelen zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat glycopeptiden effectief blijven in de strijd tegen resistente bacteriën.
© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
VRE-bacterie: klachten, symptomen, besmetting en behandelingVRE-bacterie: klachten, symptomen, besmetting en behandelingVRE is een afkorting van 'Vancomycine Resistente Enterokok'. Enterokokken zijn bacteriën die in de darmen van gezonde me…
Oxazolidinonen: Soort antibiotica voor bacteriële infectiesOxazolidinonen: Soort antibiotica voor bacteriële infectiesOxazolidinonen zijn een klasse van antibacteriële geneesmiddelen die vooral grampositieve bacteriën bestrijden. Bekende…
Amoxicilline; werking, toepassing en bijwerkingenAmoxicilline; werking, toepassing en bijwerkingenAmoxicilline is een breedspectrum antibioticum. Het wordt ingezet als middel tegen zowel gramnegatieve als grampositieve…
Wat zijn antibiotica?Wat zijn antibiotica?Bijna iedereen in Nederland heeft wel eens antibiotica gehad voor het een of ander. Maar wat weten we nu eigenlijk van d…

Antischimmelmiddelen (antimycotica): Antifungale middelenAntischimmelmiddelen (antimycotica): Antifungale middelenAntifungale medicijnen (antischimmelmiddelen, antimycotica) zijn geneesmiddelen die de groei en reproductie van schimmel…
Quinolonen (chinolonen, fluorquinolonen): Soort antibioticaQuinolonen (chinolonen, fluorquinolonen): Soort antibioticaQuinolonen, ook wel bekend als fluorquinolonen, chinolonen of fluorchinolonen, zijn breedspectrumantibiotica die veelvul…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 4 maart 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Dalbavancin for the management of gram-positive osteomyelitis: Effectiveness and potential utility., https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30396697
  • Dalbavancin, https://www.drugbank.ca/drugs/DB06219
  • De behandeling van extravasaties van geneesmiddelen, https://www.ntvg.nl/system/files/publications/a2839.pdf
  • Glycopeptides, boek: Clinical Medicine, Door: Parveen Kumar, Michael Clark, Uitgever: Elsevier, ISBN: 9780702029936, blz. 99
  • Teicoplanine, https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/t/teicoplanine
  • Vancomycine, https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/v/vancomycine
  • Afbeelding bron 1: Frolicsomepl, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-09-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.