Amoxicilline; werking, toepassing en bijwerkingen
Amoxicilline is een breedspectrum antibioticum. Het wordt ingezet als middel tegen zowel gramnegatieve als grampositieve bacteriën. Amoxycilline is het meest gebruikte antibioticum in Nederland en wordt onder verschillende namen op de markt gebracht. De bekendste is waarschijnlijk Clamoxyl, maar andere merknamen zijn: Actimoxi, Amoxil, Amoxibiotic, Amoxicilina,en Pamoxicillin.
Werking Amoxicilline
Amoxicilline is een bacteriedodend middel uit de groep van penicillines. Het is het op twee na
meest gebruikte medicijn van Nederland. Het wordt toegepast bij de behandeling van infecties veroorzaakt door grampositieve en negatieve bacteriën. Hierdoor is het een antibioticum dat kan worden ingezet tegen een zeer breed spectrum van verschillende bacteriën. De groep van penicilline afgeleide antibiotica noemt men ook wel de penicilline derivaten. Naast amoxicilline vallen ook onder deze groep carbapenem, monobactam, cefalosporine en carboxypenicilline. Alle penicilline werken bijna volgens hetzelfde mechanisme. De werkzame stof in amoxicilline, bèta-lactam, verhindert de celwandsynthese van de bacterie, door blokkade van het bacterie-enzym DD-transpeptidase. Hierdoor kan de bacterie zich niet meer vermenigvuldigen.
Dosering en wijze van toediening van amoxicilline
U kunt Amoxicilline capsules voor, tijdens of na de maaltijden innemen.
Voor volwassenen en kinderen vanaf 10 jaar:
- Twee maal daags 500 tot 750 mg of drie maal daags 375-500mg per dag
Voor kinderen tussen 3 en 10 jaar:
- Twee maal daags 375mg of drie maal daags 250mg per dag
Contraindicatie amoxicilline (wanneer mag u amoxicilline niet gebruiken?)
U mag amoxixilline niet gebruiken wanneer u:
- Last heeft van leverstoornissen.
- Geelzucht, wanneer dit eerder door dit middel is veroorzaakt.
- Allergisch of overgevoelig bent voor dit medicijn, of voor andere antobiotica uit de penicilline groep of cefalosporines.
- Zwanger bent en fenylketonen in de urine heeft (fenylketonurie), dit houdt verband met overgevoeligheid voor aspartaam en fenylalanine.
- Jonger bent dan 12 jaar en fenylketonen in de urine heeft, om dezelfde redenen als hierboven bij zwangeren vermeldt.
Amoxicilline bij zwangerschap
Er zijn niet voldoende gegevens bekend om de mogelijke schade door dit middel tijdens de zwangerschap voldoende te kunnen beoordelen. Daarom wordt sterk afgeraden dit medicijn te gebruiken tijdens de zwangerschap, tenzij de arts dit nadrukkelijk voorschrijft.
Amoxicilline en borstvoeding
De werkzame stof van amoxicilline komt terecht in de moedermelk. Het gevolg hiervan kan zijn dat de zuigeling allergie opbouwt voor deze stof en last kan krijgen van diarree. Daarom adviseert de fabrikant voorzichtig te zijn met het gebruik tijdens het geven van borstvoeding.
Amoxicilline Bijwerkingen
Amoxicilline heeft verschillende bijwerkingen. De meeste bijwerkingen zijn tamelijk mild en nemen toe naarmate de dosering en duur van het gebruik toeneemt. De meeste bijwerkingen worden veroorzaakt door het feit dat amoxicilline niet alleen de ziekmakende bacteriën aanpakt, maar ook de bacteriën van de natuurlijke darmflora doodt. Verwachte bijwerkingen zijn onder andere:
- Braken
- Buikpijn
- Diarree
- Spijsverteringsstoornissen (= dyspepsie)
- Jeuk aan de anus
- Huidreacties, allergische
- Maagdarm-stoornissen
- Misselijkheid
- Ontlasting, brijig
- Huiduitslag als gevolg van allergie
Rijvaardigheid en het gebruik van zware machines
Dit middel kan bijwerkingen veroorzaken en deze kunnen ervoor zorgen dat u minder goed autorijden. Vermijdt het autorijden en het bedienen van gevaarlijke machines tenzij u zich goed voelt.
Wisselwerking met antibiotica en andere medicijnen
Amoxicilline kan een wisselwerking hebben met andere medicijnen. Met name het gelijktijdig gebruik van andere antibiotica kan nadelig zijn. Andere medicijnen welke een mogelijke wisselwerking hebben met het gebruik van amoxicilline zijn:
- Aspirine ofwel lAcetylsalicylzuur
- Indometacine (= Indocid)
- Sulfinpyrazon
- Allopurinol (= Apurin, Zyloric)
- Probenecide
- Aminoglycoside-antibiotica (bijvoorbeeld gentamycine)
- Fenylbutazon (= Butazolidine)
- Oxyfenbutazon
- Anticonceptiepillen: er is een kans dat de pil niet maximaal betrouwbaar is.
Lees verder
Reacties
Gerrit, 14-05-2013
U schrijf in u artikel De werkzame stof van amoxicilline komt terecht in de moedermelk. Het gevolg hiervan kan zijn dat de zuigeling allergie opbouwt voor deze stof. Daarom dient tijdens de borstvoeding dit middel niet gebruikt te worden.
dus ik bel de apotheek: die mijn vrouw net dit middel heeft voorgeschreven.
en die heeft een hele andere mening
ook apothekers.nl deel u mening niet er staat nml. :
bij amoxicilline gebruik :" kunt u veilig borstvoeding geven, als u dit middel in de normale dosering gebruikt. Het komt in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht. Dit middel wordt echter al jarenlang gebruikt door vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind. In zeer zeldzame gevallen kan het kind diarree krijgen. Neem dan contact op met uw arts."
?
is dit nu de industrie? of heeft u misschien een foutje gemaakt
vriendelijke groet. Gerrit Riezebos
Reactie infoteur, 15-05-2013
Beste Gerrit,
Ik heb verschillende bronnen naar aanleiding van uw opmerking nogmaals nagekeken. Het blijkt dat amoxicilline wel gebruikt mag worden tijdens de zwangerschap. Wel is het zo dat amoxicilline in de moedermelk terecht komt. Uit de resultaten van een studie herna bleek dat de concentraties kunnen oplopen van 0.10 tot 0.81 mcg/ml. Het gevolg hiervan is dat baby's uitslag, allergie en diarree kunnen krijgen. De fabrikant adviseert daarom zeer voorzichtig te zijn met dit middel tijdens het geven van borstvoeding. Wel is het zo dat de risico's zodanig beperkt zijn dat amoxicilline gebruikt mag worden.
Dat is inderdaad een foutje in het artikel en ik zal dit aanpassen.
Schaaks, 06-02-2013
Kan zijn dat ik daar hoofdpijn van krijg?
Reactie infoteur, 06-02-2013
Beste Schaaks,
Hoofdpijn is een bekende bijwerking, maar hij komt slechts zelden voor. Het is dus mogelijk dat dit middel uw hoofdpijn veroorzaakt.
Vos, 05-12-2012
Ik ben steeds zo moe nu ik amoxicilline gebruik. Is dit ook een bijwerking van het medicijn?
Reactie infoteur, 06-12-2012
Beste Vos,
Ver, oeidheid is geen bekende bijwerkingen van Amoxilline. Vermoeidheid kan vele andere oorzaken hebben. Mogelijk is de vermoeidheid gerelateerd aan de aandoening waarvoor u amoxilline gebruikt.