Zalf of gel tegen jeuk door de eikenprocessierups

Zalf of gel tegen jeuk door de eikenprocessierups De eikenprocessierups kan bij mensen hevige jeuk veroorzaken. Wanneer de brandhaartjes van de eikenprocessierups in contact komen met de huid kunnen rode bultjes of blaasjes ontstaan. De jeuk is vaak zo hevig dat het moeilijk is om er niet aan te gaan krabben. Het krabben aan de bultjes wordt echter ernstig afgeraden omdat het er voor kan zorgen dat de haartjes nog dieper doordringen in de huid waardoor de klachten alleen maar erger worden. Om de jeuk te stillen en de huid te kalmeren kun je het beste gebruik maken van een jeukstillende en kalmerende zalf of gel.

Jeuk door eikenprocessierups


Over de eikenprocessierups

De eikenprocessierups is een rups die in de zomer in eikenbomen kan zitten. De eikenprocessierups komt voor in Europa en Azië en kan zich overal nestelen waar eikenbomen groeien. Hij wordt zo genoemd omdat eikenprocessierupsen in lange slierten achter elkaar bewegen, als ware het een processie. Een pas uitgeslopen rupsje is slechts enkele millimeters lang. Wanneer deze volgroeid is, is hij tussen de 2 en 3 centimeter lang. In het eerste ontwikkelingsstadium heeft hij een bruin/oranje kleur en een zwarte kop. Wanneer de rups ouder wordt wordt hij meer bruin/grijs van kleur. Aan de flanken heeft de eikenprocessierups twee rijen met een soort wratachtige uitstulpingen. Aan de uitstulpingen zitten kleine haartjes vast die tot een centimeter lang kunnen worden. Deze zijn echter ongevaarlijk. Op de rug heeft de rups een donkere plek met daar op fluweelachtige haartjes. Deze zijn zeer klein en nauwelijks met het oog waarneembaar. Deze haartjes zijn de reden dat de eikenprocessierups zo berucht is. Het gaat om zogenoemde brandharen die ernstige klachten kunnen veroorzaken.

De brandharen van de eikenprocessierups

In de brandharen die de eikenprocessierupsen op hun lichaam dragen zitten irriterende stoffen die worden gerekend tot de antigenen. Het gaat om stoffen die an sich niet giftig zijn maar deze kunnen wel een allergische reactie veroorzaken bij mens en dier. Als er veel rupsen in een boom zitten dan kunnen de haartjes al door een briesje vrijkomen en zich zo verspreiden via de wind. De wind kan de haartjes tot wel 500 meter dragen. Je hoeft dus niet in contact te komen met een boom of de rups zelf om in aanraking te komen met de brandharen van de eikenprocessierups. Zelfs wanneer een nest in een boom al verlaten is kunnen hieruit nog tijdenlang haartjes waaien. Het komt daarnaast veel voor dat de haartje op wasgoed waaien die aan een lijn hangt of op een camping de tent in waaien. Vanaf ongeveer eind mei tot eind juni verschijnen de haartjes op de rug van de rupsen. Omdat ze na het vertrek van de eikenprocessierupsen in de nesten blijven zitten kunnen ze echter nog jarenlang voor overlast zorgen.

Allergische reactie op brandhaartjes

Het kan voorkomen dat je een vervelende allergische reactie krijgt op het contact met de brandhaartjes van de eikenprocessierups. Dit kan zorgen voor klachten van de huid, ogen en luchtwegen. Het meest bekend is de jeuk die je ervan kunt krijgen. De haartjes veroorzaken kleine verdikkingen op de huid (papels) waar kleine blaasjes (vesicula) op komen en deze kunnen zorgen voor hevige jeuk. Als je de blaasjes open krabt dan komen er korstjes op die na een paar dagen zullen afvallen. Daarna kun je donkere plekjes op de huid waarnemen die na ongeveer een week weer verdwijnen.

Het kan ook gebeuren dat door contact met de haartjes geen blaasjes maar enkel rode bultjes ontstaan. Het is in dat geval belangrijk om er niet aan te krabben. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de brandharen nog dieper in de huid doordringen en dan krijg je er alleen maar meer last van. Omdat de jeuk erg hevig kan zijn is het vaak moeilijk om niet te krabben. Je kunt de huid dan het beste insmeren met een zalf die de jeuk vermindert.

Complicaties

Waar de jeuk op de huid nog relatief onschuldig is kan men ernstige klachten krijgen wanneer de haartjes in het oog komen. In het ernstige geval kan het bindvlies van de ogen ontstoken raken. Dit kan leiden tot een chronische oogontsteking die operatief behandeld moet worden. In de zomer van 2019 gaf een kwart van de Nederlandse oogartsen aan dat ze te maken hebben gehad met patiënten die ernstige oogklachten ontwikkeld hebben als gevolg van blootstelling aan de brandharen van de eikenprocessierups.

Naast oogklachten kunnen de rupsen ook zorgen voor klachten van de luchtwegen. Wanneer de haartjes doordringen tot de longen kunnen ze een astmatische bronchitis veroorzaken, met een piepende ademhaling tot gevolg. In zeer ernstige gevallen kan dit levensbedreigend zijn.

Gebruik van zalf of gel bij jeuk door de eikenprocessierups

Mogelijk heb je al een tijd last van jeuk zonder dat hiervan de oorzaak bekend is. Zoals gezegd hoef je niet in rechtstreeks contact gekomen te zijn met een eikenboom of de eikenprocessierups zelf om er last van te krijgen. De haartjes die de jeuk veroorzaken kunnen via de wind of kleding op de huid terechtkomen en daar jeuk veroorzaken. Om de jeuk te stillen en te voorkomen dat je de rode bultjes open krabt kun je gebruik maken van een jeukstillende en kalmerende zalf of gel.

Hoe te gebruiken?

Zalf of crème ter bestrijding van jeuk door de eikenprocessierups werkt niet preventief. Het is de bedoeling om het pas op te smeren op het moment dat je al last hebt van de jeuk. Heb je last van rode bultjes of kleine blaasjes en heb je het vermoeden of weet je zeker dat dit veroorzaakt wordt door de brandhaartjes van de eikenprocessierups dan kun je deze plekjes insmeren met het product. Het is belangrijk om voor het insmeren de huid goed af te spoelen met water en daarna droog te deppen. Op deze manier haal je mogelijk al een deel van de haartjes weg. Er bestaan ook speciale kleefrollers waarmee je over de huid kunt rollen om de haartjes zo goed mogelijk te verwijderen. Daarna breng je de zalf of gel aan. Volg daarbij altijd de instructies uit de bijsluiter of de verpakking op.

Verkrijgbaarheid eikenprocessierups zalf of gel

Er is een aantal producten op de markt specifiek voor de bestrijding van jeuk door de eikenprocessierups. Vaak bevatten deze producten onder meer aloë Barbadensis, menthol, calendula en/of chamomilla. Dit zijn allemaal producten die kalmerend en jeukstillend werken. Het gaat onder meer om de volgende producten:
 • Azaron Crème
 • Pharmquests Processierups Gel
 • Jungle Formula Aerosol After Bite
 • Lucovitaal Crackling Foam Processierups
 • Betty's Nature Menthol & Aloë Vera Cooling Gel
 • Varodem Processierups Gel
 • Spru Processierups Gel
 • AloeBio50 Aloë vera spray
 • Care Plus Insect SOS Gel
 • Camille Slakkenslijmgel
© 2020 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eikenprocessierups: Klachten voorkomen en behandelenEikenprocessierups: Klachten voorkomen en behandelenDe eikenprocessierups in een insect dat onder meer bekend staat vanwege de vele klachten die het kan veroorzaken. Het zi…
Dennenprocessierups: grotere variant van de eikenrupsDennenprocessierups: grotere variant van de eikenrupsIn Nederland is er in 2020 en de jaren daarvoor veel overlast geweest van de eikenprocessierups die met zijn brandharen…
Gezondheidsproblemen door eikenprocessierupsenEikenprocessierupsen veroorzaken in Nederland jaarlijks gezondheidsproblemen als jeuk, huiduitslag, irritatie aan de oge…
Eikenprocessierups: vermijden om klachten te voorkomenVooral in de maanden mei en juni zitten in eikenbomen veel eikenprocessierupsen. Wie in contact komt met de brandharen v…

Verdoven zonder naald bij de tandarts: Comfort-InVerdoven zonder naald bij de tandarts: Comfort-InMoet je bij de tandarts een gaatje laten vullen of een tand of kies laten trekken? Doorgaans komt hier een verdoving aan…
Spijsverteringsstelsel (maag-darmstelsel) menselijk lichaamSpijsverteringsstelsel (maag-darmstelsel) menselijk lichaamHet spijsverteringskanaal wordt ook maag-darmkanaal genoemd. Het spijsverteringsstelsel bestaat uit een reeks holle orga…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Andreas Mu00e4rz, Flickr (CC BY-2.0)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Eikenprocessierups
 • https://www.thuisarts.nl/eikenprocessierups
 • https://processierups.nu/
Dessal (1.118 artikelen)
Gepubliceerd: 03-07-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.