Gezond blijven tijdens reizen

Gezond blijven tijdens reizen Gezond blijven tijdens reizen of vakanties? In dit artikel behandel ik de meest voorkomenden ziekte verschijnselen die u tijdens de vakantie kunt oplopen, en hoe u deze kunt verkomen.

Inentingen

Als je naar landen buiten Europa reist, informeer dan acht weken voor vertrek bij de GGD welke vaccinaties je nodig hebt. Last minute geboekt? Ook dan is het nog zinvol om inentingsadvies te vragen. Veel inentingen kunnen nog worden gegeven. Medisch noodzakelijke vaccinaties voor een buitenlandse reis worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Maar heb je een aanvullende verzekering (Extra Verzorgd of Jongeren Verzorgd), dan krijg je een vergoeding voor reisvaccinaties en preventieve medicijnen tegen malaria.

Jetlag

Vermoeiendheid, slaapproblemen, desoriëntatie en concentratieproblemen kunnen ontstaan als je een paar tijdzones overschrijdt. Probeer zo snel mogelijk te leven volgens het nieuwe dag en nacht ritme. Drink geen alcohol. Dit kan de jetlag verergeren.

Trombose

Uren achtereen stilzitten in het vliegtuig, verhoogt de kans op trombose, oftewel een bloedpropje in de aderen. Loop tijdens een lange vlucht heen en weer en doe kuitspieroefeningen.

Reisziekte

Door het schommelen tijdens een rit of tocht, kan het evenwichtsorgaan verstoord raken en dat veroorzaakt de reisziekte.
Omdat het evenwichtsorgaan bij kinderen nog niet helemaal ontwikkeld is, hebben kinderen er eerder last van dan volwassenen. Nuttig voor de reis:
  • Lichte maaltijd
  • Rijd in de auto met het raampje open
  • Ga op de boot in de buitenlucht zitten. (Kies altijd een plek in het midden van de boot, daar schomelt de boot het minst)
  • Voorin in de auto zitten is beter dan achterin (door te kijken in de rijrichting blijft het lichaam beter in balans), nog beter: Zelf rijden!

Vrijetijdsziekte

Hoofdpijn, verkouden, algehele malaise de eerste dagen dat je op je bestemming bent. Deze zogenoemde vrijetijdsziekte wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de invloed van stress op het afweersysteem. Acute stress wakkert de afweer aan en zorgt ervoor dat ziektekiemen als virussen en bacteriën geen kans krijgen. Tot er plots rust komt, de afweer verzwakt en je wordt ziek. De kans daarop vermindert door niet te direct van inspanning op ontspanning over te gaan. Doe het een paar dagen voor je vakantie al wat rustiger aan en blijf actief door te sporten als je bent gearriveerd op je vakantiebestemming.

Blaren

Wie op vakantie ineens aan de wandel gaat, heeft kans op blaren. Als die niet te veel last geven: niet doorprikken, want dat geeft iets meer kans op ontstekingen. Heb je er wel erg last van, prik de blaar dan door met een steriele naald. Houd de naald even in het blauwe deel van een vlammetje. Prik op het laagste punt van de blaar of, als de blaar onder je voet zit in de looprichting. Druk het vocht eruit, laat het velletje zitten, beetje ontsmettingsmiddel erop en dan een pleister erover.

Kwallensteken

Kwallen in de Noordzee en Waddenzee zijn niet gevaarlijk, maar soortgenoeten in andere zeeën kunnen voor echte gezondheidsproblemen zorgen. Check dus voor vertrek bij je reisbureau of het verkeersbureau van het land van besteming of er gevaarlijke kwallen voorkomen. In sommige landen moet je na een kwallensteek direct een dokter opzoeken. Gestoken? Niet krabben of wrijven, maar afspoelen met zeewater. Achtergebleven haakjes kun je verwijderen met een pincet, lange nagel of zelfs met een plakbandje.

Diarree

Drink in het buitenland geen kraan maar flessenwater, eet geen ijs of ijsblokjes en neem alleen fruit dat je kunt schillen of pellen om diarree te voorkomen. Rauwkost kan problemen geven als de groente met kraanwater is gewassen. Neem geen halfdoorbakken vlees en eet liever geen schelpdieren. Ook wordt wel geadviseerd om in een druk (in plaats van een rustig) restaurant te gaan eten, omdat je daar meer kans hebt om vers voedsel voorgeschoteld te krijgen. En, sommige reizigers zweren erbij: iedere dag cola te drinken om eventuele bacteriën die diaree kunnen veroorzaken te verdelgen. Als je diarree hebt, moet je blijven eten en vooral drinken. Ongeveer 2 tot 3 liter per dag. Zo veel drinken is niet makkelijk, maar met een beetje zout (een kwart theelepeltje op een liter) is het te doen. Is de diarree na 48 uur niet over of is er sprake van bloedverlies of slijmvorming, neem dan contact op met een arts.

Tropische hitte

Bij hoge temperaturen moet het lichaam zich extra inspannen om de lichaamstemperatuur op ongeveer 37 graden te houden. Omdat zweten één van de effectiefste manieren is om warmte kwijt te raken, raak je veel vocht kwijt. Vandaar dus dat veel drinken (zeker 3 liter per dag) belangerijk is. Na 10 dagen heeft het lichaam een nieuwe balans gevonden, het bloed houdt vocht wat langer vast om het lijf af te koelen, waardoor het zweten afneemt. Als dat eenmaal zo is, hoef je nog maar 2 liter per dag te drinken.
© 2008 - 2024 Rensisdik, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij reisziektenWat te doen bij reisziektenOok al ga je maar voor een aantal dagen weg, een goede voorbereiding is altijd de moeite waard. Je wilt je reis niet sle…
Vrijetijdsziekte: ziek worden van vakantieVrijetijdsziekte: ziek worden van vakantieHet lijkt vreemd dat mensen ziek worden van vakantie, maar het komt voor. Het wordt de vrijetijdsziekte of soms ook wel…
Het voorkomen van een jetlagEen jetlag kan zomaar de eerste dagen van je vakantie verpesten, of een vergadering onderbreken. Je kan zelfs behoorlijk…

Menstruatieklachten verminderenMenstruatieklachten verminderenHet merendeel van de menstruerende vrouwen heeft in zeker maten last van menstruatiepijn. Deze klachten kunnen erg hinde…
Duizeligheid, symptomen en oorzakenIedereen is wel eens duizelig. Je bent even uit evenwicht, alles draait even, maar gelukkig herstelt het snel weer. Maar…
Reactie

Tom, 09-08-2008
Wat zijn 'kutspieroefeningen'? Reactie infoteur, 16-10-2008
Haha sorry typfout, Kuitspieroefeningen

Rensisdik (17 artikelen)
Laatste update: 29-10-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.