Top 5 tips voor een strakke, platte buik

Top 5 tips voor een strakke, platte buik De Nederlanders worden steviger, veel steviger. Mannen geven minder om hun figuur en gewicht dan vrouwen. Voor mannen is het eigenlijk toegestaan een bierbuikje te hebben, maar vrouwen worden vaak afgewezen op een rolletje meer. Natuurlijk wil iedereen een strakke buik, sterke buikspieren en in staat zijn de navel te kunnen bekijken zonder een spiegel te moeten pakken. Hier volgen 5 tips om die platte buik te realiseren.

Tip 1. Vet verminderen.

Veel mensen klagen dat ze wel 100 of 200 sit-ups op een dag doen en nog steeds geen strakkere buik krijgen. Je kunt wel 1000 buikspieroefeningen per dag doen, maar als je je normale eetpatroon behoudt, behoud je ook je vetrolletjes. De buikspieren kunnen wel steviger worden, maar als je vetlaag(je) je buikspieren verbergt zal dit niemand opvallen.
Pas dus eerst je eetpatroon aan. Let op wat je eet, hoeveel je eet, hoeveel calorieen je per dag binnen krijgt en hoeveel goede en slechte vetten. Goede vetten, onverzadigde vetten, zijn goed en hoef je niet te laten staan. Verzadigde vetten grijpen zich bij binnenkomst direct vast aan je heupen, je dijen, je billen en je buik.
Eet op vaste tijden en niet meer dan nodig is. Ga niet pas eten als je echt trek krijgt, want dan eet je veel te veel. Drie goedgekozen maaltijden per dag en wat extra lichaamsbeweging van ca. een half uurtje per dag zorgen ervoor dat je lichaamsvet (vetpercentage) vermindert en je sit-ups zichtbaar effect hebben.

Tip 2. Thuisoefeningen.

Een veel te veel gehoord excuus is dat men geen tijd heeft om naar de sportschool te gaan, er geen geld voor heeft of er is simpelweg geen sportschool in de buurt. Onzin! Je hebt geen dure sportschool met 101 apparaten nodig! Het enige wat je echt nodig hebt voor een plattere buik is je eigen lichaam en een stuk vloer om op te gaan liggen. Sit-ups en crunches worden vaak verkeerd uitgevoerd, waardoor ze inderdaad geen effect hebben en, nog vervelender, lichamelijke klachten veroorzaken. De juiste oefening doe je als volgt:
  • Ga plat op je rug liggen en gebruik geen kussen of iets dergelijks om de vloer te verzachten.
  • Buig je knieen en zet je voeten vervolgens plat (met de hele zool) op de grond.
  • Leg je handen zonder te drukken op je achterhoofd of in de nek. Een positie alsof je ligt te zonnen op het strand.
  • Ga achter elkaar en stukje omhoog en weer terug met behulp van de buikspieren voor goede sit-ups. Voor de perfecte crunch kom je iets omhoog en hou je vervolgens deze positie een aantal seconden vast. Herhaal dit een aantal keer.

Veel mensen trekken aan hun nek of hoofd bij het overeind komen. Anderen zetten af tegen de grond met hun schouders of rug. Deze manieren hebben absoluut geen effect en zorgen overigens voor vervelende lichamelijke klachten. De oefening uitvoeren op een andere manier dan enkel met behulp van de buikspieren is slecht voor het lichaam.

Tip 3. Crunch voor de onderbuik.

Bij deze oefening train je voornamelijk je onderbuik. Hiermee verminder je je onderste vetrol onder je navel. Deze oefening voer je als volgt uit:
  • Ga plat op je rug liggen en gebruik wederom geen kussen onder de rug of iets dergelijks.
  • Buig je knieen en leg je armen plat langs je zijden.
  • Kruis je enkels en til met behulp van je buikspieren je voeten van de grond. Probeer hierbij niet teveel druk op je enkels te zetten. Je enkels doen het tilwerk niet, dus dit heeft absoluut geen zin.
  • Til verder tot je billen van de grond komen en hou de positie even vast (als dat lukt). Zo niet kun je de oefening achter elkaar doen zonder vast te houden.

Zorg ervoor dat je recht ligt tijdens deze oefening. Het is de bedoeling dat je voeten zich iets hoger dan je heupen bevinden, maar wel in dezelfde lijn.

Tip 4. De zijspieren.

Niet alleen in het midden van de buik bevinden zich spieren en dit is waarschijnlijk ook niet de enige plek waar zich een vetje bevindt. Heb jij niet ook boven je heupen een rolletje op de broekrand hangen? Dit ziet er heel vervelend uit wanneer je een strak shirtje draagt. De buik aan de voorkant kun je nog inhouden wanneer je iets straks draagt, maar de lovehandles (de rolletjes aan de zijkanten) blijven duidelijk zichtbaar. Geen gezicht!
Door de hierboven beschreven oefeningen naar de zijkanten uit te voeren, verminder je ook hier het vet en wordt de taille weer zichtbaar. Je kunt dit oefenen door een gewone sit-up te doen. In plaats van recht vooruit te komen, probeer je met je rechter-elleboog uw linkerknie te raken zonder de armen voor het gezicht te buigen. De ellebogen mogen wel iets naar voren gebracht worden, maar zeker niet voor het gezicht. Herhaal deze oefening naar beide kanten, ook in crunches. Je zult zien dat je taille er veel beter uit komt te zien.

Tip 5. Niet overdrijven.

Je lichaam heeft tijd nodig ergens aan te wennen. Zo ook bij nieuwe bewegingen. Begin niet met 100 sit-ups of net zo lang als je het vol kunt houden. Het is niet nodig te overdrijven in buikspieroefeningen. Houd je, zeker in het begin, aan setjes van tien tot vijftien. Cruches, sit-ups en beiden naar elke zijkant, allemaal tien tot vijftien keer en dan is het klaar voor vandaag. Geef je lichaam morgen de tijd weer te herstellen en doe het overmorgen opnieuw. Net zo lang tot je er geen spierpijn meer van krijgt. Dan kun je het aantal oefeningen opvoeren. Geef je lichaam sowieso na elke bewegingsdag een rustdag wat betreft de buikspieren. Je kunt natuurlijk altijd een half uur gaan lopen of fietsen in plaats van buikspieroefeningen.
Zorg er ook voor dat je alleen met de buikspieren werkt tijdens deze oefeningen en niet met de nek-, rug-, schouder- of beenspieren. Dit kan (en zal op den duur) lichamelijke klachten veroorzaken.
© 2008 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buikspieroefeningen: buikspieren trainen voor een sixpackBuikspieroefeningen: buikspieren trainen voor een sixpackIedereen wil graag een strakke buik of een sixpack. Een goedgetrainde buik ziet er niet alleen mooi uit, maar de buik is…
Een platte buik door buikspieroefeningenEen platte buik door buikspieroefeningenEen platte buik willen we allemaal wel. Voor de meeste mensen is dit niet weggelegd: door voeding, zwangerschap of ziekt…
Strakke buik zonder dieet: effectieve oefeningen voor thuisStrakke buik zonder dieet: effectieve oefeningen voor thuisEen buikje, velen kampen met te veel vet op de buik en slappe buikspieren. En wie wil er niet een platte buik? Met een p…
Het nut of de onzin van buikspieroefeningenHet nut of de onzin van buikspieroefeningenBen jij die buik ook zo zat en wil je strakke buikspieren? Allerlei apparaten, programma's en diëten beloven je een stra…

BedrijfshulpverleningBelangrijke informatie over bedrijfshulpverlening, wat te doen bij branden en andere ongelukken. Zeer belangrijk voor ie…
Omgaan met stress: OntstressenOnderzoekers schatten dat ruim 75% van alle bezoeken aan de huisarts op één of andere manier met stress te maken hebben.…
Reacties

Ivan, 17-08-2015
Hallo, ik ben een jongen van 14 jaar 1,70 en ik weeg 55kg. ik doe elke dag 50 Sit-ups en andere buikspier oefeningen. Het valt me op dat ik aan de bovenkant van mijn buik mijn ribben kan zien maar dat op de onderkant een vetlaag zit zijn er tips om alleen aan de onderkant van mijn buik vet weg te krijgen? Ik eet gezond en 3 keer op een dag en ik drink bijna de hele dag water. Reactie infoteur, 14-09-2015
Beste Ivan,

je doet eigenlijk alles goed om een strakke en gespierde buik te krijgen. Sit-ups zijn echt bedoeld voor de onderbuik en de zij (bij variatie van de oefening). Het komt waarschijnlijk door je leeftijd dat het effect nog niet heel zichtbaar is. Je zit net in een fase waarin je lichaam aan het veranderen is en je hebt nog te maken met een zogeheten 'babybuikje'. Dit is natuurlijk heel vervelend voor jou, vooral omdat je zo je best doet om het strakker te krijgen. Ik kan je alleen maar aanraden om door te gaan met wat je doet. Dan gaat het allemaal vanzelf. Door je leeftijd duurt het (helaas) gewoon nog even wat langer. Het komt vanzelf! Je bent goed bezig, dus daar ligt het zeker niet aan!

Groetjes, Marensa

Mien, 26-07-2015
Hallo,
hoeveel moet je er elk per dag doen om resultaat te krijgen?
grtjs Reactie infoteur, 29-07-2015
Hallo Mien,

als je het niet gewend bent om te doen, dan is het het beste om het aantal rustig aan op te bouwen. Dit zorgt op den duur ook voor een beter resultaat. Bekijk de eerste dag hoeveel je er kan doen zonder echt pijnlijke spieren te krijgen en begin vanaf dat aantal dagelijks op te bouwen met 1 of 2. Krijg je teveel last, blijf dan even op een gelijk aantal.

Groetjes, Marensa

Ashley, 13-04-2015
Beste,

Ik ben een meisje van 15, 1.74m lang en ik weeg 65 kg. Een half jaartje geleden woog ik slechts 57 kg. Maar sinds januari dit jaar ben ik aan de pil gegaan, en dat is een mogelijke oorzaak voor mijn gewichtstoename. Ik ben ook uitgegroeid. Ik weeg zeker niet teveel voor mijn lengte en daarom maakt het getal op de weegschaal mij niet echt uit. Wel heb ik moeite met mijn buik. Ik ben lang en slank, heb totaal geen brede heupen of 'vollere' borsten, enkel een iets vollere buik die ik graag wat platter zou willen. Mijn buik voelt ook altijd heel erg hard en opgezwollen aan. Het is dus niet echt blubberig vet, ik heb eerder een harde bolle buik. De laatste weken heb ik me dus ook voorgenomen om wat meer aan cardiotraining (1u per dag intervaltraining) te doen. Ook probeer ik elke dag meerdere sets aan buikspieroefeningen te doen. Met mijn voeding gaat het wat minder. Af en toe heb ik de neiging ongezonde vetten en koolhydraten te eten, puur omdat ik niet zonder kan. Wel kom ik aan 2l water per dag en voldoende fruit/groenten per dag. Is alles wat ik nu doe haalbaar om binnen 3 maanden een opvallend resultaat te zien of zijn er dingen die ik toch nog moet veranderen in mijn schema?
Alvast bedankt. Reactie infoteur, 20-04-2015
Hoi Ashley,

zoals het op mij overkomt ben je heel goed bezig! Het is inderdaad zo dat de pil kan zorgen voor een gewichtstoename. Dat is niet leuk, maar dat krijg je er helaas gratis bij. Het is een heel goede instelling om geen aandacht te besteden aan wat de weegschaal aangeeft. Je gewicht heeft minder met je figuur te maken dan de meeste mensen denken. Iemand van 100 kilo kan dik zijn maar iemand met hetzelfde gewicht kan ook slank zijn. Dat heeft met zoveel factoren te maken dat het heel verstandig is gewoon niet te focussen op dat gewicht. Ik begrijp wel dat je buik je wat dwars zit. Wat mij dan weer wat dwars zit is het feit dat je zegt dat je een 'harde, bolle buik' hebt. Een harde en wat bolle buik wijst namelijk vaak op een gezondheidsprobleem. Ik zou dan ook aanraden de huisarts eens te bezoeken en te vragen of hij/zij denkt dat je buik 'normaal' is, in de zin van goed gezond aanvoelt.
Het is helemaal niet erg om af en toe ook vet en koolhydraten te eten. Dat is juist goed voor je lichaam. Zo loop je niet het risico dat je lichaam gaat 'verzamelen' op plaatsen waar je het niet wilt hebben. Ik denk echt dat je verder heel goed bezig bent en dat je echt resultaat ziet als je langere tijd zo doorgaat. Teveel sporten is ook niet goed, dus hou het vooral op deze manier vol. Laat wel voor de zekerheid even je buik onderzoeken. Dat is natuurlijk geen verplichting, maar enkel een ongevraagd advies van mijn kant ;)

Groetjes, Marensa

E., 01-04-2015
Beste redacteur,

Ik ben 23 (vrouw), ben 1.76 m lang en weeg tussen de 58 en 59 kilo. Mijn vetpercentage is 22.7. Mijn probleem is dat ik me momenteel overal te dun vind, maar ik best een buikje heb (buikvet). 6 maanden geleden heb ik mijn leefstijl omgegooid door gezonder te eten en meer te sporten. Ik eet nu 5-6 keer op n dag en snoep minder en sport 3-4 keer in de week (hardlopen en cursussen sportschool). Hierdoor ben ik 5-6 kilo afgevallen, maar mijn buik blijft. helaas verdwijnen wel de rondingen waar ik blij mee was. Heeft u misschien tips? Gr E Reactie infoteur, 01-04-2015
Beste E.,

ik kan me voorstellen dat dit heel frustrerend is. Helaas gebeurt het vaker dat je bij het afvallen net op de verkeerde plekken afvalt. Dit heeft alles te maken met je figuur.
Mensen met een zogeheten zandloper-figuur zullen sneller afvallen in de taille dan op de heupen en benen, terwijl dat juist niet de bedoeling is. Dit komt gewoon omdat je een bepaalde bouw hebt (zandloper, peer enz), waar het lichaam op ingesteld is. Hierdoor is het juist lastiger om in je probleemzones af te vallen. Het enige wat je kunt doen is je sportmomenten vooral te gaan richten op de buik. Wat je nu doet, hardlopen bijvoorbeeld, verspreid het effect over je hele lichaam en dan val je dus juist af waar het voor jouw lichaam het makkelijkst is om af te vallen (en wat jij dus juist niet wilt). Door enkel te focussen op je buik zorg je ervoor dat je lichaam daar wel aan het werk moet. Ik hoop dat je hier iets mee kan!

Succes!

Groetjes, Marensa

N., 15-03-2015
Ik lees vaak dat je geen platte buik krijgt, als je alleen buikspieroefeningen doet (doordat er dan nog een vetlaag over heen zit zodat je de spieren niet ziet). Maar wanneer weet je of je genoeg sport? Ik fiets elke dag 1 uur, ren 20x de trap op (elke dag) en heb 2 uur per week gymles. Sport ik dan genoeg, zodat je het resultaat van buikspieroefeningen wel ziet? Ik ben trouwens een meisje van bijna 15 met n gezond BMI. Reactie infoteur, 17-03-2015
Beste N.,

je beweegt zeker voldoende om resultaat van buikspieroefeningen te zien. Mensen die zelf weinig bewegen en wat te zwaar zijn zien ook wel resultaat van buikspieroefeningen, maar dan in de zin van minder centimeters. In jouw geval, met zoveel beweging en een goed gezond gewicht, zou je zeker resultaat moeten zien. Wel moet je er rekening mee houden dat je nog in de puberteit zit, en dit kan wel invloed hebben op de ontwikkeling van je buik (of eigenlijk de 'platheid' van je buik). In de puberteit wordt de baarmoeder beter zichtbaar, en dit wordt nog wel eens verward met vet op de onderbuik. Laat je hierdoor dus niet misleiden. Je bent aan beweging en gewicht zeker goed bezig!

Groetjes, Marensa

Een Jongen, 23-09-2014
Hoi,
Ik haat mijn buik! Ik heb een echte bolle buik en dat vind ik super vervelend. Ik ben 13 jaar, weeg 50 sinds kort (ik schrok ervan) en ik ben 160 cm. Ik wil dat buikje weghebben. Ik ben een echte skinny fat! ( je bent slank alleen je hebt veel buikvet ). Ik heb 2 week een vloeibaar dieet gevolgd maar dat pakte niet uit. Heeft u tips om mijn buik dunner te maken en hoe ik stop met snoepen enzo? Ik heb het er namelijk heel moeilijk mee. Alvst bedankt Reactie infoteur, 03-10-2014
Beste 'Een Jongen',

ik begrijp wat je bedoelt. Je bent inderdaad niet te zwaar. Je hebt een gezond gewicht, maar je buik is wat groter dan de rest van je lichaam. Het is helemaal niet erg om 50 te wegen, maar het is wel erg als je je ergert aan een bepaald lichaamsdeel waar je niet blij mee bent. Een dieet zal bij jou inderdaad niet helpen. Op de eerste plaats omdat je nog groeit, op de tweede plaats omdat je niet te zwaar bent en tot slot omdat je niet gemakkelijk van snoepjes af kan blijven.

Om je buik te verminderen is het belangrijk om niet teveel frisdrank te drinken. Ik weet niet of je veel cola of iets dergelijks drinkt, maar je kan beter slappe limonade of thee drinken. Natuurlijk mag je ook best wel wat frisdrank drinken, maar niet de hele dag door. Minder snoepen of chips eten zal ook zeker helpen. Hier kunnen je ouders/verzorgers je mee helpen. Vraag thuis of ze de snoepjes willen verstoppen of in een gesloten kast willen zetten waar jij de sleutel niet van hebt, en vraag of ze je 1 klein snoepje in de middag willen geven. Waarschuw ze dan ook dat als je een keer boos wordt omdat je snoep wil, dat ze dat dan niet moeten geven. Dit is heel streng zijn voor jezelf, maar het is het enige wat helpt als je zelf niet de discipline hebt om ervan af te blijven.

Verder kun je thuis gewoon buikspieroefeningen doen, je kan zo vaak mogelijk per dag je buik inhouden (zonder ook je adem in te houden) en ga eens zwemmen. Houd ook tijdens het zwemmen je buik in. Dit zijn allemaal dingen die je kan doen om je buik wat te verminderen. Je groeit ook nog steeds, dus de kans is ook groot dat je buik vanzelf minder wordt als je groeit. Ik snap dat je daar niet op wil wachten, dus tot die tijd kun je dit proberen. Wel langzaam opbouwen en het goed volhouden, dan zie je na ongeveer 3 maanden zeker resultaat. Ik snap dat dat heel lang lijkt (en dat is het ook als je iets heel graag wilt), maar sneller kan het helaas niet op een gezonde manier.

Heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Femke, 16-09-2014
Heey ik ben een meisje van 11
en ik weeg 45 kilo en ben 1,50 ben ik dik? ik vind zelf dat ik namelijk een bol buikje heb
een vriendin van mij zei ook dat ik een bol buikje had nu is me onzekerheid gestegen.
maar mijn vraag is ben ik dik :(? Reactie infoteur, 18-09-2014
Hey Femke,

ik zal je direct geruststellen. Je bent zeker niet te dik. Je hebt voor jouw leeftijd en lengte een gezond gewicht. Met jouw lengte is een gewicht tot 47 kilo gezond. Daarboven weeg je (iets) te zwaar. Dus, je bent niet te dik!
Het kan zijn dat je een iets boller buikje hebt. Dit komt waarschijnlijk omdat je je groeispurt nog moet krijgen. Als je weer wat groeit, dan wordt je buikje vanzelf wat minder. Het is niet goed om nu af te gaan vallen. Dan is de kans groot dat je straks te licht bent voor je lengte als je gaat groeien. Dat is echt niet mooi, dus laat het vooral zoals het nu is. Je bent goed zoals je bent! Wacht af tot je nog wat gaat groeien en je zal zien dat dat buikje vanzelf verdwijnt :)

Groetjes, Marensa

Iris, 18-08-2014
Hey, ik ben 13 jaar 1,73 m lang & weeg 52 kg. Ik heb geen "buikje" maar soms als ik net gegeten heb lijkt mijn buik een beetje bol. Hoe komt dat? Ik doe elke dag 50 sit-ups & 50 squats en soms ga ik hardlopen. Ik heb wel dunne benen daar ben ik blij mee. Maar ik wil een platte gespierde buik, zonder dat ik altijd gezond moet eten. Reactie infoteur, 18-08-2014
Hey Iris,

je hoeft echt niet altijd gezond te eten om een slank lichaam te houden. Af en toe een beetje vet eten, bijvoorbeeld eens een patatje, is juist goed voor je lichaam. Je moet het alleen niet elke week een paar keer doen. Na het eten kan het zijn dat je buik wat boller is of lijkt dan de rest van de dag. Dit is heel normaal. Omdat je nog in de puberteit zit is het lastiger om een strakke en gespierde buik te krijgen, juist omdat je lichaam zich aan het ontwikkelen is. Belangrijk voor nu is vooral dat je niet afvalt, want dan word je behoorlijk te licht voor je lengte en dat is niet mooi en niet gezond. Dus, probeer je buikspieroefeningen bij te houden en probeer niet af te vallen. Dan komt die gespierde buik na de puberteit vanzelf.

Groetjes, Marensa

Melanie, 04-08-2014
Hee,
ik ben 13 jaar, 1.72 m lang en weeg 65 kg. Ik heb best wel veel vet vooral bij mn buik. Ik fiets 's ochtends 30 m naar school en ook weer 30 m terug naar huis. Iedere avond doe ik sit-ups en crunches. Mijn eetstijl is zo erg verminderd. Ik eet minder en let vooral op de vetten en suikers (en callorien) die in iets zitten. Maar toch val ik niet af. Sterker nog ik kom juist aan. Terwijl ik niet eens snoep tussendoor. Ik hoop dat jullie een oplossing of tips voor me hebben dat mijn gewicht minderd en mijn vet verminderd. Want de tips hierboven hebben me ook niet veel geholpen.
xx Melanie Reactie infoteur, 04-08-2014
Hey Melanie,

je bent niet te dik of te zwaar voor je leeftijd en lengte, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken. Het kan natuurlijk wel zijn dat je zelf vindt dat je buik wat te bol is. Omdat je zegt dat je aan bovenstaande reacties niks hebt gehad, ga ik ervan uit dat je alle informatie over de puberteit, de zichtbaarheid van je baarmoeder en het aankomen door het krijgen van rondingen allemaal hebt gelezen, dus daar ga ik je niet nog een keer mee vervelen. Wat wel belangrijk is, is dat je regelmatig eet. Je zegt dat je eetstijl erg verminderd is, dus ik ga ervan uit dat je een stuk minder eet dan je gewend was. Van minder eten kom je vaak juist aan, dus het kan zijn dat dat het probleem is. Het is belangrijk dat je 3 gewone maaltijden per dag eet en 3 tussendoortjes. Tussen elk eetmoment moet minimaal 2 uur zitten en de tussendoortjes moeten natuurlijk gezond zijn.

Verder geef ik je dezelfde tips mee die ik anderen van jouw leeftijd geef, omdat dat gewoon het beste werkt voor meiden van jouw leeftijd. Ga eens zwemmen en houd regelmatig je buik in. Doe dit minimaal 3 maanden en je gaat resultaat zien. Dit betekent niet dat de weegschaal ook verandering laat zien. Je zal door de puberteit eerder aan centimeters dan aan gewicht verliezen, dus probeer daar rekening mee te houden. Tot slot; probeer ook echt 2 liter water per dag te drinken. Dat helpt ook heel goed om je buik, en dan vooral je onderbuik, te minderen.

Succes!

Groetjes, Marensa

Jasleen, 04-08-2014
Beste,
Ik ben een meisje van 17 jaar en heb na veel jaren van eetproblemen eindelijk leren houden van mijn lichaam. Ik heb geaccepteerd dat ik nou eenmaal een "curvy woman" ben.
Ben alleen laatst op de weegschaal gaan staan en daar schrok ik behoorlijk van. Ik weeg maar liefst 65 kilo. En dat terwijl ik rond de 1.55 m ben. Veel te zwaar natuurlijk! Wat ik niet begrijp is dat ik er totaal niet dik uitzie, ik maatje 34 en een hele smalle taille heb. Wel is mijn achterwerk na vele sqauts iets wat buiten proporties (lees: erg groot) en is mijn buik niet 100% plat en strak. Maar kan dat echt de reden zijn dat ik dan zoveel weeg?
Eet trouwens erg gezond en sport (fietsen en dansen)ongeveer een uur à anderhalf uur per dag.
Ik wil zeker niet terug naar mijn oude eetgewoontes (crackertje per dag), maar als ik echt zo veel te zwaar ben moet ik misschien toch maar overwegen weer op dieet te gaan.
Bedankt! Reactie infoteur, 04-08-2014
Beste Jasleen,

allereerst natuurlijk complimenten dat je een verleden van eetproblemen achter je hebt kunnen laten en geaccepteerd hebt hoe je bent. Dat gaat niet zomaar! Ik weet dat daar heel veel doorzettingsvermogen en kracht voor nodig is, dus daar mag je zeker trots op zijn.

Juist dat je last hebt gehad van eetproblemen zorgt ervoor dat het eigenlijk niet verstandig is om op dieet te gaan. Je verleden zorgt er (helaas) toch voor dat je vatbaarder bent voor 'doorslaan' met diëten dan een ander. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je wel slanker bent, maar daarnaast ook weer terug valt in de eetproblemen.

Het is wel heel goed dat je zegt dat je er niet dik uitziet. Dat is een mooi besef! Je kunt je BMI berekenen, en die geeft inderdaad aan dat je iets te zwaar bent voor je lengte. Maar, een standaard berekening houdt geen rekening met andere factoren. Zo kan iemand met precies dezelfde omtrek aan taille, billen en benen toch een stuk lichter of zwaarder zijn als jij. Naar borstomvang wordt namelijk niet gevraagd en je kan cup A of E hebben. In borsten zit behoorlijk wat gewicht, dus als je wat grotere borsten hebt, dan zou dat al een verklaring kunnen zijn. Daarnaast kan je ook zwaardere/dikkere botten hebben dan de gemiddelde persoon, waardoor je wat meer weegt dan een gemiddelde persoon met dezelfde omvang als jij. Dan nog het sporten. Je sport ontzettend veel (drie keer meer dan dat een mens minimaal nodig heeft per dag), dus heb je ook meer spiermassa dan mensen die niet sporten of minder sporten. Spier zie je niet altijd, omdat er nog een laagje vet overheen kan zitten, maar dit betekent niet dat je geen spiermassa hebt. Ik zou dus denken dat het gewicht ook in je spieren zit, en dat is helemaal niet verkeerd.

Ik zou je eigenlijk willen aanraden gewoon niet teveel aandacht te besteden aan de weegschaal. Het gaat uiteindelijk om hoe je eruit ziet en niet om hoeveel je weegt. Als jij je lekker in je vel voelt, dan is het toch prima? Hou het sporten en gezond eten vooral vol, en ga zeker niet te weinig eten, want dan kom je juist aan. Het kan ook gewoon je figuur zijn en dat heb je geaccepteerd, dus wees daar gewoon zo blij mee als je kan zijn. Zolang jij jezelf niet ziet als echt dik, dan gaat het goed, ongeacht wat BMI of de weegschaal je zeggen. Zoals ik al zei; het heeft allemaal met veel meer factoren te maken en ik kan me (op basis van jouw verhaal) niet voorstellen dat het bij jou echt allemaal vet is. Ga gewoon zo door zoals je doet en wees trots op jezelf. Je bent een heel eind gekomen!

Groetjes, Marensa

Joëlle, 01-08-2014
Heey,
Ik ben een meisje van 12 jaar en weeg 48,4 mijn lengte is 1m63 ik heb een klein buikje en krijg en niet weg ik fiets elke dag naar school 15min en dans een uur ik doe dus niet zo veel aan sport ik snoepte vroeger erg veel maar dat doe ik nu veel minder nou dus ik doe buikspier oefeningen maar het helpt niet ik twijfel niet echt over mijn lichaam ik zie er best goed uit niet om op te scheppen maar is het mogelijk om dat "buikje" weg te krijgen?

Vriendelijke groet, Joëlle Reactie infoteur, 01-08-2014
Hey Joëlle,

ik ben blij dat je in elk geval zelf ook ziet dat je een goed en mooi slank lichaam hebt. Dat idee moet je zeker proberen vast te houden! Je gewicht is inderdaad heel gezond voor je lengte en je leeftijd, dus daar hoef je je geen zorgen om te maken. Ik vraag me dan ook eigenlijk een beetje af of dat 'buikje' waar je het over hebt wel echt vet is. Het is namelijk heel goed mogelijk dat dit je baarmoeder is, en hoeveel je ook af zou vallen, die blijf je altijd zien. Je bent nu in de puberteit en juist in de puberteit wordt bij veel meisjes de baarmoeder zichtbaar. Niet bij alle meisjes, want het heeft ook te maken met de precieze ligging van je baarmoeder. Ik denk dus eerder, en dan vooral gezien je gewicht, dat het je baarmoeder is die je ineens gaat zien waar je die eerder niet zag. Daar kun je helemaal niks aan doen, en het is juist zelfs heel mooi als je die een beetje kunt zien. Veel vrouwen die dit niet hebben zouden er alles voor over hebben!

Als je echt denkt dat het vet is, dan kun je het natuurlijk wel verminderen. Dat doe je op de eerste plaats door heel regelmatig buikspieroefeningen te doen, maar daarnaast is zwemmen (schoolslag of borstcrawl) heel goed en je kunt regelmatig gewoon even je buik inhouden om je buik te trainen. Je moet het wel zeker 3 maanden volhouden met regelmatig oefeningen te doen voor je resultaat gaat zien. Zie je dan nog echt geen verbetering, dan zou ik er toch vanuit gaan dat het gewoon je baarmoeder is.

Heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Sterre, 24-07-2014
Heey,
ik ben 14 jaar 1.69 en weeg 56 kilo. ik ben niet dik maar ik wil wel graag een strakke buik ik voel mijzelf er erg ongemakkelijk bij als we gaan zwemmen met vriendinnen en ik probeer er iets aan te doen maar het lukt niet.wij eten vrij gezond thuis en ik tennis 2x inde week hockey 2x en 1x wedstrijd probeer ook te hardlopen en gym ook 2 uur per week. maar toch lukt het niet heeft u nog verdere tips? Reactie infoteur, 25-07-2014
Hey Sterre!

Je bent inderdaad niet te zwaar voor je lengte, dus dat is geen puntje om je zorgen om te maken. Wel kan ik me voorstellen dat je je ongemakkelijk voelt als je zelf het idee hebt dat je buik wat minder strak is dan je zou willen. Juist omdat je gezond eet en al heel veel aan sport doet is het lastig om hier snel verandering in te brengen. Je hoeft niet af te vallen, je wilt het alleen maar wat strakker. Zeker in de puberteit (hoe vervelend ook) is dit erg moeilijk.

Wat je wel kunt doen, zijn situps die je gewoon thuis kan uitvoeren. Is het niet erg om er wat geld aan uit te geven, dan zou je kunnen gaan zwemmen. Ook dit is erg goed voor je buikspieren en om je buik strakker te krijgen. Ik begrijp dat zwemmen juist een beetje een probleem kan zijn omdat je je niet comfortabel voelt, maar toch zou ik dan proberen je daar overheen te zetten. Bedenk je dat je het juist doet om het beter te maken voor jezelf en kijk vooral ook naar de andere mensen in het zwembad. Dan zal je zien dat de meeste mensen een slappere buik hebben dan jij. Ook regelmatig gewoon je buik inhouden (wel doorademen!) kan je goed helpen je buik wat strakker te krijgen. Dit kan op alle momenten van de dag, zelfs op school.

Bedenk wel dat je het lang vol moet houden om eraan te werken. Bij een goede inzet kan het 3 maanden duren voor je resultaat gaat zien. Probleem is ook dat je zelf de veranderingen minder snel ziet dan anderen, omdat je elke dag naar jezelf kijkt. Hierdoor vallen kleine veranderingen niet op. Ik zou je dan ook aanraden je buik op te meten in omvang en over 3 maanden nog eens te meten. Dan kun je zien of het strakker is geworden of niet en weet je dit door feiten in plaats van alleen wat je zelf ziet.

Heel veel succes!

Groetjes, Marensa

James, 07-07-2014
Beste,

loop al een tijdje tegen de lamp door wat lichamelijke problemen, ben door rug en knie klachten vorig jaar zomer thuis gekomen en sins dien niet meer kunnen werken (3 jaar als stratenmaker gewerkt.) toen had ik natuurlijk niet echt de extra beweging nodig op een dag omdat het vrij intensief werk was. maar nu ik thuis zit ben ik in zeker 7 maanden tijd 10 kilo aangekomen (van 75 naar 85 kilo) ben nu dus 21 jaar 1.80 lang en 85 kilo. nu eet ik al wel gezonder voornamelijk fruit en groentes en drink eigenlijk alleen nog maar water (soms 1 blikje fris per dag) nu vroeg ik me dus af hoe ik het beste weer terug kon gaan naar 75 kilo. heb niet gek veel klachten qua rug en knie, laatste tijd wordt me wel aangeraden om rustig aan te doen. wat kan ik het beste doen? Reactie infoteur, 09-07-2014
Beste James,

het is inderdaad niet vreemd dat je bent aangekomen in de tijd dat je thuis zit. Als stratenmaker ben je dagelijks intensief bezig en dit is eigenlijk je dagelijkse portie sport. Als je dat ineens niet meer doet, dan kom je aan, ook als je gezond eet (en drinkt). Ik begrijp dat sporten voor jou toch wel een probleem is, gezien je lichamelijke klachten. Sporten die je wel zou kunnen proberen, die goed zijn en waarbij je wat minder intensief bent, zijn wandelen/snel lopen en fietsen. Daarnaast is zwemmen een heel goede optie. In het water heb je altijd aanzienlijk minder last van lichamelijke klachten, omdat je in water gewichtsloos bent. Dit kan je dus zeker nog proberen. Zwemmen staat overigens ook binnen de top 3 van beste sporten bij het afvallen. Je hoeft echt niet als een gek door het water te stuiven om af te vallen. Gewoon 10 baantjes schoolslag per dag, op een tempo dat voor jou goed voelt, is zeker voldoende. Alle andere sporten kun je proberen, en dan in opbouwende vorm. Als je voelt dat het een negatief effect op je lichaam of je specifieke klachten heeft, zoek dan iets anders. Forceren is nooit goed.

Daarnaast, probeer veel water te drinken (maar dat doe je eigenlijk al), en eet 3 maaltijden per dag en 3 gezonde tussendoortjes per dag. Probeer tussen de 6 eetmomenten minimaal 2,5 uur tijd te houden. Ik denk dat je zo al een heel eind komt!

Heel veel succes!

Groetjes, Marensa

N. G., 21-06-2014
Ik en 14 jaar en 1.74 lang ik weeg ong. 64 kg ik sport 3-5 keer per week (hardlopen) en doe veel buikspieroefeningen. ik ben niet dik en mijn BMI is ook gewoon goed ik heb alleen nog best wat vet op mijn buik en het lukt niet om daar vanaf te komen. we eten thuis gezond nauwelijks suikers en slechte vetten ik blijf er alleen maar mee zitten. weet u misschien hoe ik hier vanaf kan komen? Reactie infoteur, 24-06-2014
Beste N.G.,

je bent inderdaad zeker niet dik. Je zit op een heel gezond gewicht en je neigt niet eens naar een iets te zwaar lichaam. Wat dat betreft zit je dus helemaal goed. Maar, ik kan me voorstellen dat je zelf misschien toch niet helemaal tevreden bent. Belangrijk om te weten is dat afvallen op jouw leeftijd heel moeilijk is, vooral omdat je in de groei bent (voorlopig nog een paar jaar) en omdat je lichaam heel erg aan het veranderen is op dit moment. Dit maakt het erg lastig om je figuur aan te passen. Daarnaast sport je al erg veel en eet je heel gezond. Hier valt dus eigenlijk ook weinig aan te passen. Ik denk dat jij het beste resultaat bereikt door sporten af te wisselen. Nu richt je je vooral op hardlopen en buikspieroefeningen. Juist omdat je dit zoveel doet raakt je lichaam eraan gewend. Hierdoor val je er niet echt van af en wordt je figuur ook niet strakker. Het enige wat het nog doet is dat je niet zwaarder of ronder wordt. Door sporten af te wisselen geef je je lichaam iets nieuws en zet je nieuwe spieren aan het werk. Hier zal je dan ook spierpijn van krijgen. Wat voor je buik heel goed is, is zwemmen, tennissen of badmintonnen, volleybal en voetbal, en wat ook heel goed is, is gewoon gedurende de dag regelmatig je buik inhouden. Dit kan overal en het is gratis.

Dus, eigenlijk omdat je alles al heel goed doet is er heel weinig aan te passen. Ik denk echt dat dit voor jou het beste gaat werken.

Heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Danique, 14-05-2014
Ik ben 13 jaar en ben 1,70 lang en mijn gewicht is 60/61 en heb op zich een best platte buik maar wil hem net iets platter. Ik doe aan voetbal daar train ik 2 keer per week mee en dan een voetbal Wedstrijd en op school heb ik 2 keer per week gym van ander half uur waar ik best actief bij mee doe en fiets elke dag nog 6 km naar school en terug en eet op zich best wel gezond alleen twee keer per week patat en pasta. Ik doe ook elke dag aan sit ups en dat bouw ik steeds een beetje op en ik plank elke dag 1 á 2 min. Hebben jullie nog tips Reactie infoteur, 16-05-2014
Beste Danique,

ik denk dat je al heel goed bezig bent! Je sport meer dan genoeg, je eet gezond genoeg (twee keer in de week iets ongezonder is zeker geen ramp) en je gewicht is heel gezond voor je lengte. Als je echt een sixpack wilt kweken, dan komt dat vanzelf als je hiermee doorgaat en ook daadwerkelijk de sit ups op blijft bouwen. Het is goed om sit ups recht naar voren te doen en dit ook af te wisselen met de zijdelingse beweging. dan bereik je het beste resultaat. Het probleem is wel dat je nog zo jong bent. Hierdoor zijn je spieren nog niet helemaal ontwikkeld om zo 'strak' te zijn. Om het echt helemaal strak te krijgen op de 13e, dan is extreme sport nodig, als bodybuilding, maar als daar je interesse niet ligt, dan zou ik daar zeker niet zomaar aan beginnen. Dat is eigenlijk onzin. Als je straks uitgegroeid bent, dan komt dat sixpack ook vanzelf. Kinderen zijn nu eenmaal niet gebouwd op erg gespierde lichamen, waardoor je dat als kind ook niet snel krijgt. Nu ben je met 13 natuurlijk geen klein kind meer, en de puberteit (en dus de verandering van je lichaam) is al begonnen, dus ik denk dat je nu net even in de tussenfase zit. Hierna gaat het allemaal vanzelf als je zo bezig blijft zoals je nu doet!

Groetjes, Marensa

Shenisa, 18-03-2014
Hey, ik ben 13 jaar, ongeveer 1,60 lang en ik weeg 65 kilo. Ik weet dat dit te zwaar is en ik beweeg daarom ook de laatste tijd meer en ik let ook op wat ik eet. Ik dans twee keer per week, 1 uur dancehall en 1 uur hip-hop, en ik doe minstens 4 keer per week sit-ups met een hele hulpzame app. Toch val ik bijna niet af! Heeft u misschien tips? Want ik heb ze hard nodig!
Alvast bedankt, xx Shenisa Reactie infoteur, 19-03-2014
Hey Shenisa,

wat vervelend dat het niet lukt om af te vallen. Ik kan me voorstellen dat je behoorlijk teleurgesteld bent dat je nog steeds geen gewicht verliest terwijl je zoveel doet om af te vallen. Als het om beweging gaat ben je in elk geval heel goed bezig! Daar ligt het zeker niet aan. Het is mogelijk dat je wel slanker wordt, maar bijna niet afvalt door het bewegen. Het bewegen zorgt er namelijk voor dat je spieren sterker worden. Je verliest wel vet, maar omdat je spieren weer zwaarder worden, zie je dit niet aan het gewicht. Dit kan je wel testen door te meten. Meet nu eens je taille op, en doe dat over een maand nog een keer. Kijk dan of je wel centimeters verliest. Dat is namelijk veel belangrijker dan kilo's.

Daarnaast zie ik dat je let op wat je eet, en dat is natuurlijk heel goed. Je mag best eens ongezond eten. Het is zelfs goed om bijvoorbeeld 1x per week iets ongezonder te eten, omdat je dan voorkomt dat je een echte 'vreetkick' krijgt door het lijnen. Je lichaam heeft zo af en toe ook eens vet nodig. Let je ook op wat je drinkt? Dat vergeten mensen namelijk vaak, maar het kan echt zijn dat het drinken de oorzaak is dat je niet afvalt. Ik denk niet dat je al koffie drinkt, maar bijvoorbeeld mensen die veel koffie drinken met veel poedermelk erin vallen niet af, omdat het poedermelk heel vet is. Belangrijk is dat je in elk geval twee liter water per dag drinkt. Als je dat echt niet haalt, probeer dan twee liter drinken waar ook niet veel suikers en calorieën e.d. inzit. Vocht helpt echt heel goed als je af wilt vallen.

Let ook goed op dat je echt 3x per dag goed eet, en het liefst een beetje op vaste tijden. Tussen je ontbijt en je lunch, tussen je lunch en je avondeten, en ongeveer twee uur na je avondeten kan je een gezond tussendoortje nemen om je stofwisseling bezig te houden. Denk aan fruit, een eierkoek, een liga of een bakje magere yoghurt of kwark. Als je te weinig eet, of maaltijden overslaat, val je niet af. Vaak denken mensen dat je makkelijker afvalt als je bijvoorbeeld in de ochtend of in de middag niet eet, omdat ze denken dat je afvalt als je minder eet. Dit klinkt ook wel heel logisch, maar het is echt niet waar. Je kan pas afvallen als je stofwisseling bezig blijft. Als je maaltijden overslaat, dan wordt je stofwisseling lui. Daarnaast weet je lichaam dat je maaltijden overslaat en gaat je lichaam vetten 'sparen' voor het geval je nog minder gaat eten en je lichaam tekort komt. Je kan dus zelfs een beetje aankomen als je maaltijden overslaat. Dus, minimaal 3 maaltijden per dag, maximaal 3 tussendoortjes per dag. Het is goed om steeds minimaal 2 uur tussen je maaltijden en tussendoortjes aan te houden. Dan werkt je stofwisseling/vetverbranding het best.

Het bewegen gaat heel goed. ik zou niet nog meer gaan sporten, want dat wordt het nog een obsessie voor je. Zeker als je in de puberteit zit is het heel lastig om af te vallen, vooral omdat je lichaam meer rondingen krijgt (die ook weer extra gewicht hebben, zoals borsten en rondere heupen en billen), en omdat je nog in de lengte groeit. Jij groeit nog zeker wat in de lengte, dus als je je gewicht rond de 65 kilo kan houden, dan is dat helemaal niet teveel. De verhoudingen worden dan steeds beter tussen je lengte en je gewicht. Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel. Als je toch nog iets extra wilt doen, ga dan gewoon lekker lopen. Iets simpels, maar het werkt heel goed bij het afvallen, omdat je met lopen heel veel spieren gebruikt. Een krantenwijkje zou bijvoorbeeld ideaal zijn om aan je lichaam te werken en ook nog eens geld te verdienen. Zo deed ik dat toen ik nog jouw leeftijd had. Het is echt heel handig!

Ik hoop dat ik je een beetje geholpen heb!

Groetjes, Marensa

T. R., 09-02-2014
Hallo, ik ben een meisje van 13, ben ongeveer 1.65 en ik weeg 51 kilo. Nu zegt mijn BMI dat ik gewoon gezond ben voor mijn lengte en leeftijd, maar toch heb ik echt een vetrol op mijn buik. Ik voel me hierdoor echt niet mooi. Nu weet ik wel wat ik daaraan kan doen, meer gaan sporten en minder snoep eten dus. (ik rijd nu maar 1 x per week 1 uur paard). Het probleem is alleen dat er helemaal geen leuke sporten te doen zijn in mijn buurt, alleen zwemmen en ik heb alle zwemdiploma's die je kan halen gehaald. Verder ben ik ook echt een ramp met ballen, ik kan niet eens een bal vangen. Hebben jullie misschien tips voor oefeningen die je thuis kan doen, gewoon in je slaapkamer? Verder ben ik sowieso 2x per week alleen thuis, en er staat altijd een gevulde droppot klaar, en ik kan er gewoon niet van af blijven. Afkick tips voor drop misschien? Ik weet ook niet welke dingen dan wel gezond zijn, ik had gehoord dat fruit en ananas goed was maar daar zitten toch ook suikers van zichzelf in? Alvast superbedankt! Reactie infoteur, 11-02-2014
Beste T.R.,

je hebt inderdaad wel een gezond gewicht volgens je BMI. Je BMI zegt je alleen niet of je hier ook tevreden mee moet zijn. Als jij je toch niet lekker in je vel voelt, dan is daar echt nog wel iets aan te doen, ook als je BMI gezond is. De dropjes moet je inderdaad zo veel mogelijk laten staan ;). Ik snap heel goed dat dat heel moeilijk is, zeker als er een gevulde droppot voor je neus staat en er niemand is om je in de gaten te houden. Probeer met jezelf af te spreken dat je in de ochtend, de middag en de avond 1 dropje mag pakken, en probeer je hier zo goed mogelijk aan te houden. Als je toch meer pakt, bedenk dan dat je alleen jezelf teleurstelt, en dat je achteraf waarschijnlijk spijt krijgt. Je kan natuurlijk ook vragen of de droppot verstopt kan worden of achter een gesloten deur als je alleen thuis bent, en of iemand je snoepen in de gaten wil houden.

In fruit zitten inderdaad natuurlijke suikers. Van sommige soorten fruit kan je dan ook dikker worden als je er teveel van eet. Het is belangrijk dat je 2-3 stuks fruit (maakt niet uit wat) per dag aanhoudt. Dan krijg je alles binnen wat je nodig hebt, en krijg je zeker niet teveel verkeerde stoffen binnen. Andere tussendoortjes die wel heel goed kunnen zonder aan te komen zijn bijvoorbeeld soepstengels, eierkoeken, biscuitjes, rijstwafels of speciale snacks van bijvoorbeeld Special K. Hiervoor geldt natuurlijk ook dat je er maar 1 of hooguit 2 per dag moet nemen.

Zwemmen is heel goed bij het versterken van je buikspieren. Je zegt dat je alle diploma's al hebt, dus zwemles heeft voor jou geen zin meer. Dat betekent natuurlijk niet dat het zwemmen helemaal ophoudt. Als je toch zo goed kunt zwemmen, waarom ga je dan bijvoorbeeld niet op wedstrijdzwemmen? Dat kost natuurlijk wel weer geld, maar het is ook wel een sport waar je 1-2 keer per week naar een training gaat. Als je echt iets thuis wilt doen, dan kan je de gewone en zijdelingse situps doen. Je kan ook plat op de grond gaan liggen en iets zwaars op je buik leggen, als een pak suiker of een dik boek. Duw dit zwaars steeds met je buik omhoog. Je buik inhouden op meerdere momenten van de dag helpt ook heel goed, en dat kan je echt altijd en overal doen. Je kan ook op het puntje van een stoel gaan zitten (wel met een harde zitting) en je benen een paar centimeter van de grond tillen. Houd dit 10 seconden vast en laat je voeten dan weer op de grond zakken voor 10 seconden. Daarna weer 10 seconden omhoog houden. Hierbij moet je je rug goed recht houden, en liefst niet tegen een rugleuning.

Ik hoop dat je hier iets mee kan! Succes!

Groetjes, Marensa

Fr D., 06-02-2014
Ohja en nog een vraag, ik krijg sinds kort last van me rug als ik sit ups doe, enig idee wat het is? en heeft het een groot verschil als je je knieën buigt of gewoon languit laat liggen tijdens situps? Reactie infoteur, 11-02-2014
Als je last krijgt van je rug, dan heb je waarschijnlijk een verkeerde houding. Misschien trek je teveel met je handen aan je nek of lig je scheef. Het is altijd verstandiger om je benen gebogen, of in elk geval licht gebogen, te houden. Gestrekt mag wel, maar vergroot de kans op rugklachten.

Succes!

Groetjes, Marensa

Fr D., 03-02-2014
Hey, ik ben een jongen van 14. ik doe 1x/ week aan freerunning van een uurtje waar we dan ook een paar rondjes warm lopen en opdrukken enz… in totaal 10 min ongeveer. 2x voetbaltraining 1 uur per training. en 1 wedstrijd, 70 minuten. Ik ben 1, 80m en 62 kilo, ik doe nu een tijdje opdrukken en situps en ik fiets elke dag naar school, 8km heen en 8km terug. ik heb een sixpack maar er zit nog net teveel vet bovenop om hem goed te zien… een tip om het snel weg te krijgen? Ik heet 2x week makkelijk (pizza of patat etc) maar daarna sport ik wel meestal. en verders als ik thuis kom eet ik soms een snoepje ofzo maar verders niks bijzonders. Reactie infoteur, 06-02-2014
Hey Fr D.,

je sport al ontzettend veel, en dat is natuurlijk heel goed. Een keer of twee ongezonder/makkelijk eten in de week kan dan eigenlijk geen kwaad. Helaas is er geen snelle manier om van het beetje vet op je buik af te komen. Het kan overigens wel zijn dat dit met de tijd vanzelf verdwijnt als je zoveel blijft sporten, vooral omdat je nog in de groei bent. Als je er nu direct echt iets aan wilt doen, dan zijn er extra situps nodig. Je moet het aantal situps opbouwen en het is goed om per dag te wisselen tussen de gewone situp en de situp naar de zijkant. Omdat je al slank en sportief gebouwd bent zal het geen drie maanden duren voor je resultaat gaat zien. De kans is groot dat dit vet juist daar nog even aanhoudt omdat je nog in de puberteit zit. Kinderen krijgen over het algemeen geen sixpack, omdat het lichaam hier niet voor bedoeld is. Kinderen die wel een sixpack hebben, die hebben dit door dagelijks urenlang aan bodybuilding te doen, en dit is op jonge leeftijd erg ongezond. Je zit nu in de leeftijd dat je lichaam heel erg aan het veranderen is, waarna je buik ook goed in staat is een sixpack te laten zien. Zolang je nog in deze fase zit, zal het heel moeilijk blijven om een echt goed zichtbare sixpack te krijgen. Als het nu echt niet lukt, dan gewoon even wachten tot je lichaam nog wat verder ontwikkeld is en dan gaat het vanzelf!

Groetjes, Marensa

Flowerxxx, 02-01-2014
Heey ik ben twaalf en ik ben al 59 kg. Daardoor voel me best wel dik en ik heb ook zo'n dikke buik echt niet leuk en ik schaam me ook daarvoor want al die meiden uit mn klas hebben zon mooi gewicht en een platte buik :( wat kan ik doen en hoe doen die andere meiden dat allemaal? Reactie infoteur, 03-01-2014
Beste Flowerxxx,

ik kan me voorstellen dat je dat heel vervelend vindt! Het is niet leuk als alle meiden in je klas een mooi figuur lijken te hebben, en alleen jij niet. Ik denk dat die andere meiden daar niet zoveel voor hoeven te doen. Het is waarschijnlijk gewoon hun figuur op dit moment, en dat gaat veranderen als ze in de puberteit komen. Het zou heel goed kunnen dat jij al eerder in de puberteit bent, waardoor jij wat steviger bent. Je kunt wel gezond eten, veel drinken (water) en elke dag een halfuurtje buikspieroefeningen doen om het wat te verbeteren als je dat nodig vindt. Je kunt ook regelmatig je buik inhouden. Dat helpt ook goed om je buik platter te krijgen. Het duurt alleen wel een tijdje voor je resultaat ziet.

Toch, aan gewicht vind ik je helemaal niet zwaar hoor. Ik weet natuurlijk niet hoe lang je bent, maar als ik alleen naar het gewicht kijk voor een meisje van 12 (dat op mij al heel volwassen overkomt), dan vind ik dat echt niet heel erg veel. Probeer eens meer naar jezelf te kijken en hoe leuk jij bent, want dat ben je zeker. En kijk wat minder naar die andere meiden, want die hebben zeker wel andere dingetjes waar ze niet tevreden over zijn. Misschien is jouw neus veel mooier, je ogen of je oren. Iemand kan heel slank zijn, maar als zij bijvoorbeeld flaporen heeft, dan voelt ze zich net zo rot als jij nu. Snap je wat ik bedoel?

Als je gaat groeien in de lengte, dan word je vanzelf ook nog slanker. Het komt echt allemaal vanzelf!

Heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Dylan, 02-01-2014
Heeyy, ik ben een jongen van 13 jaar ( bijna 14, nog 2 maanden ) en ben 1m70 groot en weeg ong 56 kg. Ik zit in een topsportschool en doe er topsport voetbal, speel in de eerste klasse, de hoogste klasse dus in belgië. Doe dus ongeveer 17 uur voetbal per week waar ik toch trots op ben.
Ik ben hier niet gekomen om te komen opscheppen, zeker niet want zo ben ik niet. Ik wil gewoon genoeg informatie aan u kunnen geven. Maar nu mijn probleem, ten eerste ben ik eigenlijk vrij tot zeer gespierd, sixpack en al. Ik doe 200 pushups per dag ( sets van 40 ) en doe 300 a 400 sit ups met een speciaal toestel. Alleen merk ik de laatste week dat er een verticale rol tussen mijn buikspieren komt opdagen en daardoor zie je mn buikspieren ineens een beetje minder, en als niet-tegen-zijn-verlies-kunnende persoon ( ja weet het, slecht van me ) wil ik die zo snel mogelijk kwijt! Weet jij mss hoe ik die daar afkrijg? Kan ook met de feestdagen te maken hebben… kweet niet!
Alvast bedankt voor je tijd en een spetterend 2014 toegewenst! =)

Met vriendelijke groetjes,
Dylan Reactie infoteur, 03-01-2014
Hey Dylan,

je bent al lekker goed bezig op zo'n jonge leeftijd. Dat kan bijna niet meer mis gaan ;)
Dat je niet tegen je verlies kunt. ach ja, daar zijn heel veel mensen van. Dat zit in je karakter, en je wil om altijd een winnaar te zijn. Dat is op zich geen slechts eigenschap, tenzij je er ook last van hebt tijdens een gezelschapsspel, waarbij het voor anderen niet zo leuk is als jij uit je velletje springt als je verliest ha ha.

Over die verticale 'rol' waar je het over hebt. In het middel van je buik zitten de pezen en ook spieren, verticaal, en die zorgen voor een mooie afronding van een sixpack. Die zorgen er bijvoorbeeld ook voor dat een goed gespierde buik blokjes laat zien. Zij zorgen zeg maar voor de verticale lijnen van de zes 'blokjes' op de buik. Het is zelfs zo dat je meer 'gegolfde' spieren verticaal hebt dan horizontaal, namelijk drievoudig verticaal en tweevoudig horizontaal. Hierdoor ontstaat het sixpack. Dan is er ook nog een eightpack (8 blokjes). De spieren zijn dan gegolfd door viervoudig verticale en tweevoudig horizontale spieren.

Ik denk dus dat dat verder aan het ontwikkelen is op (of eigenlijk in) je buik. Omdat je zoveel sport en traint, blijft je buik zich ontwikkelen. Door je leeftijd kan dit ineens wat veranderen in het zicht, door je puberteit en het feit dat je nog groeit. Waarschijnlijk zijn je verticale spieren zich nu sterker aan het ontwikkelen, waardoor het er even anders uitziet. Je kan dan ook inderdaad wat in gewicht aankomen, omdat de verticale spieren meer gaan wegen. Helemaal geen probleem, maar een heel goed teken dus :)

Voor jou natuurlijk ook een knallend 2014 toegewenst!


Groetjes, Marensa

Chay, 29-12-2013
Hallo, ik ben een meisje van 15 jaar. Ik ben ongeveer 1.66 en 64 kg(is dit zwaar?)
Maar mijn probleem is dat ik niet echt een taille heb. Het is niet zo dat het helemaal recht is maar ook niet dat je denkt hey taille. Mijn heupen en schouders zijn wel even breed alleen mijn taille zie je niet echt. Ik heb ergens gelezen dat je na je puberteit pas een duidelijke taille krijgt, maar is dit zo? Ik let nu ook meer op wat ik eet en eet ook gezonder maar ik wil echt een duidelijke taille! Reactie infoteur, 03-01-2014
Hoi Chay,

je MBI is 23,2. Dat is een uitstekend gewicht ten opzichte van je lengte. Je bent dus in elk geval niet te zwaar, en ook niet aan de zware kant. Ik kan me wel heel goed voorstellen dat het je dwars zit dat je je taille niet goed ziet. Het is inderdaad waar dat je taille pas tijdens/na de puberteit goed zichtbaar wordt als je slank bent. Kinderen (meisjes) zijn langs de zijkant helemaal recht bij een normaal figuur. Zelfs te dunne meisjes die nog niet in de puberteit zitten hebben geen taille. Gezien je leeftijd kan je taille zich dan ook zeker nog beter gaan ontwikkelen. Je kunt het wel iets versnellen, door buikspieroefeningen te doen die speciaal bedoeld zijn voor de spieren aan de zijkanten van je buik. Hierover lees je ook meer in het artikel. Zo maak je de zijspieren sterker en wordt je taille na verloop van tijd meer zichtbaar.

Heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Meg, 22-12-2013
Hoi,
ik ben 20 jaar ik loop een keer per week hard en doe ook een keer per week aan pilates.
hoevaak per week moet ik ongeveer oefeningen doen een sixpack krijgen? Reactie infoteur, 23-12-2013
Beste Meg,

dat is heel moeilijk te zeggen, omdat ik je geslacht, je lengte en je gewicht niet ken. Als je van jezelf wat zwaarder bent, dan val je sneller af, maar duurt het wel wat langer voor je echt een sixpack hebt. Als je al slank bent, dan val je niet of nauwelijks af, maar krijg je wel weer sneller een sixpack. Het is verstandig het in elk geval op te bouwen. Wat je nu doet is natuurlijk goed, maar niet genoeg om gespierd te worden. Bouw het op naar elke dag minimaal een half uur, twee rustdagen per week. Dan duurt het (bij een gewone lichaamsbouw, dus gemiddeld) ongeveer drie maanden voor je goed resultaat gaat zien.

Heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Ilse, 11-12-2013
Hey,
Ik ben een meisje van 13 jaar en weeg 56.1 kg en ben 176 cm lang. Ik stond dus vanochtend op de weegschaal en ik raakte helemaal in paniek omdat er 56.1 kg op de weegschaal stond (ik had nog niks gegeten en was naar de wc geweest van tevoren). Ik dacht dat ik iets van 54 kilo woog dus 2 kilo meer is echt verschrikkelijk! Het liefst zou ik 47 kg willen wegen, maar als dat niet lukt minstens 50 kg. Heb jij misschien tips om af te vallen? En het liefst dat het er snel af is. Want ik wil graag dat je mijn buikspieren kunt zien (nu houd mijn vetlaagje dat nog tegen). Ik volleybal 2 keer in de week anderhalf uur en dan heb ik ook nog een stage bij volleybal van 1,15 waar ik minder intensief meetrain maar toch wel wat doe. In de zomer fiets ik 18 km naar school en 18 km naar huis. Op school heb ik 3 keer 45 minuten gym/LO. Ook doe ik buikspieroefeningen, maar ik wil er nog meer doen. Oh ja, als ik alleen thuis ben heb ik de dwang om naar de snoeppot te gaan die is volgeladen met drop. Elke keer als ik weer gesnoept heb, heb ik hele erge spijt. Ik wil sowieso stoppen met vet eten en snoepen. Maar heb je nog meer tips?
Alvast bedankt!
Groetjes Ilse Reactie infoteur, 12-12-2013
Beste Ilse,

je hebt een heel gezond gewicht voor je leeftijd en lengte. Ik begrijp dat je hier zelf misschien anders over denkt omdat je iets bent aangekomen, maar dat aankomen heeft alles te maken met het veranderen van een meisje naar een jonge vrouw. Gemiddeld tussen de 12 en 16 jaar voor meisjes is de gewichtstoename tot 10 kilo, eenvoudigweg omdat je borsten krijgt, meer heup en meer dijen. Dit is heel gewoon en daar krijgt ieder meisje mee te maken.
Het zal voor jou heel lastig zijn om snel af te vallen, en eigenlijk sowieso om af te vallen, omdat je al heel slank bent. Als je zelf je BMI gaat berekenen op basis van het streefgewicht dat je aangeeft (50 kilo), dan kan je zien dat dit te licht is voor je lengte en dat je moet proberen wat gewicht aan te komen. Jouw streefgewicht is dus niet gezond. Als jij echt nog meer zou gaan sporten om af te vallen, dan breng je je gezondheid in gevaar. Te licht zijn is heel ongezond, en zeker als je in de puberteit zit. Het gaat ten koste van je ontwikkeling.
Buiten de tips in het artikel kan ik je ook weinig andere tips geven, omdat er bijzonder weinig mogelijkheden zijn om snel af te vallen als je al aan de lichte kant bent. Helaas kan ik je daar dus niet verder mee helpen, want het zou erg ongezond voor je zijn en ik geef alleen tips die gezond zijn voor mensen. Ik hoop dat je dat begrijpt.

Groetjes, Marensa

G., 10-12-2013
Hoi ik ben een meisje van 14 en weeg te veel. ik fiets iedere dag een half uur naar school heen en een half uur terug. dan sport ik ook nog, ik turn 1 uur in de week en ik doe karate 2 uur in de week. verder doe ik nog 3 kwartier hondentraining in de week waar ik heel de tijd ren en ik help 3 uur lang kinderen met turnen. hoe zorg ik dat ik een platte buik krijg? heeft iemand tips? Reactie infoteur, 12-12-2013
Beste G.

het is lastig voor mij om te bepalen in hoeverre jij goed af kunt vallen, omdat je niet aangeeft hoe lang je bent en hoeveel je weegt. Je geeft zelf aan dat je teveel weegt, maar ik kan niet bepalen of dit ook daadwerkelijk zo is volgens de richtlijnen, of dat jij dit zelf vindt. Het enige wat ik wel weet is dat je in de puberteit zit, waardoor je lichaam verandert en het heel normaal is dat je jezelf ineens heel anders ziet (vaak wat steviger), en dat je eigenlijk al heel veel aan gezonde beweging doet. Je zou alle tips aan andere meisjes van jouw leeftijd eens kunnen lezen in de reacties. Hier staan er zoveel in, dat je daar ook zeker iets aan zal hebben!

Groetjes, Marensa

S., 10-12-2013
Hallo, ik ben 17 jaar oud, en weeg ongeveer 77 kilo, ben redelijk slank maar heb toch nog wat vet op me buik, wat ik, het liefst zo snel mogelijk weg wil hebben, ik voetbal 3 keer in de week 2 uur lang, wat zijn jou tips nog die ik het beste kan uitvoeren? Alvast bedankt! Reactie infoteur, 12-12-2013
Beste S.

ik kan moeilijk inschatten wat voor jou het beste is om je buik platter te krijgen. Op de eerste plaats omdat ik niet weet hoe lang je bent. 77 kilo is weinig voor iemand die bijna twee meter lang is, maar veel voor iemand die 150 cm lang is. Daarnaast ook omdat ik niet duidelijk uit je tekst kan halen of je een man of een vrouw bent. Nu kan ik je mailadres zien (wat voor alle anderen op de site niet zichtbaar is, dus alleen voor mij), en daaruit kan ik denk ik wel opmaken dat je een man bent. Maar goed, met mailadressen heb je nooit zekerheid ;).
Dus, op basis van de gegevens die ik heb, zou ik je aanraden in ieder geval thuis nog wat situps te doen, zowel recht als zijdelings, en eventueel kan je proberen zoveel mogelijk op een dag je buik in te houden. Dit maakt de buikspieren sterker en je buik strakker. Houd er wel rekening mee dat het tot drie maanden kan duren voor je echt resultaat ziet. Ben je bereid om geld uit te geven aan het krijgen van een plattere buik, dan lijkt fitness me een goede oplossing. Geen krachttraining, want met al dat voetballen ga ik er vanuit dat je lichaam al erg sterk is.

Heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Sabrinaa, 09-12-2013
Hallo, ik ben 17 jaar oud. Lengte is 1,65 en weeg rond 65. Vorig jaar was ik gestopt met roken waardoor ik vreetbuien kreeg. Ik at veels te veel wat dus onnodig was. En als ik realistisch moet zijn ben ik niet zo erg dik. Het grote probleem is mijn buik. Ik ben overal mee tevreden, behalve mijn buik. Het is een enorme vetrol en ik overdrijf niet. Ik zit hier heel lang mee. En maakt me ook erg onzeker. Hoe raak ik dit zo snel mogelijk kwijt?! Het liefst in 2 maanden? Alvast bedankt voor uw aandacht. Groetjess xx Reactie infoteur, 09-12-2013
Hoi Sabrinaa,

ik begrijp je probleem. Veel mensen krijgen last van eetbuien als ze stoppen met roken. Het is zoeken naar een vervangend iets. Probleem kan inderdaad zijn dat je daarmee het ene risico op gezondheidsproblemen eigenlijk vervangt met het volgende risico. Daar word je inderdaad niet blij van. Je kunt alle buikspieroefeningen uit het artikel doen, opbouwend aantal, en daarbij (hard)lopen, fietsen en zwemmen. Ook regelmatig je buik inhouden (gewoon gedurende de dag) helpt erg goed. In de meeste gevallen moet je wel rekening houden met 3 maanden voor je resultaat ziet. Dit is wel afhankelijk van wat je al gewend bent aan sporten of bewegen, en natuurlijk ook afhankelijk van je voeding. Probeer 3x per dag gezond te eten, en eventueel 3 gezonde snacks per dag. Tussen iedere maaltijd en/of snack moet minimaal 2,5 uur tijd zitten. Zo houd je de stofwisseling voortdurend goed actief en gaat het sneller.

Heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Benay, 03-12-2013
Hi Marensa, ik heb een vraagje, ik doe al 3 dagen fitness ik heb al 3 dagen na elkaar 1:50 km gelopen en 4,5 km gefiets, als ik dit paar weekjes zo zou doen zou ik dan afvallen? Of is dit te weinig? En ik eet 3 keer perdag, smorgena eet ik brood met kaas of choco smiddags soep en brood savonds wat mn moeder gemaakt heeft, is dit goed? Af en toe een ik wel een beetje chocolade maar niet zoveel dat mag he? Groetjes (ik ben 1.60 lang en bijna 50 kilo maar wil gewoon een mooie strakke figuur) alvast bedankt! :-* Reactie infoteur, 09-12-2013
Hi Benay,

je bent zeker heel goed bezig. Je bent al slank (gezien je lengte en gewicht), dus je zal niet razendsnel afvallen. Je zal zeker wel wat afvallen als je zoveel bewegen niet gewend bent, en daarnaast helpt het ook zeker om je mooie figuur te houden. Af en toe een snack of een beetje chocola is niet erg. Pure chocolade is dan nog het meest gezond, en er wordt zelfs gezegd dat 1 klein blokje pure chocolade per dag bijdraagt aan een goede gezondheid. Ik zou zeggen: Ga zo door, heel goed!

Groetjes, Marensa

Yasmin, 01-12-2013
Hallo marensa, ik ben een meisje van 14 jaar, ik ben 50 kilo en ik ben ong. 1m60 lang. ik vind dat mijn figuur er niet goed uitziet, als ik bv. Een strakke jeans wil aandoen dan komt er vet uit langs de zijkanten van mijn buik. ik heb daar enorm veel last van, ik kan dan geen strakke t-shirts aandoen. help me aub. zou deze oefeningen hierboven echt helpen? İk wil zo graag een mooi lijntje dan kan ik alles aandoen wat ik wil en ga ik veel gelukkiger zijn help me :( Reactie infoteur, 02-12-2013
Hoi Yasmin,

laat ik voorop stellen dat je zeker niet te zwaar bent voor je leeftijd en lengte. Het is zeker niet zo dat jij als dik of zelfs maar stevig omschreven kan worden. De oefeningen uit het artikelen helpen zeker, maar wel alleen als je het lange tijd minimaal om de dag vol kan houden. Dan zie je na zo'n drie maanden resultaat. Zeker omdat jij nog ruim in de groei bent, kan het ook zeker zijn dat de rolletjes die jij ziet vanzelf verdwijnen. Andere dingen die je kan doen om het sneller te verbeteren is regelmatig je buik inhouden. Dit kan overal, bijvoorbeeld op school, tijdens het televisie kijken en tijdens het huiswerk maken. Dit helpt mee om sneller resultaat te krijgen.

Daarbij is het heel belangrijk dat je je broeken in de juiste maat koopt. Ik begrijp dat strakke jeans (skinny jeans) in de mode zijn, maar een maatje groter zit vaak ook mooi strak. Het is namelijk zo dat er alleen vet over je broekrand komt als je broek te klein is. Als je een broek in de goede maat draagt, heb je hier zeker geen last van. Als je echt geen maat groter wil kopen, dan kun je er ook over nadenken om broeken te kopen die wat hoger sluiten. Bij lage broeken, of heupbroeken, heb je sneller dat je zogenaamde 'lovehandles' te zien zijn dan bij een broek die in je taille sluit. Dit zorgt ook voor een veel mooier figuur voor het zicht.

Naast het geven van de tips vind ik het ook belangrijk te zeggen dat het zeker niet zo is dat je gelukkiger bent als je slanker bent. Mensen die volgens dit idee leven ontwikkelen sneller een eetstoornis, als anorexia, en dat is erg ongezond. Het is belangrijk jezelf te accepteren zoals je bent, wat heel moeilijk kan zijn (en geloof me, daar weet ik ook alles van!). Zeker op jouw leeftijd is het erg moeilijk om blij te zijn met het lichaam dat je hebt, maar probeer je mening iets bij te stellen. Je moet niet eerst afvallen omdat je dan gelukkiger bent, maar je moet eerst gelukkig worden, zodat je makkelijker kunt afvallen als dat nodig is. Dat is een heel verschil. Als je gaat afvallen met het idee dat je gewoon wat lekkerder in je vel wilt zitten, dan lukt dit veel beter dan wanneer je gaat afvallen omdat je denkt dat je dan gelukkiger bent. Dat is zeker niet zo, en dit zou achteraf alleen maar heel veel teleurstelling veroorzaken. Ik zeg het echt niet om je te pesten, want in het verleden dacht ik zeker precies zoals jij, maar ik zeg het juist om je te helpen. Als je blij bent met jezelf, dan zie je er vanzelf ook beter uit voor anderen en kun je ook makkelijker afvallen als je dat wilt.

Ik hoop je toch een beetje geholpen te hebben!

Groetjes, Marensa

Tweety, 15-11-2013
Hey

Ik ben een meisje van 16 jaar en ben 1m54. En ik weeg 57 kg. Ik vind mezelf eigelijk veel te dik. Ik ben al 18 kg verloren maar nu kan ik percies niets meer verliezen van gewicht help ik heb tips nodig. het zijn vooral mijn billen die niet mee werken help aub :(

Alvast bedankt :) Reactie infoteur, 15-11-2013
Hey 'Tweety',

wat ontzettend goed dat je al 18 kilo bent afgevallen. Dat is heel knap, zeker als je dat bereikt in de puberteit, waarin de meeste meisjes toch wat aankomen. Je mag zeker trots zijn op jezelf!

Je bent nu zeker niet te zwaar (of te dik) voor je lengte en leeftijd. Je hebt eigenlijk precies een gezond gewicht. Toch kan ik me wel voorstellen dat je zelf het idee hebt dat het nog steeds niet goed is zo. De reden dat je niet meer afvalt is waarschijnlijk omdat je al zoveel bent afgevallen. Je lichaam is gewend geraakt aan de dingen die jij hebt gedaan om af te vallen, zoals beter eten en sporten, waardoor het er minder sterk op reageert dan in het begin. Om nog verder af te vallen is het dus nodig meer te sporten dan je gewend bent en ook in soorten sport, of soorten bewegingen, te variëren. Ga elke dag iets anders doen en dan zal je echt nog wel wat kwijt kunnen raken. Bijvoorbeeld maandag lopen, dinsdag fietsen, woensdag zwemmen, donderdag voetballen en vrijdag tennissen. Het weekend hou je lekker rust. Rustdagen zijn ook heel belangrijk. Dit mogen natuurlijk ook bijvoorbeeld de dinsdag en de vrijdag zijn.

Als je echt vindt dat je billen het probleem zijn, dan kun je die ook door de dag heen wat meer trainen. Span je billen samen, houdt dit vijf seconden vast en laat weer vijf seconden los. Vervolgens doe je deze oefening opnieuw. Dit kun je doen als je in de klas zit, als je voor de televisie zit of zelfs maar je huiswerk zit te maken. Dat is het makkelijke van deze oefening. Het is heel simpel, niemand ziet het en je kunt je er altijd en overal makkelijk mee bezig houden.

Ik hoop dat het je lukt. Hou wel in de gaten dat je niet te licht wordt aan gewicht, want dat is heel ongezond, zeker op jouw leeftijd. Probeer naar jezelf te kijken in de spiegel naar het lichaam dat je nu hebt, want in je hoofd zie je waarschijnlijk nog een deel van het meisje dat 18 kilo zwaarder was. Dit kan er ook voor zorgen dat je nooit tevreden bent over hoe je lichaam eruit ziet. Probeer daar een beetje rekening mee te houden en probeer je lichaam uit het verleden los te laten, zodat je echt ziet wie je nu bent en hoe je er nu uitziet. Dat zou je ook zeker helpen.

Heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Lola, 02-11-2013
Hoi ik ben lola en ik ben 12 jaaar ik ben 1.70 en ik weeg bijna 59 kilo zwaar he? En hoe kun je het beste vet verbranden? En ben ik te zwaar? Heb ik overgewicht? Moet ik afvallen?Heeelllp me alstublieft Reactie infoteur, 07-11-2013
Hoi Lola,

op dit moment is je BMI rond de 20. Dat is heel gezond voor iemand van jouw leeftijd en lengte. Iemand met jouw lengte en leeftijd is pas iets te zwaar vanaf 62/63 kilo en pas vanaf 76 kilo mag echt van overgewicht worden gesproken. Je bent dus zeker niet te zwaar!

Ik kan me wel voorstellen dat je wat onzeker bent over je lichaam, en dat je misschien zelf het idee hebt dat je te zwaar of te dik bent. Daarnaast kan het ook zo zijn dat dit je door anderen wordt aangepraat, maar dat weet ik natuurlijk niet ;).

Op jouw leeftijd is het niet gezond om streng op dieet te gaan, zeker niet als je niet te zwaar bent zoals jij. Je kunt natuurlijk wel op je voeding letten. Eet 3x per dag gezond en neem maximaal 3x per dag een gezond tussendoortje. Denk aal Sultana (zonder suiker) Liga, een stuk fruit. Dat soort dingen. Als je gewone maaltijden, als ontbijt of lunch, gaat overslaan, dan kan je juist aankomen in plaats van afvallen, dus zorg daar ook goed voor.

Ik weet natuurlijk niet of je veel aan sport of andere beweging doet. Dingen die heel goed zijn bij het afvallen zijn fietsen, zwemmen, (hard)lopen, tennissen. Eigenlijk heel veel soorten sport. Fietsen en lopen of hardlopen kun je natuurlijk gewoon buiten doen, dus dat is gratis ;). Handig voor het geval je bijvoorbeeld niet naar een sportclub kan om de kosten. De buikspieroefeningen (uit het artikel) zijn zelfs heel gemakkelijk in je eigen kamer te doen bijvoorbeeld. Het is wel belangrijk, bij alles wat je wil gaan doen, om het op te bouwen en niet direct met heel veel of heel lang te beginnen. Daar krijg je heel veel spierpijn van en dan raak je ook snel de zin kwijt om er elke dag mee door te gaan. Misschien ook leuk om met een vriendje of vriendinnetje te sporten.

Ik hoop dat ik je een beetje geholpen heb!

Groetjes, Marensa

Meisje, 28-10-2013
Ik ben een meisje van 14, ben 1,58 en weeg 38 kg, ben ik dan te zwaar? Want veel mensen lachen me uit omdat ik zo klein ben en dan zoveel weeg… Reactie infoteur, 29-10-2013
Beste,

je bent zeker niet te zwaar. Sterker nog, je bent veel te licht! Je zou eerder bij moeten eten dan afvallen als je echt een gezond gewicht wilt hebben. Je bent ook helemaal niet klein, zeker niet voor je leeftijd. Ik weet niet wat voor mensen jij om je heen hebt die je uitlachen, maar zoals ik het zie is er eerder iets mis met die mensen dan met jou. Er is echt helemaal niks mis met jou, dus laat je dat ook zeker niet door anderen aanpraten hoor!

Groetjes, Marensa

Annoniem, 09-10-2013
Het werkt echt! Ongelooflijk al 10 kilo eraf in maar 2 weken. Het is de moeite waard! Bedankt Reactie infoteur, 09-10-2013
Graag gedaan Annoniem.

Ik ben blij dat je er zoveel aan hebt en dat het zo goed voor je werkt.
Heel veel succes nog verder!

Groetjes, Marensa

Sophia, 22-08-2013
Ik ben een meisje van 15 jaar ben 1.56 en weeg 50 kilo ben ik dan te zwaar? Ik heb wat vet rond mijn navel wat ik vroeger nooit had en wil hier echt van af het is niet veel ofso maar het is gewoon wat boller dan de rest van mijn buik. Ik beweeg wel gewoon genoeg ik fiets elke dag naar school (ongeveer 20 min.) en ik dans elke vrijdag. Daarnaast ga ik dit schooljaar beginnen met kickboxen en als ik thuis ben dans ik ook de hele dag (ik dans overal naar toe zelfs van de trap.) heeft u misschien wat tips om van me buikje af te komen? Reactie infoteur, 22-08-2013
Beste Sophia,

je weegt zeker niet teveel voor je lengte. Je hebt juist een heel goed gewicht, zowel voor je lengte als je leeftijd. Dat je buik rond je navel wat verder naar voren staat, of wat boller lijkt dan voorheen, dan komt omdat je lichaam aan het veranderen is van een kinderlichaam naar een vrouwenlichaam. Bij vrouwen is de plaats van de baarmoeder, achter/onder de navel, altijd goed zichtbaar Hoe mager een vrouw ook zou worden, rond de navel lijkt de buik altijd boller, ook als er helemaal geen vet zit. Dit komt gewoon omdat je baarmoeder daar zit en dat zie je. Daar kan je dan ook helemaal niks aan doen. Je beweegt al ontzettend veel, dus ik kan me ook echt niet voorstellen dat het vet is. Je kunt wel specifieke buikspieroefeningen doen, als situps e.d. in een opbouwend aantal per dag, als je toch wilt proberen je buik platter te krijgen. Houdt er dan alleen rekening mee dat juist bij slanke vrouwen de baarmoeder goed te zien is rond de navel ;)

Groetjes, Marensa

Laisha, 29-07-2013
Hey ik ben een meisje van 12 jaar en ben best dik ik ben 1 meter 62 en ik weeg 57 killo is dit goed of niet? Nog 1 vraagje wat van recept kan ik het best gebruiken voor avallen ik viets elke week 44 kilometer hoe kan dat dat ik niet aval :( heellllppp meeee Reactie infoteur, 30-07-2013
Hey Laisha,

voor jouw lengte en leeftijd ben je eigenlijk maar een kilo te zwaar. Tot 56 kilo met jouw lengte en leeftijd heb je een gezond gewicht. Je zou dus kunnen zeggen dat je volgens de regels ietsje te zwaar bent, maar zeker niet te dik. Dat je niet afvalt van het fietsen, dan komt waarschijnlijk omdat het fietsen standaard voor je is. Je doet het elke week (waarschijnlijk naar school of zoiets) en juist omdat je het daardoor steeds hetzelfde doet, val je er niet meer van af. Dat komt omdat je lichaam eraan gewend is geraakt en het daardoor niet meer als echt sporten ziet. Je kunt dus een beetje extra sporten om wat af te vallen als je wilt. Het beste werkt het voor jouw leeftijd om een beetje af te wisselen. Ga bijvoorbeeld om de dag een stukje lopen (ongeveer een half uur), een keer in de week een uurtje zwemmen, om de dag een kwartier touwtje springen (ook heel goed!) of bijvoorbeeld sit ups doen in je eigen kamer. Dan hoef je de deur niet uit. Dus, probeer iets extra te bewegen naast het fietsen en wissen het soort beweging af. Dan heb je het beste resultaat.

Het is ook belangrijk te weten dat veel kinderen, en vooral meisjes, die vlak voor de puberteit zitten, ineens wat steviger worden. Dit kan een jaartje duren, en is natuurlijk heel erg vervelend, maar daarna ga je in de lengte groeien en word je vanzelf een stuk slanker. Meestal tussen de 11 en 14 jaar word je wat zwaarder voor je lengte, en daarna word je ineens veel langer en ben je met hetzelfde gewicht een stuk slanker.

Een goed recept. Ik kan je niet 1 recept geven die goed is bij het afvallen. Het is namelijk zo dat je het best afvalt als je elke dag iets anders eet. 1 recept zou dus eigenlijk maar 1 dag helpen en er zijn 7 dagen in de week. Het is ook helemaal niet erg als je 1x per week een patatje of pizza eet bijvoorbeeld. Je hoeft niet elke dag rekening te houden met het afvallen en het is vaak zelfs goed om ook eens vet tussendoor te eten, want daarna val je weer makkelijker af. Belangrijk om te weten is dat vleessoorten als kip, kalkoen en biefstuk erg goed zijn bij het afvallen, groenten mag je zoveel eten als je wilt, zolang het maar gekookt is zonder toevoegingen en sausjes, en aardappels en pasta/rijst niet teveel. Wat overdag goed helpt is iedere 2,5 uur even iets eten. Dus, een goed ontbijt (bijvoorbeeld kwark met stukjes fruit), na 2,5 uur een crackertje, dan een lunch (op school waarschijnlijk gewoon brood, met kipfilet of rosbief), na 2,5 uur weer een crackertje, dan je avondeten met veel groenten en gezond vlees, en dan na 2,5 uur een stukje fruit.

Ik hoop dat ik je iets geholpen heb!

Groetjes, Marensa

Lilian, 25-07-2013
Hallo, ik ben een meisje van bijna 15 jaar (11 augustus) en weeg 45,5 kilo en ben ongeveer 1.62. Ik fiets elke dag naar school 18 km heen en terug ik doe er samen ongeveer 3 uur over. thuis doe ik regelmatig buik en bil spieroefeningen. ik reed eerst 1 keer per week paard een half uur maar daar ben ik nu mee gestopt. ik vind van mezelf dat ik dik ben en wil dat zo graag weg hebben. mijn eetpatroon heb ik aangepast en laat de snoepgoed en vette happen staan. help ik weet echt niet wat ik moet doen!
Gr. Lilian Reactie infoteur, 26-07-2013
Hoi Lilian,

helaas denk ik dat ik je bijzonder weinig tips kan geven om verder af te vallen. Met jouw lengte en leeftijd weeg je te licht als je onder de 44 kilo komt. Ik zou niet willen dat je gezondheidsrisico's gaat lopen omdat je te weinig weegt, en dat gebeurt wel als je verder af gaat vallen. Die verantwoordelijkheid wil ik echt niet dragen, want ik zou niemand een willen helpen naar een ongezond gewicht. Je groeit waarschijnlijk nog op de korte termijn en als je dan niet aankomt, dan ben je zeker veel te licht voor je lengte. Dit kan gevaarlijk voor je gezondheid zijn. Ik denk dat het wel verstandig is eens met iemand te praten over het feit dat jij vindt dat je dik bent. Je bent namelijk eigenlijk al een beetje te dun voor je leeftijd en lengte, dus als jij jezelf als dik ziet, dan verloopt iets niet helemaal goed tussen wat jij als werkelijkheid ziet en wat werkelijkheid is. Je ziet de dingen dus anders dan dat ze zijn. Dat gebeurt heel vaak bij meisjes in de puberteit, dus het is zeker niet iets om je heel erg zorgen om te maken, maar ik vind wel dat het iets is waar aandacht aan besteed moet worden om grote (gezondheids)problemen te voorkomen.

Om je lichaam mooi slank te houden terwijl je groeit kan je natuurlijk wel alle bovenstaande tips gebruiken.

Succes!

Groetjes, Marensa

Merel, 09-07-2013
Hey,
Ik ben Merel 16 jaar, 60 kilo en 174 cm lang. Ik heb nogal een buikje en last van vet bij me onderrug, ook mijn bovenbenen en billen zou ik graag wat strakker zien, maar hoe kan ik dit het beste doen? Ik fiets iedere dag een uur en doe buik, been en billen oefeningen maar echt werken doet het niet… Wat kan ik het beste doen om het resultaat beter zichtbaar te laten zijn?

Groetjes,
Merel Reactie infoteur, 17-07-2013
Hey Merel,

een beetje vet aan de onderrug is vaak een probleem, en heel moeilijk weg te krijgen. Dit valt echt onder de probleemzones. Schuine buikspieroefeningen kunnen helpen (dus met je linkerelleboog naar je rechterknie en andersom, ter vervanging van de rechte sit ups). Ook zwemmen kan hier goed bij helpen, en dan vooral de schoolslag op je rug of de rugcrawl.
Maar, ik zeg erbij, het is echt heel lastig om dat weg te krijgen, dus je moet de oefeningen echt heel regelmatig en lang genoeg doen. Minimaal twaalf minuten per training.

Je bovenbenen en billen worden dagelijks goed getraind als je elke dag een uur fietst. Er is dan ook best kans dat deze wat steviger zijn, juist door al dat fietsen. Het lijkt dan misschien vet, maar in werklijkheid is het allemaal spier. Dit is dus een mogelijkheid. Een andere mogelijkheid is dat het gewoon je bouw is, de welbekende peer-vorm. Je hebt dan van jezelf een slanke taille en wat bredere heupen/billen/bovenbenen. In dit geval kun je er ook erg weinig aan doen, omdat het gewoon in je zit. Ik denk hier vooral aan, omdat je een heel goed gewicht hebt voor je lengte. De verhouding tussen je lengte en je gewicht geeft absoluut niet aan dat je ook maar ergens vet teveel hebt, dus daarom denk ik dat het eerder aan je bouw ligt. Als je moeder, je oma of je tante bijvoorbeeld deze bouw ook heeft, dan is het gewoon een 'probleem' wat je van de familie in je genen hebt meegekregen en dan doe je daar (helaas) helemaal niets aan. Als je toch iets wilt proberen om het te verminderen, dan zou ik je aanraden nog een extra sport te kiezen die heel anders is dan fietsen. Je lichaam is aan het fietsen gewend geraakt, waardoor het niet heel effectief meer is om je figuur te veranderen. Het is alleen nog effectief om je figuur te houden zoals het nu is. Om echt slanker te worden rond je billen en benen zou je dus nog een training van iets anders toe moeten voegen waar je lichaam niet aan gewend is. Zwemmen kan ook hier heel goed zijn, maar ik begrijp dat je ook niet echt zin hebt om elke dag of om de dag entree te betalen voor het zwembad. Dat is niet meer zo goedkoop tegenwoordig. Je kan ook hardlopen (twintig minuten), gewoon lopen (minimaal drie kwartier) of bijvoorbeeld tennissen (ongeveer een half uur). Bij al het bovenstaande pak je ook direct je onderbuik aan, maar hou er rekening mee dat deze niet helemaal zal verdwijnen. Alle vrouwen krijgen tijdens de puberteit een onderbuik die niet meer weggaat. Dit komt omdat je baarmoeder zichtbaar is op de plaats van je onderbuik. Het hoort bij het vrouwelijk lichaam en is dus geen vet.

Ik hoop dat ik je een beetje geholpen heb!


Groetjes, Marensa

K., 17-06-2013
Hej.
Ik ben een meisje van 13, 1m55 en weeg 42 kilo. Ik sport ong. 2,5 uur per dag en dan 5 dagen van de week, en ik fiets ook elke dag naar school (25 min.). Is 42 kilo een goed gewicht? Ik heb nu wel nog eend ander vraag. Ik doe turnen en baseball en heb dus wel redelijk veel spieren… Maar ik heb een probleem: Mijn bovenbenen zijn wel redelijk dik (vind ik), er zijn wel veel spieren maar ik denk ook vet, en ik wil er echt van af, hoe kan ik dat het beste doen? En rond mijn navel is het ook wat dikker, hoe geraak ik daar van af? Ik wil graag een strakke buik tegen september. Kan u tips geven, maakt niet uit hoe of wat, als ik er maar van af geraak en een strakke buik krijg! :)
Alvast bedankt! Reactie infoteur, 26-06-2013
Hoi K.

Je BMI is 17,5 en dat betekent dat je een heel gezond gewicht hebt voor je leeftijd en lengte. Je beht zeker geen teveel aan vet. Dat het rond je navel wat dikker is, dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat daar je baarmoeder ligt. Je zit in de puberteit en dan wordt je baarmoeder beter zichtbaar aan de buitenkant. Veel jonge vrouwen denken dan dat zij een 'buikje' van het vet hebben, maar in werkelijkheid is dit gewoon de buik die wat naar voren komt omdat de baarmoeder daarachter ligt. Dit kan je dan ook eigenlijk niet verminderen met sporten, want die baarmoeder zal daar altijd blijven zitten (onder normale omstandigheden).
Je sport natuurlijk erg veel op een dag en ik denk dat juist dat ervoor zorgt dat je benen steviger zijn dan bij het gemiddelde meisje van jouw leeftijd. Spieren zijn duidelijk te zien, net als vet, en zorgen ervoor dat je steviger bent. Als je echt volledig slank wilt zijn, dus een minimaal aantal centimeters om je middel en benen, dan zal je minder moeten sporten. Dan neemt de spiermassa af en word je slanker. Kijk bijvoorbeeld naar zwemmers of schaatsers. Die hebben ook altijd wat 'dikkere' benen dan echt slanke vrouwen. Dit is geen vet, maar puur spiermassa. Door minder te trainen zullen je benen slanker worden, maar je verliest natuurlijk ook wel aan spierkracht. Daarbij zal je heel scher op je voeding moeten letten en lichtere beweging moeten blijven doen om te voorkomen dat het spier om gaat zetten in vet.
Kortom, dat is niet heel makkelijk, maar niet onmogelijk. De vraag is alleen of je dat wel wilt.

Groetjes, Marensa

D., 15-06-2013
Ik ben een meisje van bijna 15 en ben 1.57 groot en weeg 70 kilo. Ik weet dat dat veel te zwaar is en ben bezig met afvallen maar het lukt niet. Val je af van buikspieroefeningen doen? Ik train al 2x per week maar het lukt me echt niet. Kan iemand me helpen? Reactie infoteur, 26-06-2013
Beste D.

je BMI is 28,0. Dat is te zwaar voor je lengte, maar niet veel te zwaar. Voor een gezond gewicht zou je, met jouw leeftijd en lengte, maximaal 60 kilo mogen wegen. Tien kilo afvallen is niet eenvoudig, zeker niet in de puberteit. Misschien groei je nog (die kans is groot), dus dat betekent dat je ook vanzelf weer slanker aan figuur kunt worden, omdat je langer wordt. Maar, ik begrijp je probleem wel. Het is niet leuk om wat te zwaar te zijn en zeker niet als je jong bent en op school zit. Ik had hetzelfde probleem, dus ik snap je helemaal.

Buikspieroefeningen helpen wel bij het krijgen van een plattere buik, maar om echt resultaat te krijgen moet je dit minimaal om de dag doen en de hoeveelheid (of de tijdsduur) opbouwen. Gezond eten is natuurlijk belangrijk en wat ook heel belangrijk is, is regelmatig eten. In de puberteit maakte ik zelf de fout om nog maar 1 of 2 keer per dag te eten omdat ik af wilde vallen en het resultaat was dat ik eigenlijk alleen maar zwaarder werd. Dit komt omdat je lichaam dan denkt dat er te weinig eten is om te nuttigen en omdat het te weinig krijgt, gaat het alles direct opslaan als vet, zodat je een reserve hebt voor als er nog minder eten is. Belangrijk is dus 3x per dag te eten en 6x per dag is zelfs nog beter! Eet een goed ontbijt, een gezonde lunch en gezonde avondmaaltijd en neem tussendoor gezonde snacks, als een cracker, een rijstwafel of een proteinereep. Hou minimaal 2,5 uur tijd tussen de maaltijden en tussendoortjes, dat is wel belangrijk. Zo zorg je er namelijk voor dat je stofwisseling voortdurend aan de gang blijft en je dus ook constant je opgenomen energie verbruikt. Dus, tot zo ver je eten.

Water drinken is ook heel belangrijk bij het afvallen. Ik weigerde altijd water te drinken en uiteindelijk bleek dat ook een probleem dat in de weg stond bij het afvallen. Ik kon heel moeilijk water drinken en ook niet genoeg per dag. Ik heb mezelf aangeleerd om het dan maar snel te doen als het toch moet. Ik pak iedere anderhalf uur een glas water en drink het in 1x leeg. Dan heb je het maar gehad en hoef je er weer anderhalf uur niet aan te denken. En, einde van de dag heb je zeker 2 liter water gedronken op deze manier. Water zorgt ervoor dat je eigenlijk automatisch al een beetje afvalt, omdat je lichaam zich verlost van schadelijke stoffen e.d., dus water is echt belangrijk (hoe vervelend het misschien ook is).

Tot slot beweging. Twee keer trainen per week is niet voldoende om effectief af te vallen. Ga eens na het avondeten een half uurtje lopen of fietsen. Dat helpt zeker! Je kunt voor jezelf aanhouden bij het fietsen, dat je lichaam vet gaat verbranden na 12 minuten fietsen op normaal tempo. Je hoeft dus nog niet eens extreem hard te fietsen. Probeer het de eerste week gewoon 15 minuten per dag vol te houden en bouw het daarna elke dag met 1 minuut op tot je op een half uur zit. Zo voorkom je dat je veel spierpijn krijgt en werk je goed aan het afvallen. Probeer tijdens het lope of fietsen je buik bewust in te houden. Zo neem je direct jebuikspieren mee in deze training en kost het je geen extra tijd.

Ik hoop dat ik je zo wat nuttige tips heb gegeven waar je echt wat mee kan.
Heel veel succes!

Groetjes, Marensa

A., 10-06-2013
Hallo, ik ben een meisje van 15 jaar en weeg 57 kilo en ben 1.72.
Ik weet wel dat het een gewoon goed gewicht is maar ik heb wel echt een buikje en ook nog eens erg brede heupen. En ik vroeg me af als ik nu begin met het afvallen en de buikspier oefeningen of ik over 7 weken een strak buikje kan hebben want ik ga dan namelijk op vakantie?

groetjes.
A. Reactie infoteur, 12-06-2013
Beste A.

je hebt inderdaad een goed gezond gewicht, maar dat betekent natuurlijk niet ook direct dat je blij bent met het figuur dat je hebt. Erg brede heupen (bij een verder goed gezond gewicht) is vaak een familietrekje, en daarom erg lastig aan te pakken. Het is niet onmogelijk, maar je moet je echt alleen op de probleemzones gaan richten en daar gaat veel tijd overheen. Hetzelfde geldt voor je buik. Juist omdat je al een goed gewicht hebt en het niet de bedoeling is dat je verder afvalt, zal je veel minder snel goed resultaat gaan zien dan mensen die wel wat aan de zware kant zijn. Je kan je elke dag gaan richten op buikspieroefeningen om je buik strakker te krijgen. Omdat je in zo korte tijd resultaat wil behalen, wil ik je aanraden meerdere keren per dag voor kortere periode oefeningen te doen. Je ziet sneller resultaat als je 3 x 10 minuten per dag oefent dan 1 x 30 minuten (bijvoorbeeld). Dus, de grootste kans dat het je gaat lukken in zo korte tijd is om meerdere sportmomentjes per dag te reserveren voor vrij korte tijd.

Heel veel succes!

Groetjes, Marensa

S., 08-06-2013
Hi, ik ben een meisje. 22 jaar oud 165 lang en ik weeg 56 kilo.
volgens BMI ben ik goed op gewicht maar ik vind dat ik er dun uit zie. Ik kom niet makkelijk aan en mijn vraag is of er een manier is om makkelijk aan te komen. ( Behalve sportschool om spier massa te kweken) Ook heb ik een klein buikje en die wil ik graag plat hebben.

Groet,

S Reactie infoteur, 09-06-2013
Hoi S.

Aankomen op een gezonde manier is niet makkelijk inderdaad. Elke dag bij de Mac gaan eten is gee optie ;). Als je echt aan wilt komen, dan zijn hier medicijnen voor te krijgen. Deze kun je bij je huisarts aanvragen. Dit zijn medicijnen die onder meer ook gebruikt worden vrouwen die zwanger willen worden, maar te licht zijn. Als je te licht bent (of tegen ondergewicht aan) dan heeft dit negatieve invloed op je vruchtbaarheid en daar zijn medicijnen voor om aan te komen. Deze medicijnen zijn er ook voor mensen die gewoon aan willen komen (zonder kinderwens), maar die gewoon vinden dat ze te dun of te licht zijn. Je zou dit eens na kunnen vragen bij de huisarts.

Voor een plattere buik op een makkelijke manier of om gewoon thuis te kunnen doen, zou je de voorgaande reacties eens na kunnen lezen. Hier staan inmiddels tientallen tips om gewoon in je dagelijks leven en makkelijk thuis te werken aan het krijgen van een strakkere buik.

Groetjes, Marensa

Betty, 04-06-2013
Ik ben 40 jaar doe sinds kort joggen en buikspieroefeningen. ben moeder van 3 kinderen. wil graag mijn buik weghebben. ben al op mijn eten aan letten. is het nog wel mogelijk een hele strakke buik te krijgen? Reactie infoteur, 05-06-2013
Beste Betty,

in hoeverre het mogelijk is om nog een echt strakke buik te krijgen, is volledig afhankelijk van je eigen lichaam. Je kunt het eventueel overtollige vet wel weg krijgen met sporten en door beter te eten, maar het is de vraag of je huid in staat is nog helemaal strak te trekken. Hoe ouder je bent, hoe minder de huid weer strak trekt bij het afvallen en ook drie zwangerschappen hebben waarschijnlijk gezorgd dat de huid verder is uitgerekt. Of je lichaam nog het vermogen heeft om je buik tijdens en na het afvallen helemaal strak te trekken (de huid), dat is dus eigenlijk afhankelijk van je lichaam. Dit verschilt echt per persoon.

Groetjes, Marensa

Anoniem, 16-05-2013
Hi allemaal,

Ik ben 17 jaar en weeg ong. 59/60 kilo en ben 1,72 ben zelf ook een meisje. Ik heb de tipt gelezen en wil graag van mijn love handles af en mijn buikje. ik fietste elke dag l een uur voor school heen terug en 20 min. naar mijn werk, maar ik nu geen school heb en voortaan met de trein moet. maar ik heb jaren lang kunnen eten wat ik maar wou en sinds kort komt het er aan en ik heb nu echt een buikje en bovenbenen ben ik niet tevreden alle strakke shirtjes die ik aan kon zijn nu veelste strak van 34 ben ik al naar 36/38 en ik ben er echt ontevreden over. Ik let meer op wat ik eet en probeer veel met nemen dan normaal af en toe iets tussendoor en 2x in de maand vet.
(Blijft lekker natuurlijk) maar ik wil en ouders die straks denken dat ik anorexia heb en ik wil er ook zo snel mogelijk van af en het kost natuurlijk tijd maar heeft iemand hier nog meer extra tips voor? (Ik heb wel een scheve rug dus 24/7 rugpijn en werk ls vakkenvulster)

Groetjes! Reactie infoteur, 17-05-2013
Beste Anoniem.

het is heel normaal dat je tijdens en na de puberteit aankomt, vooral als je vrouw bent. Leuk is het zeker niet, maar wel normaal. Ik wil je in ieder geval de tip meegeven om ook niet te weinig te gaan eten. Je zegt dat je minder eet, maar dit kan juist tegenwerken bij het afvallen. Het is belangrijk dat je echt minimaal 3 keer per dag eet. Als je te weinig eet, dan reageert je lichaam daarop door juist alles vast te houden wat er wel binnen komt. Je kan dus zelfs aankomen door te weinig te eten. Hou dit dus goed in de gaten.
Verder is het ook helemaal niet erg om af en toe eens vet te eten. Het is juist goed voor je als je het niet meer dan eens per week doet. Als je namelijk niet af en toe eens zou snacken, dan is de kans groter dat je 'vreetbuien' krijgt, omdat de behoefte aan vet te groot wordt. Dit vergroot ook de kans op aankomen.

Dan wat je kunt doen om extra af te vallen. Je kunt inderdaad heel veel tips halen uit de voorgaande reacties, als lopen, fietsen, zwemmen of gewoon heel vaak je buik inhouden (wat je ook op je werk kunt doen). Verder veel water drinken, op de eerste plaats omdat het gezond is en de gewichtafname aanmoedigt, maar ook omdat je er een goed gevuld gevoel van krijgt, zodat je niet tussendoor snoept. Buikspieroefeningen lijken me in jouw geval, met je rugaandoening, niet echt aan te raden. Als je altijd al last van je rug hebt, dan kun je het beter niet gaan forceren. Probeer zoveel mogelijk te trainen zonder je rug te belasten. Ja op de grond liggen en leg iets zwaars op je onderbuik. Probeer dit voorwerp omhoog te duwen met je buikspieren, en bouw het aantal keren per week op. Zo train je je buik zonder je rug te belasten. Voor je benen is het wat lastiger om te trainen zonder je rug te belasten. Misschien heb je een trap in huis? Dan kun je deze dagelijks gebruiken voor de training van je benen. Ga een aantal keren de trap op en af, en bouw ook dit aantal op per week met 1 of 2 keer. Heb je zelf geen trap in huis, dan kan je natuurlijk naar een flatgebouw in de buurt. Trappenhuizen worden niet veel meer gebruikt als er een lift is, dus je hoeft niet bang te zijn dat je heel veel mensen tegen komt. Je hoeft de trap ook niet op te rennen. Gewoon tempo is ook prima.

Heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Jeffrey, 15-05-2013
Hallo,
ik ben 20 jaar, 1,86m en weeg 86kg. ik ben ook vrij stevig. ik heb een jaar ongeveer echt slecht gegeten, maar wel meer dan voldoende gesport. hierdoor heb ik een buikje gekregen.
ik doe nu sinds 5 maanden krachttraining, 3-4 x per week. na de krachttraining doe ik nog hardlopen en fietsen van ongeveer 30 minuten per dag. er zijn ook dagen bij dat ik 4-5 uur voetbal op een dag. ik eet en drink nu 2 maanden uitstekend. ik zie wel iets resultaat. maar is het normaal dat het zo langzaam gaat? ik heb ook een holle rug. heeft dat misschien ook te maken dat mijn buik verder naar voren staat? overal heb ik spieren. benen tot schouders. maar puur mijn onderbuik word maar niet minder. als ik zo door blijf gaan, gaat dat er vanzelf af? of moet ik aanpassingen maken?

groetjes, Jeffrey Reactie infoteur, 16-05-2013
Beste Jeffrey,

zo te lezen ben je goed bezig! Ik kan me voorstellen dat je toch wel resultaat gaat merken als het gaat om de opbouw van spieren en het verbeteren van je conditie.De onderbuik is een deel van je lichaam dat eigenlijk altijd tot de zogeheten probleemzones behoort. Vrouwen hebben hier over het algemeen vaker last van dan mannen, maar ook mannen kunnen echt moeite hebben met het verminderen van een onderbuikje. Het feit dat je een holle rug hebt, zorgt er inderdaad voor dat je buik wat meer naar voren staat. Dit is gewoon jouw houding en daar kun je helemaal niks aan doen. Dat betekent niet dat je dat onderbuikje niet kan verminderen. Ik ga ervan uit dat je naar de sportschool gaat (gezien je trainingen). Misschien kun je (tijdelijk) je krachttraining afwisselen met een gerichte training voor je onderbuik. Zo besteed je niet meer tijd aan je sporten, want ik kan me voorstellen dat je vindt dat je genoeg tijd aan sport besteed, maar werk je toch aanzienlijk meer aan je buik. Je spierkracht zal niet zo snel afnemen dat je meteen verslapping ziet in je armen of benen als je tijdelijk minder aan krachttraining doet. Wat je ook kunt doen, is je buik proberen in te houden tijdens het hardlopen en fietsen. Bij krachttraining span je vaak al vanzelf je buikspieren ook aan, al gaat het dan vaak om de bovenbuikspieren.
Gewone buikspieroefeningen (thuis) kunnen wellicht problemen voor je rug opleveren, omdat je een holle rug hebt. Het steeds omhoog bewegen kan dan een negatief effect op je rug hebben, al hoeft dit niet. Een andere optie is dan om plat op de grond te gaan liggen, op je rug, en iets zwaars op je onderbuik te leggen. Probeer dit voorwerp (denk aan boeken of een halter) omhoog te drukken door je onderbuikspieren aan te spannen. Je moet er wel vanuit gaan dan het resultaat wat langer op zich kan laten wachten, omdat het om een probleemzone gaat, maar binnen 3-4 maanden zou je zeker resultaat moeten zien!

Succes!

Groetjes, Marensa

Anoniem, 07-05-2013
Ik ben 13. 1 meter 65 lang en 47 kilo, als ik nu mijn buiskpieroefeningen gaan doen, blijf je dan geen vetrollen zien? Reactie infoteur, 09-05-2013
Beste Anoniem,

je hebt een heel goed gewischt voor je leeftijd en lengte, dus dat betekent dat je eigenlijk niet veel vet hebt om weg te moeten werken met buikspieroefeningen. Ik ga er vanuit dat je een meisje bent (al kan ik dat niet zeker weten), maar in dat geval moet je er ook rekening mee houden dat je in de puberteit een buikje krijgt. Dit is omdat de baarmoeder beter zichtbaar wordt in de puberteit en dit zal je altijd blijven houden als volwassene. Als je toch een beetje vetrolletjes hebt, dan kun je deze goed wegkrijgen met buikspieroefeningen, maar ook met zwemmen en (hard)lopen. Daarbij moet je er rekening mee houden dat je misschien nog wel een groeimoment krijgt. Je kan in een korte tijd nog makkelijk een paar centimeters groeien. Hierdoor wordt je als vanzelf ook slanker. Let er zeker op dat je niet te licht wordt hoor, want dat gaat ten koste van je lichamelijke en geestelijke ontwikkeling.

Heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Johnny, 01-05-2013
Hallo,

Ik train 4 dagen per week, doe 1 uur cardio/hardlopen en daarna 75 minuten en krachttraining. Ik eet 3 keer per dag en eet geen vettig eten. Bij mijn bovenlichaam zie ik resultaat en veel spieren ontwikkelen. Maar mijn onderbuik en de zij kant rondom mijn heupen wilt gewoon niet verdwijnen. Daar zit nog steeds vet.
Wat kan het probleem zijn. Fitness al sinds januari 2013.

Alvast bedankt,

Johnny Reactie infoteur, 03-05-2013
Beste Johnny,

je bent goed bezig! Dus aan je inzet ligt het zeker niet. Het is voor mij zo moeilijk te bepalen waar het probleem dan wel in zit. Het kan op de eerste plaats zijn dat je al wat meer vet dan gemiddeld op je heupen en onderbuik had, waardoor het langer duurt om hier een goed resultaat te zien. Als daar al wat meer vet zat, dan kan het zijn dat de spieren onder het vet wel aan het ontwikkelen zijn, maar dat je dit pas gaat zien als al het vet wat er nog voor zit langzaamaan verdwijnt. Hier gaat wat tijd overheen.
Het kan ook zijn dat je onvoldoende gericht traint op die probleemzones. Bij normaal hardlopen train je vooral je benen en voor een kleiner deel je rug. Aan je buik en heupen wordt in mindere mate aandacht besteed. Je kunt eens proberen tijdens het hardlopen je buik in te houden. In het begin is dit wat lastig, omdat je je op twee dingen tegelijk moet concentreren, maar na verloop van tijd gaat het eigenlijk vanzelf. Je traint dan je onderbuik extra tijdens het hardlopen. Je heupen worden extra aangepakt door je bilspieren goed te trainen. Hier kun je in de krachttraining weer meer rekening mee houden. Richt je wat meer op je bilspieren, en je heupen worden direct ook extra aangepakt met een goede training.

Ik hoop dat het je zo lukt om ook die probleemzones aan te pakken. Succes!

Groetjes, Marensa

Esje, 28-04-2013
Hallo,

Ik wil Eem plattere buik, hoe kan ik dat het beste krijgen:) Me buik lijkt net een bolletje dus wil hem graag platter hebben voor ik in aug op vakantie ga:)

Dank je wel alvast Reactie infoteur, 29-04-2013
Hallo Esje,

ik ken je gewicht, je leeftijd en lengte niet, waardoor het wat lastiger is om je passend advies te geven. Zwemmen, lopen en fietsen zijn erg goed, zeker als je tijdens het sporten je buik probeert in te houden. Je buik inhouden zo vaak als je eraan denkt, helpt in elk geval al om je buikspieren steviger te maken en je buik platter te maken. Verder zou ik je aanraden om alle reacties (of eigenlijk vooral de antwoorden daarop) eens goed te lezen. Hier staan ontzettend veel tips in die jij ook kunt gebruiken. Daarbij kun je dan zelf ook kijken naar eventueel overeenkomstige leeftijd en lengte/gewicht.

Groetjes, Marensa

Meisjee, 27-04-2013
Ik ben een meisje van 13. Ik ben 1.70 lang en weeg 47 kilo. Ik wil graag afvallen maar weet niet hoe. Ik eet normaal, sport ongeveer 7 uur in de week, en loop elke dag een uurtje hard. Kan iemand mij helpen echt af te vallen? Groetjes Reactie infoteur, 29-04-2013
Beste Meisjee,

Je hebt een BMI van iets meer dan 16. Dat betekent dat je gewicht goed is, en dichterbij te dun dan te dik is. Zeker omdat je in je puberteit zit, is het niet de bedoeling dat je ondergewicht hebt, wat je wel zou krijgen als je meer gewicht verliest. Je wordt dan veel te licht voor je lengte en dat heeft een slechte invloed op je ontwikkeling, zowel lichamelijk als geestelijk. Ik denk ook dat dit de reden is dat je niet afvalt. Je doet alles goed om eventueel af te vallen. Je sport veel, je eet gezond. Dat zijn de dingen die je nodig hebt om af te vallen. Waarschijnlijk val jij niet af, omdat je al tegen ondergewicht aan zit. Je lichaam heeft niks meer aan vet om af te kunnen vallen. Als je op een extreme manier zou gaan afvallen, dan gaat dit ten koste van je organen, omdat het toch ergens vandaan moet komen. Blijf gewoon lekker sporten en gezond (en regelmatig) eten. Dan hou je een mooi gewicht.

Groetjes, Marensa

Ramona, 25-04-2013
Hoi allemaal,
ik ben 31 jaar en heb 2 kinderen, een van 9 en een van bijna 8. ik heb nooit na de bevallingen gesport, dus heb ook wel en flubberbuikje. ik vind mijn gewicht prima (67 kl, en ik ben 1,69 lang). ik doe 6x per week ongeveer 7km hardlopen/lopen, ik ben nog in de opbouw, daarbij ben ik bezig met buikspieroefeningen. ik merk wel aan mezelf dat ik steeds meer conditie krijg, zie mijn lichaam ook een klein beetje veranderen. ik probeer genoeg eiwitten te eten, en gezonder te eten. ik vroeg me alleen af hoelang het duurt voordat ik echt resultaat zie! Groetjes Ramona Reactie infoteur, 29-04-2013
Hoi Ramona,

je bent al goed bezig hoor. Het is inderdaad zo dat je een mooi gewicht hebt voor je lengte, dus je bent zeker niet te dik of te zwaar. Vaak is het moeilijker om een strakker figuur te krijgen als je kinderen hebt gekregen. Dit kan ervoor zorgen dat het wat langer duurt voor je echt goed resultaat gaat zien. Als je je gewoon aan het sportschema houdt waar je nu mee bezig bent, dan moet je na een maand of 3 a 4 zeker al een duidelijk resultaat gaan zien. Eiwitten helpen inderdaad ook heel goed bij het verbeteren van conditie, het afvallen en het beperken van eten. Eiwitten worden minder snel afgebroken in je lichaam, waardoor je langer een vol gevoel hebt. Daarnaast zijn het bouwstoffen voor je spieren, waardoor deze de mogelijkheid hebben goed te groeien en sterker te worden. Juist omdat je al een goed gewicht hebt, zal je misschien in gewicht niet veel afvallen, omdat het overtollige vet wat je hebt wordt omgezet in spiermassa, maar aan je figuur zal je het zeker gaan zien als je zo doorgaat!

Heel veel succes!

Groetjes, Marensa

Mandy, 24-04-2013
Hallo,

Ik ben 26 jaar en ben sinds twee maanden gaan sporten. Ik probeer drie keer in de week hard te lopen, en oefeningen thuis te doen. Door het hardlopen merk ik wonderlijk genoeg al verschil! Ik was nooit sportief, maar ik zie nu duidelijk verschil met twee maanden terug. Maar ik heb al heel mijn leven een klein buikje onder de navel. Mijn vraag, in hoeverre is dit een 'familiekwaaltje'? Of kan ik dit echt helemaal weg trainen? Het buikje is al minder, alleen ik vroeg me af wat haalbaar is? Een platte buik?
En heb je meer tips om dat deel te trainen?

Bedankt! Super artikel! Reactie infoteur, 29-04-2013
Hoi Mandy,

allereerst natuurlijk bedankt voor je compliment over het artikel. Daar ben ik blij mee!

Of je buikje een familiekwaaltje is, is moeilijk te zeggen. Dit zie je eigenlijk zelf het beste. Kijk dan vooral naar je moeder, je oma aan moeders kant en eventueel zussen van je moeder. Als zij (bijna) allemaal een klein onderbuikje hebben, dan kun je er zeker vanuit gaan dat het een familietrekje is. Dat betekent dan ook direct dat het lastiger is om het goed weg te werken, omdat het onderdeel uit maakt van de basis van je lichaamsbouw.
Als vrouw heb je eigenlijk altijd wel te maken met een (heel) klein onderbuikje, omdat de baarmoeder zich daar bevindt. Hoe hard je ook sport, en hoe slank je ook bent, die zie je altijd en dat is heel normaal. Het is ook niet goed om te proberen dat weg te werken, wat dat kan eigenlijk alleen in combinatie met extreem afvallen en dat gaat ten koste van onder meer je organen. Dus, een klein onderbuikje hou je altijd. Bij vrouwen die een heel platte buik lijken te hebben is dit ook vaak alleen het geval als je ze van voren bekijkt. Als je vanaf de zijkant kijkt, zie je toch dat kleine onderbuikje zitten. Dat is normaal voor vrouwen.

Als je een beetje vet op je onderbuik hebt, zoals jij omschrijft, dan is het goed om te zwemmen (gewoon schoolslag) en daarbij je buik proberen in te houden. Dat is niet makkelijk, maar wel heel effectief. Een misschien iets gekkere manier is het doen van de handstand (als je dat kan) met je handen zo ver mogelijk van de deur/muur af, zodat je in een wat grotere boog tegen een deur of muur staat. Blijf zo even staan en span je buikspieren aan. In het bijzonder trekken dan je onderbuikspieren aan. Tot slot, wat ook heel goed is om speciaal je onderbuik aan te pakken, is wat gewichtjes te kopen voor om je benen. Je hebt speciale riempjes die je om je enkels kunt doen met gewichten erin, waardoor je benen zwaarder zijn. Deze zijn eigenlijk bedoeld om de benen extra te trainen tijdens het lopen, maar je kunt ze ook voor je buik goed gebruiken. Ga plat op de grond liggen met de gewichten om je enkels en til je hielen ongeveer 10 cm van de grond. Hoe dit 10 seconden vast en laat je voeten dan 10 seconden op de grond rusten, voor je ze weer 10 seconden omhoog houdt. Het is heel zwaar, maar het werkt ook echt heel goed.

Succes!

Groetjes, Marensa

Marensa (310 artikelen)
Laatste update: 31-10-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.