Omgaan met stress: Ontstressen

Onderzoekers schatten dat ruim 75% van alle bezoeken aan de huisarts op één of andere manier met stress te maken hebben. Het hele lichaam ondervindt hier hinder van. Gelukkig bestaan er tal van technieken en methodes die ons kunnen helpen om de stress doeltreffend aan te pakken. Hierbij een aantal manieren om de stress uit je lichaam en geest te verjagen!

Yoga

Tweeduizend jaar geleden omschreef de wijsgeer Patanjali yoga als een techniek om lichaam en geest in evenwicht te brengen met de ziel. De aantrekkingskracht van Yoga in het Westen zit volgens de yogi in de combinatie van de enerzijds fysieke bezigheid en anderzijds in een bewustwordingsproces. Volgens de yogi bestaat ons lichaam, geest en ziel die eigenlijk gezondheid, kennis en innerlijke rust als behoeft hebben. Op psychologisch vlak verbeterd yoga de concentratie en brengt het de geest tot rust en de emoties in evenwicht. Op fysische gebied zorgen yogaoefeningen voor een spierversterking, lenigheid en een verbetering van de bloedsomloop. Yoga ontspant je lichaam en geest, het geeft je ook energie om ons stressvolle en moderne leven aan te kunnen.

Reflexologie

De reflexologie werd verfijnd als behandeling in de 20ste eeuw door de Amerikaanse arts Fitzgerald. Deze verdeelde het lichaam in tien energiezones, vijf aan iedere kant van de wervelkolom. Iedere zone komt overeen met een bepaald gebied op de voetzool of handpalm. Een bepaalde druk op die de reflexzones stimuleert de overeenkomstige lichaamsfunctie. Op die manier herstelt of onderhoudt reflexologie de energie doorstroming in het volledige lichaam. Dit is een belangrijk gegeven want energieblokkades veroorzaken ziektes en stress.

Er is een grotere toepassing van voetreflexologie dan van handreflexologie, dit heeft als reden dat er een grotere gevoeligheid in de voetzool zit. Met de top van de duim of een maat gemaakt hulpstuk wordt er druk uitgeoefend op specifieke punten in de voet.

Acupunctuur

Acupunctuur komt verder uit de Chinese geneeskunde en is opgebouwd op de overtuiging dat je lichaamsenergie door het lichaam circuleert in verschillende meridianen of banen. Ieder orgaan heeft zijn eigen meridiaan. In een gezonde situatie is de energie in evenwicht. Als het natuurlijke evenwicht verstoord wordt zal dit normaal gesproken zichzelf herstellen. Als het niet lukt kan acupunctuur een oplossing zijn.

Op bepaalde punten op de meridianen worden naalden in het lichaam geprikt, soms worden de punten van de naalden verwarmd of elektrisch gestimuleerd. De moderne wetenschappelijke vergelijking is dat het prikken van naalden in acupunctuurpunten het zenuwstel stimuleert om zo chemische stoffen vrij te stellen. Door specifieke punten te kiezen kan men de vrijstelling stimuleren van ontspannende stoffen.

Sofrologie

Sofrologie was initieel een wetenschappelijke school voor de studie van het bewustzijn. De school werd in 1960 opgericht door de Spaanse neuropsychiater Alfonso Caycedo. De school is geëvolueerd naar een methode om iedereen bewust te maken van het evenwicht tussen lichaam en geest en om een toestand van harmonie te bereiken. In de sofrologie worden westerse relaxatietechnieken en oosterse meditatietechnieken gecombineerd. Op die manier wordt men zich bewuster van zijn lichaam en beheerst men ook beter zijn emoties.

De sofroloog gebruikt een zachte monotone stem om ontspanning te brengen en het bewustzijnsniveau te veranderen. Dit geeft de persoon de mogelijk om zich te bevrijden van iedere vorm van onder andere rationaliteit, vooroordelen en zorgen. Door de relaxatie wordt hij er zich van bewust dat hij over de mogelijkheid beschikt om een actieve rol te spelen in zijn eigen bestaan. Op dit sofriliminaal bewustzijnsniveau wordt de rest van de sessie afgewerkt . Dit kan door bijvoorbeeld een dynamische relaxatie of door technieken die het toelaten om de capaciteiten van het bewustzijn te ontwikkelen. Belangrijk hier is om de vaardigheid te ontwikkelen om het positieve in ons bestaan waar te nemen.

Mindfulness

Mindfulness komt verder uit de Boeddhistische meditatietechnieken. De uitvoerder leert te leren leven in het hier en nu in plaats van steeds toe te leven naar streefdoelen die ver in de toekomst liggen. Stress in een onvermijdelijk iets maar de gevolgen bepaal je zelf door de manier waarop je er mee omgaat. Mindfulness leert je hoe je dit door middel van oefeningen zelf in handen kan nemen.

Een training duurt 8 weken, in deze periode wordt je bewust van jezelf. Daarna volgen yoga en meditatieoefeningen. Er wordt ook aandacht geschonken aan communicatie, zelfacceptatie, je leert je gedachten te relativeren en om te gaan met negatieve gevoelens. Je gaat hier opzoek naar geluk en de kwaliteit van het leven.

Shiatsu

Shiatsu is een massagetechniek die al meer dan 2000 jaar bestaat. Bij deze techniek wordt er met de vingers, duimmuis,ellebogen, knieën en voeten druk uitgeoefend op bepaalde punten van het lichaam. De circulatie van de vitale energie verloopt bij stress minder efficiënt, door middel van massage zal deze opnieuw beter circuleren en het gevoel van spanning en angst laten afnemen en laten verdwijnen.

Een shiatsumassage wordt uitgevoerd op een soort van matras die op de grond ligt en er wordt geen gebruik gemaakt van massageolie. Je kan hier ook gewoon je kleren aanhouden en je draagt dan ook best iets als een legging met een strak T-shirt. Een sessie duurt ongeveer 45 tot 60 minuten. Er bestaat ook stoelshiatsu, dit is een verkorte versie van een kwartier en is ideaal voor bijvoorbeeld op kantoor!

Positief denken

De techniek van positief denken komt verder uit de vaststelling dat onze geest een grotere kracht bezit dan we denken en dat een mentaal beeld sterker is dan de logica van redenering. Ons brein neemt een bepaald beeld aan als waarheid, daarom is het ook nuttig om onze verbeelding in bepaalde banen te leiden en positief te doen zijn. Zo slagen we er in om positief te denken en toch niet onrealistisch te worden. Door positief denken hebben we ook meer kracht om het op te nemen tegen moeilijke situaties.

Door ontkenningen te vermijden daalt in het onderbewustzijn een negatieve gedachte of angst rond. Daarom kan je beter positief denken. Aan de basis hiervan ligt de zogenaamde Couétechniek, deze heeft de mogelijkheid van autosuggestie aangetoond en kan door iedereen worden toegepast.

Qi Gongballen

Meer dan 2000 jaar geleden oefenden de Chinezen al met Qi Gongballen, dit is een methode om te ontstressen zonder er zelf bij stil te staan. Deze ballen worden verkocht in winkels met Aziatische producten. Ze worden steeds verkocht in een kistje per 2 en zijn vervaardigd uit nuwasteen of jade. Er worden ook metalen ballen met een hoge en een lage klank verkocht. Volgens de Chinezen hebben alle mensen van nature uit twee grondtonen. De klanken van de Qi Gongballen passen zich aan aan de grondtonen van de gebruiker, daarom is het ook belangrijk dat iedere gebruiker een eigen zetje heeft.

Je neemt de twee ballen in een hand en je wisselt ze constant van plaats met de vingertoppen. De onderste bal breng je naar de handpalm en de laat je intussen naar de vingertoppen glijden. Deze herhaaldelijke beweging prikkelt je zenuwuiteinden en doet de levensenergie stromen waardoor u tot rust komt. Het regelmatige getik van de ballen helpt ook voor een betere concentratie.
© 2008 - 2024 Beth, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Massages - ontspanning en verfrissingEen massage geeft de gelegenheid om even volledig te ontspannen. Zowel fysiek als psychisch gezien heeft een massage vaa…
Energie volgens de traditionele Japanse geneeskunstEnergie ligt net zoals bij de Chinezen aan de grondslag van alles wat bestaat. Om de circulatie van de levensenergie te…
Wat is een shiatsu stoelmassage en hoe werkt het?Wat is een shiatsu stoelmassage en hoe werkt het?Shiatsu is een behandelmethode die raakvlakken heeft met acupunctuur, maar in tegenstelling tot die behandelmethode niet…
Wat is Shiatsu?Wat is Shiatsu?Voor de een bekend en voor de ander zegt het niets. Shiatsu is kortweg een manuele behandelmethode die zijn oorsprong vi…

Top 5 tips voor een strakke, platte buikTop 5 tips voor een strakke, platte buikDe Nederlanders worden steviger, veel steviger. Mannen geven minder om hun figuur en gewicht dan vrouwen. Voor mannen is…
Geheugen- en concentratietipsDat onze hersenen, net zoals de rest van ons lichaam niet aan veroudering ontkomt is normaal. Dit begint al rond de leef…
Beth (18 artikelen)
Gepubliceerd: 17-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.