Geheugen- en concentratietips

Dat onze hersenen, net zoals de rest van ons lichaam niet aan veroudering ontkomt is normaal. Dit begint al rond de leeftijd van 25 jaar maar er zijn heel wat alternatieven om de gevolgen hiervan in te perken. Mensen die hun hersenen regelmatig aan het werk zetten gaan deze aftakeling tegen en bouwen zo een soort van alternatieve netwerken van zenuwcellen op.

Sporten

Bij sporten worden de hersenen gestimuleerd door de lichaamsbeweging. Sporten heeft vooral een gunstig effect op de vaardigheden die een beroep doen op het plannen en het bedenken van strategieën. Voldoende beweging houdt ook het hart en bloedvaten gezond en zorgen op die manier voor de voedingsstoffen voor onze hersenen. Je zal ook merken dat als je na een lange werk- of schooldag een eindje gaat lopen of fietsen, je ontspannen bent en je beter kan concentreren.

Lijnzaad en vis

Vermijd verzadigde vetten, hierdoor slibben bloedvaten dicht en breng je je bloedcirculatie in het gedrang. Dit betekent dat we minder voedingsstoffen aanbrengen. Vetten die ons brein wel nodig heeft zijn onverzadigde vetten, deze vinden we onder andere terug in zalm, makreel, sardines, haring en lijnzaad. Probeer om één of twee keer per week vette vis te eten en meng lijnzaad onder je ontbijtgranen.

Vitamine B

Voorkom een gebrek aan vitamine B, ze zijn niet enkel de belangrijkste bouwstenen van ons lichaam, ze zijn ook nodig om goed gebruik te kunnen maken van verschillende vaardigheden van ons geheugen. Tekorten kunnen zich voor doen als je teveel alcohol gebruikt of een onevenwichtige voeding hebt. Te weinig vitamine B1 kunnen een vertraging van reactie geven en leiden tot het syndroom van Korsakov. Dit syndroom heeft als hoofdkenmerken geheugenstoornissen en oriëntatieproblemen. Een tekort van vitamine B2 werkt stress in de hand en B12 veroorzaakt geeft verwardheid en wordt wel eens vernoemd als een oorzaak van dementie. Ook vegetariërs lopen hier een verhoogd risico omdat vitamine B12 enkel voorkomt in dierlijke producten. Zorg ook dat er genoeg foliumzuur aanwezig is in je lichaam.

Water

Drink voldoende water, maar uitdroging is erg bedreigend voor de hersenen. Anderhalve liter per dag is een minimum vereiste. Koffie, thee en alcohol komen niet aanmerken om de vochtaanvoer te vergroten, ze werken zelfs vochtafdrijvend. Het is zelfs zo dat als je hoofdpijn en dorst hebt, je waarschijnlijk al een vochttekort hebt. Er treden dan ook snel verwardheid en aandachtsproblemen op, je zal ook merken dat je kortetermijngeheugen je in de steek laat.

Slaap

Slaap voldoende en goed want te weinig slaap heeft een grote invloed op onze hersenen. Het kortetermijngeheugen laat steken vallen. Denkprocessen verlopen trager en we zijn niet helder van geest. Deze problemen zijn makkelijk te voorkomen, drink voor het slapen gaan niets met cafeïne in en drink geen slaapmutsje, we voelen ons wel slaperig maar een diepere slaap wordt onderdrukt. Beweeg voldoende, maar doe dit minstens drie uur voor het slapen gaan. Houdt ook de temperatuur in de slaapkamer laag, zo heeft je lichaam ís nacht kans om af te koelen.

Chaos

Je kan ook best chaos in je hoofd vermijden. Chaos in je werk is gelijk aan chaos in je hoofd. Door ordelijk te zijn zal je ook de dingen die je wil onthouden beter kunnen onthouden. Dit wil niet zeggen dat er niets op je bureau mag liggen, het wil wel zeggen dat je je ervaringen en gedachten kan ordenen en zo de belangrijke ervaringen absorberen. Bij het maken van een grote taak kan je deze ook best opsplitsen en aan stuk tegelijk werken. Zo kan je alles vanop de nodige afstand bekijken. Door systematisch te werk te gaan gebruik je je geheugen optimaal!

Gifstoffen

Adem zo weinig mogelijk gifstoffen in, ze brengen de werken van je hersenen in het gedrang!

Stress

Stress heeft een slechte invloed op je hersenen en vooral op ons geheugen! We kunnen enkel iets onthouden als onze hersenen er ontvankelijk voor zijn anders kan de nieuwe informatie er niet in opgeslagen worden. Het is ook normaal dat als je je depressief voelt je hersenen minder informatie zullen absorberen.

Zintuigen

Hou je zintuigen alert, want hoe je het ook draait of keert bij de meeste mensen zijn het deze die er als eerste op achteruit gaan. Gelukkig zijn er tal van hulpmiddelen waar we kunnen op terugvallen, maak hier dan ook zoveel mogelijk gebruik van want zwakkere zintuigen maken het je moeilijker om de informatie op te pikken en zo zal je misschien wel een stuk missen van iets wat je erg interesseert.

Herhaling

Als je graag iets wil leren, is het ook belangrijk dit regelmatig te herhalen. Maar echt studeren is meer dan enkel herhalen. Het is zo dat hoe meer items je kan dan koppelen in uw brein, hoe beter je dit ook zal kunnen onthouden. Daarom kan je naast een bepaalde cursus misschien ook een boek lezen over dit onderwerp of met andere mensen hierover praten en van gedachten wisselen.

Éen ding tegelijk

Probeer één ding op het zelfde moment te doen, als we met teveel dingen bezig zijn komen we in de problemen met ons kortetermijngeheugen!

Levenslange studie

De beste stimulatie voor je hersenen is studeren. Daarom hoeft dit niet meteen een zware cursus te zijn, maar een nieuwe taal, een computercursus, kooklessen zijn even nuttig. Blijf dus ook na je schooltijd doorgaan met studeren.

Ezelsbruggetjes

Het gebruik van ezelsbruggetjes zijn helemaal geen schande als ze je kunnen helpen om bepaalde dingen makkelijker te onthouden. Ezelsbruggetjes zijn ook geen trucjes maar aanknopingspunten naar items in uw geheugen.
© 2008 - 2024 Beth, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Train je geheugenTrain je geheugenVind je het moeilijk om namen te onthouden? Of ben je alweer een belangrijke afspraak vergeten? Soms lijkt het wel alsof…
Het brein: Neocortex; zoogdierenbrein en reptielenbreinHet brein: Neocortex; zoogdierenbrein en reptielenbreinOns brein is complex en bestaat uit een aantal structuren. We onderscheiden drie lagen: de neocortex, het zoogdierenbrei…
Vergeetachtig of een slecht geheugen? Train uw geheugen!Vergeetachtig of een slecht geheugen? Train uw geheugen!Vergeetachtig of geheugenverlies. Dingen vergeten of niet goed kunnen onthouden. Verstrooidheid... Hebt u moeite om ding…

Omgaan met stress: OntstressenOnderzoekers schatten dat ruim 75% van alle bezoeken aan de huisarts op één of andere manier met stress te maken hebben.…
Oog laser behandeling - Tegen welke aandoeningen helpt het?Oog laser behandeling - Tegen welke aandoeningen helpt het?Ooglaser behandeling is een uniek waardevolle behandeling, maar het is alleen nuttig voor bepaalde, specifieke kwalen. B…
Beth (18 artikelen)
Gepubliceerd: 16-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.