Oog laser behandeling - Tegen welke aandoeningen helpt het?

Oog laser behandeling - Tegen welke aandoeningen helpt het? Ooglaser behandeling is een uniek waardevolle behandeling, maar het is alleen nuttig voor bepaalde, specifieke kwalen. Bij een laser behandeling bestuurt een bekwaam arts de laser (licht versterking door gestimuleerde uitzending van straling), waarmee hij de gedeeltes in het oog die het nodig hebben bewerkt en vormt. De laser past het oog aan, of bewerkt beschadigde bloedvaatjes, maar bepaalde specifieke kwalen geneest het ook weer niet.

Inleiding

Het onderstaande artikel is slechts informatief bedoelt en dient ter ondersteuning en beeldvorming. Voortschrijdend inzicht kan er voor zorgen dat er nieuwe ontwikkelingen ontstaan. Raadpleeg daarom altijd een specialist of arts voor verdere informatie en uitleg.

Ziektes van het oogvlies

Wanneer het netvlies schade heeft opgelopen in de vorm van scheurtjes of gaatjes, zou een laser behandeling erg effectief kunnen zijn. Grote beschadigingen aan het netvlies, waarbij bijvoorbeeld het netvlies is losgeraakt van de rest van het oog, zijn echter niet te behandelen en bied de laser behandeling geen soelaas.

Glaucoom

Glaucoom is een aandoening die de optische zenuw van het oog beïnvloedt. Het zorgt ervoor dat het gezichtsvermogen met grote stappen achteruit gaat. Indien het ontdekt wordt in een vroegtijdig stadium, kan een ooglaser behandeling bijdragen aan de genezing van deze aandoening.

Maculadegeneratie (MD)

MD beïnvloedt het kleine centrale gedeelte van het oogvlies en kan zich op twee manieren manifesteren. Namelijk in de “droge” en in de natte vorm. De droge vorm komt, daarbij gezegd, wel veel vaker voor. De droge MD is niet te behandelen met een ooglaser behandeling, terwijl natte MD wel goed te behandelen is. Wanneer de bloedvaatjes in de Macula bloed lekken of beschadigd raken, kunnen door middel van de laser techniek de bloedvaatjes gesloten worden zodat het bloeden ook stopt.

Diabetisch Retinopathie

Diabetisch Retinopathie is een kwaal die zich ontwikkelt als gevolg van (een slecht behandelde) suikerziekte. De slecht behandelde suikerziekte resulteert zich in een abnormale groei, of lekkend vloeistof, van de bloedvaatjes in het oog. Ooglaser behandeling kan deze ongewenste groei vertragen of in het gunstige geval een halt toe roepen.

Cataract

Cataract, oftewel grijze staar, vertroebelt de lens die het oog bedekt. Een ooglaser behandeling helpt niet bij cataract. Een ooglaser behandeling kan wel nuttig zijn nadat de cataract operatief verwijdert is. De vervangende lens die over het oog wordt geplaatst kan soms namelijk ook troebel worden. Door een klein gaatje in de lens te maken, dat het licht doorlaat, kan de troebelheid verminderd worden.

Conclusie

Ooglaser behandeling heeft bewezen een ingreep te zijn met veel potentiële voordelen, maar net als bij elke behandeling, moet men de mogelijkheden en onmogelijkheden van deze behandeling goed beseffen. Dit artikel is slechts een korte beschrijving en kan, voor u, in de gehele context onduidelijkheden bevatten. Ook is men in het ene land meer gespecialiseerd in ooglaser behandeling dan in het andere land. Daarnaast maakt men continu progressie op wetenschappelijk gebied.

Neem dan ook altijd contact op met een specialist voor meer informatie en/of een afspraak.
© 2008 - 2024 Emen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Laser oogbehandelingEen operatieve ooglaser behandeling wordt toegepast voor het verhelpen van bijziendheid, hypermetropie en astigmatisme.…
Ogen laten laseren als alternatief voor een brilHet dragen van een bril of lenzen kan vaak vervelend zijn. Brillen kunnen breken of kwijtraken en lenzen kunnen irritere…
Ooglaseren: Welke methoden en hoe duur?Ooglaseren: Welke methoden en hoe duur?Door uw ogen te laten laseren bent u eindelijk af van lenzen en brillen. Hier vindt u een overzicht van de bekendste oog…
OoglaserbehandelingNiet goed kunnen zien is vervelend en dat je daardoor een bril of contactlenzen moet dragen maakt het vaak niet dragelij…

Geheugen- en concentratietipsDat onze hersenen, net zoals de rest van ons lichaam niet aan veroudering ontkomt is normaal. Dit begint al rond de leef…
Anticonceptiepil top 10Anticonceptiepil top 10De anticonceptie pil staat bovenaan het lijstje met meest gebruikte anticonceptie middelen. Er zijn diverse anticoncepti…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: HebiFot, Pixabay
  • London Vision Clinic
Emen (43 artikelen)
Laatste update: 01-09-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.