Vergeetachtig of een slecht geheugen? Train uw geheugen!

Vergeetachtig of een slecht geheugen? Train uw geheugen! Vergeetachtig of geheugenverlies. Dingen vergeten of niet goed kunnen onthouden. Verstrooidheid... Hebt u moeite om dingen te onthouden zoals verjaardagen en afspraken? Of u bent altijd spullen kwijt? Kunt u geen gezichten of namen onthouden? Deze dingen worden geregeld door ons geheugen, en dat wordt weer geregeld door onze hersenen. Als u vergeetachtig of verstrooid bent, kunt u er iets tegen doen door middel van training. Hoe? Vergeetachtigheid of een beetje aan geheugenverlies lijden is een lastige ‘kwaal’. Opeens ben je iemands naam vergeten, of je vertelt dingen tweemaal, of je haalt dingen door elkaar. Allemaal zaken die door ons geheugen geregeld worden. Maar ook waar je huissleutels hebt neergelegd, op welk huisnummer iemand woont of op welke datum je vrienden jarig zijn. Al dit soort dingen worden door onze hersenen geregeld. Vergeetachtigheid wordt vaak geassocieerd met ouderdom en het is waar dat oudere mensen vaker vergeetachtig worden, maar ook jonge mensen kunnen vergeetachtig of verstrooid zijn. In dit artikel gaat het over gewone vergeetachtigheid, en niet over ernstige vormen. De hersenen kunnen namelijk als het ware getraind worden om fitter te blijven. Met oefeningen is aangetoond dat vergeetachtigheid minder kan worden. Houd uw geheugen in vorm door middel van oefeningen voor het geheugen.

Geheugen in vorm houden. Ik ben vergeten hoe je dat doet.

Als u oefeningen doet zult u in elk geval niet snel vergeten hoe u deze oefeningen moet doen. Om dingen beter te kunnen onthouden zijn ezelsbruggetjes een goed voorbeeld van een methode om iets beter te kunnen onthouden. Als u bijvoorbeeld een naam wilt onthouden, probeer de naam dan in een fotobeeldje om te zetten in uw hoofd. Bij een naam als ‘Pietersen’ zal dat moeilijk zijn, maar bij een naam als ‘Bakker’ zal het gemakkelijk zijn. In het geval van iemand met de naam Bakker stelt u zich dan voor dat u de persoon met de achternaam Bakker voor u ziet als een bakker in een bakkerij. Visualiseer ook brood en een bakkersmuts erbij. Probeer ook de geur van vers gebakken brood voor de geest te halen. Zet zo mogelijk al uw zintuigen in om de naam te onthouden. De volgende keer dat u mijnneer of mevrouw Bakker tegenkomt, herinnert u zich vrijwel zeker hun achternaam omdat u het plaatje van de bakker weer voor u ziet. Uw zintuigen hebben u geholpen om de naam te herinneren via meerdere prikkels of kanalen.
Zo kunnen er (ook) ezelsbruggetjes bedacht worden voor uw pincode, telefoonnummers, huisnummers, straatnamen, jaartallen, enzovoorts. Getallen worden beter in twee of drietallen onthouden, dan per stuk. Dus als u een getal van 6 cijfers onthouden moet (bijvoorbeeld een telefoonnummer) hak het totaal dan in twee getallen van 3 cijfers per getal of in drie getallen van elk 2 cijfers. Dan onthoud u het beter. U kunt ook ezelsbruggetjes voor getallen bedenken, zoals bijvoorbeeld voor de getallen in nummerborden. De letters in het nummerbord koppelt u aan woorden die met die letters beginnen. Boorbeeld: VK wordt ‘veel koeien’. Stel ik zou dit fictieve nummerbord moeten onthouden en ik heb geen pen en papier bij me: VK 32 GM. Ik probeer als ezelsbruggetje dan een zin van deze 'code' te maken: Veel Koeien geven 32 Glazen Melk.

  • V = veel,
  • K = koeien,
  • 32 = 32,
  • G = glazen,
  • M = melk.

Na een keer de zin bedacht te hebben kan ik het nummerbord al zonder problemen herinneren. Wel oppassen dat u de zin die u bedacht heeft niet vergeet. De zin een paar keer herhalen, zorgt er voor dat de zin in meer of mindere mate in uw geheugen geprent wordt. De inprenting is nog succesvoller als u voor u probeer te zien dat er veel koeien zijn, die 32 glazen melk geproduceerd hebben. Zet de glazen melk in uw gedachten in drie rijen van tien, + 2 losse glazen.
Op die manier heb ik meer kans later het nummerbord te kunnen herinneren. We onthouden zaken makkelijker als we verbanden kunnen leggen.

Hoe legt het geheugen informatie vast?

Het geheugen slaat informatie op via verschillende kanalen, maar eigenlijk altijd met behulp van de zintuigen.
  • Spreken
  • Luisteren
  • Zien
  • Ruiken
  • Proeven
  • Voelen

In je hersenen komen allerlei prikkels binnen als je informatie probeert te onthouden. Je korte termijn geheugen kan veel informatie opnemen, maar is het ook snel weer kwijt. Je kunt het vergelijken met een groot reservoir met een afvoer. Er kan veel in, maar vrij snel loopt het ook weer af. Je lange termijngeheugen werkt misschien als een soort zeef die de belangrijkste informatie eruit probeert te zeven en dat probeert vast te houden. Kleine stukjes informatie zakken door de gaatjes van de zeef weg. Je moet ze een paar keer door de zeef gooien, dan heb je alles onthouden. Dit is natuurlijk maar beeldspraak, maar u krijgt een indruk hoe het geheugen ongeveer werkt.

Dingen onthouden of vergeten, hoe?

Je zou misschien kunnen zeggen dat hoe meer zintuigen je kunt inzetten, hoe groter de kans dat je iets onthouden zal. Om een bepaald onderwerp in je lange termijn geheugen op te slaan, is herhaling en inprenting nodig. Daarom helpt het om dingen uit te spreken (ook voorlezen is goed), te horen (luisteren), op te schrijven (lezen en dus ook zien), er een plaatje van in ons hoofd te maken (visualiseren). Als iets een paar keer herhaald wordt en de informatie ons via meerdere zintuigen bereikt (bijvoorbeeld, zien, uitspreken en beluisteren) dan zullen we het gemakkelijker onthouden en ook langer kunnen onthouden.

Geheugen trainen op het internet

Op internet zijn verschillende websites te vinden waar u online puzzels kunt kraken en geheugenoefeningen doen. U moet daar elke dag terugkeren om uw geheugen te trainen. Niet vergeten dus!
© 2009 - 2024 Kisses, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eenvoudige manieren om je geheugen te trainenNaarmate men ouder wordt, merkt men vaak dat het geheugen erop achteruit gaat. Dit bezorgt vele mensen een slecht gevoel…
Train je geheugenTrain je geheugenVind je het moeilijk om namen te onthouden? Of ben je alweer een belangrijke afspraak vergeten? Soms lijkt het wel alsof…
Hoe wordt je geheugen beter?Hoe wordt je geheugen beter?Bijna iedereen is wel eens vergeetachtig. Je loopt een kamer in maar bent vergeten wat je daar ging doen, of je bent in…

Crataegus medisch wetenschappelijk samengevatMeidoorn is een algemeen voorkomende struik groeiend in hagen en langs wegranden. De plant bloeit in Mei met witte bloes…
Boekweitplant tegen spataderenEen oud cultuurgewas, waarvan de zaden al duizenden jaren als graan gegeten wordt, is pas de laatste jaren als geneeskra…
Reacties

Pinda, 30-07-2015
Ik ben heel erg vergeetachtig. Als iemand mij iets verteld heeft weet ik daarna niet meer waar het over ging of hoe het precies was. Ben niet vergeetachtig met namen of data's. Drink genoeg water en eet advocado's etc. Ook speel ik spelletjes zoals triviant. maar onthoud vervolgens de antwoorden niet. Met films vergeet ik de naam en hoe het verhaal ging, terwijl het echt wel een goede film was. Hoe kan ik dingen die voor mij belangrijk zijn aan informatie beter onthouden? Reactie infoteur, 30-07-2015
Hi, begin bij uw huisarts om te laten uitzoeken wat bij u de vermoedelijke oorzaak is. Aan de hand van de uitkomst van het gesprek, kunt u advies vragen aan uw huisarts, wat voor u de beste manier is om uw geheugen te trainen.

Imke, 09-09-2014
In mijn omgeving merk ik dat de jeugd echt alles vergeet. Als er thuis iemand voor je heeft gebeld, vergeten ze dat te vertellen. Of je vraagt hen iets voor je te doen, sorry helemaal vergeten! Of ze gaan de stad in en je vraagt om ook iets voor jou mee te nemen, omdat ze daar toch in de buurt zijn, en ze vergeten het. De jongens hebben intelligentie genoeg. Zitten op hogeschool en universiteit. Waar zit hem dat dan in? En hoe kunnen zij die "vergeetachtigheid" of "slordigheid" in het geheugen trainen? Reactie infoteur, 09-09-2014
Persoonlijk denk ik dat dit een kwestie is van verantwoordelijkheidsgevoel wat nog niet voldoende ontwikkelt/geprikkeld is. Als het goed is wordt dat wel sterker met de jaren. Uiteindelijk zijn kinderen van jongs af aan gewend dat er weinig van ze verwacht wordt. Hoe ouder ze worden, hoe meer we van opgroeiende kinderen verwachten. Een zesjarige kan bijvoorbeeld nog niet de verantwoordelijkheid aan om een agenda met afspraken bij te houden, maar een leerling in de eerste groep van de middelbare school wordt geacht dit zo snel mogelijk te leren. Wat het bellen betreft zou ik eens met 'de jongens' praten als ik u was, en hen uitleggen dat het voor u belangrijk is dat ze het op hun leeftijd niet meer vergeten door te geven. Een notitieboekje bij de telefoon leggen is een goed hulpmiddel, met een pen aan een touwtje erbij! Druk hen op het hart direct te noteren als iemand voor u of een ander gezinslid, gebeld heeft. Maak hen duidelijk dat u dit echt van hen verwacht en wees consequent. Als ze het weer vergeten, ga er dan even voor zitten en benadruk opnieuw dat u van hen verwacht dat ze het de volgende keer wel noteren.

Wat het shoppen betreft en vervolgens vergeten een boodschap voor u mee te nemen, ook hier is uw eigen rol belangrijk. Hoe vaak zeggen ouders in zo´n geval niet ´Och, wat vervelend nou. Maar niets meer aan te doen… (zucht…) Dan haal ik het morgen zelf wel even.´

In feite leren ouders hun kinderen dan dat het eigenlijk niet uitmaakt of ze er wel of niet aan denken.

En… heel belangrijk! Een compliment werkt beter dan een verwijt. Dus zeggen 'Wat goed dat je daar aan gedacht hebt.' Werkt veel beter dan moeten zeggen: 'Waarom heb je daar nou (weer) niet aan gedacht?' beter is in het geval dat u ongenoegen moet uiten: 'Ik vind het heel vervelend dat je er niet aan gedacht hebt.'

Ook hier zou ik in elk geval zeggen: Maak duidelijk dat u verwacht dat ze het daadwerkelijk mee te nemen als zij hebben beloofd die boodschap voor u mee te nemen. U zou kunnen benadrukken dat u het belangrijk vindt dat zij zich aan die belofte houden. Geef vervolgens ook een compliment als ze zich aan hun belofte houden. 'Wat fijn dat ik op je bouwen kan. Je begint volwassen te worden.'

Tot slot is het zo dat jeugd best veel aan het hoofd heeft. School, huiswerk, vrienden, verliefdheden, hormonen die een rol gaan spelen, fysieke veranderingen, geestelijke veranderingen en gevoelens, baantjes. Enzovoorts. De prioriteit ligt dan al snel bij dingen die ze zoal moeten doen en willen doen, en eenvoudige dingen als een telefoontje voor vader of moeder, of een boodschapje meenemen, kunnen voor hen dan gewoon naar de achtergrond verdwijnen.

Benadrukken dat u het meer dan gewoon belangrijk vindt als ze dagelijkse beloftes niet vergeten, is daarom misschien net dat extra zetje wat ze nodig hebben om ook verantwoordelijkheid te voelen voor dit soort dingen. Vergeet het notitieboek niet, dat kan een groot verschil maken.

Ook kunt u uw kinderen vragen om een boodschappenlijstje mee te nemen.
Ook kunt u van uw kinderen verwachten dat ze de boodschap alsnog gaan doen als ze die vergeten zijn mee te nemen.

Succes in elk geval ;)

Carola, 28-01-2013
Ik ben de laatste tijd echt vergeetachtig. Als iemand wat vraagt en als ik dan zeg ik ja ik doe het dan vergeet ik het. Laatst ging ik met de hond naar me ouders toe. Ik ga weer weg ik sta buiten ik dacht ow ik vergeet de hond. Ik weet soms niet eens wat er gister allemaal tegen me gezegd is, maar huis nummer namen en pincode enz dat onthou ik wel en ik ben pas 25 jaar. Zou toch nu niet al met dementie te maken hebben? Reactie infoteur, 28-01-2013
Waarschijnlijk heb je het druk of ben je met iets anders bezig in je hoofd. Een agenda bijhouden is verstandig als je bijvoorbeeld meerdere dingen in een week moet doen. Een keer de hond vergeten en dan meteen beseffen dat je hem vergeten bent, lijkt me een incident. Maar als de klachten blijven of toenemen kan je natuurlijk beter eens met je huisarts overleggen.

Myriam, 15-11-2012
Beste mensen
ik merk de laatste tijd dat ik zo veel dingen vergeet, binnen 2 seconde ben ik iemands naam vergeten, afspraken vergeet ik binnen twee tellen, ik schaam me zo erg. Mijn vraag is: wat kan ik er aan doen? Kunnen jullie mij helpe`? Dat iemand iets vergeet is niet zo erg maar bij mij is het heel erg dat niet normaal ik ben 52 jaar oud. Als ik iets bij jullie zou gaan beginnen wordt het door de verzekering betaald?
Vriendelijke groet!
Myriam Reactie infoteur, 15-11-2012
U moet echt bij de huisarts beginnen, die heeft ervaring met deze klachten. Zelf ben ik al mijn hele leven vergeetachtig, dus dan valt het niet zo op. Maar voor u is het nieuw dus dan is het beter om uit te laten zoeken waar die verandering door veroorzaakt wordt.

Evert de Jong, 23-11-2009
Ik ben 62 jaar. Meer dan 50 jaar spel ik accordeon met pianoklavier. Sinds kort krijg ik les op knopaccordeon. Totaal anders dan klavier. Mijn jonge lerares adviseert me om het lange termijn geheugen te trainen. Hoe onthoud ik bijvoorbeeld welke knoppen op de eerste rij van het instrument zitten? En welke op de tweede rij. Zijn daar trainingsmaniertjes voor? Ezelsbruggen? OP het pianoklavier weet ik elke toets vlekkeloos te vinden. Na en paar maanden les heb ik nog steeds grote moeitge om de juiste knoppen op de knopaccordeon te vinden. zijn daar trainingstrucs voor? Wil ik misschien te snel? Ben zeer benieuwd naar uw reactie. Reactie infoteur, 24-11-2009
Helaas voor u weet ik te weinig van muziekinstrumenten af. IK zou persoonlijk overwegen om een manier te vinden om de knoppen van verschillende groepen hun eigen kleur te geven. Bijvoorbeeld met kleine ronde stickertjes. Per groep kunt u de toetsen dan een kleur geven, mogelijk kunnen uw hersenen de link tussen kleur en geluid sneller leggen.

Kisses (665 artikelen)
Laatste update: 14-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.