Hoe wordt je geheugen beter?

Hoe wordt je geheugen beter? Bijna iedereen is wel eens vergeetachtig. Je loopt een kamer in maar bent vergeten wat je daar ging doen, of je bent in de supermarkt maar je weet niet meer wat je wilde kopen. Af en toe maakt dit niet uit, maar als je hier heel vaak last van hebt kan dit in het dagelijks leven heel vervelend zijn. Er zijn een aantal tips die je kunt opvolgen om zelf je geheugen te verbeteren.

Maak er een gewoonte van

Als je vaak dingen kwijt bent of vergeet, zorg dan dat deze dingen in een gewoonte terecht komen. Leg bijvoorbeeld je portemonnee altijd op de zelfde plek neer, dan raken je hersenen hier al gauw aan gewend. Als het handelingen zijn die je vergeet, doe deze dan altijd na dingen die je standaard doet. Vergeet je bijvoorbeeld vaak medicijnen, neem deze dan altijd ’s avonds na het tanden poetsen. Als dingen een routine worden, wennen je hersenen hier aan je hoef je hier na verloop van tijd helemaal niet meer aan te denken.

Blijf je hersenen trainen

Je hersenen kun je zelf al op hele simpele manieren testen. Een veel gebruikte en populaire manier om de hersenen te trainen is het oplossen van een sudoku. Als je hier niet van houd, zijn alle andere puzzels in principe ook goed. Door het maken van een puzzel houden je hersenen zich bezig met andere dingen dan de alledaagse zaken en blijven ze alert, waardoor je dingen weer makkelijker zult onthouden.

Slapen

Slapen is heel belangrijk voor je geheugen. Als je slaapt, worden in je hersenen alle prikkels van de afgelopen dag verwerkt en zo komt er weer ‘ruimte’ voor een nieuwe dag. Als je te kort hebt geslapen, zijn je hersenen niet uitgerust en wordt het veel moeilijker om dingen te onthouden. Teveel slapen is ook niet goed, hier worden je hersenen lui van. Als je veel te lang slaapt of vaak tussendoor gaat slapen, gaan je hersenen in een soort van slaapstand en wordt het moeilijker om dingen te onthouden.

Opschrijven

Alles wat je opschrijft, wordt beter door je hersenen geregistreerd dan dingen die je alleen leest of hoort. Door het opschrijven moeten je hersenen meer nadenken bij de informatie, waardoor dit later weer makkelijker te herinneren is.

Let op de context

Als je dingen moet onthouden die lastig zijn, let dan op de dingen er omheen. Je hersenen kunnen namelijk makkelijker gehele situaties onthouden dan details zoals een reeks cijfers, letters of een naam. Als je bijvoorbeeld een naam moet onthouden, let dan op hoe diegene er uit ziet, of wat voor muziek er speelt in de ruimte. Als je dan later nadenkt over de naam van die persoon en je denkt aan het uiterlijk, of de muziek in de ruimte, is het veel makkelijker voor je hersenen om de naam te herinneren.

Eten voor je geheugen

Wat je dagelijks eet kan ook invloed hebben op je hersenen en je geheugen. Je geheugen wordt vooral verbeterd door anti-oxidanten en vitaminen. Anti-oxidanten zitten vooral in groene thee, zal, koolsoorten, pure chocolade en in veel soorten blauwpaarse bessen. Als je hier dagelijks wat van eet, kan je geheugen aanzienlijk verbeteren. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitaminen is ook essentieel voor een optimaal geheugen. Als je niet genoeg vitaminen binnen krijgt uit je dagelijkse eten, kun je dit compenseren met vitaminepillen.

Lichaamsbeweging

Als je te weinig beweegt, wordt je lichaam duf en je hersenen ook. Je hersenen hebben dan geen optimale activiteit meer, waardoor het moeilijker wordt om dingen te onthouden. Als je beweegt, gaat je bloed harder stromen en hier worden je hersenen actief van.
© 2015 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Train je geheugenTrain je geheugenVind je het moeilijk om namen te onthouden? Of ben je alweer een belangrijke afspraak vergeten? Soms lijkt het wel alsof…
Het geheugen in het algemeenHet geheugen in het algemeenHet geheugen is iets dat we allemaal dagelijks gebruiken. Zonder ons geheugen zouden we nergens zijn. Maar, wat is het g…
Eenvoudige manieren om je geheugen te trainenNaarmate men ouder wordt, merkt men vaak dat het geheugen erop achteruit gaat. Dit bezorgt vele mensen een slecht gevoel…
Je geheugen verbeterenJe geheugen verbeterenWe kunnen er niet onderuit. Ons geheugen gaat met de jaren achteruit. Als we ouder worden zetten eiwitten zich vast aan…

Foliumzuurtekort: symptomen, oorzaak en behandelingFoliumzuurtekort: symptomen, oorzaak en behandelingWat is foliumzuur, wat zijn foliumzuur-tekort symptomen en hoe kun je een tekort aan foliumzuur voorkomen? Foliumzuur, o…
All of me: site voor jongeren met een chronische aandoeningAll of me: site voor jongeren met een chronische aandoeningAll of me biedt een ontmoetingsplaats aan jongeren met een chronische aandoening. Hoe kun je een zelfstandig leven leide…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • http://www.gezondheidsnet.nl/hersenen-en-geheugen/trucs-voor-een-goed-geheugen
Loes_e (147 artikelen)
Laatste update: 19-10-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.