Verschillende vormen van vergiftiging

Er zijn verschillende manieren om vergiftigt te raken. Hieronder worden de drie verschillende vormen van vergiftiging in het kort beschreven.

Vergiftiging via de mond

Bij een vergiftiging via de mond denken we vaak aan kleine kinderen, maar volwassenen lopen bijna evenveel risico als kinderen om via de mond vergiftigd te raken. Hoe vaak word een gif niet in een verkeerde fles bewaard. Om een goede eerste hulp te verlenen moeten we eerst weten om wat voor soort vergiftiging het gaat. Is het een bijtende stof of niet? Is het petroleumproduct of niet. Is het niet bijtend gif? Dit kan het beste nagegaan worden om het het slachtoffer te vragen of in de omgeving rond te kijkgen. Ziet u het product liggen, kijk dan op de verpakking wat je moet doen bij inname. Bij een bijtend gif zie je bijna altijd blaren en/of beschadigingen op de lippen of in de mond.

Vergiftiging via de huid

Ook bij vergiftiging via de huid kunnen we het gif weer in twee groepen indelen:
 • stoffen die een schadelijk effect hebben op de huid
 • stoffen die door de huid heendringen en in het lichaam worden opgenomen.
De behandeling is in beide gevallen gelijk. Breng het slachtoffer zo snel mogelijk naar een kraan of nooddouche. Zet het slachtoffer met kleren aan onder de douche., direct met dat hij onder de douche staat moet hij de besmette kleren uittrekken. Deze kleren in een zak doen, ze zijn later voor onderzoek misschien nog nodig. De huid moet tenminste 30 minuten worden gespoeld met stromend lauw leidingwater. Als er na 30 minuten nog geen deskundige hulp is dekt u de chemische brandwonden af en zorg dat het slachtoffer naar een arts of ziekenhuis komt.

Vergiftiging via de ademhaling

Bij vergiftiging door dampen en gassen is het van groot belang om eerst voor je eigen veiligheid te zorgen. Veel gassen en dampen ruik je niet of ze ruiken zelfs prettig. Vertouwd u het niet, doe dan niets. Bel de brandweer. Zij hebben materialen en uitrusting voor dit soort ongevallen. Kunt u het slachtoffer op een veilige plaats krijgen of komt het slachtoffer zelf al naar je toe, zorg dan in eerste instantie dat hij frisse lucht krijgt. Laat hierbij het slachtoffer in een houding zitten die hij zelf prettig en fijn vindt. Iemand die mogelijk gitige gassen of dampen heeft ingeademd moet altijd door een arts worden gezien. Sommige giftige stoffen werken pas na enkele uren.
Moet u toch iemand beademen, zorg dan dat u geen lucht binnenkrijgt wat het slachtoffer uitademt. De kans is groot dat deze lucht nog giftige gassen of dampen bevat.

Een situatie is levensbedreigend als:

 • de patiënt niet ademt
 • een kreunende ademhaling heeft
 • suf of bewusteloos is
 • bleek of grauw ziet, klam en koud heeft
 • zweet of neiging tot flauwvallen heeft
 • stuipen heeft

Hierbij zijn de vitale functies in gevaar, de huisarts moet meteen gewaarschuwd worden en eventueel tegelijkertijd een ambulance geregeld worden.

Een situatie heeft spoed wanneer er:

 • de patiënt kortademig is
 • verward is
 • slikproblemen heeft
 • kind jonger dan een jaar en halve sigaret of meer heeft gegeten
 • kinder ouder dan een jaar en meer dan één sigaret
 • overdosis geneesmiddelen

Hier bestaat er een reële kans dat de patiënt op korte termijn verslechterd. De huisarts moet meteen gewaarschuwd worden en moet de patiënt zo snel mogelijk zien. ( binnen een uur)

De situaie is dringend als:

 • er aardoliedistilaten zijn ingenomen ( terpetine, wasbenzine, lampolie, petrolium ed) het is hier belangrijk om de patiënt niet te laten braken. Geef twee desertlepels volle melk, room, koffiemelk of plantaardige olie.

De patient moet binnen enkele uren nagekeken worden door een huisarts.
© 2008 - 2023 Mirjam, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
CO vergiftiging voorkomen en herkennenCO vergiftiging (of koolstofmonoxide vergiftiging) maakt elk jaar tientallen doden. Dit valt te wijten aan het 'stille'…
Ui is levensgevaarlijk voor je hondUi is levensgevaarlijk voor je hondWaarschijnlijk heb je wel eens gehoord chocolade giftig is voor je hond. Maar wist je ook dat je hond ook vergiftiging o…
Giftige plantenGiftige plantenZeer veel planten produceren stoffen die in meer of mindere mate giftig zijn voor mensen en dieren. Er zijn een aantal p…
Giftige stof: Strychnine (vergiftiging)Giftige stof: Strychnine (vergiftiging)Strychnine is een witte, reukloze, zeer bittere maar ook zeer giftige stof. Strychnine is een voorbeeld van een gif dat…

Het hoe en wat van ademhalenWat is de ademhaling nou precies? En hoe komt het, dat als het ademen stopt, het hart dan ook stopt. Wat gebeurt er met…
De invloed van licht en kleuren op je energieDe invloed van licht en kleuren op je energieLicht en kleuren bevatten specifieke eigenschappen die ons in staat stellen onze innerlijke krachten op te laden en gene…
Mirjam (91 artikelen)
Gepubliceerd: 20-08-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.