Seksueel misbruik... de gevolgen

De gevolgen van seksueel misbruik is bij ieder persoon verschillend. Ieder mens gaat verschillend om met situaties. Het spreekt voor zich dat als je lange tijd misbruikt bent je meestal meer klachten overhoudt aan het gebeuren. Maar zoals er in de eerste zin al staat, de gevolgen zijn per persoon verschillend.

Moeite met grenzen

Vaak zie je dat mensen die met misbruik te maken hebben gehad moeite hebben met grenzen stellen. Dat is niet gek, omdat de dader zich immers niks van jouw grenzen aangetrokken heeft. Hij heeft de “nee” genegeerd, of dat nou met woorden was of uit lichaamstaal. Doordat dit signaal genegeerd werd is het gevoel “baas te zijn over jezelf” verdwenen, en kan je daarom moeite krijgen met het stellen van grenzen en “nee” zeggen.

Wantrouwen & Angst

Je vertrouwen is geschaad omdat iemand iets tegen je zin gedaan heeft. Als het een bekende van je was vertrouwde je deze persoon waarschijnlijk. Gevolg hiervan is dat je moeite krijgt met het vertrouwen van mensen. Als je misbruikt bent door een vreemde kan er ook een groot gevoel van wantrouwen ontstaan. Zoals je ziet gaat misbruik vaak gepaard met angst. Angst om niet serieus genomen te worden, angst voor de dader en angst voor herhaling. Sommige mensen lijden hier zo onder dat ze bijvoorbeeld niet meer op straat komen.

Problemen met intimiteit

Vaak zie je dat aanrakingen, en zeker onverwachte aanrakingen, een groot probleem worden. Je wil niet aangeraakt worden, je schrikt ervan. Als gevolg van het misbruik kan het zijn dat de behoefte aan seks met een vriend, vriendin of partner helemaal weg is. Dat is niet raar, de herinnering aan wat je is overkomen is veel te sterk. Het kan ook zijn dat het de andere kant op gaat, seks is dan een manier om “aandacht” en “waardering” te krijgen.

Afkeer van jezelf hebben

Na seksueel misbruik zie je dat het zelfbeeld van het slachtoffer vaak heel erg laag is. Ze hebben een heel slecht beeld over zichzelf. Om de pijnlijke herinneringen te vergeten ontstaat er soms een alcohol of drugsverslaving. Bij vrouwen zie je soms dat ze een eetstoornis ontwikkelen. Ze gaan eten om zich te troosten, ze eten omdat ze “toch al lelijk zijn” of ze eten niet omdat ze “het niet waard zijn” of omdat ze “onzichtbaar” willen zijn. Seksueel misbruikte mannen laten deze afkeer van zichzelf meestal zien in agressie naar zichzelf of de buitenwereld.

Dissociatie

Soms hoor je mensen zeggen dat ze even “weg” waren tijdens het misbruik. Ook na de tijd kunnen zij nog “wegvallen”
Dit noemen ze dissociatie, je splijt je gevoel als het ware los van je lichaam. Dit om de pijn niet te voelen.

Automutilatie

Iets wat ook voorkomt is automutilatie, of terwijl zelfverwonding. Zeker in combinatie met dissociatie om nog iets te voelen, of om te voelen dat je leeft. Soms gebeurd het ook uit zelfhaat of wanhoop. Of om geestelijke pijn om te zetten in lichamelijke pijn.

Lichamelijke klachten

Ten eerste ben je natuurlijk bang dat je zwanger bent. Het is handig om dit te testen, net zoals het een goed idee is om een SOA test te laten doen om te kijken of je ergens mee besmet bent.

Daarnaast kan seksueel misbruik klachten als hoofdpijn, buikpijn, slaapproblemen en concentratiestoornissen met zich meebrengen.

Flashbacks & Triggers

Als je seksueel misbruikt bent kan het zijn dat je last krijgt van flashbacks, als je flashbacks hebt ga je als het ware terug naar de gebeurtenis, beleef je het opnieuw. Dit is erg vervelend en hier kan bijvoorbeeld met EMDR-therapie wat aan gedaan worden.
Daarnaast heb je ook nog triggers. Dat kan van alles zijn. Als je misbruikt bent door iemand uit Amsterdam, kan het woord Amsterdam een trigger zijn. Het doet je terugdenken aan de gebeurtenis.

Zoals je ziet is seksueel misbruik een heel ingrijpende gebeurtenis met soms vergaande gevolgen. Alcohol, drugs en automutilatie zijn geen goeie manieren om er mee om te gaan. Het blijft belangrijk om te praten.
© 2008 - 2024 Lonaa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gevolgen van seksueel misbruikGevolgen van seksueel misbruikSeksueel misbruik is een ernstig misdrijf en brengt vaak grote schade aan bij het slachtoffer. De gevolgen van seksueel…
Seksueel misbruikt... en dan?Seksueel misbruik is een heel ingrijpende gebeurtenis. Het verscheurt je vanbinnen en het is een lang zwaar proces om de…
Wat te doen na een verkrachting en seksueel geweld?Wat te doen na een verkrachting en seksueel geweld?Ongewenst seksueel gewelddadig contact veroorzaakt onder de slachtoffers - meestal jonge meisjes en vrouwen - lichamelij…

Slaapadviezen, algemeenSlaapadviezen, algemeenEnkele algemene slaapadviezen voor iedereen die af en toe de slaap niet kan vatten en in de nacht wakker ligt. Af en toe…
Lonaa (11 artikelen)
Gepubliceerd: 18-12-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.