Alles over de vaccinatie tegen de Mexicaanse griep

Alles over de vaccinatie tegen de Mexicaanse griep Sinds de komst van de Mexicaanse griep, ook wel het H1N1-virus of de varkensgriep genoemd, is bijna heel de wereld in rep en roer. Van begin af aan was al duidelijk dat het niet om een gewoon griepje gaat en dat mensen eraan kunnen overlijden. Binnen korte tijd groeit het virus uit tot een pandemie en een vaccin ontwikkelen kost veel tijd en onderzoek. Hoe lang duurt het nog voor er een vaccin beschikbaar is voor iedereen, hoe wordt deze ontwikkeld en wat is er voor nodig? U leest het hier.

Virologen

Natuurlijk heeft geen enkele viroloog stil gezeten sinds de uitbraak van de Mexicaanse griep. Het virus is inmiddels dan ook al geïsoleerd, maar een vaccin zal nog lang op zich laten wachten. Een normale griepprik is een bekende cocktail van stoffen, maar de productie van een vaccin tegen deze variant is niet zo makkelijk. Nederlandse fabrikanten bereiden zich inmiddels wel voor op de enorme productie van het vaccin wat er hoogstwaarschijnlijk aan zit te komen. Eén van Nederlands grootste fabrikanten van de griepprik, Solvay Biologicals in Weesp, is al helemaal voorbereid en klaar om de massaproductie te starten als de tijd daar is.

Productie van het normale vaccin

De normale griepprik wordt vooral toegediend bij mensen die om een bepaalde reden kwetsbaarder zijn dan anderen. Hierbij gaat het vooral om kinderen, mensen die vaak ziek zijn, ouderen en chronisch zieken. Bepaalde mensen krijgen een oproep om de prik te halen, anderen kunnen zichzelf aanmelden. Op jaarbasis produceert het bedrijf in Weesp gemiddeld 35 miljoen doses van het vaccin, goed voor alle Nederlanders die de griepprik krijgen en mensen in ruim 60 andere landen over de hele wereld. Massaproductie is dus mogelijk wanneer het gaat om een vaccin tegen de griep en een Nederlands bedrijf heeft dus de capaciteit om ook voor vele andere landen het vaccin te produceren en het vaccin op de juiste plaats waar ook ter wereld te krijgen. Het normale griepvaccin wordt vervoerd naar zowel het zuidelijk als het noordelijk halfrond.

Productie van het nieuwe vaccin

Om een goed vaccin in de productie te kunnen nemen, moet alles bekend zijn over het virus en de ontwikkeling daarvan. Bij de Mexicaanse griep gaat het om een heel nieuw virus, waardoor nog lang niet alles bekend is bij de onderzoekers. Onderzocht moet worden hoe het virus zich in het lichaam vormt en ontwikkeld, hoe het zich gedraagt en welke factoren er bij het virus en de besmetting komen kijken. Om dit vast te stellen is er een zaaivirus nodig om een kweek te kunnen maken. De WHO verzorgt deze kweken en doen drie tot vier weken over dit proces. Vervolgens kan de kweek worden doorgegeven aan de fabrikanten van vaccins, die het vaccin gaan ontwikkelen. Dit gebeurt door voldoende virus aan te maken en te doden. Hierbij wordt duidelijk welke eiwitten het virus vormen en deze eiwitten gaan de basis voor het vaccin vormen. Wanneer de productie uiteindelijk daadwerkelijk kan gaan beginnen, duurt het nog gemiddeld vier tot zeven maanden voor de inenting bij de huisarts te krijgen is. Natuurlijk wordt er spoed achter dit proces gezet, maar het proces moet hoe dan ook nauwkeurig verlopen en dit kost tijd.

Komt het vaccin te laat?

Inmiddels hebben vele landen de draaiboeken voor een pandemie uit de kast gehaald. Binnen enkele dagen na de bekendmaking van het nieuwe virus was heel de wereld al ingelicht over het verschijnsel. De mate van de alarmfase werd binnen enkele dagen steeds groter. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ook de fabrikanten van een nieuw vaccin direct in rep en roer waren. Toch zijn de fabrikanten bang dat het vaccin voor veel mensen te laat zal komen. Het gevaar bestaat namelijk dat er pas voldoende vaccindoses op de markt zijn wanneer er al ontzettend veel mensen ziek zijn. Het virus verspreidt zich snel en vermenigvuldigt zich. Het gaat van 1 naar 2 personen, van 2 naar 4, van 4 naar 8 en zo zit je al gauw op de honderdduizenden mensen, als het al niet in rap tempo naar de miljoenen zieken gaat over de hele wereld. Omdat niet iedereen het virus op hetzelfde moment krijgt, bestaat er toch de hoop dat het vaccin heel veel mensen wel weet te bereiken en zal beschermen tegen het virus. Mensen die ziek worden voordat het vaccin er is, moeten zo goed mogelijk worden behandeld met stoffen als Tamiflu en Relenza.

Dan blijft er natuurlijk nog een vraag over. Werkt het vaccin voor iedereen? Waarschijnlijk niet, maar dat is nog een onduidelijk gegeven. Het bekende griepvaccin werkt immers ook niet voor iedereen en sommigen krijgen de griep juist in heviger mate nadat zij de griepprik toegediend hebben gekregen. In welke mate het nieuwe vaccin tegen de Mexicaanse griep zal werken, zal pas duidelijk worden wanneer het toegediend kan worden. Ook dan zal pas duidelijk worden of de juiste cocktail gemaakt is. Naar verwachting is de kweek van de WHO eind juni 2009 in handen van de fabrikanten en kan de massaproductie na onderzoek van de kweek in werking treden.
© 2009 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is het verschil tussen Mexicaanse griep en gewone griep?Mensen zijn enorm bang voor het krijgen van de Mexicaanse griep maar is het eigenlijk erger wanneer je deze griep krijgt…
Griepprik 2020 - 2021: vergoeding en samenstellingGriepprik 2020 - 2021: vergoeding en samenstellingOok in het griepseizoen 2020-2021 zal de griepprik veelvuldig door de huisarts worden toegediend en misschien is er dan…
Griepprik Mexicaanse griepGriepprik Mexicaanse griepHet is alweer even geleden dat er behoorlijke paniek is geweest omtrent de Mexicaanse griep. De berichten dat er onvoldo…

Informatie over mondkapjesDoor een toenemend aantal epidemieën slaan steeds meer Nederlanders mondkapjes in om achter de hand te hebben. Een goed…
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 19-06-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.