Informatie over mondkapjes

Door een toenemend aantal epidemieën slaan steeds meer Nederlanders mondkapjes in om achter de hand te hebben. Een goed voorbeeld daarvan is de Mexicaanse griep. Bij verschillende bedrijven die gespecialiseerd zijn in medische producten ontstond toen een grote run op mondkapjes. Iedereen wil een mondkapje. Zowel bedrijven als particulieren nemen de kapjes in grote getale af. Veel leveranciers konden in eerste instantie de vraag niet aan. Ditzelfde was het geval bij de massale ebola-uitbraak die West-Afrika in 2014 trof. In het verleden gebeurde hetzelfde toen de ziekte SARS en de vogelgriep uitbraken. Bij de vogelgriep was de run op mondkapjes echter nog groter. Destijds was dat met name in Azië het geval, maar bij Varkensgriep is er ook explosieve groei in de vraag naar mondkapjes in Nederland en Europa te zien. Een reden hiervoor is dat de ziekte ook hier rondgaat, en bij SARS en de vogelgriep waren het vooral de Aziatische landen die werden getroffen. Ook na de massale ebola-uitbraak in West-Afrika in 2014 nam de vraag naar mondkapjes massaal toe. De vraag steeg zo snel dat producenten in eerste instantie ook hier de vraag niet aan konden.

Effect mondkapjes

Ironisch is echter dat veel deskundigen betwijfelen of de kapjes wel helpen tegen de Mexicaanse griep. In Mexico droegen de mensen de kapjes massaal, maar dat heeft toch niet kunnen voorkomen dat de ziekte een pandemie werd. Het probleem is dat de kapjes mogelijk te grof van structuur zouden zijn. Een virusdeeltje van de Mexicaanse griep is ongeveer 100 nanometer groot. Daarmee zou het makkelijk door een mondkapje heen kunnen komen. Ook zijn mondkapjes pas echt effectief als iedereen ze draagt. Anders kan een ziekte zich snel verspreiden via mensen die geen mondkapje dragen.

Gasmasker

Het masker dat het beste zou kunnen beschermen tegen de Mexicaanse griep zou het zogeheten gasmasker zijn. Dit is mondkapje met een filter erin. De werking daarvan heeft wel wat weg van de manier waarop een gasmasker werkt. Daarom heet het uiteraard ook zo. Er zit een filter op en daarmee zouden de meeste schadelijke virusdeeltjes geweerd moeten worden. Dit mondkapje is op internet vanaf ongeveer twee euro per stuk te kopen. Je moet wel in de gaten houden dat het niet vochtig wordt, bijvoorbeeld na een niesbui, want dan werkt het al veel minder effectief.

Veiligheid mondkapjes

Qua veiligheid zijn er drie categorieën. Categorie 1 biedt de minste bescherming en categorie 3 biedt de meeste bescherming. Bij eventuele pandemieën of gevaarlijke adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie, de WHO, ook wat voor categorie mondkapje het beste zou kunnen worden gedragen. Bij de Varkensgriep is dat categorie 3.

Mondkapjes kopen

Mondkapjes zijn zowel bij apotheek als op het internet te koop. Bekende producenten van mondkapjes in Nederland zijn Thalys en Conrad. Deze verkopen ook beiden mondkapjes op het internet via hun eigen sites. Bij het kopen van mondkapjes kan het zeker aan te raden zijn om de verschillende sites en prijzen met elkaar te vergelijken, zodat je er zelf voordeliger uit komt.
© 2009 - 2023 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Desinfecteren, hoe doe ik dat?Desinfecteren. Het is een term die u de laatste tijd vast niet ontgaan is. Omdat de Mexicaanse Griep in opkomst is, is d…
Wat is het verschil tussen Mexicaanse griep en gewone griep?Mensen zijn enorm bang voor het krijgen van de Mexicaanse griep maar is het eigenlijk erger wanneer je deze griep krijgt…
Welke stofmaskers heb ik nodig?Welke stofmaskers heb ik nodig?Zodra er een ziekte uitbreekt lopen mensen rond met mondkapjes, maar helpen deze mondkapjes tegen het buiten houden van…

Slapeloosheid  tipsSlapeloosheid tipsIedereen kent het wel. Draaien en woelen, om de haverklap op de wekker kijken en zien dat de tijd gestaag doortikt. Het…
Alles over de vaccinatie tegen de Mexicaanse griepAlles over de vaccinatie tegen de Mexicaanse griepSinds de komst van de Mexicaanse griep, ook wel het H1N1-virus of de varkensgriep genoemd, is bijna heel de wereld in re…
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 18-12-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.