Welke stofmaskers heb ik nodig?
Zodra er een ziekte uitbreekt lopen mensen rond met mondkapjes, maar helpen deze mondkapjes tegen het buiten houden van ziektekiemen. Ook in drukke steden wordt er tijdens de spits gelopen met stofmaskers tegen smog, maar welke stofmaskers heb je nodig? Ook op allerlei andere terreinen kunnen stofmaskers bescherming bieden. Een artikel over diverse soorten stofmaskers.
Waarom stofmaskers of mondkapjes dragen?
Stofmaskers worden om diverse redenen gedragen. Zo worden ze met name in zeer stoffige omgevingen in de industrie gebruikt tegen hooistof, graanstof, steenstof, houtstof, metaalstof, kortom allemaal diverse soorten stof. Ook hobbymatig worden mondkapjes gebruikt, zoals bij keramisten en beeldhouwers tegen schadelijke stoffen en tegen fijnstof. Ook bij uitbraak van ziekten dragen, sommige bevolkingsgroepen sneller dan anderen, mondkapjes. Uitbraken zoals de varkensgriep, de vogelziekte en andere pandemieën die de wereld treft. Er zijn verschillende soorten stofmaskers, welke stofmaskers helpen nu het beste?
P1 stofmasker
Een P1 stofmasker helpt alleen tegen grove deeltjes stof. Het is een masker wat doorgaans het meeste voorkomt, maar het minste bescherming biedt. Dit masker is alleen geschikt voor hinderlijke stoffen zoals steengruis, houtsplinters. Een P1 stofmasker geeft geen honderd procent garantie voor het tegenhouden van ziektekiemen. Heerst er een gevaarlijk virus dan is het raadzamer om een beter masker te dragen, zoals een P3 masker. Over het algemeen zorgt een P1 stofmasker dus dat we ruwe delen stof niet inademen, in vaktermen is het masker maximaal te dragen tot ongeveer vier keer de MAC/BG-waarde voor (stof)deeltjes.
P2 stofmasker
Een P2 stofmasker geeft al meer bescherming dan een P1 stofmasker. Ook een P2 stofmasker biedt geen honderd procent bescherming, maar biedt vooral bescherming tegen schadelijke stoffen. Over het algemeen geeft een mondkapje van P2 80% bescherming en geeft een masker met filter ongeveer 95% bescherming. De bescherming is voornamelijk voor diverse soorten stof. Deze stof kan afkomstig zijn van stenen, gips, kwarts, etc. Een P2 stofmasker is maximaal te dragen tot ongeveer tien keer MAC/BG-waarde voor (stof)deeltjes.
P3 stofmasker
Een P3 stofmasker is de meest veilige vorm van de gangbare maskers en biedt bescherming tegen fijnstof, diverse ziektekiemen en giftige stoffen. Ook hier geldt dat een masker met ventiel (het liefst twee) het meest veilig is. Een P3 stofmasker is maximaal te dragen tot ongeveer dertig keer MAC/BG-waarde voor (stof)deeltjes
Tips bij het kopen van een masker
Bij het werken met stof moet je goed op je gezondheid letten. Ook als een stof niet schadelijk is, kan het problemen opleveren met de gezondheid. Elk stofdeeltje dat je inademt is er eentje. Stofmaskers zijn te koop bij diverse soorten winkels, zoals bijvoorbeeld een bouwmarkt en een keramiekzaak. Ook via internet zijn diverse soorten stofmaskers te koop. Een aantal tips bij het kopen van een masker zijn:
- Bekijk goed welk soort masker je nodig hebt, een P1, P2 of P3
- Lees de bijsluiter van het masker om zeker te zijn dat het werkt tegen de stoffen die je gaat gebruiken
- Zorg ervoor dat een masker goed aansluit
- Draag je een bril? Koop dan speciale maskers voor brildragers
- Maskers met filters bieden een betere bescherming
- Plaats je hand op de filter, krijg je geen lucht meer? Dan sluit het masker goed aan
- Gooi wegwerpmaskers na gebruik weg