Mondkapje gebruiken als brildrager in tijden van corona

Mondkapje gebruiken als brildrager in tijden van corona Vanaf 1 juni 2020 is in het openbaar vervoer in Nederland het gebruik van een mondkapje of mondmasker verplicht. Draag je geen mondmasker dan kun je hiervoor een boete krijgen. De mondkapjesplicht stelt brildragers echter wel voor een probleem. Door condensvorming beslaat een bril snel wanneer je het mondkapje niet goed gebruikt. Met enkele tips kun je het beslaan van je bril verminderen. Ook kun je ervoor kiezen een mondkapje of mondmasker met ventiel te gaan gebruiken. Dit zorgt voor een betere afvoer van de uitgeademde lucht waardoor je bril minder snel zal beslaan.

Mondmasker en bril


Mondmasker of mondkapje verplicht in het openbaar vervoer

Het woord mondmasker of mondkapje is niet eerder zo veelvuldig gebruikt als tijdens de coronapandemie. Om te voorkomen dat het coronavirus via hoestdruppeltjes verspreid wordt kan men een mondkapje of mondmasker dragen. Op die manier draag je bij aan het voorkomen van de verspreiding van het virus. Over het nut van het dragen van mondbescherming om te voorkomen dat je zelf besmet raakt, bestaat onder wetenschappers anno 2020 geen consensus.

Toen er in maart 2020 voor het eerst maatregelen tegen het coronavirus werden aangekondigd hield dit onder meer in dat het openbaar vervoer door heel Nederland een beperktere dienstregeling is gaan rijden. De scholen werden toen gesloten en mensen werden aangemoedigd om vooral thuis te werken. Hieraan werd massaal gehoor gegeven waardoor er in het openbaar vervoer slechts incidenteel problemen waren met de drukte.

Met ingang van 1 juni 2020 worden in Nederland diverse corona-maatregelen versoepeld. Omdat de middelbare scholen op dat moment opengaan en de druk op het openbaar vervoer weer toeneemt is door de overheid besloten tot het invoeren van de plicht om in het openbaar vervoer een mondkapje te dragen. Dit geldt voor bus, trein, tram, metro en veerpont. Wie vanaf dat moment in het openbaar vervoer geen mondkapje gebruikt kan hiervoor een boete krijgen. De hoogte van de boete voor het niet dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer is vastgesteld op € 95 euro. Daarnaast is het mogelijk dat je door de bestuurder van bijvoorbeeld de bus niet wordt toegelaten waardoor je niet verder zult kunnen reizen.

Mondkapje stelt brildrager voor een probleem

Een mondmasker of mondkapje mag dan bijdragen aan het voorkomen van de verspreiding van Covid-19, het stelt brildragers wel voor een probleem. Doordat je tegen de binnenkant van het masker ademt zal de zuurstof zich een weg naar buiten moeten banen. Vaak gebeurt dit dan langs de opening aan de bovenkant met als gevolg dat je bril beslaat. De warme waterdamp condenseert en slaat neer op je brillenglazen. Bij elke ademteug gebeurt dit weer. Zo kun je je als brildrager in het OV behoorlijk beperkt voelen. Gelukkig zijn er diverse dingen die je kunt doen om dit probleem te beperken of zelfs helemaal te voorkomen.

Hoe gebruik je als brildrager een mondkapje?

Draag je een bril en wil je ook na 1 juni nog met het openbaar vervoer kunnen reizen, dan kun je gebaat zijn bij enkele tips. Om te beginnen kun je jezelf voorbereiden door dagelijks je brillenglazen goed te reinigen met water en zeep. Dit laat een niet voor het oog waarneembaar laagje op de bril achter waardoor de waterdamp er minder snel aan hecht en je glazen dus minder snel beslagen raken. Er zijn ook sprays beschikbaar waarvan wordt gezegd dat dit gedurende enkele dagen bijdraagt aan het voorkomen van het beslaan van brillenglazen.

Een tweede tip is om goed te kijken naar hoe het mondkapje aansluit, bijvoorbeeld door een aluminium clip bij de neusboog. Sluit het namelijk aan de zijkanten strak maar aan de bovenkant slechts losjes aan op je gezicht, dan zal de lucht ook alleen maar naar boven gaan. Kies je voor een beter vormbaar mondkapje dan kun je zorgen dat een deel van de lucht ook via de zijkanten wegstroomt. Zo heb je minder last van het beslaan van je bril.

Gebruik een mondmasker met ventiel

Naast de reguliere wegwerp- en herbruikbare mondkapjes van papier of stof bestaan er ook mondkapjes met één of twee ventielen aan de voorkant en/of zijkant. Deze worden normaliter ook als stofmasker gebruikt. Ook bestaan er anti-smog maskers met filter en ventiel. Zo'n uitademventiel zorgt ervoor dat de uitgeademde lucht sneller wordt afgevoerd. Hierdoor treedt er niet of nauwelijks condensvorming op je glazen op. Een filter achter het ventiel houdt de fijnste deeltjes tegen waardoor het effectief blijft in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Een bijkomend voordeel is dat je veel minder ademweerstand voelt waardoor het aangenamer is om een mondkapje te dragen, zeker in de warmte. Mondmaskers met ventiel zijn verkrijgbaar in diverse modellen, zowel herbruikbaar als wegwerp. In sommige modellen zijn de filters ook vervangbaar.

Verkrijgbaarheid mondkapjes

Sinds bekend is geworden dat het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer verplicht wordt zijn de verkooppunten uit de grond geschoten. Mondkapjes worden verkocht via de reguliere winkels en webshops maar ook door bijvoorbeeld pop-up stores die zich uitsluitend toeleggen op de verkoop van mondmaskers. Door de overheid is opgeroepen om uitsluitend gebruik te maken van niet-medische mondkapjes zodat de medische maskers voor de zorg gereserveerd blijven. Het is echter niet verboden om een medisch mondkapje te gebruiken en deze zijn ook gewoon te koop. Ben je op zoek naar een goed mondmasker met ventiel dan kun je hiervoor terecht bij diverse webshops waaronder Bol.com. Mondmaskers met ventiel speciaal voor brildragers zijn onder meer verkrijgbaar van de merken Neymo, XPro-mask en Beta.
© 2020 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Niet-medisch neus- en mondkapje: dragen en desinfecterenNiet-medisch neus- en mondkapje: dragen en desinfecterenNadat in februari 2020 voor het eerst een besmetting van het nieuwe coronavirus in Nederland werd vastgesteld, groeide h…
Overzetzonnebril: een zonnebril voor over je gewone brilOverzetzonnebril: een zonnebril voor over je gewone brilWil je als brildrager je ogen beschermen tegen de zon dan sta je vaak voor een dilemma: kies je voor een zonnebril op st…
Informatie over mondkapjesDoor een toenemend aantal epidemieën slaan steeds meer Nederlanders mondkapjes in om achter de hand te hebben. Een goed…
De keuze en het onderhoud van een brilDe keuze en het onderhoud van een bril35% van de Belgische bevolking draagt een bril. Dat zijn zo'n 3675000 brillen in België. Zonnebrillen en extra monturen…

Medicijnen voor hart en bloedvaten – bètablokkersMedicijnen voor hart en bloedvaten – bètablokkersBètablokkers worden voorgeschreven bij hartritmestoornissen, hoge bloeddruk en tal van andere hart- en vaataandoeningen.…
Hoge bloeddruk en voeding: bloeddruk verlagen door voedingHoge bloeddruk en voeding: bloeddruk verlagen door voedingJe hebt een normale bloeddruk als deze onder de 140/90 mmHg is en daarboven spreekt men van een hoge bloeddruk. Normaal…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: IXimus, Pixabay
  • https://www.nu.nl/coronavirus/6052430/boete-ov-reiziger-zonder-mondkapje-95-euro-alleen-noodzakelijke-reizen.html
  • https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/mondkapjes
  • https://pbmdiscounter.nl/blog/stofmaskers-voor-brildragers/
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 23-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.