Niet-medisch neus- en mondkapje: dragen en desinfecteren
Nadat in februari 2020 voor het eerst een besmetting van het nieuwe coronavirus in Nederland werd vastgesteld, groeide het aantal besmetting in het voorjaar van 2020 snel. De regering kondigde verschillende maatregelen aan om het virus de baas te kunnen worden. Er werden verschillende maatregelen van kracht waarbij het dragen van niet-medische mondkapjes genoemd werd. Maar hoe draag en gebruik je deze kapjes op de juiste wijze en wat is de meest effectieve manier om herbruikbare mondkapjes te desinfecteren?
Soorten neus- en mondkapjes
De termen mondkapje en mondmaskers worden in de volksmond door elkaar gebruikt en betekenen ook hetzelfde.
Medische mondmaskers
Medische mondmaskers hebben als doel de drager te beschermen tegen bijvoorbeeld virussen. Ze moeten aan Europese en Nederlandse richtlijnen voldoen om gebruikt te mogen worden in de gezondheidszorg.
Niet-medische mondkapjes
Niet-medische mondmaskers of mondkapjes hebben als doel de mensen in de nabije omgeving van de drager te beschermen. Ze zijn niet gekeurd en mogen dan ook niet gebruikt worden in de gezondheidszorg. Niet-medische mondkapjes kunnen zelf gemaakt of gekocht worden. Er zijn wegwerpmaskers en herbruikbare maskers te koop.
Het goed dragen van een niet-medisch mondkapje
Om daadwerkelijk anderen in je omgeving te beschermen, is het belangrijk het mondkapje op de juiste wijze op te zetten en te dragen.
Voordat je het mondkapje op zet
Bron: Ivabalk, Pixabay
Voordat het mondkapje opgezet kan worden, is het van belang dat je handen schoon zijn. Was je handen gedurende 20 seconden op de volgende wijze:
- houd je handen onder de kraan, zodat ze nat worden.
- Pak zeep om je handen en polsen mee te kunnen wassen.
- Wrijf je handpalmen tegen elkaar.
- Wrijf de handpalmen over de rug van de hand.
- Wrijf de vingers in elkaar.
- Wrijf met de handpalm om de duim heen. Doe dit met beide duimen.
- Draai en wrijf met de vingertoppen in de handpalm.
Het mondkapje opzetten
Pak het mondkapje alleen bij de touwtjes of elastieken vast. Raak het kapje zelf niet aan. Bij een mondkapje met elastieken is het van belang om na te gaan of het elastiek ervoor zorgt dat het kapje niet afzakt en aansluit, maar niet knelt. Om te testen of het mondkapje goed genoeg aansluit, kun je er even in blazen. Als je veel lucht langs het mondkapje voelt gaan, zit het mogelijk te los.
Het mondkapje dragen
Het mondkapje zit goed als het de neusgaten en mond goed bedekt en het masker tijdens bewegen op praten niet afzakt. Het is belangrijk dit even te testen, omdat het kapje tijdens het dragen niet meer aangeraakt dient te worden. Een mondkapje dat telkens afzakt, zal dus strakker gemaakt moeten worden. Wanneer je tijdens het dragen met je handen aan het mondkapje zit, is het niet meer schoon en kun je bacteriën of virusdeeltjes met jouw handen op het mondkapje hebben aangebracht.
Draag het mondkapje maximaal 3 uur. Vervang het daarna indien nodig voor een ander kapje.
Brildragers
Brildragers ervaren soms dat de brillenglazen beslaan als zij een mondkapje dragen. Dit komt voornamelijk door lucht die boven bij de neus ontsnapt aan het kapje en waardoor de bril beslaat. Dit ongemak kun je voorkomen door een goed aansluitend mondkapje te maken of kopen. Een metalen clip of draadje, waarbij het kapje beter om de neus gevormd kan worden, kan helpend zijn. Daarnaast is het handig om het kapje zo dicht mogelijk bij je ogen op te zetten en de bril juist iets lager op je neus te plaatsen.
Het mondkapje afzetten
Pak bij het afzetten van het kapje weer alleen de touwtjes of elastieken vast. Raak het mondkapje zelf niet aan. Wegwerpmondkapjes kunnen in de restafvalcontainer gegooid worden. Herbruikbare mondkapje dienen te worden gedesinfecteerd voor hergebruik.
Het desinfecteren van een herbruikbaar mondkapje
De meest effectieve wijze om een mondkapje te desinfecteren, is om het te wassen op 60 graden met wasmiddel. Wasverzachter is niet nodig. Het wassen in een niet volle wasmachine is economisch en milieutechnisch gezien minder geschikt. De mondkapje kunnen ook in een teiltje of emmer met water en wasmiddel gelegd worden. De temperatuur van het water is het belangrijkst. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller het kapje gedesinfecteerd is. De meeste kranen hebben een begrenzing, waardoor de temperatuur van het water niet boven de 60 graden uit komt. Zorg er daarom voor dat je het mondkapje een paar minuten laat staan in het water. Ook met kokend water kun je het kapje desinfecteren. Dan bestaat wel de kans dat het mondkapje krimpt. Als het masker gedesinfecteerd is, kun je het kapje uitspoelen en laten drogen.