Niet-medisch neus- en mondkapje: dragen en desinfecteren

Niet-medisch neus- en mondkapje: dragen en desinfecteren Nadat in februari 2020 voor het eerst een besmetting van het nieuwe coronavirus in Nederland werd vastgesteld, groeide het aantal besmetting in het voorjaar van 2020 snel. De regering kondigde verschillende maatregelen aan om het virus de baas te kunnen worden. Er werden verschillende maatregelen van kracht waarbij het dragen van niet-medische mondkapjes genoemd werd. Maar hoe draag en gebruik je deze kapjes op de juiste wijze en wat is de meest effectieve manier om herbruikbare mondkapjes te desinfecteren?

Soorten neus- en mondkapjes

De termen mondkapje en mondmaskers worden in de volksmond door elkaar gebruikt en betekenen ook hetzelfde.

Medische mondmaskers

Medische mondmaskers hebben als doel de drager te beschermen tegen bijvoorbeeld virussen. Ze moeten aan Europese en Nederlandse richtlijnen voldoen om gebruikt te mogen worden in de gezondheidszorg.

Niet-medische mondkapjes

Niet-medische mondmaskers of mondkapjes hebben als doel de mensen in de nabije omgeving van de drager te beschermen. Ze zijn niet gekeurd en mogen dan ook niet gebruikt worden in de gezondheidszorg. Niet-medische mondkapjes kunnen zelf gemaakt of gekocht worden. Er zijn wegwerpmaskers en herbruikbare maskers te koop.

Het goed dragen van een niet-medisch mondkapje

Om daadwerkelijk anderen in je omgeving te beschermen, is het belangrijk het mondkapje op de juiste wijze op te zetten en te dragen.

Voordat je het mondkapje op zet

Bron: Ivabalk, PixabayBron: Ivabalk, Pixabay
Voordat het mondkapje opgezet kan worden, is het van belang dat je handen schoon zijn. Was je handen gedurende 20 seconden op de volgende wijze:
 1. houd je handen onder de kraan, zodat ze nat worden.
 2. Pak zeep om je handen en polsen mee te kunnen wassen.
 3. Wrijf je handpalmen tegen elkaar.
 4. Wrijf de handpalmen over de rug van de hand.
 5. Wrijf de vingers in elkaar.
 6. Wrijf met de handpalm om de duim heen. Doe dit met beide duimen.
 7. Draai en wrijf met de vingertoppen in de handpalm.

Het mondkapje opzetten

Pak het mondkapje alleen bij de touwtjes of elastieken vast. Raak het kapje zelf niet aan. Bij een mondkapje met elastieken is het van belang om na te gaan of het elastiek ervoor zorgt dat het kapje niet afzakt en aansluit, maar niet knelt. Om te testen of het mondkapje goed genoeg aansluit, kun je er even in blazen. Als je veel lucht langs het mondkapje voelt gaan, zit het mogelijk te los.

Het mondkapje dragen

Het mondkapje zit goed als het de neusgaten en mond goed bedekt en het masker tijdens bewegen op praten niet afzakt. Het is belangrijk dit even te testen, omdat het kapje tijdens het dragen niet meer aangeraakt dient te worden. Een mondkapje dat telkens afzakt, zal dus strakker gemaakt moeten worden. Wanneer je tijdens het dragen met je handen aan het mondkapje zit, is het niet meer schoon en kun je bacteriën of virusdeeltjes met jouw handen op het mondkapje hebben aangebracht.
Draag het mondkapje maximaal 3 uur. Vervang het daarna indien nodig voor een ander kapje.

Brildragers

Brildragers ervaren soms dat de brillenglazen beslaan als zij een mondkapje dragen. Dit komt voornamelijk door lucht die boven bij de neus ontsnapt aan het kapje en waardoor de bril beslaat. Dit ongemak kun je voorkomen door een goed aansluitend mondkapje te maken of kopen. Een metalen clip of draadje, waarbij het kapje beter om de neus gevormd kan worden, kan helpend zijn. Daarnaast is het handig om het kapje zo dicht mogelijk bij je ogen op te zetten en de bril juist iets lager op je neus te plaatsen.

Het mondkapje afzetten

Pak bij het afzetten van het kapje weer alleen de touwtjes of elastieken vast. Raak het mondkapje zelf niet aan. Wegwerpmondkapjes kunnen in de restafvalcontainer gegooid worden. Herbruikbare mondkapje dienen te worden gedesinfecteerd voor hergebruik.

Het desinfecteren van een herbruikbaar mondkapje

De meest effectieve wijze om een mondkapje te desinfecteren, is om het te wassen op 60 graden met wasmiddel. Wasverzachter is niet nodig. Het wassen in een niet volle wasmachine is economisch en milieutechnisch gezien minder geschikt. De mondkapje kunnen ook in een teiltje of emmer met water en wasmiddel gelegd worden. De temperatuur van het water is het belangrijkst. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller het kapje gedesinfecteerd is. De meeste kranen hebben een begrenzing, waardoor de temperatuur van het water niet boven de 60 graden uit komt. Zorg er daarom voor dat je het mondkapje een paar minuten laat staan in het water. Ook met kokend water kun je het kapje desinfecteren. Dan bestaat wel de kans dat het mondkapje krimpt. Als het masker gedesinfecteerd is, kun je het kapje uitspoelen en laten drogen.
© 2020 - 2024 Marijkeer, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mondkapje gebruiken als brildrager in tijden van coronaMondkapje gebruiken als brildrager in tijden van coronaVanaf 1 juni 2020 is in het openbaar vervoer in Nederland het gebruik van een mondkapje of mondmasker verplicht. Draag j…
Besmetting MRSA of ziekenhuisbacterieMRSA komt geregeld voor in Europese ziekenhuizen en rusthuizen. Deze komt vaker voor dan voorheen en kan levensbedreigen…
Informatie over mondkapjesDoor een toenemend aantal epidemieën slaan steeds meer Nederlanders mondkapjes in om achter de hand te hebben. Een goed…
Desinfecteren, hoe doe ik dat?Desinfecteren. Het is een term die u de laatste tijd vast niet ontgaan is. Omdat de Mexicaanse Griep in opkomst is, is d…

Eten, drinken, medicijnen en medicinale planten bij diarreeEten, drinken, medicijnen en medicinale planten bij diarreeAls het om diarree gaat, is iedereen het erover eens: het is ongemakkelijk en je wilt er zo snel mogelijk vanaf. De oorz…
Huidflora: functie, soorten en herstellen van huidmicrobioomHuidflora: functie, soorten en herstellen van huidmicrobioomDe huidflora is de naam die wordt gegeven aan de ontelbare micro-organismen die de huid van buitenaf koloniseren en van…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Ben Kerckx, Pixabay
 • Goudsmid, R. (5 juni 2020) Hoe desinfecteer je een herbruikbaar mondkapje? Trouw.
 • KNMP, apothekersorganisatie. Overzicht verschil medische en niet-medische mondmaskers.
 • Zorg voor Beter. (28 september 2020). Instructie mondkapje en handschoenen.
 • Afbeelding bron 1: Ivabalk, Pixabay
Marijkeer (3 artikelen)
Laatste update: 28-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.