Avicenna, leerdicht der geneeskunst

Avicenna, leerdicht der geneeskunst De Perzische-Arabische arts en filosoof Aboe Ali, werd geboren in 980 in Afsjanah. Hij zou al op zijn tiende jaar de volledige Koran uit zijn hoofd gekend hebben. Op zijn 17de genas hij de emir van de Sammaniden, waardoor hij als dank toegang kreeg tot de vermaarde bibliotheek van deze heerser. In de Westerse wereld is deze Aboe Ali beter bekend onder de naam Avicenna. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste geleerden van de Arabische wereld. Door Dante wordt hij in één adem genoemd met Hippocrates en Galenus. Aan vele Europese universiteiten is het onderricht in de geneeskunde eeuwenlang gebaseerd geweest op de Canon van Avicenna.

Zoals gebruikelijk in zijn tijd heeft Avicenna van zijn geneeskundige denkbeelden een samenvatting in versvorm gemaakt. In nauwelijks 100 bladzijden wist hij de medische kennis van die tijd op kernachtige wijze samen te vatten. Een eerste Nederlandstalig editie werd in 1981 uitgegeven onder de titel ‘Leerdicht der geneeskunst’.

Over purgeermiddelen, die de gele gal doen uitscheiden

De winde doet sterk de gele gal verdwijnen, men verbetert het door haar te vermengen met een kweepeer, om zodoend de schadelijkheid voor de maag en de lever te omzeilen. commentaar: Avicenna adviseert hier een zeer sterk laxeerkruid Haagwinde of verwanten, waarvan hij de bijwerkingen wil verminderen door toevoeging van een verzachtende slijmstofplant als Cydonia vulgaris, de kweepeer.

Over geneesmiddelen die de ingang van de bloedvaten openen.

‘Al wat bekend is om de ingangen van vaten te openen zoals de chirurg zou doen bij een hevige warmte, zoals knoflook, ui.

Commentaar: Knoflook voor de bloedvaten, is helemaal een hedendaags advies.

Hygiene van de reiziger tijdens het warme jaargetijde

‘Drink posteleinsoep en siroop van het sap van onrijpe druiven, versneden met water’.

Commentaar: Merkwaardige adviezen blijven het wel, toch worden er af en toe planten en recepten vermeld die nu 1000 jaar later door wetenschappelijk onderzoek begrijpelijk worden. Zo bevat postelein omega 3 vetzuren, veel vitaminen en mineralen, die goed dorstlessend kunnen zijn.

Hoe te handelen tijdens de bevalling

‘Indien de bevalling moeizaam is, moet de vrouw een afkooksel innemen van dadels en fenegriek’.

Commentaar: Ook hier vermeld Avicenna een vrucht en een zaad die beiden hormonale stoffen bevatten, die de bevalling kunnen vergemakkelijken.

Bijzondere hygiëne voor het kind

Laat het, wakker geworden, het licht zien, de hemel en de sterren. Plaats het om te slapen op een zacht bed in een donkere ruimte, doe een beetje papaver door zijn voedsel indien het door ziekte uit zijn slaap gehouden wordt.

Commentaar: Papaver of de Slaapbol, is zonder meer pijnstillend en slaapverwekkend maar voor een hedendaagse baby toch wat te straffe kost. Mogelijk bedoelde Avicenna de blauwmaanzaadjes van die plant of de klaproos, Papaver rhoeas die ook nu nog als hoestsiroop gebruikt wordt.

Avicenna, Arabische wereld en 1000 jaar geleden! Hoe moeten we die wereld en die kruidenwereld van toen bekijken? Wat kunnen wij er van leren? Het blijft moeilijk maar wel spannend om als hedendaagse herborist oude kruidenboeken te bestuderen. We kunnen kritisch maar wel met een open geest recepturen beoordelen, na maken en uitproberen. Wie weet vinden we dan wel oude middelen voor nieuwe kwalen.

Literatuur

  • Canon van de geneeskunde, het meest bekende boek in de geschiedenis van de medische wetenschap
  • The Traditional Healer's Handbook: The Classic Herbal Medicine of Avicenna, by H. M. Chishti; New York: Inner Traditions International, Ltd., Sept., 1998.
  • De weg naar Isfahan", door Gilbert Sinoue; vertaling Frans de Haan; uitg. Vassallucci, Amsterdam, 1997; ISBN 90 5000 059 2; 346 blz.
© 2009 - 2024 Herborist, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Migraine: Kruidenthee voor migraine en hoofdpijnReeds velen zijn mij voorgegaan om beschrijvingen te geven van migraine en diverse soorten hoofdpijn. Ik zal mij daarom…
Recepten voor HalloweensmoothiesRecepten voor HalloweensmoothiesHalloween smoothies zijn een gezond en origineel alternatief voor de normale Halloween snoepjes. Smoothies op basis van…
Vleesvervangers: tahoe, tofu, quorn, falafel en seitanTwee dagen per week geen vleeseten en je levert een behoorlijke bijdrage aan het milieu. Maar wat zijn nu vleesvervanger…
Heerlijke pasta receptenHeerlijke pasta receptenPasta hoort inmiddels bijna bij “ de Hollandse pot “ en ingeburgerd als een van zaken die 's avonds op tafel komen. Enke…

Slapen kunt u lerenSlapen kunt u lerenIs het niet prettig om elke morgen bruisend van energie en levenslust op te staan? Spijtig genoeg liggen elke nacht tal…
Snurken: Hoe komt het en wat doe je eraan?Snurken is vervelend. Voor jou maar ook zeker voor je omgeving. Snurken zorgt ervoor dat je zelf niet goed slaapt en kan…
Bronnen en referenties
Reactie

Reyners Marcel, 20-11-2010
Mijn vertaling van Het Leerdicht der Geneeskunst verscheen in 1991 bij Boom, Meppel. Niet 1981 zoals ik net les. Voor zover ik weet was er voordien nooit iemand die zich aan een nederlandse vertaling gewaagd heeft. Reactie infoteur, 23-11-2010
Bedankt voor de reactie. Ik zal het aanpassen.
Maurice

Herborist (762 artikelen)
Gepubliceerd: 21-07-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.