Chemische luchtverontreiniging
Luchtverontreiniging is er zowel binnenshuis als buitenshuis. De lucht die we binnen inademen, kan ook verontreinigende stoffen bevatten, zoals de zware metalen lood, kwik en asbest en de gassen radon en ozon. Je zou stilaan denken dat al deze materialen uit onze omgeving zijn verdwenen, maar dit is zeker niet altijd het geval.
Hoe beschadigen chemische stoffen je gezondheid?
Je moet vooral niet te lichtzinnig denken over de chemische stoffen waarmee je al die wonderen verricht in het huishouden. Veel ervan zijn krachtige stoffen die schade in huis kunnen aanrichten en variëren van licht irriterend tot kankerverwekkend. Stoffen die praktisch ongevaarlijk zijn, brengen waarschijnlijk ook geen of weinig schade toe aan de gezondheid. Toch kan het even duren voordat mensen die gevoelig zijn voor chemische stoffen iets hebben gevonden waar ze geen last van hebben. Voor de meeste mensen veroorzaken veel stoffen nauwelijks problemen, mits ze in de juiste omgeving worden gebruikt en op de veiligste manier. Sommige wasmiddelen kunnen na langer direct contact met de huid bijvoorbeeld irritatie van de huid en de ogen veroorzaken, maar veroorzaken geen problemen als ze worden gebuikt om kleding mee te wassen. Ben je echter gevoelig voor een chemische stof in een bepaald merk wasmiddel, dan kun je er misschien slecht tegen als de lakens in datzelfde middel gewassen zijn. Hoe giftig een stof is voor de gebruiker, hangt niet alleen af van de chemische samenstelling. Het hangt ook af van de mate waarin de stof waarschijnlijk gebruikt gaat worden, in welke hoeveelheden en onder welke omstandigheden. Als je een keer per jaar een zeer giftig oplosmiddel gebruikt om een favoriete en dure jurk te redden, is dat heel wat anders dan het dagelijkse gebruik van een oplosmiddel voor een hobby.
Lood
Loodvergiftiging kan de ontwikkeling van kinderen langdurig beïnvloeden. Loodvergiftiging bij kinderen kan zich als een plotselinge ziekte manifesteren met symptomen van irritatie, buikpijn en flauwvallen of verlies van bewustzijn. De symptomen bij volwassenen zijn onder meer hoofdpijn, misselijkheid, gewichtsverlies, constipatie, vermoeidheid en persoonlijkheidsverandering. Kinderen kunnen loodvergiftiging oplopen als ze verfdeeltjes met lood binnenkrijgen of stofdeeltjes inhaleren. Hoewel in veel landen de hoeveelheid lood in benzine is teruggebracht, zelfs in landen waar loodvrije benzine wordt gebruikt, blijft lood op plaatsen waar veel verkeer komt achter in dichtbijgelegen grond. Het kan dan vrijkomen en binnenkomen in huizen via ramen en deuren of via onze schoenen mee naar binnen worden genomen. Lood is ook een onderdeel van veel synthetisch en ambachtelijk materiaal, en helaas, van speelgoed gemaakt van pvc. Pvc is een veel gebruikt plastic waarin soms giftige metalen lood en cadmium als stabilisator zijn verwerkt.
Kwik
Over de aanwezigheid van lood in oude verfsoorten is uitvoerig geschreven. Dit geldt echter niet voor de aanwezigheid van kwik in nieuwe verfsoorten. Sommige latex interieurverfsoorten bevatten fenylkwikacetaat of PMA als conserveermiddel.
Asbest
Langdurige blootstelling aan asbest kan kanker veroorzaken. Vroeger werd asbest overal gebruikt als permanent brandwerend middel en het wordt nog steeds gevonden in verwarmingsinstallaties, geluidsisolatie, plafondtegels, en dakspaan in oudere huizen. Het werd ook gebruikt in handschoenen voor de open haard, strijkplankhoezen en sommige haardrogers. Wanneer materiaal dat asbest bevat, is beschadigd of uit elkaar begint te vallen, komen er microscopisch kleine vezeltjes in de lucht, soms gedurende wel 30 jaar. Als die door mensen worden geïnhaleerd, kunnen ze leiden tot asbestose, longkanker en andere ziekten van de longen en maag.
Radon
Radon is een natuurlijk voorkomend, geurloos radioactief gas en is een van de belangrijkste veroorzakers van kanker. Het komt voor in sommige steensoorten, in grondwater en in de bodem. Als het huis op grond staat die radon bevat, kan het gas het huis binnendringen via kieren, riolering en beton. Concentraties van radon kunnen erg hoog zijn in huizen die weliswaar goed geïsoleerd zijn, maar waar onvoldoende wordt geventileerd.
Ozon
Zet apparatuur in de werkkamer uit als je deze niet gebuikt. Ze stoten namelijk ozon uit, een giftig gas dat van nature al in kleine hoeveelheden aanwezig is in de lucht. Het irriteert de ogen, neus, keel en ademhalingswegen.
© 2009 - 2024 Kristofvdh, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De invloed van ozon op plantenBij een groot deel van de mensen is het bekend dat wij op aarde last hebben van een verhoogde ozonconcentratie. Er wordt…
Spaarlampen onder vuurSpaarlampen liggen al een tijd onder vuur. Met de afschaffing van de gloeilamp krijgen de tegenstanders van de spaarlamp…