Strijd tegen kanker: de teek en kurkuma als nieuw wapen

Kanker lijkt de ziekte de pest van de twintigste eeuw: iedereen kent wel iemand die het heeft, gehad heeft of er zelfs aan gestorven is. Naast de huidige behandelmethodes is de wetenschap nog steeds op zoek naar nieuwe methodes om kankerpatiënten te genezen. Een teek in Brazilië zorgt nu voor een doorbraak: hiermee zouden tumoren vernietigd kunnen worden.

De amblyomma cajennense teek als middel tegen kanker

In het regenwoud van Brazilië leeft de amblyomma cajennense teek. De spuug van deze teek blijkt tumoren te vernietigen. Dit gunstige effect van de tekenspuug is ontdekt door wetenschappers van Butantan, een medisch intituut van de universiteit van São Paulo. Zij waren bezig met een ander onderzoek, maar kwamen tot deze doorbraak en hebben daar de prioriteit gelegd. Terwijl stoffen uit de tekenspuug de tumor ofwel kankercellen afbreekt, worden de goede menselijke cellen niet aangetast. De tekenspuug is al getest op ratten en de werking op menselijke kankercellen is ook al bewezen. De ratten werden binnen 6 weken weer beter.

Natuurlijk is er nog verder onderzoek nodig, voordat het middel ook echt als medicijn gebruikt kan worden. Daarvoor wordt nu financiële steun gezocht bij grote farmaceutische bedrijven. Teken stonden tot nu toe enkel bekend om hun vervelende beten: het kan hoge koorts veroorzaken (ricketsiose) en de ziekte van lyme. Zoals al vaker beweerd wordt: ieder onderdeel van de natuur is er niet voor niets en heeft dus niet alleen nadelen maar ook voordelen. Ik zou willen zeggen: de teek heeft zich nu bewezen.

Wat voor invloed heeft deze ontdekking op de behandeling van huidige kankerpatiënten?

Mensen die momenteel behandelt worden tegen kanker, zullen helaas nog niets hebben aan deze ontdekking. De ontwikkeling van een medicijn duurt jaren, omdat de neveneffecten op korte en lange termijn goed onderzocht moeten zijn. Men kan het risico niet lopen dat in eerste instantie de tekenspuug inderdaad alleen de tumor afbreekt en verder geen neveneffecten heeft, maar dat het na 10 jaar ook andere delen van het lichaam af gaat breken.

Voorlopig zal kanker dus aangepakt worden met operaties om de tumor of tumoren te verwijderen, bestralingen om de groei van tumoren te beperken en chemotherapie om kankercellen die zich door het lichaam verspreiden aan te pakken en te vernietigen. Dit zijn zware ingrepen, die ook veel tijd kosten. Daarnaast heeft het ingrijpende neveneffecten, zoals het verliezen van je haar door de chemotherapie. Dat maakt een kankerpatiënt fysiek en psygisch nog kwetsbaarder. Hopelijk wordt het medicijn van de tekenspuug snel verder ontwikkeld, zodat de behandeling van kanker in de toekomst eenvoudiger en minder heftig is.

Update 30-10-2009:
Ook het Indiase kruid kurkuma zou kankercellen af kunnen breken. Dit kruid stond al bekend om de eigenschappen dat het goed is voor de lijn en voor het geheugen.
© 2009 - 2023 Mabe, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kanker: de eerste symptomenHet is erg belangrijk dat kanker in een vroeg stadium wordt ontdekt. De overlevingskansen zijn immers veel groter als de…
Kanker en Voedsel: 5 fabelsKanker en Voedsel: 5 fabelsHet effect van voedsel op het voorkomen, ontstaan en genezen van kanker is een veel besproken onderwerp. Vaak worden all…

Alles over pijnstillers en hun gebruikAlles over pijnstillers en hun gebruikPijn is er in soorten en maten, maar pijnstillers om die pijn te verzachten eveneens. Het merendeel van de Nederlandse b…
De hik, wat kun je er tegen doen?De hik, wat kun je er tegen doen?De hik wordt de hik genoemd omdat het geluid wat je maakt als je de hik hebt, klinkt als ‘hik’. Daarom wordt het in veel…
Mabe (95 artikelen)
Laatste update: 14-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.