Snel een TIA herkennen en met spoed naar Eerste Hulp

Snel een TIA herkennen en met spoed naar Eerste Hulp Bij een TIA wordt de bloeddoorstroming van de hersenen, het ruggenmerg of het oog kort onderbroken, meestal vanwege een bloedprop. Zo'n kortdurende afsluiting van een bloedvat kan leiden tot een verlamming van mondhoek, arm en/of been. En/of onduidelijke spraak, taalstoornissen, gevoels- of coördinatieproblemen, dubbelzien of verlies van zicht. Signaleert u uitvalverschijnselen? Bel dan snel de huisarts of 112. Hoe eerder een TIA wordt behandeld, hoe kleiner de kans is, op een tweede TIA of een herseninfarct. Een ernstige invaliditeit of langdurige opname kan daarmee worden voorkomen.

Snelle opname noodzakelijk bij TIA

Nieuwe buitenlandse studies hebben aangetoond dat je een TIA-patiënt zo snel mogelijk moet opnemen in een ziekenhuis en dus niet, zoals voorheen gebeurde, een dag met de opname gaat wachten totdat eerst overleg is geweest tussen huisarts en behandelend specialist in het ziekenhuis. Hoe sneller in het ziekenhuis des te kleiner de kans op vervolg TIA's.

Meteen naar Eerste Hulp als TIA wordt vermoed

Zodra uitvalsverschijnselen optreden, omdat bijv. praten plotseling moeilijk gaat of een arm niet meer kan worden opgetild, altijd direct de dokter inschakelen of 112 bellen. In geen geval wachten dus! Zodra de patiënt in het ziekenhuis is beland worden er foto's met de CT-scan gemaakt en zal de persoon op de bewakingsapparatuur worden aangesloten zodat een herhaling kan worden voorkomen.

Een beroerte zelf herkennen

De FAST-test (Face Arm Speech Test) is een snelle test om een beroerte bij iemand te herkennen:
  • Face (gezicht): vraag de persoon te lachen of de tanden te laten zien. Staat de mond scheef of hangt een mondhoek?
  • Arm: vraag de persoon beide armen op te tillen en voor zich uit te strekken met de binnenzijde van de hand naar boven. Zakt een arm weg of zwalkt deze rond?
  • Speech (spraak): vraag aan de persoon of aan omstanders of er veranderingen in het spreken zijn opgetreden. Onduidelijke spraak of niet meer uit de woorden kunnen komen?
  • Time (tijd): stel vast hoe laat de klachten zijn begonnen. Dit is van belang voor de behandeling.
  • Doet minimaal één van deze bovengenoemde (Face, Arm, Speech) verschijnselen zich voor, handel dan direct en bel een huisarts. Hoe eerder een beroerte behandeld wordt hoe meer kans op herstel.

Wat is precies een TIA

Jaarlijks belanden veel mensen met een TIA in het ziekenhuis (Transient Ischaemic Attack) ook wel voorbijgaande beroerte genoemd. Het houdt in dat delen(cellen)van de hersenen gedurende enige tijd te weinig bloed ontvangen. De symptomen zijn als bovengenoemd. Gaat het om een TIA, dan is de kans groot dat zich binnen enkele dagen nogmaals een TIA voordoet of misschien zelfs een herseninfarct optreedt. Bij een snelle opname in het ziekenhuis kan echter direct worden ingegrepen en gecontroleerd en daardoor erger worden voorkomen.

Oorzaak TIA

De meest voorkomende oorzaak voor een TIA of herseninfarct is atherosclerose, vroeger vaak aderverkalking genoemd. De risicofactoren zijn hoge bloeddruk, roken, hoog cholesterolgehalte (hoewel de meningen hierover verschillen), suikerziekte en erfelijke belasting. Stolselvorming in het hart kan ook de oorzaak zijn.
© 2009 - 2024 Robbie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Snel beroerte vaststellen via test, voorkomt hersenschadeSnel beroerte vaststellen via test, voorkomt hersenschadeJaarlijks worden in Nederland ruim 40.000 mensen door een beroerte getroffen. Een beroerte kan onherstelbaar letsel aan…
Beroerte: Belangrijke doodsoorzaak in de Westerse wereldJaarlijks worden 50 000 landgenoten getroffen door een beroerte. Deze hersenaandoening is na hartinfarct en kanker de be…
Beroerte en kansen op herstelBeroerte en kansen op herstelElk jaar krijgen ongeveer 40.000 mensen in Nederland een beroerte. Dat is een plotselinge onderbreking van de zuurstofto…
Aandoening: BeroerteAandoening: BeroerteAls de toevoer naar de hersenen onderbroken wordt, dan spreekt men van een beroerte. In Nederland zijn er per jaar zo'n…

Licht en beweging bij winterdip, depressie en herfstklachtenLicht en beweging bij winterdip, depressie en herfstklachtenDe bladeren vallen van de bomen en de dagen worden snel korter. Voor velen is herfst niet de meest favoriete periode van…
De weg naar meer zelfvertrouwenEen gebrek aan zelfvertrouwen staat meestal niet op zichzelf. Het beïnvloedt ook je relaties en je omgeving. Als je slec…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TFity, Pixabay
  • MCA Alkmaar
  • NH-Dagblad 22-11-2014
Robbie (588 artikelen)
Laatste update: 23-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.