Ogen laseren met de LASIK methode

Ogen laseren met de LASIK methode Ogen laseren is een uitkomst voor vrijwel iedereen die een bril of lenzen draagt. Velen laten zich echter niet weerhouden door de prijs ervan, maar doordat men denkt dat het pijn doet om een oog te laten laseren zodat de bril weg kan. Ooglaseren is echter helemaal niet meer pijnlijk. Overweeg je om je ogen te laten laseren, dan kun je je het beste laten voorlichten door een van de in Nederland gevestigde klinieken die deze ingreep uitvoeren.

Laseren ogen volgens de LASIK methode


Ogen laseren, hoe werkt het?

Voor het laseren van de ogen zijn tegenwoordig verschillenden technieken. Niet alle technieken gaan volgens dezelfde procedure, maar in het algemeen geldt dat meestal gebruik wordt gemaakt van de LASIK of de LASEK methode. Tussen deze behandeling zit geen verschil in resultaat of prijs, alleen is het afhankelijk van de structuur van jouw oog welke behandeling het meeste geschikt is. De LASIK methode is het meest gebruikt, en wordt ook in Nederland bij door veel klinieken uitgevoerd. Bij beide methodes zullen allebei de ogen tegelijkertijd gelaserd worden.

LASIK

LASIK is een afkorting voor het Engelse Laser Assisted In Situ Keratomileusis. Dit type ooglaserbehandeling wordt over de hele wereld het meeste gebruikt en is ook in Nederland de meest uitgevoerde behandeling. De LASIK ooglaserbehandeling, die zeer effectief is, is geschikt voor vrijwel alle lage, middelhoge en hoge sterktes (recepten). Bij de LASIK-behandeling wordt gebruikgemaakt van een koele lichtstraal van een excimer laser die het voorste oppervlak van je oog, het hoornvlies, heel subtiel van vorm doet veranderen zonder dat je hier iets van voelt. Beide ogen worden tegelijk behandeld.

Behandeling zonder pijn

Allereerst moet natuurlijk gezorgd worden dat je geen pijn voelt en dat je niet ongecontroleerd met je oog gaat bewegen, uit angst dan wel uit gewoonte. Om hiervoor te zorgen krijg je een verdovende druppels in je ogen, die je oog volledig gevoelloos maken. Eerst wordt natuurlijk gecheckt of je hier niet allergisch voor bent, maar dit is zelden het geval. Om je oog stil te houden wordt er een speciaal klemmetje geplaatst die alles op zijn plaats houdt. Het plaatsen hiervan gebeurt als de verdoving al werkt en het wordt zelden als vervelend ervaren door de patiënt.

De procedure

Wanneer alles zijn werk doet wordt begonnen met de procedure. De chirurg zal eerst een soort flapje maken van het bovenste laagje van oog, dat hij voorzichtig om hoog zal tillen. Op die manier komt het inwendige hoornvliesweefsel aan het oppervlak. Door de steriele omgeving is dit in zijn geheel niet gevaarlijk. Je oog is dan voldoende geprepareerd om met de laserbehandeling te beginnen.

Computer-aangestuurde impulsen van laserlicht worden nu op de inwendige lagen van het hoornvlies gericht. Je kunt horen dat de laser pulseert, door het tikkende geluid. Dit lijkt misschien eng, maar eigenlijk betekent het alleen maar dat het al weer bijna voorbij is. De inwendige hoornvlieslaag wordt volgens de modernste techniek opnieuw gevormd met de laser. Of je nu voor de behandeling bijziend of verziend was, of last had van astigmatisme; het is allemaal via deze lasermethode te corrigeren. Tot slot wordt de flap door de chirurg weer netjes teruggeplaatst. Hiervoor zijn geen hechtingen nodig, het vlies zal vanzelf weer volledig aanhechten en genezen.

Na de behandeling

Na de behandeling hoef je je eigen bril niet meer op te zetten. Deze zul je niet meer nodig hebben. Het is normaal dat alles je kort na de behandeling nog wat wazig voorkomt. Echter zul je na een paar uur al verbetering zien. Het is wel verstandig om een zonnebril en eventueel een pet of cap mee te nemen om je te wapenen tegen het zonlicht. Je ogen zijn hier vaak nog een beetje gevoelig voor. In veel ooglaserklinieken kun je ter plekke een goedkope zonnebril kopen. Je ogen kunnen ook wat waterig zijn of je kunt het gevoel hebben alsof er op het strand wat korreltjes ingewaaid zijn. Dit is allemaal normaal. Om tijdens je nacht je ogen extra te beschermen krijg je oogschildjes mee. Dit geeft ook wat meer zekerheid en rust gedurende de nacht. Deze kun je een kleine week gebruiken.

Na twee dagen is het effect van het ooglaseren meestal compleet. Je ziet de wereld dan weer alsof je ogen perfect zijn en je geen zicht-corrigerende hulpmiddelen meer nodig hebt. Meestal ga je nog een of twee keer terug naar de kliniek voor een controle. Nazorg is natuurlijk erg belangrijk.
© 2009 - 2025 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veilig ooglaseren - de meest veilige ooglaserbehandelingIs ooglaseren veilig of gevaarlijk? Een ooglaserbehandeling bestaat uit drie stappen: vooronderzoek, behandeling en nazo…
Ooglaseren: Methoden en gevolgenOoglaseren: Methoden en gevolgenHet laseren van de ogen, ofwel refractiechirurgie, is een medische behandeling om het zicht te verbeteren dat steeds pop…
Ooglaseren, hoe gaat dat en wat is de veiligste behandeling?Ooglaseren, hoe gaat dat en wat is de veiligste behandeling?Ooglaseren bestaat sinds de jaren tachtig en de technieken zijn sindsdien alleen maar verbetert. Ogen laten laseren is e…
Regulatie van honger en dorstDat je moet eten en drinken om in leven te blijven, zal niemand verbazen. Dat je zo nu en dan trek en dorst krijgt om aa…
Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 16-03-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.