Verdrinkingangst

Sommige mensen zijn bang om te verdrinken terwijl andere mensen, zoals bijvoorbeeld illusionisten, het gevaar juist opzoeken. Ze maken gebruik van een bak met water die ze dan vergrendelen. Het is de bedoeling dat ze in een show ontsnappen uit deze bak met water. Ze moeten dan minstens hun adem 90 seconden in kunnen houden. Het is dan ook niet zo raar dat mensen bang zijn om te verdrinken. Wereldwijd verdrinken ongeveer een half miljoen mensen per jaar.

Ademprikkel

Als je onder water bent, krijg je na enige tijd te maken met een ademprikkel. Dit is een signaal dat je lichaam afgeeft. Je lichaam vindt dan dat je weer adem moet gaan halen. Deze prikkel vindt plaats voordat je echt geen adem meer krijgt. Dit gebeurd al voordat je eigenlijk echt te weinig zuurstof in je bloed hebt. Bij een ademprikkel zegt je lichaam dus eigenlijk dat je op zo`n moment dringend zuurstof nodig hebt. Ondanks deze ademprikkel kan je lichaam zich aanpassen aan minder zuurstof. Dit kan je oefenen door middel van meditatietechnieken. Je moet je dan tegen deze prikkel verzetten maar dit moet je niet te vaak doen omdat het anders fout kan gaan.

Als je deze prikkel ervaard en niet naar boven of naar buiten kan gaan om adem te halen raak je in paniek. Als je in paniek bent houd jij je adem in en doe je nog een poging om te zwemmen. Doordat jij je adem inhoud word je lichaam steeds zwakker. Tegelijkertijd ontsnapt de lucht uit je lichaam waardoor je water binnen krijgt. Dit duurt ongeveer drie minuten en daarna raak je bewusteloos.

Freediven

Sommige mensen proberen zo lang mogelijk onder water te blijven op een keer ademhalen. Om dit te kunnen moet je minimaal 2 minuten je adem in kunnen houden. Bang zijn en freediven gaan niet samen omdat je hierdoor de technieken die je toe moet passen minder goed gebruikt. Zodra je onder water bent, gaan je duikreflexen werken en gaat je hartslag omlaag.

Commerciële duikers

Commerciële duikers doen constructiewerk onder water. Het is werk dat heel gevaarlijk kan zijn en daarom verdiend het ook zo goed. Ze moeten soms zo lang in koud water werken dat ze tijdelijk in een speciale ruimte moeten om weer wat warm te worden. Dit beroep brengt nogal wat risico`s met zich mee: klaplongen, elektrische schokken en zuurstofvergiftiging.
Ook moeten ze erom denken dat ze niet te snel naar boven zwemmen omdat er anders luchtbelletjes in het bloed ontstaan.

Commerciële duikers gebruiken een mengsel waar tegenwoordig geen stikstof meer in zit. Dit mengsel heet heliox en bestaat uit helium, zuurstof en lucht. Heliox is duur waardoor het weinig gebruikt word door sportduikers. In Heliox is het stikstof deel vervangen door lucht. De hoeveelheid helium en zuurstof hangt af van hoe diep je gaat duiken.

Helium is in 1868 ontdekt. Het word uit de atmosfeer gehaald, maar er is dure apparatuur voor nodig en daar komt ook nog eens bij dat het niet gemakkelijk is om het op deze manier uit de atmosfeer te halen. Daarom halen ze een groot gedeelte in de Verenigde Staten uit de gasreserves. Helium word ook wel gebruikt om luchtballonnen te vullen met lucht.

Commerciële duikers gebruiken Helium omdat het onder grote druk niet giftig word. Stikstof word onder druk wel giftig. Helium word ook minder snel opgenomen in je bloed. Een groot voordeel hiervan is dus dat je geen stikstof nodig hebt en je dus ook geen bijwerkingen hebt van de stikstof. Het nadeel is alleen wel dat Helium duur is en onder de 120 meter kan de druk zo hoog oplopen dat het pijn gaat doen.

Lees verder

© 2010 - 2024 Donkertje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overwin angst en verminder angstenOverwin angst en verminder angstenAls angst het dagelijkse leven negatief beinvloed, is het tijd om er iets aan te doen. Valt er iets te doen tegen angst?…
Angst bij het autorijdenAngst bij het autorijdenAngst komt in vele variaties voor. Ook angst tijdens het autorijden is een veelvoorkomende angst. Zelfs het denken aan e…
Duikbrevet behalenDuikbrevet behalenDuiken is de laatste deccenia een steeds populairdere sport geworden. Je mag echter niet zomaar spontaan gaan duiken. He…
ZuurstofvergiftigingEen mens kan hooguit enkele minuten overleven zonder zuurstof. Op enkele meters diepte kan de aanwezigheid van dit gas e…

Hydrotherapie bij mensenHydrotherapie wordt vaak aangeraden bij mensen met Reumatoïde Artritis, mensen met overgewicht etc. In dit artikel wordt…
Visuele handicapEr zijn in Nederland ongeveer 300.000 mensen met een visuele beperking. Dit betekend dat iemand blind is of zo slechtzie…
Bronnen en referenties
  • Fobiac
  • Duikschool Barracuda Diving
Donkertje (44 artikelen)
Gepubliceerd: 03-06-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.