Wisselwerkingen van medicijnen niet zonder risico

Wisselwerkingen van medicijnen niet zonder risico Over de risico’s van de wisselwerkingen tussen verschillende medicijnen is over het algemeen minder bekend dan over de soms erg vervelende bijwerkingen. Volgens Prof. Dr. Daniel Grandt, een farmaceutisch expert van het Ministerie voor Volksgezondheid in Duitsland, blijven medicijnen ook dan nog werkzaam in het lichaam wanneer ze niet meer in het bloed worden aangetroffen. Hij waarschuwt voor gevaarlijke wisselwerkingen. Belangrijk is altijd dat de arts die een medicijn voorschrijft, weet, welke andere medicijnen nog worden ingenomen door de patiënt. Zodat hij kan beoordelen of het medicijn geen nare wisselwerking kan veroorzaken. Ook voor de arts zelf is dit geen kleinigheid gezien het grote aantal pillen, poeders, druppels en drankjes; er bestaan meer dan 50.000 medicamenten.

De vrije markt in steeds meer geneesmiddelen die je in de apotheek kunt kopen en het feit dat steeds meer mensen veel verschillende soorten medicijnen innemen of dat patiënten door meerdere artsen en specialisten worden behandeld, maken een goed overzicht van de middelen die beter niet met elkaar ingenomen kunnen worden, steeds lastiger. Voor de artsen wordt het er dus ook niet gemakkelijker op.

Sommige medicijnen verdwijnen ogenschijnlijk snel uit het bloed, maar hechten zich aan de cellen waar ze nog lang werkzaam kunnen blijven.
U vindt hier een aantal van de meest ingenomen medicijnen/werkzame stoffen en hun wisselwerking.

Anti-allergie middelen

Terfenadine is in 2003 gelukkig uit de handel genomen, deze stof werd ingezet bij allergische verkoudheid, bindvliesontsteking en huidziektes en heeft wel 10 dagen nodig om afgebouwd te worden. Samen met antibiotica met b.v. de stof Erythromycine was het een gevaarlijke combinatie die hartritmestoornissen kon veroorzaken. Dus wie het middel nog in huis heeft: afgeven bij de apotheek.

Theophylline is een plantaardige stof die in medicijnen voor astma patiënten voorkomt en helpt tegen ademnood. Een tablet is na 4 dagen nog steeds in het bloed aanwezig. Gelijktijdige inname van antibiotica met de stoffen Erythromycine of Ciprofloxacine kan versnelde hartkloppingen, misselijkheid en slapeloosheid veroorzaken.

Combinatie middelen

Het trio Acetylsalicylzuur, Paracetamol en Cafeïne is een combinatie die verwerkt is in medicijnen tegen hoofdpijn en koorts. Deze stoffen hebben 2 dagen nodig om uit het lichaam te verdwijnen. Deze mix kan de werking van bloeddrukverlagende middelen afremmen. Samen met antibiotica zoals Rifampicine hebben deze middelen een negatief effect op de lever.

Benzylpenicilline en Benzathine zijn antibiotica die direct in de spieren worden geïnjecteerd om reumatische koorts te voorkomen. Bovendien bestrijden ze de verwekkers van difterie, syfilis en borreliose (ziekte van Lyme). Er is een nadeel, deze middelen hebben een depotwerking, dat wil zeggen dat zij in het lichaam worden opgeslagen en beetje bij beetje worden vrijgegeven. Daardoor kunnen ze tot 30 dagen in het lichaam werkzaam blijven. Gelijktijdige inname van reuma- of jichtmiddelen kan de depotwerking van het antibioticum versterken.

Hart middelen

Simvastatine is een van de meest effectiefste middelen voor de verlaging van het cholesterolgehalte. Na 90 minuten is die stof uit het lichaam verdwenen. Maar een gelijktijdige inname van antibiotica met de stoffen Erythromycine en Clarithromycine kan funest zijn voor de nieren en de spieren.

Metoprolol is een bètablokker en wordt voorgeschreven bij hoge bloeddruk. Een 100mg pil blijft tot 4 dagen in het lichaam. De bètablokker Nebivolol (5mg) heeft zelfs 7 dagen nodig om afgebroken te worden. Als men in deze periode ook nog een calciumblokker met Verapamil of een ander hartmiddel inneemt, bestaat een verhoogde kans op hartritmestoornissen.

Maag en Darm middelen

Pantoprazol vermindert de maagzuurproductie en wordt meestal voorgeschreven bij ontstekingen en zweren in het maag-darm-traject. Bij normale dosering blijft dit medicijn tot 12 uur in het lichaam aantoonbaar. Pantoprazol en de bloedverdunnende stof Clopidogrel tezamen ingenomen heeft tot gevolg dat de werking van Clopidogrel afgeremd wordt. Het bloed wordt dus niet goed genoeg verdund.

Loperamid is een middel tegen diarree en heeft drie dagen nodig om uit de stofwisseling te verdwijnen. Samen met Chinidine (tegen hartritmestoornissen) wordt de concentratie van Loperamid in het bloed tot het drievoudige verhoogt, waardoor de kans op bijwerkingen kan stijgen.

Ontstekingsremmers

Naproxen helpt bij jichtklachten en blijft tot 8 dagen in het lichaam. Wanneer men tegelijkertijd cortison middelen gebruikt, ontstaat een verhoogde kans op maag-darm-zweren.

Pijnstillers

De pijnstiller Diclofenac, (een ontstekingsremmer tegen hoofdzakelijk gewrichtsontstekingen) is nog 24 uur na inname in het lichaam aan te tonen. Wanneer je gedurende deze tijd ook nog antibiotica inneemt, kan Diclofenac epileptische krampaanvallen teweegbrengen.

Aspirine/Acetylsalicylzuur (tegen hoofdpijn) is na drie uur door de stofwisseling heen, maar de bloedverdunnende werking houdt tot 36 uur aan. Pijnstillers met acetylsalicylzuur kan men beter achterwege laten drie dagen voor een operatie, een botox behandeling of als je naar de tandarts moet om zo het gevaar van te sterke bloedingen te voorkomen. Ook gelijktijdige inname van ontstekingsremmers is af te raden; de kans op een maagbloeding wordt daardoor vertienvoudigt. Kinderen tot 16 jaar kunnen beter een andere pijnstiller innemen, bijvoorbeeld Paracetamol.

Paracetamol is eveneens een pijnstiller maar helpt ook tegen koorts. Het lichaam heeft twee dagen nodig om een tablet af te bouwen. Voorzicht is geboden bij gelijktijdige inname van een slaapmiddel met de stof Phenobarbital erin. Dit is niet goed voor de lever. Wie anti-epileptika met Phenobarbital inneemt, mag geen Paracetamol.

Ibuprofen, een middel dat pijn en koorts vermindert bei artrose, artritis en rugklachten. Deze pil blijft tot twee dagen in het lichaam. Gelijktijdige inname van de bloedverdunnende Acetylsalicyzuur is niet best voor het hart.

Psychofarmaca

Diazepam is een rustgevend middel tegen angsttoestanden en slapeloosheid. Helaas blijf dit middel bij een volwassen persoon van middelbare leeftijd tot 12 dagen in het lichaam. Bij mensen boven de zestig jaar zelfs tot een maand! In combinatie met Cimitidine (tegen allergieën) of Fluoxetine (antidepressiva) wordt het afbraakproces nog meer vertraagd waardoor de kansen op bijwerkingen toenemen.

Lithium wordt voornamelijk gebruikt bij manisch-depressieve psychoses en om deze te voorkomen. Lithium blijft tot 19 dagen in het lichaam en dus werkzaam. Samen ingenomen met pillen om vocht af te voeren (plaspillen) kunnen symptomen van versuftheid tot flauwvallen optreden.

Methylphenidaat (Ritalin) wordt veel bij ADHD klachten voorgeschreven. Een tablet hiervan blijft ongeveer 2 dagen in het lichaam. Samen met andere neurotica niet bevorderlijk omdat ze elkaars werking opheffen.

Tip

Wanneer men meerdere medicijnen moet slikken is het handig om een lijstje met alle middelen die men inneemt, bij zich te dragen. Zeker in geval van een artsen consult. Lees ook altijd goed de bijsluiters van de (nieuwe) medicijn en als je twijfelt vraag de huisarts of apotheek.
© 2010 - 2023 Minga, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sporten met pijnstillers of ontstekingsremmers: Niet doen!Sporten met pijnstillers of ontstekingsremmers: Niet doen!Sporten met pijnstillers, is dat een verstandige combinatie? Kan het kwaad om een aspirientje of paracetamol te nemen vo…
Medicijnen tegen astma: Welke soorten en opties zijn er?Astma is een erg vervelende, ongeneeslijke aandoening. De luchtwegen zijn chronisch ontstoken waardoor iemand moeilijk k…

Ogen laten laseren: 4 techniekenOgen laten laseren: 4 techniekenMensen die genoeg hebben van hun bril kunnen hun ogen laten laseren. Het laseren van ogen kan op verschillende manieren.…
Huishoudelijk afvalwater met medicinale restenIn huishoudelijk afvalwater zitten 290 stoffen die afkomstig zijn van chemische producten en medicinale resten. Omdat he…
Bronnen en referenties
  • Duits tijdschrijft: tv14
Reacties

Frans Petray, 19-06-2016
Ik zou graag willen weten ivm.gebruik van bloedverdunners, bloeddrukverlagers, of ik q10 mag slikken, want mijn huisarts weet het ook niet, bij voorbaat dank voor uw antwoord. Reactie infoteur, 28-07-2016
Beste Frans,

Mijn excuses voor mijn late reactie op uw bericht. Ik kan de vraag helaas niet beantwoorden. Graag verwijs ik u naar een mesoloog die dat wel kan.

Met vriendelijke groet,
Minga

Tiny Keulards, 06-03-2016
Ik heb heb net bovenstaand gelezen dat pantoprazol samen met clopidogrel de werking van de bloedverdunner vertraagd.
Ik slik bloedverdunners clopidogrel en metropolol een betablokker. Is dit wel goed om samen te doen. tevens slik ik ook nog pravastatine een colesterolverlager. Heb heel veel last van jeuk en uitslag. Ik heb soms de neiging om alles weg te gooien, maar uiteraard durf ik dat niet. Mijn huisdokter reageert vrij laconiek op de jeuk waar ik al heel lang last van heb. Wat kan ik doen? Reactie infoteur, 07-03-2016
Beste Tiny,

Ik ben geen arts en niet bevoegd om een medisch advies te geven. Ik heb dit artikel geschreven ter informatie. Om erachter te komen of de jeuk van de medicijnen komt, zou je een mesoloog kunnen opzoeken. Die kan dat meten.

Succes en met vriendelijk groet,
Minga

Frans Megens, 27-12-2012
Hallo kunnen bloedverdunners samen met malaria tabletten, daar mijn vrouw naar Tanzania wil. bij voorbaat onze dank Reactie infoteur, 27-12-2012
Beste Frans,
Deze vraag kun je het beste aan je huisarts of apotheek stellen.

Met vriendelijke groet,
Minga

Minga (63 artikelen)
Laatste update: 13-05-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.